vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
header

01 september 2009
  Slakkencursus

Natuurpunt Zwalmvallei organiseert in samenwerking met de Invertebratenwerkgroep een slakkencursus. De driedelige cursus is gratis.

Donderdag 15 oktober 2009, deel 1: aanvang: 20u in zaaltje bij café Meileken aan het station van Zottegem. Inleidende les, determinatie van slakken.
Zaterdag 17 oktober 2009, deel 2: aanvang: 11u te Michelbeke aan de parking bij Mijnwerkerspad aan de voet van de Berendries. Om 13u meegebrachte boterhammen eten in café te Michelbeke. Om 14u start namiddagsessie vertrek aan RWZI te Nederbrakel. Einde rond 16u.
Donderdag 26 november 2009, deel 3: aanvang: 20u: slakkendeterminatie-avond, in zaaltje bij Café Meileken.

contact: Ward Verhaeghe
lees meer: Invertebratenwerkgroep VA+

  Grond te koop!?

Het veiligstellen van natuurgebieden gebeurt in grote mate door aankoop. Dit is de zekerste wijze om natuur veilig te stellen voor de toekomst en de enige mogelijkheid om tot samenhangende gehelen te komen.

Heb je weet van gronden die te koop zijn in de ruime omgeving van onze natuurgebieden!? Dit kan gaan om zowel bos, weiland of akker.

Laat het ons weten via deze link.

Zeker doen! Ook bij twijfel!
Zo kan jij ook je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van onze natuurgebieden. Let dus op bordjes als "weide te koop", "bos te koop" of "akker te koop" en/of hou je oren gespitst!

contact: grond_te_koop@natuurpuntzwalmvallei.be

  Pluk autochtoon zaad

Een plant is autochtoon in een streek als ze een nakomeling is van planten die zich sinds hun vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd, of die kunstmatig vermeerderd werden met lokaal materiaal. Een zomereik afkomstig uit de Balkan is dus niet autochtoon in Vlaanderen, maar is hier wel inheems.

Autochtone planten kunnen beter aangepast zijn aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen, ... dan niet-autochtone. Omdat de pluk van zaden en de teelt van de planten veelal gebeurt in landen met lagere lonen wordt op heden massaal niet autochtoon materiaal ingevoerd en aangeplant met soms nefaste resultaten voor de natuur ... Natuurpunt Zwalmvallei wil daar wat aan doen.

Een plukactie van autochtoon zaad gaat door op 12 september, samenkomst om 14u aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel (St-Maria-Oudenhove). Einde voorzien om 17u of vroeger indien je dat wenst.

Je kan je best voorzien van stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen, emmer en eventueel een lange stok. Deze activiteit is ook geschikt voor kinderen.

contact: Joris Otte, tel. 09/360.44.82
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Maaibeheer

De meeste Natuurpunt-percelen die onder maaibeheer vallen worden gemaaid door landbouwers met wie wij een overeenkomst hebben. De landbouwers oogsten het gras en kunnen er over beschikken en Natuurpunt heeft zijn beheer gerealiseerd: een win-win situatie.

Voor een aantal stukken lukt dit niet omdat het perceel bvb te nat is of er te laat op het jaar dient gemaaid. Niet zelden betreft dit de betere percelen. Dan komen de professionele terreinploegen van Natuurpunt in zicht of voor de kleinere percelen doen we beroep op vrijwilligers. Ook jij kan daarbij helpen!

Binnenkort dienen zich 3 locaties aan:
Zaterdag 19 september 2009: afvoer van maaisel in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism JNM.
Afspraak om 9u aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde.
Uilenbroek

Zaterdag 10 oktober 2009: afvoer van maaisel in het natuurgebied Vossenhol
Afspraak om 9u aan het perceel in de Vossenholstraat te Zottegem.
Vossenhol

afvoer van maaisel in het natuurgebied Munkbosbeekvallei
Datum en plaats van afspraak nog te bepalen; info Laurent Flostroy.
Munkbosbeekvallei

  Europese Nacht van de Vleermuis

Op vrijdag 28 augustus organiseerden Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid de ‘Europese Nacht van de Vleermuis’.

Natuurpunt Zwalmvallei kon, niettegenstaande de kille en winderige avond, meer dan 160 enthousiastelingen verwelkomen. Er was een presentatie en een zoektocht naar vleermuizen in het domein Breivelde.

Op de foto bezoekers met duidelijke interesse voor een stand van de Zoogdierenwerkgroep.

lees meer: Zoogdierenwerkgroep Vlaamse Ardennen plus

  Het mooiste plekje van Zottegem

Met het jaarthema Buur Natuur ging Pasar op zoek naar hét mooiste natuurplekje in een 120-tal gemeenten in Vlaanderen: een prachtig natuurgebied, een mooie holle weg, een schitterend uitzicht…

Het weer zat niet mee ... maar toch daagden op 2 augustus bijna 30 wandelaars op om het 'Mooiste plekje van Zottegem' te gaan ondekken.

contact: Monique Erzeel, 09/360 48 29
lees meer: pasar.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 zondag 6 september 2009
Bomenwandeling in natuurgebied Munkbosbeekvallei
Wandeling met speciale aandacht voor bomen en bos. Verantwoordelijke: Laurent Flostroy, tel 0498 67 71 09. Afspraak om 14.00u aan de bushalte tegenover de kerk van Beerlegem (Zwalm). Einde voorzien rond 16.30u. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen.
 Zaterdag 12 september 2009
'Najaarsflora langs de Zwalm' deel 2 in Munkzwalm
Gids: Karel De Waele, tel. 09/3864560 (enkel die namiddag: GSM: 0474/778276). Samenkomst om 14u aan de kerk van Munkzwalm. We kammen de omgeving van de Zwalm uit in hok E3-12-43. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van één km², waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, loep, flora's.
 Zaterdag 12 september 2009
Pluk autochtoon zaad
Verantwoordelijke: Joris Otte, tel. 09/360.44.82. Samenkomst om 14u aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel (St-Maria-Oudenhove). Deze activiteit is ook geschikt voor kinderen. Einde om 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen, emmer en lange stok.
zie pluk van autochtoon zaad
 Donderdag 17 september 2009
Zomeravondwandeling in natuurgebied Perlinkvallei
Gids: Gert Govaerts, tel. 09/324.50.51. Wandeling met aandacht voor de trage wegen in de omgeving. Samenkomst om 19u30 op de parking aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel). Einde om 21u. Meebrengen: stevig schoeisel.
 Zaterdag 19 september 2009
Start cursus natuurgids te Zottegem
Wil u inzicht verwerven in de natuur en in staat zijn dit inzicht aan anderen door te geven? De cursus natuurgids leert u de natuur herkennen, begrijpen en vertalen. Deze cursus wordt in het CVN-cursustraject voorafgegaan door de curus natuur-in-zicht en opgevolgd door diverse vervolg-modules. Gespecialiseerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod, wel verwerft u een ruime algemene kennis van natuur en milieu. Van deelnemers wordt een minimale voorkennis verwacht. Het volgen van de cursus natuur-in-zicht kan hierbij helpen. De cursus omvat een dertigtal bijeenkomsten, waarvan zowat de helft excursies, gespreid over één jaar. Wie deelneemt en een opdracht volbrengt kan bovendien het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft u voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.
 Zaterdag 19 september 2009
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM Zottegem
Verantwoordelijke: Herman Haustraete, tel.09/3 60.72.11. Samenkomst om 9u aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones van deelgebied Uilenbroek. Einde om 16u30. Meebrengen: LAARZEN + picknick. Drank wordt voorzien door Natuurpunt zwalmvallei.
 Zondag 27 september 2009
ism vogelwerkgroep: Uitstap naar Noord-Frankrijk
Gidsen: Bart Magherman tel. 0475/87.59.13 & Paul Vandenbulcke 0475/34 65 86. Afspraakplaatsen voor kostendelend vervoer: 1. aan de voet van de Nederzwalm-Zingembrug kant Zingem om 6u10 en 2. Nieuwe Parking aan oprit E17 Kruishoutem kant Olsene om 6u30. We gaan naar Cap Gris-Nez de zeetrek gaan bekijken. Afhankelijk van het succes daarbij, verkennen we ook andere plekken in die regio. Als het zo zou zijn dat de weersomstandigheden weinig belovend zijn of ideaal voor landtrektellen, kan de uitstap aangepast worden: hou het forum en de agenda op www.vwg-vlaamseardennenplus.be in de gaten.
 Zaterdag 26 september 2009
MOW 30ste Groenfeest
Dit gaat door in De Mastbloem te Kruishoutem. Inschrijven kan tot 23 september op tel 055/30.96.66.
Op het programma: aperitief vanaf 19.00u, biologische maaltijd (stoverij met rundcurry of vegetarische schotel), tombola met mooie prijzen, optreden van Stro. Kaarten aan volwassenen 15 euro, kinderen tot 12 jaar 9 euro.
 Zaterdag 10 oktober 2009
Beheerwerken in natuurgebied Vossenhol
Verantwoordelijke: Jan François, tel. 09/361.03.00. Afspraak om 9u aan het perceel in de Vossenholstraat te Zottegem. Afvoeren van het maaisel van het oudste perceel. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, riek. Drank en boterham wordt voorzien door Natuurpunt Zwalmvallei.
 Donderdag 15 oktober 2009
Slakkencursus
Verantwoordelijke: Ward verhaeghe, tel 0476/60 02 15, wardverhaeghe@yahoo.com; gratis cursus in samenwerking met de Invertebratenwerkgroep VA+.
Donderdag 15 oktober 2009, deel 1: aanvang: 20u in zaaltje bij café Meileken aan het station van Zottegem. Inleidende les, determinatie van slakken. Einde omstreeks 23u.
Zaterdag 17 oktober 2009, deel 2: aanvang: 11u te Michelbeke aan de parking bij Mijnwerkerspad aan de voet van de Berendries. Om 13u meegebrachte boterhammen eten in café te Michelbeke. Om 14u start namiddagsessie vertrek aan RWZI te Nederbrakel. Einde rond 16u.
Donderdag 26 november 2009, deel 3: aanvang: 20u: slakkendeterminatie-avond, in zaaltje bij Café Meileken.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN