foto

© jf


Vroeg op het jaar, wanneer de bomen geen of amper bladeren dragen, weten een aantal planten van het directe licht dat dan tot op de bodem van het bos reikt te profiteren. Daar bloeien alleen planten die dat vroeg op het jaar weten te doen. Dat is onze voorjaarsflora. Verder op het jaar zijn de bossen vrij donker en vinden we onze voorjaarsbloeirers slechts terug als wat geelgroene bladeren. Zij slagen er veel meer dan andere planten in vroeg op het jaar zich te ontwikkelen omdat zij voedingsstoffen hebben opgeslagen in bollen, wortelstokken of knolletjes.

Voorjaarsbloeiers zijn typerend voor oud bos en kunnen vooral onder eeuwenlang hakhoutbeheer soms zeer uitbundig voorkomen. Daarnaast bepaalt de bodemgesteldheid welke soorten voorkomen. Zo is de voorjaarsflora bijzonder sterk aanwezig in de Vlaamse Ardennen.

Ben jij benieuwd naar wat er in onze bossen zoal bloeit? We stellen je enkele van de mooiste voorjaarsbloeiers voor!

   Bosanemoon

Is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bloemen, die soms roze tot licht paars kunnen kleuren, en de diep ingesneden bladeren.
De bosanemoon bloeit van maart tot en met mei.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Daslook

Op plaatsen waar hij voorkomt kan daslook de bodem vrijwel volledig bedekken met zijn witte bloemenschermen en lancetvormige bladeren. De licht in het bos is dan gevuld met een knoflookachtige geur. Die is afkomstig van daslook, dat al lang voor de komst van knoflook door de mens werd gegeten.
Daslook bloeit in april en mei.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Eenbes

De eenbes is makkelijk herkenbaar aan de vier brede langwerpige bladeren die in een kransje staan. In het midden van die krans verschijnt in april-mei een merkwaardige groen gekleurde bloem. Na de bloei verschijnt er een fraaie donkerblauwe bes die giftig is.
De eenbes bloeit van eind april tot juni.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Gevlekte aronskelk

De gevlekte aronskelk kan tot 20-40 cm hoog worden. De wortelstok loopt uit in een knolletje met veel zijwortels. De bladeren zijn pijlvormig en soms bruin- en zwartgevlekt. De bloem verspreidt een lucht van rottend vlees, waar vliegjes op af komen. Wanneer ze op het blad van de bloem komen, dan glijden ze naar binnen. Ze kunnen de bloem dan niet verlaten. De volgende dag echter, is het blad minder glad waardoor ze de bloem kunnen verlaten en het stuifmeel mee naar buiten nemen. De bloeitijd is van april tot mei. De bessen zijn stralend rood.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid is een vroege bloeier, met roodachtige bloemen die verkleuren naar blauw. Het is een lage plant die in bossen groeit, maar het ook heel goed doet in tuinen in de halfschaduw. Deze plant breidt zich meestal uit door middel van zijn wortelstok, maar zaait zich ook uit. In het vroege voorjaar is het een belangrijke nectar- en stuifmeelbron voor wilde bijen zoals de Sachembij.
Je vindt die plant bvb in het Kloosterbos te Zottegem (St-Maria-Oudenhove).

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Salomonszegel

De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft overhangende stengels. De plant vormt een witte, op de knopen verdikte wortelstok. Elk jaar valt de oude stengel van de wortelstok af en wordt het volgende jaar op de verlenging van de wortelstok een nieuwe stengel gevormd. Door de talrijke vaatbundels in de verdikte knoop lijkt de plaats waar de stengel is afgevallen op een zegel.

De gewone salomonszegel bloeit in mei en juni met hangende, witte bloemen, die een groen puntje hebben. De giftige, zeer zoet smakende vrucht is een zwartblauwe, berijpte bes. De vrucht is rijp vanaf half augustus tot half september.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Slanke sleutelbloem

Vochtige loofbossen vormen de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden, herkenbaar aan de vrij grote; lichtgele bloemen die in schermen groeien op een lange steel. De bladeren zijn rimpelig en getand.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Speenkruid

Bedekt met zijn gele bloemen als één van de eerste voorjaarsbloeiers grote delen van loofbossen. Opvallen zijn de broedknolletjes in de oksels van de hartvormige bladeren. Hiermee kan het speenkruid zich explosief vermeerderen.
Speenkruid bloeit van februari tot mei.

        Klik op de foto voor een groter beeld.
   Wilde hyacint

Deze prachtige voorjaarsplant is met zijn donkerblauwe, klokvormige bloemen onmiskenbaar. De wilde hyacint kan in sommige bossen de bodem letterlijk blauw kleuren. Maar hier en daar zal je er ook een wit exemplaar tussen zien staan.
De Wilde hyacint is bvb massaal aanwezig in het Brakelbos te Brakel (Opbrakel).

        Klik op de foto voor een groter beeld.

Zwalmvallei.flits
schrijf in op onze nieuwsbrief