vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
header

01 mei 2009
  Zomeravondwandelingen 2009

Tijdens de maanden mei tot september heeft Natuurpunt Zwalmvallei zijn 'zomeravondwandelingen'. In mei, juni, en september is dat de 3de donderdag van de maand; in juli en augustus zijn dat de 1ste en de 3de donderdag.
Telkens is er afspraak om 19u30 en is het einde voorzien rond 21u30. Hou er rekening mee dat de wandelingen niet zelden door nat of iets moeilijker terrein lopen: stevige schoenen of laarzen zijn aangewezen.

Donderdag 21 mei - Verkenning van het Mijnwerkerspad
Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Einde rond 21u30.
Donderdag 18 juni - Parkbos-Uilenbroek
Afspraak om 19u30 aan de picnic-tafel op de Waesberg te Lierde (St-Maria-Lierde). Einde rond 21u30.
Donderdag 2 juli - Bovenlopen van de Zwalm
Afspraak om 19u30 aan de kerk te Opbrakel (Brakel). Einde rond 21u30.
Donderdag 16 juli - Munkbosbeekvallei
Afspraak om 19u30 aan de bushalte tegenover de kerk van Beerlegem (Zwalm). Einde rond 21u30.
Donderdag 6 augustus - Jan De Lichte
Afspraak om 19u30 aan de kerk te Velzeke (Zottegem). Einde rond 21u30.
Donderdag 20 augustus - Boterhoek
Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen te Brakel (Michelbeke). Einde rond 21u30.
Donderdag 17 september - Perlinkvallei, wandeling met aandacht voor de trage wegen.
Samenkomst om 19u30 aan de kerk te St-Blasius-Boekel (Zwalm), parking Marlboroughstraat. Einde rond 21u30.

lees meer: de volledige kalender

  Energiehappening in Zottegem

Op zondag 10 mei 2009 organiseert de stad Zottegem een energiehappening in en rond de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers.

Je komt er alles te weten over zonneboilers, pelletkachels, elektrische fietsen, warmtepompen, aardgasauto"s, zonnepanelen, windenergie, isolatiematerialen, energiepremies, passiefbouw, ecodriving, condensatieketels, LED-verlichting, warmtekrachtkoppeling, houtbouw, sunmachine, en nog veel meer.

lees meer: www.zottegem.be

  Bespaar energie, spaar je portemonee!

Op donderdag 14 mei organiseren Velt Land van Rhode, Milieufront Omer Wattez vzw, Gezinsbond fusie-Zottegem en Natuurpunt Zwalmvallei een infoavond over energie besparen door kleine aanpassingen in huis en bij het bouwen of verbouwen.

Na een algemeen informatief deel zullen de deelnemers in thematische groepen meer praktijkgericht ingaan op specifieke onderwerpen (bvb. welke premies kan ik krijgen? hoe isoleer ik best? wat kan ik doen met een beperkt budget? energiezuinig verbouwen of energiearm passief bouwen).
Moderator is Johan Vanhauwere, architect.

Afspraak donderdag 14 mei om 19u30 in het ontmoetingscentrum te Leeuwergem (Gentse Steenweg 306 te Zottegem). Iedereen welkom, inkom is gratis.

Deze infoavond kadert in de Zottegemse Milieu-14-daagse. Zij wordt georganiseerd met steun van de stad Zottegem en VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen).

contact: MOW

  Dag van het Park

Op zondag 31 mei gaat de negentiende editie van de Dag van het Park door in heel Vlaanderen. Meer dan honderd gemeenten zetten hun beste beentje voor om hun parken feestelijk in te kleden voor dit grootse gebeuren. Het Agentschap voor Natuur en Bos is de drijvende kracht achter dit evenement voor jong en oud.
Het thema voor dit jaar laat alvast het leukste vermoeden: LIEFDE IN HET PARK.

Te Zottegem, in het domein Breivelde (Parkstraat 1):

Van 9u00 tot 11u30, doorlopend, rondleiding door natuurgids (Natuurpunt Zwalmvallei). Locatie: Parkstraat 1; thema: Liefdesleven van de parkfauna; drankje voorzien na de wandeling.

Van 9u30 tot 12u30, doorlopend, workshop rondom liefde bij insecten door onze milieuraadsvoorzitter. Locatie: omgeving fonteinvijver; speciaal voor: jonge gezinnen met kinderen.

Van 14u00 tot 16u30, doorlopend, rondleiding door erfgoedonderzoeker Geert Van Der Linden. Locatie: Parkstraat 1; onderwerp: Historiek en beheer van het domein.

Van 14u00 tot 17u00, doorlopend, initiatief van de jeugddienst in samenwerking met de stedelijke jeugdraad. Locatie: Speelbos (aan de Bevegemse Vijvers).

Vanaf 9u30, doorlopend: Artistiek project Thijs Van Der Linden. Titel: Arbre d'agrément.

Vanaf 9u30, doorlopend, Liefdesgedichten verspreid over het park. De winnaar van het mooiste gedicht wint een ballonvlucht voor twee en ziet het park eens vanuit de lucht.

contact: groendienst@zottegem.be
lees meer: Agentschap voor Natuur en Bos
lees meer: stad Zottegem

  Beheerswerken

De komende maanden wordt het weer druk met het beheer van onze terreinen. Omdat we lief willen zijn voor onze buren, en omdat dit wettelijk ook moet, proberen we de distels in de buurt van aanpalende percelen te verwijderen. Omdat rond die tijd de professionele terreinploegen overbevraagd zijn doen we dit met eigen mensen ... en toegeven wat is er gezelliger dan een paar uurtjes de handen uit de mouwen te steken temidden onze natuurgebieden: kom maar eens af!

dinsdag 26 mei 2009 Boterhoek (Middenloop Zwalm)
dinsdag 2 juni 2009 Jansveld (Middenloop Zwalm)
dinsdag 9 juni 2009 Vossenhol (Middenloop Zwalm)
dinsdag 30 juni 2009 Jan De Lichte (Middenloop Zwalm)
dinsdag 7 juli 2009 Jansveld (Middenloop Zwalm)

voor meer details: onze kalender

  Cursus Natuurgids

Wil u inzicht verwerven in de natuur en in staat zijn dit inzicht aan anderen door te geven?

De cursus natuurgids leert u de natuur herkennen, begrijpen en vertalen. Deze cursus wordt in het CVN-cursustraject voorafgegaan door de curus natuur-in-zicht en opgevolgd door diverse vervolg-modules. Gespecialiseerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod, wel verwerft u een ruime algemene kennis van natuur en milieu. Van deelnemers wordt een minimale voorkennis verwacht. Het volgen van de cursus natuur-in-zicht kan hierbij helpen. De cursus omvat een dertigtal bijeenkomsten, waarvan zowat de helft excursies, gespreid over één jaar. Wie deelneemt en een opdracht volbrengt kan bovendien het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft u voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.

contact: pieter.blonde@c-v-n.be
lees de folder: Natuurgids Zottegem 2009-2010

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 Zondag 10 mei tot zondag 24 mei 2009
Milieu-14-daagse te Zottegem
Tijdens de Zottegemse milieu-14-daagse organiseren tal van verenigingen hun activiteit in het kader van milieu of natuur.
Meer info: www.zottegem.be.
 Zondag 10 mei
Energiehappening in Zottegem (binnen de Milieu-14-daagse te Zottegem
De stad Zottegem organiseert een energiehappening in en rond de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers. Je komt er alles te weten over zonneboilers, pelletkachels, elektrische fietsen, warmtepompen, aardgasauto"s, zonnepanelen, windenergie, isolatiematerialen, energiepremies, passiefbouw, ecodriving, condensatieketels, LED-verlichting, warmtekrachtkoppeling, houtbouw, sunmachine, en nog veel meer.
Meer info: www.zottegem.be.
 Donderdag 14 mei 2009
Bespaar energie, spaar je portemonee!
Velt, MOW, Gezinsbond Zottegem en Natuurpunt Zwalmvallei organiseren een infoavond omtrent energiebesparen door isoleren bij bouwen of verbouwen. Na een algemeen informatief deel zullen de deelnemers in thematisch groepen dieper ingaan op specifiek onderwerpen. Spreker is Johan Vanhauwere, architect.
Deze infoavond kadert in de Zottegemse Milieu-14-daagse. Zij wordt georganiseerd met steun van de stad Zottegem en VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen).
Afspraak donderdag 14 mei om 20u00 in het ontmoetingscentrum te Leeuwergem (Gentse Steenweg 306 te Zottegem). Inkom is gratis en vrij voor leden en niet-leden.
 Donderdag 21 mei 2009 (Hemelvaartdag)
Zomeravondwandeling: Verkenning van het Mijnwerkerspad
Gids: Monique Erzeel, tel 09/360.48.29. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Einde rond 21u30. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel.
 Dinsdag 26 mei 2009
Beheerswerken in het natuurgebied Boterhoek (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Joris Otte, tel. 09/360.44.82. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen. Er worden distels gemaaid. Einde rond 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Zondag 31 mei 2009
Dag van het Park
Meer dan honderd Vlaamse gemeenten zetten hun beste beentje voor om op de "Dag van het Park" hun parken feestelijk in te kleden voor dit grootse gebeuren. Het Agentschap voor Natuur en Bos is de drijvende kracht achter dit evenement voor jong en oud. Het thema voor dit jaar laat alvast het leukste vermoeden: LIEFDE IN HET PARK.

Natuurpunt Zwalmvallei werkt hier aan mee met van 9.30 tot 11.30 uur, doorlopend, rondleiding door natuurgids (Bart Magherman). Locatie: Domein Breivelde, Parkstraat 1 te Zottegem; thema: Liefdesleven van de parkfauna; drankje voorzien na de wandeling.
 Dinsdag 2 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jansveld (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Samenkomst om 19u30 aan het zuiveringsstation van Brakel. Er worden distels gemaaid. Einde rond 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Dinsdag 9 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Vossenhol (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Afspraak om 19u30 aan de ingang van het Kloosterbos, Kloosterbosstraat te Zottegem (St-Maria-Oudenhove). Er worden distels gemaaid. Einde rond 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Donderdag 18 juni 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek
Gids: Dominiek Decleyre, tel. 09/360.37.62. Afspraak om 19u30 aan de picnic-tafel op de Waesberg te St-Maria-Lierde.Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Zondag 21 juni 2009
Kortste nacht van het zoogdier 2009 - Zoogdieren in en om het huis
Inventarisatie van zoogdieren rondom landbouwbedrijven en mogelijkheden voor bescherming van zoogdieren rond erven en tuinen.
Vanaf 16u00 aan de hoeve van Daniel De Temmerman, Boembeke 13 te 9660 Brakel. Inkom gratis.
Organisatie van de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.
 Zondag 28 juni 2009
door vzw Boembeke: Boembekefeesten
Verantwoordelijke: Jo Janssens, tel. 09/361.35.55. Jaarlijks feest van vzw Boembeke op de terreinen aan de Boembekemolen.
Programma:
14u00: natuurfietstocht langsheen de reservaten in de Zwalmvallei
17u00: inwijding met fanfare van de kapel te Boembeke door de bisschop
18u30: barbecue (met inschrijving)
vanaf 14 uur doorlopend springkasteel en volksspelen
Meer ino: www.boembeke.be.
 Dinsdag 30 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jan De Lichte (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Afspraak om 19u30 aan de molen, Beugelstraat te Zottegem (Velzeke). Er worden distels gemaaid. Einde om 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, mail dan
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, mail dan