vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

20 februari 2021
Beste *|VOORNAAM|*,


Er was eens een oude watermolen ...

Natuurpunt Zwalmvallei startte in 1980 als de lokale afdeling van Natuurpunt in de Zwalmvallei. Middenin deze vallei vind je de Boembekemolen, een historische watermolen die zwaar in verval was geraakt. Al sinds 2001 stellen de vrijwilligers van Natuurpunt Zwalmvallei alles in het werk om de Boembekemolen in ere te herstellen.

In 2014 was het eindelijk zo ver en opende de gerestaureerde molen officieel haar deuren. Sindsdien organiseert de afdeling er tal van activiteiten en kan je er op zomerse zondagen genieten van een verkwikkend drankje op het terras. De molen vormt ook de ideale uitvalsbasis voor prachtige wandelingen doorheen de vallei.


Op weg naar Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen

In de volgende twee jaar neemt Natuurpunt Zwalmvallei een nieuwe horde. We willen onze molen verder laten evolueren tot een volwaardig bezoekerscentrum. In Oost-Vlaanderen zouden we het tweede bezoekerscentrum zijn voor Natuurpunt, naast de Bourgoyen in Gent. Dit is een ambitieuze opdracht onder een mooie vlag: "Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen".

Maar om dit te bereiken ligt er nog een pak werk voor de boeg. En hebben we vele handen nodig!

In de zomermaanden (van april tot oktober) zal de molen voortaan vijf namiddagen open zijn in plaats van één, en dat van woensdag tot en met zondag. Die extra dagdelen hebben we nodig om in aanmerking te komen voor een subsidiëring als "onthaalpoort" (zie verder). Daarom zetten we alvast een TerrasTrekkers-groep op touw, die extra obers zoekt en die de terrasmedewerkers opleidt, ondersteunt en coördineert.

In de molen zullen bezoekers allerlei informatie kunnen verkrijgen, niet enkel over de Zwalmvallei, maar ook over de rest van de Vlaamse Ardennen. Tijdelijke tentoonstellingen en educatieve activiteiten moeten het aanbod vervolledigen.

Rondom de molen werken we ondertussen naarstig aan een Natuurbelevingspad en kinderen zullen er weldra naar hartenlust kunnen ravotten in gloednieuwe Speelnatuur.

Daarnaast werkt de afdeling samen met specifieke doelgroepen. Zo organiseren we al geruime tijd natuurbeheerwerken met personen met een mentale beperking. De afdeling is ook vandaag op zoek naar samenwerkingsverbanden voor "begeleid werken" in de watermolen.

En tot slot bouwen we aansluitend op de molen zowaar een gloednieuw cafetaria met dakterras!





Blik op de toekomst...

Als we deze uitgebreide werking op langere termijn willen volhouden, moeten we kunnen rekenen op een professionele kracht. Daar zijn we ons goed van bewust. We trachten daarom in aanmerking te komen voor een subsidie van de Vlaamse overheid. De subsidieregeling " Onthaalpoort" biedt ons deze mogelijkheid. We gaan dan ook voluit voor een erkenning in 2022.

Maar eerst moeten we ons in 2021 een jaar lang weten te bewijzen!

Om dit alles te kunnen realiseren hebben we veel vrijwilligers nodig en daarom lanceren we dus deze brede oproep, die u gerust verder mag verspreiden.


We zoeken medewerkers met allerlei talenten:
  • Voor het terras zoeken we nog vele obers, die we met plezier van een korte opleiding voorzien. Ook nog steeds welkom bij de TerrasTrekkers-groep die de terrasmedewerkers coördineert.
  • Voor het winkeltje in de molen zoeken we een vlijtige "zelfstandige" die niets liever doet dan producten bestellen en afhalen en voor wie samenwerken met de boekhouder een koud kunstje is.
  • Het onthaal en het verstrekken van informatie worden heel belangrijke taken. Daarom zoeken we mensen die informatie kunnen geven over de streek, de molen, de wandelingen en de reservaten. Uiteraard voorzien we ondersteuning, onder meer via een infomap.
  • Voor de bouw van het cafetaria in 2021 zijn allerlei handige werkmensen zeer welkom.


  • Meer weten?

    We willen alle bestaande en nieuwe medewerkers informeren over de grote stap die we nemen in 2021. Wat verstaan we onder een bezoekerscentrum en voor welke regio werken we? Wat is een onthaalpoort? Hoe werkt Natuurpuntafdeling Zwalmvallei? En waar liggen onze natuurreservaten nu eigenlijk precies?

    Het antwoord op deze en vele andere vragen kom je te weten tijdens een aantal online infosessies.

    De eersten zullen doorgaan op vrijdag 05 en donderdag 11 maart.


    Interesse?

    Geef dan snel een seintje aan Karel via een mailtje naar Karel De Vuyst


    Hopelijk tot weldra in ons gloednieuwe Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen!

    Natuurpunt Zwalmvallei




    Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
    Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
    en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
    De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

    Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
    ga naar zwalmvallei.flits.IN