vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 januari 2010
  Beste wensen

Het bestuur van Natuurpunt Zwalmvallei wenst je voor 2010 een goede gezondheid en veel mooie en gelukkige dagen.

Natuurpunt Zwalmvallei wenst van 2010 iets moois te maken: een pak activiteiten staan alvast al op stapel. Natuurbeheer, -educatie, -studie en ontspanning zijn voorzien, een ruim aanbod voor de ge´nteresseerde natuurliefhebber in de zwalmstreek.

  Nieuwjaarsreceptiewandeling 2010

Op zondag 17 januari 2010 is er onze nieuwjaarsreceptiewandeling in het natuurgebied Jan de Lichte (Middenloop Zwalm) te Zottegem (Velzeke).

Samenkomst om 10u00 aan Jeugdheem 'De Populier' te Velzeke, Letterkouter 8. Tijdens een wandeling bezoeken we, met enige uitleg, het natuurgebied Jan de Lichte. Voorzie je van laarzen of stevig schoeisel.

De wandeling eindigt rond 11u30 aan het vertrekpunt. Daar ontvangt het afdelingsbestuur jou op haar nieuwjaarsreceptie met een hapje en een drankje, een woordje en bovenal een gezellige babbel.

vind de locatie: maps.google.be

  Help je tuinvogels!

We zitten volop in een stevige koudegolf die volgens de voorspellingen nog minstens even aanhoudt. Door de sneeuwlaag is het natuurlijk voedsel voor lijsters en vinken onbereikbaar en net nu zijn ze in de tuinen op zoek naar beschutting en energierijke voeding. Op hun zoektocht kunnen ze een beetje hulp best gebruiken. Natuurpunt raadt aan om nu je voederplaats in te richten en te vullen met een vetbol, gemengd zaad en zonnebloempitten.

Hoe kan ik grotere vogels op de voederplek ontmoedigen? Hoe maak ik zelf een vetbol? Hoe oud wordt een roodborst? Wat eet de staartmees? Op www.natuurpunt.be/tuinvogels vind je het antwoord op deze en veel meer vragen.

Niet alleen de merel en de koolmees bezoeken de voederplaats, in de meeste tuinen komen 10 tot 15 vogelsoorten op bezoek. Hier leer je ze ze te herkennen.

lees meer: www.natuurpunt.be

  Zonnen voor meer natuur

Natuurpunt wil zoveel mogelijk gezinnen aanzetten om zonneboilers en fotovolta´sche panelen te plaatsen. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, en dankzij subsidies zijn ze zeer rendabel.

Sinds eind 2008 werken we daarvoor samen met Linea Trovata SunTec nv. Die firma biedt de leden van Natuurpunt niet alleen zeer goede prijzen, uitstekende kwaliteit en een perfecte service, maar zal per verkocht paneel ook nog een bedrag vrijmaken dat wij kunnen besteden aan de aankoop van bedreigde natuur. Sinds de start van het project, eind 2008, hebben al meer dan 600 gezinnen via ons zonnepanelen laten plaatsen.

Vanaf 2010 zijn er iets minder subsidies, maar ook de prijs van de panelen daalt verder. Investeren in zonne-energie blijft ook in 2010 meer dan de moeite waard.

lees meer: www.natuurpunt.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Zaterdag 16 januari 2010
Beheerswerken nabij de Boembekemolen (Middenloop Zwalm)
Info: Jo Janssens, tel. 09/361.35.55. Afspraak om 9u aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Scheren van hagen en andere winterwerkzaamheden. Einde omstreeks 13u. Meebrengen: Werkhandschoenen en stevige schoenen.
Zondag 17 januari 2010
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Gids: Vincent Decroock, tel.0498/10.95.39. Samenkomst om 10u aan "Jeugdheem 'De Populier' Letterkouter 8, 9620 Velzeke-Ruddershove (Zottegem). Ledenwandeling in het natuurgebied Jan De Lichte. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie. Einde omstreeks 13u30. Meebrengen: Stapschoenen.
Vrijdag 5 februari 2010
Algemene Vergadering
Info: Jan Franšois, tel.09/361.03.00. Samenkomst om 20u aan het CafÚ 't Verval Gentsesteenweg 137 Zottegem - Grotenberge. Algemene Vergadering van Zwalmvallei met evaluatie van het voorbije jaar, verkiezing nieuw bestuur en diapresentatie met de mooiste foto's van het voorbije jaar. Einde omstreeks 23u.
Zaterdag 13 februari 2010
Beheerswerken nabij de Boembekemolen (Middenloop Zwalm)
Info: Joris Otte, tel. 09/360.44.82. Samenkomst om 9u aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Scheren van hagen en andere winterwerkzaamheden. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: Werkhandschoenen en stevige schoenen.
Zondag 14 februari 2010
Volksverhalen rond bomen en struiken, artisanale houttechnieken
Verantwoordelijke: Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39. Samenkomst om 13u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Wandeling met volksverhalen rond bomen en struiken door Jeroen Grillaert. Vanaf 15u00 demonstreert Jeroen oude houttechnieken. Hij vervaardigt stoelen, kleine tafeltjes en werktuigen uit vers hakhout met eenvoudige werktuigen, zonder gebruik te maken van elektrische machines. Deze activiteit gaat door in de boerderij van DaniŰl De Temmerman, Boembeke 13 te Michelbeke. De aanwezigen kunnen intussen genieten van een tasje koffie met een geuteling. Einde omstreeks 16u30. Meebrengen: Goede stapschoenen. Activiteit gratis, geschikt voor rolstoelgebruikers.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN