foto

© Diederik Volckaert

   Wilde plantenbeurs

Meer wilde planten in je tuin

9% van het Vlaamse oppervlak is tuin, 15% is ingekleurd als natuur. Wat zou het mooi zijn als onze tuinen genietbaar waren voor de natuur! Insecten vinden nog onvoldoende nectar of stuifmeel in onze tuinen. En nog moeilijker is het vinden van de juiste waardplanten waar hun rupsen zich mee kunnen voeden. Soms wordt nog wel eens een vlinderstruik of ijzerhard geplant met goede bedoeling voor bijen of vlinders. Maar dit zijn eigenlijk de Mc Donalds van de natuur. Grote soortenrijkdom van insecten start met een grote diversiteit aan planten. Deze insecten trekken dan weer vogels en vleermuizen aan zorgen er zo voor dat u niet alleen van al het moois wat bloeit kan genieten maar ook van het gezoem, gefluit, gekrekel en gevriemel van allerlei leuke tuindieren. Dus weg met de saaie borders en ga volop voor meer leven!

We hopen hiermee iedereen een kans te geven goed plantgoed voor een natuurrijke tuin te kunnen aankopen. Op deze lijst vind je een selectie van inheemse wilde planten en die werd opgekweekt met autochtoon materiaal.

Opbrengst van deze plantenbeurs gaat naar de restfinanciering voor een natuurherstelproject van 3,5ha in de Steenbergse bossen. Met dit project hopen we een graslandvallei te herstellen tot kruidenrijke vegetatie waar veel bloemen, waardplanten en zaden zijn voor sterk verhoogde biodiversiteit.

Hieronder enkele suggesties.

Beginnen doen wij bij beemdkroon en knoopkruid. Deze paarse schoonheden zouden in vrijwel elke tuin mogen staan. Ze bloeien van juni tot september en vormen op die manier een betrouwbare bron van voedsel voor tal van bijensoorten, zweefvliegen,… Deze soorten bloeien namelijk net op die momenten (juli-augustus) wanneer er heel weinig bloemen terug te vinden zijn in ons landschap. Door deze aan te planten voorzie je een soort van zomerse “mezenbol” voor hongerige insecten.

Kies dit jaar ook eens niet voor een vlinderstruik, maar ga voor koninginnekruid. Deze soort is de vlindermagneet bij uitstek. Het bloeit in de zomer en wordt druk bezocht door tal van insecten en is ook heel aantrekkelijk voor vlinders. Het is een grotere plant die groeit in ruigere vegetaties. Het verdraagt maaien dus niet zo goed, maar kan wel tegen wat halfschaduw. Geschikt dus voor vele stadstuintjes.

Schermbloemigen en zweefvliegen zijn twee handen op één buik. Het is dus altijd goed om een soort van deze familie aan te planten. Je kan daarbij kiezen voor soorten als gewone engelwortel, grote berenklauw en kleine bevernel.

In de schaduwkant van je tuin kan je dan weer kiezen voor veel plantjes die van oorsprong in bos voorkomen. Deze soorten bloeien in april, voor de bomen in bladeren komen, en zorgen zo voor het eerste kleurenpallet in het bos of in nu jouw tuin. Je kan daarbij kiezen voor soorten als slanke sleutelbloem, bosanemoon, gewone salomonszegel of lelietje-van-dalen. Wie van siergrassen houdt kan dan b.v.b. ook eens gaan voor een schaduwverdragende inheemse variant als ruwe smele of hangende zegge.

Bestellen kan je met het onderstaande formulier, in te sturen, per email, uiterlijk 17 maart 2024:
wildeplanten.xlsx

Afhalen kan op zondag 14 april 2024, tussen 11 en 16u00 aan de Wildeplantenstand op de Vlaamse Ardennendag, Teirlinckstraat te Brakel.
__________

Lezing geannuleerd! Info ook aan de stand van de Wilde Plantenbeurs tijdens de Vlaamse Ardennendag.
Op 17/03/2024, van 10u30 tot 12u, is er een lezing Wilde planten in je tuin en wegberm in het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen. Inschrijven is verplicht, via Karel De Vuyst vòòr donderdag 14 maart.

Zwalmvallei.flits
schrijf in op onze nieuwsbrief