vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 februari 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

Ik hou van . We gebruiken het hartje bijna dagelijks. Wist je dat het symbool al duizenden jaren bestaat? En dat het niets met het hart te maken heeft? Maar stamt uit de tijden dat de bomen aan goden en godinnen waren gewijd?
Dit is echt niet uit de duim gezogen. Ook deze spreuk komt uit een mooi verhaal over vissen, bomen, en stuiken.
Wil je meer horen? Kom naar de wandeling op 14 februari met Jeroen Grillaert. Jeroen is een geboren rasverteller maar ook meer dan dat!

Jeroen is gebeten door hout. Als een echte boskanter werkt hij met groen hakhout en een minimum aan gereedschappen. Onder de handen van de meester ontstaan prachtige, sterke en duurzame zitmeubels. Het boskanterswerk kan niet alleen bogen op een eeuwenoude traditie maar biedt bovendien een duurzame meerwaarde voor onze hakhoutbosjes.
Wil je met eigen ogen zien hoe in zes minuten een stuk rondhout verandert in een perfect afgewerkte stoelpoot? Dan moet je 14 februari zeker op uw kalender aanstippen. Wij zorgen intussen voor een tasje koffie en een warme geuteling.

Vincent

  Volksverhalen rond bomen en struiken, ...

Volksverhalen rond bomen en struiken, artisanale houttechnieken

Samenkomst 14 februari om 13u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Wandeling met volksverhalen rond bomen en struiken door Jeroen Grillaert.

Vanaf 15u00 demonstreert Jeroen oude houttechnieken. Hij vervaardigt stoelen, kleine tafeltjes en werktuigen uit vers hakhout met eenvoudige werktuigen, zonder gebruik te maken van elektrische machines.

De demonstraties gaan door in de boerderij van Daniel De Temmerman. De aanwezigen kunnen intussen genieten van een tasje koffie met een geuteling.

Einde omstreeks 16u30. Meebrengen: goede stapschoenen. Activiteit gratis, geschikt voor rolstoelgebruikers.

info: Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39

  Cursus zoogdieren - schrijf nu in

De cursus zoogdieren, hoewel nog veraf, telt al heel wat inschrijvingen ... indien je hierin interesse hebt, aarzel niet en schrijf nu in!

Is een educatieve cursus voor wie meer wil weten over zoogdieren. Er is geen basiskennis vereist. Lesgever is Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie.

De zesdelige cursus gaat door op 28 april, 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni.

De kostprijs is 20 euro/deelnemer, over te schrijven op
920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding "cursus zoogdieren".

info: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498/10 95 39

  Lentemaaltijd 2010

zondag 14 maart 2010, van 11 u30 tot 14u30,
organiseert Natuurpunt Zwalmvallei haar Lentemaaltijd.
Met de opbrengst kan meer natuur worden veiliggesteld in Brakel, Zottegem en Zwalm.

Waar?
Zaal De Zwalmparel, Sportlaan te Zwalm
(nabij het station te Munkzwalm!),

keuze uit:
- Warme beenhesp,
- Gevarieerde koude visschotel of
- Vegetarische schotel

volwassenen 13 EUR - kinderen 8 EUR
kaarten te verkrijgen bij de bestuurleden en medewerkers of worden ter beschikking gehouden aan de ingang na overschrijving op 920-1016321-35 van natuurpunt zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van aantal en van keuze menu (hesp, vis, vege) en volwassenen/kinderen

contact: ik wil kaarten voor de Lentemaaltijd!
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  middenloop.flits

Met middenloop.flits wil Natuurpunt Zwalmvallei je informeren over het natuurgebied Middenloop Zwalm. Dat gebied bestaat uit meer dan 80 hectare beschermde natuur (bossen, hooilanden, weiden en ruigtes), verspreid over de Zwalmvallei tussen Nederbrakel en Munkzwalm.

Met deze nieuwsbrief richten we ons tot iedereen die het natuurgebied een warm hart toedraagt. Omdat je er vaak wandelt, meewerkt bij het beheer, in de buurt woont, sympathiseert, ...

Inschrijven op de nieuwsbrief kan via de onderstaande link.
klik hier om in te schrijven klik hier voor info over Middenloop Zwalm

  Leren beheren

Ben je landbouwer en wil je aan agrarisch natuur- of landschapsbeheer doen of ben je natuurbeschermer of een lokale overheid en wil je graag landbouwers inschakelen bij het beheer van een van jouw gebieden? Dan is de cursus 'Leren beheren' de ideale basis om op voort te bouwen.

De cursus wordt georganiseerd door het RLVA (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) en is opgebouwd uit 5 modules van een halve dag of avond die doorgaan in de regio Oudenaarde-Zottegem. De cursus omvat zowel theorie als praktijk, begeleid door ervaren lesgevers. In het theorieluik komen de algemene principes aan bod, bij de praktijk gaat veel aandacht naar terreinvoorbeelden en het goed uitvoeren van natuurgerichte beheerwerken. Maar ook materiaalgebruik en veiligheid komen aan bod. Afsluitend volgt nog een volledige dag terreinbezoek in de omgeving van Sint-Truiden naar akkervogelmaatregelen, graslandbeheer en beheer van holle wegen (uitgevoerd door landbouwers).

Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 5 februari 2010 door uw naam op te geven bij Els Eeckhout en 10EUR te storten op rekeningnummer 001-2291252-91.

contact: els.eeckhout@rlva.be, 055/20 72 65
lees meer: www.rlva.be

  zwalmvallei.flts

Het verzenden van het januari-nummer van onze zwalmvallei.flits is niet echt vlekkeloos verlopen. Sommigen onder jullie ontvingen de flits wellicht niet. Mocht je die flits alsnog willen bekijken, het kan in het zwalmvallei.flits-archief.

Om jullie te verzekeren van een vlekkeloze ontvangst werd een software in gebruik genomen die de verzending van zwalmvallei.flits vlot moet laten verlopen.

Afhankelijk van de software die je gebruikt om je mail te lezen zijn de afbeeldingen soms niet onmiddellijk zichtbaar. Veelal kan je voorkomen dat je telkens uitdrukkelijk de toestemming moet geven om de afbeeldingen zichtbaar te maken door het mailadres van de afzender op te nemen in je adresboek.

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Vrijdag 5 februari 2010
Algemene Vergadering
Info: Jan Francois, tel 09/361 03 00. Samenkomst om 20u aan het Cafe 't Verval Gentsesteenweg 137 Zottegem - Grotenberge. Algemene Vergadering van Zwalmvallei met evaluatie van het voorbije jaar, verkiezing nieuw bestuur en diapresentatie met de mooiste foto's van het voorbije jaar. Einde omstreeks 23u.
Zaterdag 13 februari 2010
Beheerswerken nabij de Boembekemolen (Middenloop Zwalm)
Info: Joris Otte, tel 09/360 44 82. Samenkomst om 9u aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Scheren van hagen en andere winterwerkzaamheden. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: Werkhandschoenen en stevige schoenen.
Zondag 14 februari 2010
Volksverhalen rond bomen en struiken, artisanale houttechnieken
Verantwoordelijke: Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39. Samenkomst om 13u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Wandeling met volksverhalen rond bomen en struiken door Jeroen Grillaert. Vanaf 15u00 demonstreert Jeroen oude houttechnieken. Hij vervaardigt stoelen, kleine tafeltjes en werktuigen uit vers hakhout met eenvoudige werktuigen, zonder gebruik te maken van elektrische machines. Deze activiteit gaat door in de boerderij van Daniel De Temmerman, Boembeke 13 te Michelbeke. De aanwezigen kunnen intussen genieten van een tasje koffie met een geuteling. Einde omstreeks 16u30. Meebrengen: Goede stapschoenen. Activiteit gratis, geschikt voor rolstoelgebruikers.
Woensdag 3 maart 2010
Steenuiltocht
ism. VWG: Gids: Bart Magherman, tel 0475/87 59 13. Samenkomst om 19u aan de kerk van Velzeke. Einde vermoedelijk rond 21u. In de schemering gaan we op zoek naar de kleinste uil uit onze streek. Achteraf 'steenuil'-biertje van brouwerij De Rijck Herzele. Meebrengen: stevig schoeisel, verrekijker.
Zondag 7 maart 2010
Narcissen in Bois de Lombise
Gids: Geert De Knijf, tel 0476/40 34 54. Samenkomst om 13u30 aan de kerk Zottegem of de kerk van Zwalm ; gezamenlijk om 13u45 aan het Rondpunt te Brakel en start om 14u30 aan de kerk van Lombise. Familieuitstap naar het prachtige bos van Lombise met zijn wilde narcissen. We reizen kostendelend met eigen wagen. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: Laarzen.
Zondag 14 maart 2010
Lentemaaltijd
Verantwoordelijke Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39. Lentemaaltijd ten voordele van de natuur in Feestzaal "De Zwalmparel" Sportlaan 1, te 9630 Munkzwalm, vanaf 11u30 tot 14u30. Kaarten aan 13EUR voor volwassenen of 8EUR voor de jonge spruiten te verkrijgen bij de bestuursleden of bij Bart Magherman, Leonce Roelsstraat nr 5 te Zottegem. Kaarten bestellen via overschrijving kan ook op rekeningnr. 920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalmvallei met 1ste vermelding: aantal, vlees, vis of vegetarisch en 2de vermelding volwassen of kind. Jouw kaart(en) lig(t)(gen) dan op jou te wachten aan de inkom van de feestzaal.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN