vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 november 2009
  Dag van de Natuur 2009

De Dag van de Natuur 2009, op zaterdag 21 november, gaat door in de Munkbosbeekvallei. Noteer die dag alvast in je kalender!

We gaan er verder met achterstallig hakhoutbeheer in het Paardenbos te Beerlegem. Dat hakhoutbeheer werd een paar jaar terug gestart.

Aangezien sommige hakhoutstoven reeds meer dan 25 jaar geleden voor de laatste keer gekapt zijn is het belangrijk dat we het laatste stuk komende winter volledig kunnen afwerken.

Gezocht: voor deze boswerken zijn we nog op zoek naar een mutsaardpaard om mutsaarden te maken (bundels fijn takkenhout). Mutsaarden worden nog hier en daar in de streek gebruikt om bakovens te verhitten.
Aangeboden: essenhout voor houtbewerking, wij zoeken kunstenaars en houtbewerkers die een deel van het hout een meer duurzame bestemming kunnen geven.

Afspraak om 9u en om 14u, volg de bewegwijzering vanaf de bushalte aan de kerk van Beerlegem (ca. 1km). Einde voorzien rond 17u.
's Middags is er verse soep en brood met beleg. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden.

contact: laurent.flostroy@telenet.be, 0498 / 67 71 09
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Slakken - slakken - slakken

De haverkorrel, het aardschijfje of het dwergpuntje doen niet meteen een belletje rinkelen? Dan bent u dringend toe aan een snelcursus slak.

Intussen zijn deel 1 en 2 achter de rug, maar mocht je alsnog zin krijgen in slakken ... je bent nog steeds welkom op deel 3!

Het terreinbezoek leverde in elk geval enkele zeldzame waarnemingen op, waaronder de spiraalschijfhorenslak (Anisus spirorbis). Ze werd als allereerste exemplaar genoteerd in waarnemingen.be!

Programma:
Donderdag 15 oktober 2009, deel 1: aanvang: 20u in zaaltje bij café Meileken aan het station van Zottegem. Inleidende les, determinatie van slakken.
Zaterdag 17 oktober 2009, deel 2: aanvang: 11u te Michelbeke aan de parking bij Mijnwerkerspad aan de voet van de Berendries. Om 13u meegebrachte boterhammen eten in café te Michelbeke. Om 14u start namiddagsessie vertrek aan RWZI te Nederbrakel. Einde rond 16u.
Donderdag 26 november 2009, deel 3: aanvang: 20u: slakkendeterminatie-avond in zaaltje bij Café Meileken. De cursus is kosteloos.

contact: Ward Verhaeghe, 0476/60 02 15
lees meer: Invertebratenwerkgroep VA+

  ... en je waarnemingen?

In onze vorige zwalmvallei.flits stelden we waarnemingen.be in de kijker. Je werd uitgenodigd om waarnemingen te doen en door te geven.

... hoe zit het intussen met je waarnemingen? Je hebt wellicht diverse soorten herkend en ... doorgegeven ... of toch niet?

Specifiek voor onze afdeling werden een aantal gebieden opgenomen die onze natuurgebieden omschrijven: zie de vorige flits.

lees meer: www.waarnemingen.be

  Maaibeheer

Dankzij het mooie weer van de voorbije maanden konden zelfs de natste percelen met beperkte middelen worden gemaaid en afgevoerd. Ook zo het perceel aan de Ezelshoek van het natuurgebied Munkbosbeekvallei.
zie de foto

De meeste Natuurpunt-percelen die onder maaibeheer vallen worden gemaaid door landbouwers met wie wij een overeenkomst hebben. De landbouwers oogsten het gras en kunnen er over beschikken en Natuurpunt heeft zijn beheer gerealiseerd: een win-win situatie.

Voor een aantal stukken lukt dit niet omdat het perceel bvb te nat is of er te laat op het jaar dient gemaaid. Niet zelden betreft dit de betere percelen. Dan komen de terreinploegen van Natuurpunt in zicht of voor de kleinere percelen doen we beroep op vrijwilligers. Mogelijk kwam jij daarbij helpen: dank voor je inzet!

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

 Zaterdag 21 november 2009
DAG VAN DE NATUUR
verantwoordelijke: Laurent Flostroy 0498-67 71 09, laurent.flostroy@telenet.be. Werken in de Munkbosbeekvallei - aanpak van achterstallig hakhoutbeheer in het Paardenbos in Beerlegem (Zwalm). Afspraak om 9u en om 14u, volg de bewegwijzering vanaf de bushalte aan de kerk van Beerlegem (ca. 1km). Einde voorzien rond 17u. JNM komt alvast helpen! 's Middags is er verse soep en brood met beleg. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden
 Donderdag 26 november 2009
Slakkencursus
Verantwoordelijke: Ward verhaeghe, tel 0476/60 02 15, wardverhaeghe@yahoo.com; gratis cursus in samenwerking met de Invertebratenwerkgroep VA+.
Donderdag 26 november 2009, deel 3: aanvang: 20u: slakkendeterminatie-avond, in zaaltje bij Café Meileken.
 Zaterdag 19 december 2009
Werkdag in natuurgebied Munkbosbeekvallei
Winterwerken: knotten, hakhoutbeheer, kleine werkjes. Verantwoordelijke: Laurent Flostroy, tel 0498/67.71.09. Afspraak om 9.30u aan de bushalte schuin tegenover de kerk van Beerlegem (Zwalm). Einde voorzien rond 17.00u.'s Middags is er verse soep en brood met beleg. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen!
 Zondag 20 december 2009
ism vogelwerkgroep: Op zoek naar overwinterende watervogels in de Schelde-vallei
Gids: Bart Magherman, tel. 0475/87.59.13. Samenkomst om 9u op de brug van Zingem-Nederzwalm. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: laarzen, verrekijker en vogelgidsen.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN