vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
header

01 augustus 2009
  Europese Nacht van de Vleermuis

Op vrijdag 28 augustus organiseren Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid de ‘Europese Nacht van de Vleermuis’.

Een hoekige vlucht tegen de schemerdonker is meestal het enige wat je te zien krijgt van vleermuizen. Door hun grillige vliegroute voelen veel mensen zich niet op hun gemak bij het diertje.

Onterecht, en we nodigen je uit om dit zelf te komen ontdekken: met een ‘vleermuizendetector’ zetten medewerkers van Natuurpunt de onhoorbare geluiden van de vleermuizen om in hoorbare geluiden. En met een schijnwerper erbij hebben we meteen klank én beeld!

Het thema is: ‘Vleermuizen in en om de tuin’. Samen met vleermuisgidsen en bat-detectors gaan we op zoek naar het mysterieuze diertje. Er is een zoektocht naar en uitleg over boombewonende vleermuizenen en watervleermuizen. Verder bezoeken we de ijskelder, een paradijs voor vleermuizen.

Er is afspraak om 20.00u aan café De Blauwe Wolk, Grotstraat 22 te Zottegem.
We verwelkomen je doorlopend van 20u tot 21u. Duur: 1u30.

Iedereen welkom!
Parkeren doe je aan het domein Breivelde. Het parcours is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

contact: Laurent Flostroy   of   Bart Magherman
lees meer: www.natuurpunt.be

  Kadervorming vleermuizengids

Op 4 augustus van 19u30 tot 22u30 in Bistro De Zwaan, Stationsplein 1 te Zottegem en op 14 augustus, vanaf zonsondergang, in het Domein Breivelde te Zottegem, gaat een opleiding door tot vleermuizengids.

De opleiding is gratis. Inschrijven kan je bij Tineke Thijs, Natuurpunt Educatie, 014/47 29 55, educatie@natuurpunt.be. De lesgever is Pieter Blondé.

contact: educatie@natuurpunt.be, 014/47 29 55

  Het mooiste plekje van Zottegem

In het kader van het jaarthema Buur Natuur zal Pasar met medewerking van Natuurpunt Zwalmvallei het mooiste plekje van Zottegem inwandelen ‘In het spoor van de fostmannen’. Tijdens deze wandeling maak je kennis met een mooi stukje natuur in onze gemeente. Je krijgt ook deskundige uitleg van natuurgidsen. Na de officiële inhuldiging van het mooiste plekje, volgt een receptie.

Afspraak op 2 augustus om 9u30 aan de Boembekemolen, Boembeke in Michelbeke (Brakel); deelname is gratis; afstand 6km.

contact: Monique Erzeel, 09/360 48 29
lees meer: pasar.be
plaats van afspraak op Google Maps, klik 'Boembekemolen' in het kader op deze webpagina: Google Maps

  Vlinder mee!

Dagvlinders vormen belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Helaas doen ze het lang niet zo goed en gaan veel soorten achteruit. Om dit te documenteren, vormen cijfers verzameld door vrijwilligers een belangrijke bron van informatie. Daarom organiseert Natuurpunt sinds 2007 elk jaar een landelijke tuinvlindertelling. Ook in 2009 wordt er weer geteld.

Door de vlinders in je tuin te tellen, kan ook jij meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld. Meedoen is eenvoudig: je kan op deze website het grootste aantal doorgeven dat je van elke soort in je tuin waarnam. Ook als er weinig of geen vlinders vliegen mag je dit melden.

lees meer: natuurpunt.be
lees meer: vlindermee.be

  The BIG ASK

Op zaterdag 29 augustus 2009, 100 dagen voor de grote klimaattop in Kopenhagen, willen regisseur Nic Balthazar, weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren en de milieubeweging minstens 10.000 dansers en ‘acteurs’ bijeen brengen op het Klein Strand in Oostende. Die dag neemt Nic Balthazar voor de tweede keer een ‘Big Ask’-clip op. Niet te missen!

lees meer: thebigaskagain.be

  Natuurpunt over de schreef!?

Tal van natuurminnende Vlamingen leerden de Argonne kennen. De Argonne is het meest zuidelijke deel van de Franse Ardennen, is een geografische eenheid die de natuurlijke grens vormt tussen de Champagne en Lotharingen. Dingen waar we hier alleen maar kunnen van dromen vind je daar als evident terug. De vijver van Belval, het hart van de Argonne, is een schatkamer van biodiversiteit.

Echter, de grote vijver en vele hectare er omheen werden aangekocht door een loonwerker die de vijver heeft drooggelegd en vervolgens omgetoverd tot een reusachtig maïsveld. Een ware aanslag op natuur en landschap! Op de foto wat rest van een reusachtige vijver.

Onder impuls van Natuurpunt is een partnerschap gesmeed met de gemeente Belval, onze Franse zustervereniging LPO en de Conservatoire Champagne-Ardenne. De 4 organisaties staken de koppen bij elkaar en brachten een bod uit met het oog op de aankoop van de vijvers van Belval, de enige manier om dit unieke natuurgebied een duurzame toekomst te geven. Bij verschillende Franse overheden werden aankoopsubsidies gevraagd én verkregen, 84% om precies te zijn, maar toch bleef nog een zeer aanzienlijke restfinanciering bij elkaar te brengen. Natuurpunt en zijn partners hebben uiteindelijk beslist tot aankoop van het hele domein van 203 ha.

Een positieve beslissing over de aankoop werd pas genomen toen bleek dat er binnen de grote groep van Vlaamse Argonauten voldoende enthousiasme aanwezig was om de aankoop te ondersteunen met persoonlijke giften of fondsenwervende initiatieven. In enkele weken tijd ontving Natuurpunt ruim 300 donorverklaringen voor een totaalbedrag van ongeveer 84.000 euro. Inmiddels heeft Natuurpunt, samen met zijn partners in Frankrijk, het proces van aankoop definitief in gang gezet. Op 7 juli worden Natuurpunt, onze Birdlife-partner LPO, de Conservatoire Champagne-Ardenne en de gemeente Belval bij notariële akte eigenaar van de parel van de Argonne!

Wil je Natuurpunt in dit project steunen, doe je gift op rekening 293-0212075-88 van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding 'gift project 1410 Belval'.

contact: Jan Loos

  Cursus natuurfotografie

In april 2009 organiseerde Natuurpunt Zwalmvallei een cursus natuurfotografie in Zottegem. Aan de praktijkdag konden we een hele reeks mooie foto's ovehouden. Enkele zijn dat iets minder, andere zijn dat zoveel te meer ... meerdere beelden zijn zelfs gewoonweg schitterend.

zie de link naar de galerie op: xtra_cursus_natuurfotografie.html

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 Dinsdag 4 augustus en vrijdag 14 augustis 2009
Vorming vleermuizengids
Lesgever: Pieter Blondé. Theorie op 4 augustus van 19u30 tot 22u30 in Bistro De Zwaan, Stationsplein 1 te Zottegem; praktijk op 14 augustus, vanaf zonsondergang, Domein Breivelde te Zottegem.
Inschrijven: Natuurpunt Educatie, Tineke Thijs, 014 /47 29 55, educatie@natuurpunt.be, inschrijving is gratis.
 Donderdag 6 augustus 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Jan De Lichte
Gids: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Afspraak om 19u30 aan de kerk van Velzeke (Zottegem). Einde om 22u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Donderdag 20 augustus 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Boterhoek
Gidsen: Lieven Nachtergale en Joris Otte, tel 09/360.44.82. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen te Brakel (Michelbeke). Einde om 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen.
 Vrijdag 28 augustus 2009
Vleermuizen in en om de tuin (ism ZWG VA+, Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt)
Verantwoordelijken: Bart Magherman, 0475/87.59.13 en Laurent Flostroy, 0498/67.71.09. Doorlopend verwelkoming van 20u00 tot 21u00 in de zaal De Blauwe Wolk, Grotstraat 22 te Zottegem (Grotenberge) (zaal te bereiken links van het café). Uitleg over vleermuizen, wandeling in het domein Breivelde met bezoek aan ijskelder en zoektocht naar vleermuizen die ook in de tuin komen fladderen. Einde voorzien rond 23u. Parkeren doe je best aan het domein Breivelde.
 Zaterdag 29 augustus 2009
'Najaarsflora langs de Zwalm' deel 1 in Munkzwalm
Gids: Karel De Waele, tel. 09/3864560 (enkel die namiddag: GSM: 0474/778276). Samenkomst om 14u aan de kerk van Munkzwalm. We kammen de omgeving van de Zwalm uit in hok E3-12-44. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van één km², waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, loep, flora's.
 zondag 6 september 2009
Bomenwandeling in natuurgebied Munkbosbeekvallei
Wandeling met speciale aandacht voor bomen en bos. Verantwoordelijke: Laurent Flostroy, tel 0498 67 71 09. Afspraak om 14.00u aan de bushalte tegenover de kerk van Beerlegem (Zwalm). Einde voorzien rond 16.30u. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen.
 Zaterdag 12 september 2009
'Najaarsflora langs de Zwalm' deel 2 in Munkzwalm
Gids: Karel De Waele, tel. 09/3864560 (enkel die namiddag: GSM: 0474/778276). Samenkomst om 14u aan de kerk van Munkzwalm. We kammen de omgeving van de Zwalm uit in hok E3-12-43. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van één km², waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, loep, flora's.
 Zaterdag 12 september 2009
Pluk autochtoon zaad
Verantwoordelijke: Joris Otte, tel. 09/360.44.82. Samenkomst om 14u aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel (St-Maria-Oudenhove). Deze activiteit is ook geschikt voor kinderen. Einde om 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen, emmer en lange stok.
zie pluk van autochtoon zaad
 Donderdag 17 september 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Perlinkvallei
Gids: Gert Govaerts, tel. 09/324.50.51. Wandeling met aandacht voor de trage wegen in de omgeving. Samenkomst om 19u30 op de parking aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel). Einde om 21u. Meebrengen: stevig schoeisel.
 Zaterdag 19 september 2009
Start cursus natuurgids te Zottegem
Wil u inzicht verwerven in de natuur en in staat zijn dit inzicht aan anderen door te geven? De cursus natuurgids leert u de natuur herkennen, begrijpen en vertalen. Deze cursus wordt in het CVN-cursustraject voorafgegaan door de curus natuur-in-zicht en opgevolgd door diverse vervolg-modules. Gespecialiseerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod, wel verwerft u een ruime algemene kennis van natuur en milieu. Van deelnemers wordt een minimale voorkennis verwacht. Het volgen van de cursus natuur-in-zicht kan hierbij helpen. De cursus omvat een dertigtal bijeenkomsten, waarvan zowat de helft excursies, gespreid over één jaar. Wie deelneemt en een opdracht volbrengt kan bovendien het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft u voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.
 Zaterdag 19 september 2009
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM Zottegem
Verantwoordelijke: Herman Haustraete, tel.09/3 60.72.11. Samenkomst om 9u aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones van deelgebied Uilenbroek. Einde om 16u30. Meebrengen: LAARZEN + picknick. Drank wordt voorzien door Natuurpunt zwalmvallei.
 Zondag 27 september 2009
ism vogelwerkgroep: Uitstap naar Noord-Frankrijk
Gidsen: Bart Magherman tel. 0475/87.59.13 & Paul Vandenbulcke 0475/34 65 86. Afspraakplaatsen voor kostendelend vervoer: 1. aan de voet van de Nederzwalm-Zingembrug kant Zingem om 6u10 en 2. Nieuwe Parking aan oprit E17 Kruishoutem kant Olsene om 6u30. We gaan naar Cap Gris-Nez de zeetrek gaan bekijken. Afhankelijk van het succes daarbij, verkennen we ook andere plekken in die regio. Als het zo zou zijn dat de weersomstandigheden weinig belovend zijn of ideaal voor landtrektellen, kan de uitstap aangepast worden: hou het forum en de agenda op www.vwg-vlaamseardennenplus.be in de gaten.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN