vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
header

01 juli 2009
  Boembekefeesten groot succes

Iedereen was er aanwezig: een schitterend weer, de bisschop van Gent voor de inwijding van de "kapel te Boembeke", onze 3 burgemeesters (Brakel, Zottegem en Zwalm) om de gerestaureerde motor uit de Boembekemolen op gang te trekken en een pak volk. De Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia van Sint-Maria-Oudenhove begeleidde de bisschop vanaf het café de Bloemfontein tot aan de Kapel. Dat er sfeer was kan je zo raden.

Met de start van de motor, die na decennia van stilstand weer draait, wordt het parcours dat de restauratie van de Boembekemolen zal doorlopen, op gang getrokken.

We zien jullie binnen enkele jaren terug bij de restauratie van de molen!

de foto's: www.pixagogo.be (foto's Ward Stulens)

  Storten toegelaten

Het meest efficiënte middel om natuur te beschermen is het aankopen van natuurgebieden. Op die manier kon Natuurpunt Zwalmvallei in 2008 opnieuw meerdere hectaren natuur veilig stellen! Wij sparen geen moeite om onze natuurgebieden verspreid over 5 projecten, stap voor stap verder uit te breiden.

Deze aankopen kosten natuurlijk geld... veel geld. Zonder giften en schenkingen van jullie, leden en sympathisanten, kunnen we dat echt niet.

Met de opbrengst van de jaarlijkse Lentemaaltijd konden we reeds een mooie som overmaken op de fondsen waarmee de aankopen worden gefinancierd: 2.500 Euro ging op die wijze naar projecten van de afdeling Zwalmvallei: Middenloop Zwalm, Bovenlopen Zwalm, Parkbos - Uilenbroek, Munkbosbeekvallei en Perlinkvallei.

Korte tijd terug ontvingen we het bericht van iemand die intussen zijn 70tigste verjaardag vierde.
Aan vrienden en familie vroeg de man in plaats van cadeau's een bedrag te willen storten voor één van onze projecten. Intussen werd door de betrokkene op de rekeningen van Munkbosbeekvallei en Jan de Lichte (Middenloop Zwalm) maar liefst 1.200 Euro gestort! Uiteraard van harte dank!

Schoenen Torfs stopt het bedrag dat zij uitsparen wanneer de klant geen papieren draagtas wenst, in een pot. Die pot wordt halfjaarlijks doorgestort aan Natuurpunt. Voor het laatste half jaar werd 394 Euro doorgestort op het project Middenloop Zwalm.

lees meer: onze natuurgebieden

  Ruim 1 miljoen

Dat is het aantal natuurwaarnemingen dat vrijwilligers, sinds de lancering vorig jaar samenbrachten op www.waarnemingen.be. De website verzamelt gegevens over het voorkomen van allerlei soorten in België en laat vrijwilligers hun natuurwaarnemingen met elkaar delen. Het initiatief loopt als een trein: meer dan 4000 natuurwaarnemers doen ondertussen mee. Tijdens mooie weekends komen er zo’n 5000 tot 7000 waarnemingen per dag bij.

ga naar: www.waarnemingen.be

  Zonnepaneelsjeiks

“Ik droom van een wereld waarin elke dakpan een zonnepaneel is. Wij Belgen zouden de zonnepaneelsjeiks van de wereld kunnen worden", meldde Nic Balthazar enkele maanden geleden in de pers. En dat vindt Natuurpunt ook. Natuurpunt wil zoveel mogelijk gezinnen aanzetten om over te gaan tot de installatie van zonneboilers en fotovoltaïsche panelen. Natuurpunt werkt daarvoor samen met Linea Trovata SunTec nv. Die biedt de leden van Natuurpunt niet alleen zeer goede prijzen, uitstekende kwaliteit en een perfecte service, maar zal per verkocht paneel ook nog een bedrag vrijmaken dat wij kunnen besteden aan de aankoop van bedreigde natuur.

lees meer: Natuurpunt

  Kadervorming vleermuizengids

Op 4 augustus van 19u30 tot 22u30 in Bistro De Zwaan, Stationsplein 1 te Zottegem en op 14 augustus, vanaf zonsondergang, in het Domein Breivelde te Zottegem, gaat een opleiding door tot vleermuizengids.

De opleiding is gratis. Inschrijven kan je bij Tineke Thijs, Natuurpunt Educatie, 014/47 29 55, educatie@natuurpunt.be. De lesgever is Pieter Blondé.

contact: educatie@natuurpunt.be, 014/47 29 55

  Cursus Natuurgids

Wil u inzicht verwerven in de natuur en in staat zijn dit inzicht aan anderen door te geven?

De cursus natuurgids leert u de natuur herkennen, begrijpen en vertalen. Deze cursus wordt in het CVN-cursustraject voorafgegaan door de curus natuur-in-zicht en opgevolgd door diverse vervolg-modules. Gespecialiseerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod, wel verwerft u een ruime algemene kennis van natuur en milieu. Van deelnemers wordt een minimale voorkennis verwacht. Het volgen van de cursus natuur-in-zicht kan hierbij helpen. De cursus omvat een dertigtal bijeenkomsten, waarvan zowat de helft excursies, gespreid over één jaar. Wie deelneemt en een opdracht volbrengt kan bovendien het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft u voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.

De cursus loopt van 19 september 2009 tot 19 juni 2010. De activiteiten vinden tweewekelijks plaats op zaterdag van 9u15 tot 16u30 in de zaal van Café De Zwaan, Stationsplein 11 te Zottegem.

contact: pieter.blonde@c-v-n.be
lees de folder: Natuurgids Zottegem 2009-2010

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 Donderdag 2 juli 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Bovenlopen van de Zwalm
Gids: Vincent Decroock, tel 0498/10.95.39. Afspraak om 19u30 aan de kerk van Opbrakel (Brakel). Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel.
 Dinsdag 7 juli 2009
Beheerswerken in natuurgebied Jansveld (Middenloop Zwalm)
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Samenkomst om 19u30 aan het zuiveringsstation van Nederbrakel (Zwalmbeekweg). Er worden distels gemaaid. Einde om 22u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, zeis.
 Donderdag 16 juli 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Munkbosbeekvallei
Gids: Laurent Flostroy, tel. 0498/67.71.09. Afspraak om 19u30 aan de bushalte schuin tegenover de kerk van Beerlegem te Zwalm (Beerlegem). Einde rond 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel.
 Donderdag 6 augustus 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Jan De Lichte
Gids: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Afspraak om 19u30 aan de kerk van Velzeke (Zottegem). Einde om 22u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Donderdag 20 augustus 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Boterhoek
Gidsen: Lieven Nachtergale en Joris Otte, tel 09/360.44.82. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen te Brakel (Michelbeke). Einde om 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Vrijdag 28 augustus 2009
Vleermuizen in en om de tuin (ism ZWG VA+, Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt)
Verantwoordelijken: Bart Magherman, 0475/87.59.13 en Laurent Flostroy, 0498/67.71.09. Doorlopend verwelkoming van 20u00 tot 21u00 in de zaal De Blauwe Wolk, Grotstraat 22 te Zottegem (Grotenberge) (zaal te bereiken links van het café). Uitleg over vleermuizen, wandeling in het domein Breivelde met bezoek aan ijskelder en zoektocht naar vleermuizen die ook in de tuin komen fladderen. Einde voorzien rond 23u. Parkeren doe je best aan het domein Breivelde.
 Zaterdag 29 augustus 2009
'Najaarsflora langs de Zwalm' deel 1 in Munkzwalm

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN