vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

Uit een gelekt rapport van het klimaatpanel van de VN leren we dat de snelle groei van de uitstoot van broeikasgassen de huidige inspanningen teniet doet en het risico verhoogt op "ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen".

We zullen dus een tandje moeten bijsteken! Energie uit golven bvb? Of door het eten van insecten?
Is dat laatste niets voor jou? Dan voel je wellicht meer voor de groene stroom die Natuurpunt zal opwekken aan de Boembekemolen! Uitvoering ervan is gepland februari 2015.

  Open Monumentendag

Vorig jaar kon u op Open Monumentendag de Boembekemolen bezoeken tijdens zijn restauratie. De bouwkundige restauratie is nu enige tijd achter de rug ... dit jaar zal u de Boembekemolen in de beste omstandigheden kunnen bezoeken.

Open Monumentendag 2014 gaat door op
Zondag 14 september 2014 tussen 10u00 en 18u00.
Gidsbeurten zijn voorzien om het half uur; een laatste gidsbeurt vertrekt om 17u30.

zie ook: www.openmonumenten.be/.../boembekemolen
en: www.uitinvlaanderen.be

  De kracht van golven

De Gentse prof Julien De Rouck weet er alles van. Hij is een autoriteit voor de beveiliging van kusten tegen stormweer. Maar tegelijk droomt hij ervan om elektriciteit uit de golfslag te winnen. Hij heeft Vlaamse bedrijven warm kunnen maken voor de bouw van de eerste Vlaamse golfenergiecentrale.

Kom alles te weten van deze gedreven onderzoeker over windenergie te land en ter zee en hoe je energie opwekt uit golven en getijden.

Gaat door op woensdag 24 september 2014 om 20u00 in de ridderzaal van het Kasteel van Egmont te Zottegem; inkomgeld op heden niet bekend.

Meer info Peter Lagaert, tel 09 360 96 21
www.flansea.eu

  Werkdagen Middenloop Zwalm

Natuurpunt beheert in de middenloop van de Zwalmvallei, dat is tussen Nederbrakel en Munkzwalm, zowat 100ha natuurgebied. Practisch en administratief werden die percelen ondergebracht binnen Middenloop Zwalm.

De percelen worden beheerd met de hulp van landbouwers waarmee we beheerovereenkomsten sluiten en werkploegen binnen Natuurpunt. Landbouwers voeren werken uit die voor hen ook nog iets opleveren, zoals hooien en beweiden. Voor werken waarvoor landbouwers niet kunnen worden warmgemaakt vallen we terug op terreinploegen van Natuurpunt.

Kleine werken, en omdat we nu eenmaal ook graag de handen uit de mouwen steken, worden uitgevoerd door vrijwilligers. Een kleine groep van vrijwillgers loopt al enige tijd warm en wil nu graag meer mensen betrekken bij het natuurbeheer in de Zwalmvallei. Wil jij dat ook? Dan ben je heel erg welkom op onze werkdagen, in principe één keer per maand. Laat je mailadres achter via de onderstaande link en we laten je weten waar de volgende werkdag zal doorgaan.

contact: Koen Gintelenberg, 0475/42 42 86

  Stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas

Tussen 9 juli 2014 en 8 januari 2015 liggen de ontwerpen van de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas in openbaar onderzoek. Deze plannen bevatten maatregelen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren en om het overstromingsrisico te verminderen. Gedurende zes maanden kan je de plannen raadplegen en er opmerkingen of bezwaren bij formuleren via www.volvanwater.be.

De Zwalmvallei ligt binnen het Scheldebekken ...

  Natuur als goede buur

Overal bewijzen dieren hun nut. Vogels houden insectenplagen onder controle, roofdieren houden het knaagdierenbestand in toom en samen geven ze de biodiversiteit een flinke duw in de rug. De natuur in Vlaanderen doet het beter de laatste jaren, maar de heropleving van zoveel natuurschoon heeft ook mindere kanten.

Zo komen veel dieren op zoek naar voedsel erg dicht bij de mens. En soms... hebben ze het op jouw eigendom gemunt. Onder andere aangepikt fruit, kaalgevreten akkers en dood pluimvee maken van schade door wild en beschermde soorten een actueel thema. Gelukkig bestaan er heel wat maatregelen die schade door dieren kunnen voorkomen. Zo kunnen we genieten van de natuur als een goede buur, met wie het fijn samenleven is.

De maatregelen werden overzichtelijk gebundeld in een handboek 'De natuur als goede buur'.

download het handboek 'De natuur als goede buur'

  Verkoop bijenhotels neemt een hoge vlucht

Dat het met de bijen de laatste jaren niet goed gaat, is voor de meeste mensen geen geheim meer. Om de bijencrisis terug te dringen, worden er steeds vaker bijenhotels in de tuin geplaatst.

Ook Natuurpunt verkoopt die hotels en ziet een spectaculaire stijging in het aantal verkochte exemplaren. Maar naast de hotels zijn er ook andere inspanningen nodig om de bijen te helpen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we ervoor zorgen dat bijen hun essentieel plekje in onze natuur niet verliezen.

Bijen een kans geven in je tuin en ondertussen Natuurpunt steunen? Het kan. Neem een kijkje op www.natuurpunt.be/bijenhotels voor meer info over de aankoop van een bijenhotel. Ook voor bedrijven en organisaties kunnen bijenhotels een goede investering zijn, en met een bijenhotel in de vorm van je logo maak je je groene intenties openbaar. Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Op de website van Natuurpunt vind je hoe je van je tuin een waar bijenparadijs kan maken.

lees het volledige artikel: www.natuurbericht.be

  Workshop zuurdesembrood in houtoven

Zuurdesembrood is lekker, gezond en blijft lang vers. De desem van eigen bodem levert een brood met een malse, veerkrachtige kruim, de volle smaak van tarwe en een lichte maar typische zuurdesem nasmaak. Zuurdesembrood vraagt niet meer bereidingstijd dan gistbrood, maar het moet wel langer rijzen. We nemen ook een kijkje in de Pietersoven die opgestookt wordt met hout. Op het einde van de dag neemt elke deelnemer een zelfgebakken broodje mee naar huis.

Iedere dinsdag kan je bij vzw Boskanter, Koningsweg 1 te Brakel (Opbrakel) een workshop volgen 'zuurdesembrood in houtoven'.

contact: info@boskanter.be, tel 055/60 06 17
lees meer: www.boskanter.be

  Workshop insecten eten

Je wil eens wat anders? Hier is het!

‘Entomofagie’ of het eten van insecten, als onderdeel van een meer duurzame voedselvoorziening, komt meer en meer in de belangstelling. In deze werkwinkel leren we meer over de achtergrond van dit gebruik en bereiden en proeven we zelf ook insecten. Kom ontdekken!

Prijs: 7 euro voor MOW-leden, 10 euro voor niet-leden van MOW.
Gaat door Jeugdhuis Jotie, Hofstraat 14 te Oudenaarde op zaterdag 13 september van 14u00 tot 16u30.
Organisatie MOW.

contact: Inschrijven verplicht; info@milieufrontomerwattez.be, tel 055/30 96 66
lees meer: www.boskanter.be

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zondag 7 september 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Zondag 14 september 2014
Planteninventarisatie
Afspraak: 10u te Opbrakel, oud station op het einde van Tenbergen / begin Thijsweg Einde omstreeks 13u Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora. Gids: Heidi Demolder (0476 403 452).
-----
Zondag 14 september 2014
Open Monumentendag
Gidsbeurten doorlopend van 10u tot 17u; meer info volgt
-----
Zondag 14 september 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Zaterdag 20 september 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Neem contact op voor opname in de mailinglist. Aanvang om 10u, einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 20 september 2014
35ste Groenfeest
Organisatie MOW - Jaarlijkse ledenfeest van MOW met biologisch buffet met gratis aperitief voor 16 euro per persoon en 9 euro voor kinderen tot 12 jaar. Er is keuze uit een vegetarisch schotel of provençaals kippenstoofpotje! Gaat door in CC De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22 te Kruishoutem, vanaf 19u00. Optreden van muziekensemble: Mr George & Friends. Inschrijven kan tot 12 september via info@milieufrontomerwattez.be, tel. 055 30 96 66.
-----
Zondag 21 september 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Woensdag 24 september 2014
De kracht van golven
contactpersoon: Peter Lagaert, tel: 09 360 96 21. Afspraak 20u in de ridderzaal van Kasteel Egmont, Zottegem. De kracht van golven en hoe er elektriciteit uit kan opgewekt worden zal worden toegelicht door de Gentse prof Julien De Rouck, een autoriteit ivm kustbeveiliging en elektriciteit uit golfslag. Dit in gezamelijke organisatie met het Davidsfonds.
-----
Zaterdag 27 september 2014
Werkdag Parkbos-Uilenbroek
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel.: 0499 80 89 20. Samenkomst om 9u aan de picknicktafel aan de Waesberg te Lierde. Einde om 17u. Meebrengen: laarzen + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.
-----
Zondag 28 september 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.

                    
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN