vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 maart 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

Zondag 14 maart is het lentemaaltijd, een hoogdag van onze afdelingswerking.

Dankzij de lentemaaltijd kan Natuurpunt Zwalmvallei zorgen voor de jaarlijkse groei van de natuurgebieden in onze mooie Zwalmstreek. Dankzij de lentemaaltijd wordt u het jaar rond een mooi programma aangeboden met gegidste wandelingen, cursussen en toffe beheersdagen midden in de natuur.

Bestuursleden en enthousiaste vrijwilligers zijn nu op stap om zoveel mogelijk leden en sympathisanten te bezoeken om van de lentemaaltijd 2010 een succes te maken. Helaas is het niet mogelijk iedereen een bezoekje te brengen. Daarom nodig ik u langs deze weg persoonlijk uit. Ik zou het prettig vinden ook u te verwelkomen op ons etentje.

U kan zich inschrijven door te klikken op de figuur hierboven.
Het menu vind je in een ander artikeltje in deze flits.

Tot zondag 14 maart!

Vincent Decroock

  Steenuiltocht

Op woensdag 3 maart gaan we tegen het donker , met enige omweg, op zoek naar het steenuilken, een bier dat onder een recept van BLES (bierliefhebbers van de Egmontstede) wordt gebrouwen in de brouwerij De Ryck. Jawel, we gaan een steenuilken drinken!

Om goed in de sfeer te komen willen we vooraf, in het schemerdonker, op zoek naar de kleinste uil uit onze streek: de steenuil, de vogel wel te verstaan. De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, hoogstamfruitbomen en oude gebouwtjes ... met Bart als gids weten we hen met enig geluk te vinden.

Praktische info: samenkomst om 19u aan de kerk te Velzeke; einde vermoedelijk rond 21u. Voorzie je van stevig schoeisel en, mocht je dat hebben, een verrekijker.

info: Bart Magherman, tel 0475/87 59 13

  Lentemaaltijd 2010

zondag 14 maart 2010, van 11 u30 tot 14u30,
organiseert Natuurpunt Zwalmvallei haar Lentemaaltijd.
Met de opbrengst kan meer natuur worden veiliggesteld in Brakel, Zottegem en Zwalm.

Waar?
Zaal De Zwalmparel, Sportlaan te Zwalm
(nabij het station te Munkzwalm!),

keuze uit:
- Warme beenhesp,
- Gevarieerde koude visschotel of
- Vegetarische schotel

volwassenen 13 EUR - kinderen 8 EUR
kaarten te verkrijgen bij de bestuurleden en medewerkers of worden ter beschikking gehouden aan de ingang na overschrijving op 920-1016321-35 van natuurpunt zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van aantal en van keuze menu (hesp, vis, vege) en volwassenen/kinderen

contact: ik wil kaarten voor de Lentemaaltijd!
info: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498/10 95 39
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Paddentrek

Na hun winterslaap denken onze amfibieŽn alleen aan ... paren. Maar op hun tocht naar de voortplantingspoel vallen heel wat verkeersslachtoffers. Dat willen we uiteraard voorkomen.

Tal van vrijwilligers in Zwalm, Zottegem en Brakel helpen de diertjes graag de weg over. Zo slagen zij er in om onze amfibieŽnpopulatie, die het heel moeilijk heeft, toch overeind te houden.

In Zwalm worden dit jaar bijkomende overzetplaatsen georganiseerd ... en zijn bijkomende handen welkom ... neem contact en we laten je graag weten wat kan gebeuren.

contact: minnaert.marc@skynet.be
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Cursus zoogdieren

Wist je dat er in onze Vlaamse natuur ongeveer 70 wilde of verwilderde zoogdiersoorten rondlopen, -zwemmen of -vliegen? Net als wij hebben ze een constante lichaamstemperatuur en brengen ze levende jongen ter wereld, die ze met de grootste zorg omringen.

Na enkele jaren afwezigheid binnen onze cursussen vonden we het de hoogste tijd om deze bijzondere dieren nog eens in de schijnwerper te plaatsen. Tijdens de zoogdierencursus "full option" lichten we niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken. Duik met ons mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren. De zesdelige cursus gaat door op 28 april, 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni.

De kostprijs is 20 euro/deelnemer, over te schrijven op 920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding "cursus zoogdieren".

info: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498/10 95 39

  Onze voorjaarsbloeiers

Sinds deze week zit de lente duidelijk in de lucht. Hier en daar komen al sneeuwklokjes piepen en traditioneel is de sleedoorn een van de eerste om te bloeien.

Maar er zijn nog meer bekende en minder bekende voorjaarsbloeiers! Maak kennis met het daslook, de eenbes, de wilde hyacint, de bosanemoon, het speenkruid en de slanke sleutelbloem. Je vindt ze terug via de onderstaande link.

lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Zoogdierhappening en AV

De zoogdierwerkgroep Vlaanderen (ZWG) richt een Zoogdierhappening in op zaterdag 20 maart in het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen in Gent. De ZWG nodigt je graag daar uit!

Er zullen voordrachten zijn over 'de Gentse stadsvos', 'evenhoevigen in Vlaanderen' en 'een nieuwe online invoermodule voor braakbalgegevens'. Het blijft echter niet bij binnen zitten, want na een hapje en een drankje en een kort bestuurlijk gedeelte gaan we ook het veld in om muizen te vangen. Daarbij testen we het nieuwe monitoringprotocol uit om de komende jaren samen met jullie op een gestandaardiseerde manier populaties van muizen te monitoren in de natuurgebieden van Natuurpunt. Hieronder vind je het volledige programma en praktische informatie.

lees meer: www.zoogdierenwerkgroep.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Woensdag 3 maart 2010
Steenuiltocht
ism. VWG: Gids: Bart Magherman, tel 0475/87 59 13. Samenkomst om 19u aan de kerk van Velzeke. Einde vermoedelijk rond 21u. In de schemering gaan we op zoek naar de kleinste uil uit onze streek. Achteraf 'steenuil'-biertje van brouwerij De Rijck Herzele. Meebrengen: stevig schoeisel, verrekijker.
Zondag 7 maart 2010
Narcissen in Bois de Lombise
Gids: Geert De Knijf, tel 0476/40 34 54. Samenkomst om 13u30 aan de kerk Zottegem of de kerk van Zwalm ; gezamenlijk om 13u45 aan het Rondpunt te Brakel en start om 14u30 aan de kerk van Lombise. Familieuitstap naar het prachtige bos van Lombise met zijn wilde narcissen. We reizen kostendelend met eigen wagen. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: Laarzen.
Zondag 14 maart 2010
Lentemaaltijd
Verantwoordelijke Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39. Lentemaaltijd ten voordele van de natuur in Feestzaal "De Zwalmparel" Sportlaan 1, te 9630 Munkzwalm, vanaf 11u30 tot 14u30. Kaarten aan 13Ä voor volwassenen of Ä 8 voor de jonge spruiten te verkrijgen bij de bestuursleden of bij Bart Magherman, Leonce Roelsstraat nr 5 te Zottegem. Kaarten bestellen via overschrijving kan ook op rekeningnr. 920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalmvallei met 1ste vermelding: aantal, vlees, vis of vegetarisch en 2de vermelding volwassen of kind. Jouw kaart(en) lig(t)(gen) dan op jou te wachten aan de inkom van de feestzaal.
Paasmaandag 5 april 2010
Vroegemorgenzangtocht te Zwalm met ontbijt
ism. VWG: (Sint-Blasius Boekel) Gids: Nico Geiregat, tel 0473/93 32 33. Samenkomst om 6u30 aan de parking van de kerk Sint-Blasius-Boekel. Vroegochtendwandeling met aandacht voor de vogelzang. Nadien, om 8u30, wordt de deelnemers een lekker ontbijt aangeboden in Johans Lodge. Deelnamekosten ontbijt Ä 4. Meebrengen: Laarzen of goed schoeisel, verrekijker.
Zondag 11 april 2010
Vlaamse Ardennendag 2010
De 32ste Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden deze u een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes natuur, bos en landschap van de Zwalmvallei in de kijker zetten.
Centrale plaats voor deze Vlaamse Ardennendag is Kasteel van Lilare, Kasteeldreef 2 te Brakel (Sint-Maria-Oudenhove), gelegen naast de Zwalm. Hier vinden alle activiteiten plaats en starten verschillende landschapswandelingen naar mooie plekjes in de buurt. En wie zich wil specialiseren in een bepaald thema, kan terecht op informatiestanden en de themawandelingen van de vele organisaties die meewerken aan het promoten en beheren van natuur en landschap in de streek.
zie ook www.vlaamseardennendag.be
Zaterdag 17 april 2010
Voorjaarsflora, deel 1 (St-Goriks-Oudenhove)
ism. PWG: Gids: Karel De Waele, tel 09/386 45 60 (enkel die namiddag: GSM: 0474/77 82 76).Samenkomst om 14u aan de kerk van St-Goriks-Oudenhove. We kammen het hok E3-24-33 met 'Steenbergen' erin uit. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van ťťn km≤, waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geÔnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen (onmisbaar), loep, flora's.
Zondag 25 april 2010
Lentewandeling in Parkbos-Uilenbroek
Gidsen: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20 en Herman Haustraete, tel 0475/38 11 05. Afspraak om 9u30 aan de picnic-tafel aan de Waesberg te Lierde. Lentewandeling samen met de "Vrienden van het Uilenbroek" met aandacht voor de flora en andere voorjaarsfenomenen. Iedereen welkom. Einde omstreeks 12u.Meebrengen: aangepast schoeisel.
Woensdag 28 april 2010
Cursus zoogdieren, deel 1
Educatieve cursus voor al wie meer wil weten over zoogdieren. Lesgever is Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie. Zesdelige cursus: zie ook 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni. Kostprijs is 20 euro per deelnemer, over te schrijven op 920-1016321-35 t.n.v. NP Zwalm.vallei met vermelding "cursus zoogdieren". Info te verkrijgen bij Vincent Decroock, 0498/10 95 39. Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema eerste les: inleiding zoogdieren + bespreking vleermuizen. Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN