vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
header

01 juni 2009
  Kortste nacht van het zoogdier 2009

Zoogdieren rondom bewoning. Inventarisatie van zoogdieren rondom landbouwbedrijven en mogelijkheden voor bescherming van zoogdieren rond erven en tuinen.

Dit gaat door op zaterdag 20 juni, vanaf 16u00 op de boerderij van Daniël De Temmerman, Boembeke 13 te Brakel. De toegang is gratis.

contact: Paul Van Daele
lees meer: Zoogdierenwerkgroep VA+

  Boembekefeesten

Feest van vzw Boembeke op de terreinen aan de Boembekemolen op zondag 28 juni 2009. De opbrengst van deze feesten gaat naar de restauratie van de Boembekemolen.

Programma:
14u00: natuurfietstocht langsheen de natuurgebieden in de Zwalmvallei;
vanaf 14u00: doorlopend springkasteel en volksspelen;
van 15u30 tot 16u30 is er een volksspelencompetitie met o.m. de kikkerworp en zaklopen;
17u00: inwijding met fanfare van de kapel te Boembeke door Mgr Jan Van Looy, bisschop van Gent; vertrek vanaf café De Bloemfontein, Langendries te Zottegem;
18u30: barbecue (met inschrijving); inschrijven voor de barbecue doe je telefonisch vóór 23 juni op het nummer 0474/43.98.25 van Danielle Vermeulen. De kostprijs van de barbecue bedraagt 13 € voor volwassenen en 8 € voor kinderen. Er is keuze tussen vlees en vegetarisch.
Inschrijving per email, zie de website www.boembeke.be

contact: Jo Janssens, tel. 09/361.35.55
lees meer: www.boembeke.be

  De 'kapel te Boembeke'

Tot ruim een jaar terug zag de 'kapel te Boembeke' er niet zo fraai uit: de fundering liet het afweten waardoor de kapel scheurde, het dak lekte met evidente schade aan de binnenkant, de ramen waren ingegooid, binnenin alleen wanorde ...

Van de fundering tot de laatste lik verf ... alles werd of wordt, waar nodig, grondig aangepakt. De laatste werken zijn momenteel nog in uitvoering maar tegen de inwijding tijdens de Boembekefeesten verwachten we dat ook het brandglas en de laatste verfstrepen zijn geplaatst.

Remi Van Der Meerschaut, die de kapel in 1908 liet bouwen voor zijn zieke vrouw, had wellicht niet beter kunnen wensen dan dat zijn kapel na 100 jaar opnieuw staat te blinken.

Natuurpunt Zwalmvallei dankt allen die dit financieel mee hebben ondersteund. Wil je nog een bijdrage leveren en zo helpen om de laatste kosten te dragen? Storten kan op 293-0212075-88 van Natuurpunt met vermelding 'project 3670'. Vanaf 30 euro wordt een fiscaal attest geleverd.

contact: Joris Otte, tel 09/360 44 82
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Dieselmotor uit de Boembekemolen

Terwijl de restauratieplannen voor de Boembekemolen moeizaam vorderen werd de dieselmotor, die dateert van begin van de vorige eeuw, alvast gerestaureerd. De motor deed dienst in de Boembekemolen op momenten dat de Zwalm onvoldoende water leverde om de molen draaiend te houden.

Niettegenstaande de motor gedurende decennia buiten werking was en in de meest gure omstandigheden die tijd moest doorstaan bleek al gauw dat de motor nog in prima staat was en wellicht nog 90 tot 95% van zijn oorspronkelijk vermogen zou kunnen leveren. Simon Ghys, gepassioneerd door oude motoren nam de restauratie van de motor voor zijn rekening. Na maanden werk is de motor werkklaar gemaakt.

lees meer: www.boembeke.be

  Hoogstamboomgaard voor de eikelmuis

Op 13 mei werd een hoogstamboomgaard ingehuldigd, speciaal op maat van de bedreigde eikelmuis. De boomgaard aan de Ceutericklos te Brakel is het eerste resultaat van het provinciale soortbeschermingsproject en de plannen van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt.

Natuurpunt Zwalmvallei werkt al jaren met grote voldoening samen met de landbouwer die op zijn weide de boomgaard liet aanleggen: landbouw en natuur, hand in hand. De boomgaard werd gerealiseerd met steun van het RLVA.

De Eikelmuis is een schattige slaapmuis met pluimstaart en zorromasker, in de volksmond beter bekend als fruitratje. Hoogstamboomgaarden, houtkanten, gevarieerde loofbossen en natuurrijke tuinen zijn haar favoriete stek, maar de jongste jaren doet de eikelmuis het niet goed en krachtige maatregelen dringen zich op. De aanplant van deze hoogstamboomgaard met oude fruitrassen is een eerste aanzet.

Met dit initiatief wil de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt Vlaamse Ardennen+ een voorbeeld stellen hoe een brede samenwerking tot grote ecologische en landschappelijke meerwaarden kan leiden. Momenteel gaat de werkgroep verder op zoek naar eigenaars die gronden ter beschikking willen stellen voor de aanplanting van nieuwe en de verjonging van oude hoogstamfruitbomen of voor andere natuurlijke fruitrijke beplantingen, zoals bosranden, houtkanten en kleine boomgroepen. Voor meer informatie kan je terecht bij de coördinator van het eikelmuisproject, Dirk Criel, mail Dirk Criel, 055/45.66.10.

Op de foto: het heien van de beschermingen rond de bomen.
lees meer: het persbericht
lees meer: de eikelmuis in Natuur.focus
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Rommelmarkt op de Molenberg

Zaterdag 27 juni is er de Rommelmarkt op de Molenberg te Sint-Denijs-Boekel (Zwalm) met:
13.00u tot 14.30u: natuurwandeling rond de Boekelbeek met aandacht voor de fauna en flora. Gids: Gert Govaerts
14.30u tot 16.00u: natuurwandeling op de Franskouter met aandacht voor fauna en flora. Gids: Gert Govaerts
16.00u: muzikale happening met Ernesto (gitaar en zang) en Marco Mazzini (basklarinet). Zij laten je kennis maken met de meest omstreden Latijns-Amerikaanse componisten.

Voor de muzikale happening is het nodig vooraf in te schrijven:
Gert Govaerts of Vincent Decroock.

Alle activiteiten gaan van start op de hoek van de Molenberg met de Konkelstraat.

lees meer: Marco Mazzini

  Natuurpunt flitst

Met zwalmvallei.flits zijn jullie intussen wellicht goed vertrouwd. Natuurpunt heeft evenwel een stuk meer flitsen in huis!

Zo is er de regioflits van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus. Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus is de regionale koepel in de Vlaamse Ardennen waarbinnen de Natuurpuntafdelingen een aantal dingen samen doen.
Meest bekend is de uitgave van het ledentijdschrift Meander.

Met de Regio Flits ontvang je op geregelde tijdstippen info over items die op dit regioniveau van belang zijn. Wie de regioflits wenst te ontvangen stuurt een mail naar dominiek.decleyre@gmail.com met als onderwerp "regioflits".

Nog meer flitsen vind je op de website van Natuurpunt:
Natuur.flits
Natuureducatie.flits
Beleid.flits
Studie.flits
Vlinder.flits
Zoog.flits
Paddenstoelen.flits
Persberichten
Je hoeft geen lid te zijn om de Natuurpunt-flitsen te ontvangen; je dient je wel vooraf te registreren.
Lees meer: Natuurpunt e-zines

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 Dinsdag 2 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jansveld (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Samenkomst om 19u30 aan het zuiveringsstation van Brakel. Er worden distels gemaaid. Einde rond 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Dinsdag 9 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Vossenhol (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Afspraak om 19u30 aan de ingang van het Kloosterbos, Kloosterbosstraat te Zottegem (St-Maria-Oudenhove). Er worden distels gemaaid. Einde rond 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Donderdag 18 juni 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek
Gids: Dominiek Decleyre, tel. 09/360.37.62. Afspraak om 19u30 aan de picnick-tafel op de Waesberg te St-Maria-Lierde.Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Zaterdag 20 juni 2009
Kortste nacht van het zoogdier 2009 - Zoogdieren in en om het huis
Inventarisatie van zoogdieren rondom landbouwbedrijven en mogelijkheden voor bescherming van zoogdieren rond erven en tuinen.
Vanaf 16u00 aan de hoeve van Daniel De Temmerman, Boembeke 13 te 9660 Brakel. Inkom gratis.
Organisatie van de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.
 Zondag 28 juni 2009
door vzw Boembeke: Boembekefeesten
Verantwoordelijke: Jo Janssens, tel. 09/361.35.55. Jaarlijks feest van vzw Boembeke op de terreinen aan de Boembekemolen.
Programma:
14u00: natuurfietstocht langsheen de reservaten in de Zwalmvalleivan
15u30 tot 16u30 is er een volksspelencompetitie met o.m. de kikkerworp en zaklopen
17u00: inwijding met fanfare van de kapel te Boembeke door de bisschop
18u30: barbecue (met inschrijving)
vanaf 14 uur doorlopend springkasteel en volksspelen
Inschrijven voor de barbecue doe je telefonisch vóór 23 juni op het nummer 0474/43.98.25 van Danielle Vermeulen. De kostprijs van de barbecue bedraagt 13 € voor volwassenen en 8 € voor kinderen. Er is keuze tussen vlees en vegetarisch.
Meer ino: www.boembeke.be.
 Dinsdag 30 juni 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jan De Lichte (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Afspraak om 19u30 aan de molen, Beugelstraat te Zottegem (Velzeke). Er worden distels gemaaid. Einde om 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Donderdag 2 juli 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Bovenlopen van de Zwalm
Gids: Vincent Decroock, tel 0498/10.95.39. Afspraak om 19u30 aan de kerk van Opbrakel (Brakel). Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel.
 Dinsdag 7 juli 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jansveld (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Samenkomst om 19u30 aan het zuiveringsstation van Brakel (Zwalmbeekweg). Er worden distels gemaaid. Einde om 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Donderdag 16 juli 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Munkbosbeekvallei
Gids: Laurent Flostroy, tel. 0498/67.71.09. Afspraak om 19u30 aan de bushalte schuin tegenover de kerk van Beerlegem te Zwalm (Beerlegem). Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN