vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 april 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

De lentemaaltijd van zondag 14 maart was een hoogdag van onze afdelingswerking. De zaal was amper groot genoeg. We zijn dan ook blij: we mogen u volgend jaar terug in de Bevegemse Vijvers te Zottegem verwelkomen.

April wordt een ware topmaand. We gaan van start op Paasmaandag, om 6u30 met een vroegochtendwandeling. Nico Geiregat, gerenommeerd vogelgids, neemt ons mee in de wereld van de zangvogels. Daarna kan iedereen deelnemen aan een lekker ontbijt.

Zondag 11 april vindt de 32ste Vlaamse Ardennendag plaats aan de boorden van de Zwalm, in het prachtige domein van het Kasteel van Lilare. Een unieke belevenis. Tientallen gidsen bereidden thema- en landschapswandelingen voor. Er is een fietstocht doorheen de mooiste plekjes van de Zwalmvallei en er zijn tal van infostands en demonstraties op het domein zelf. Hoogst uitzonderlijk is de demonstratie elektrisch afvissen van de Zwalm. Voor de kinderen is er animatie en voor de volwassenen streekbieren en lekkere hapjes.

Tot slot gaat op 28 april de cursus zoogdieren van start. De lessen gaan door in het ontmoetingscentrum van Leeuwergem omdat de omgeving van het kasteeldomein zeer geschikt is voor de buitenexcursies. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Geinteresseerden kunnen zich nog altijd inschrijven.

Tot binnenkort,

Vincent Decroock

  Vroegemorgenzangtocht met ontbijt

Neen, weest gerust, we gaan niet zingen! Dat kunnen we trouwens amper of niet.

Wel gaan we op maandagmorgen 5 april (paasmaandag) met Nico Geiregat op stap met een oor voor vogelzang. Nico is actief in de vogelwerkgroep en zal ons perfect helpen bij het herkennen van de vogelgeluiden.

Afspraak om 6u30 aan de parking van de kerk te Sint-Blasius-Boekel (Zwalm). Nadien, om 8u30, wordt de deelnemers een lekker ontbijt aangeboden in Johans Lodge. Deelnamekosten ontbijt € 4. Voorzie je van laarzen of stevig schoeisel.

contact: Nico Geiregat, tel 0473/93 32 33

  Vlaamse Ardennendag, zondag 11 april

De 32ste Vlaamse Ardennendag, op zondag 11 april 2010, is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen met onze partners bieden wij u een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes natuur, bos en landschap van de Zwalmvallei in de kijker zetten.

Centrale plaats voor deze Vlaamse Ardennendag is het Kasteel van Lilare, gelegen naast de Zwalm. Hier vinden alle activiteiten plaats en starten verschillende landschapswandelingen naar mooie plekjes in de buurt. En wie zich wil specialiseren in een bepaald thema, kan terecht op informatiestanden en de themawandelingen van de vele organisaties die meewerken aan het promoten en beheren van natuur en landschap in de streek.

contact: info@vlaamseardennendag.be
lees meer: www.vlaamseardennendag.be

  Op zoek naar voorjaarsflora

Dat de Vlaamse Ardennendag in het voorjaar doorgaat is geen toeval. Onze Vlaamse Ardennen scoren landschappelijk heel sterk ... maar inzake plantengroei zijn het vooral de voorjaarsbloeiers die van het grootste belang zijn.

Dus echt geen toeval dat onze kalender nog meer activiteiten aanbiedt omtrent onze voorjaarsflora.
zaterdag 17 april 2010, voorjaarsflora te St-Goriks
zondag 25 april 2010, lentewandeling in Parkbos-Uilenbroek
zaterdag 1 mei 2010, voorjaarsflora te Roborst

lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Cursus zoogdieren

Wist je dat er in onze Vlaamse natuur ongeveer 70 wilde of verwilderde zoogdiersoorten rondlopen, -zwemmen of -vliegen? Net als wij hebben ze een constante lichaamstemperatuur en brengen ze levende jongen ter wereld, die ze met de grootste zorg omringen.

Na enkele jaren afwezigheid binnen onze cursussen vonden we het de hoogste tijd om deze bijzondere dieren nog eens in de schijnwerper te plaatsen. Tijdens de zoogdierencursus "full option" lichten we niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken. Duik met ons mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren. De zesdelige cursus gaat door op 28 april, 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni.

De kostprijs is 20 euro/deelnemer, over te schrijven op 920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding "cursus zoogdieren".

info: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498/10 95 39

  Watt?

WATT is Wagens, Alternatieve Transportmiddelen en Technologie. WATT zet alternatieve aandrijvingen en brandstoffen in de kijker. WATT informeert en demonstreert via de WATT ROADSHOW, over elektrische wagens en tweewielers, hybride voertuigen, wagens op LPG en aardgas, biobrandstoffen ...

Op zaterdag 24 april organiseert het stadsbestuur Zottegem de WATT Roadshow dit in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu, ASBE en de Vlaamse Overheid.
De roadshow is doorlopend vanaf 11.00 tot 16.00 uur - inkom is gratis.

lees verder ... Ontdek vandaag je voertuig van morgen.
affiche: www.zottegem.be

  milieu14daagse Zottegem

De Zottegemse milieu14daagse loopt van 17 april tot en met 2 mei. Naast de activiteiten met de Zottegemse scholen is er ook een programma voor volwassenen en verenigingen.

alle activiteiten ... www.zottegem.be

  Ello Mobile

Iedereen belt en sms't elke dag. Stel je nu eens voor dat de winst daarop integraal naar een goed doel zou gaan. Dat je met elk gesprek of SMS een project kan steunen dat zorgt voor een betere wereld. Dat zou toch fantastisch zijn? Wel dat kan. Met de gsm-operator Ello Mobile.

Natuurpunt deelt in de winst van Ello Mobile. Daarvan gaat 10.651 euro naar het project “Bescherming van de unieke regenwouden van Sumatra”, een gezamenlijk project van Natuurpunt en BirdLife. En 9.348 euro gaat naar “Aankoop & beheer van 600 ha lokaal bos & heidenatuur in Averbode”, een project van Natuurpunt.

lees meer: www.ello-mobile.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Paasmaandag 5 april 2010
Vroegemorgenzangtocht te Zwalm met ontbijt
ism. VWG: (Sint-Blasius Boekel) Gids: Nico Geiregat, tel 0473/93 32 33. Samenkomst om 6u30 aan de parking van de kerk Sint-Blasius-Boekel. Vroegochtendwandeling met aandacht voor de vogelzang. Nadien, om 8u30, wordt de deelnemers een lekker ontbijt aangeboden in Johans Lodge. Deelnamekosten ontbijt € 4. Meebrengen: Laarzen of goed schoeisel, verrekijker.
Zondag 11 april 2010
Vlaamse Ardennendag 2010
De 32ste Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden deze u een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes natuur, bos en landschap van de Zwalmvallei in de kijker zetten.
Centrale plaats voor deze Vlaamse Ardennendag is Kasteel van Lilare, Kasteeldreef 2 te Brakel (Sint-Maria-Oudenhove), gelegen naast de Zwalm. Hier vinden alle activiteiten plaats en starten verschillende landschapswandelingen naar mooie plekjes in de buurt. En wie zich wil specialiseren in een bepaald thema, kan terecht op informatiestanden en de themawandelingen van de vele organisaties die meewerken aan het promoten en beheren van natuur en landschap in de streek.
zie ook www.vlaamseardennendag.be
Zaterdag 17 april 2010
Voorjaarsflora, deel 1 (St-Goriks-Oudenhove)
ism. PWG: Gids: Karel De Waele, tel 09/386 45 60 (enkel die namiddag: GSM: 0474/77 82 76).Samenkomst om 14u aan de kerk van St-Goriks-Oudenhove. We kammen het hok E3-24-33 met 'Steenbergen' erin uit. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van één km², waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen (onmisbaar), loep, flora's.
Zondag 25 april 2010
Lentewandeling in Parkbos-Uilenbroek
Gidsen: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20 en Herman Haustraete, tel 0475/38 11 05. Afspraak om 9u30 aan de picnic-tafel aan de Waesberg te Lierde. Lentewandeling samen met de "Vrienden van het Uilenbroek" met aandacht voor de flora en andere voorjaarsfenomenen. Iedereen welkom. Einde omstreeks 12u.Meebrengen: aangepast schoeisel.
Woensdag 28 april 2010
Cursus zoogdieren, deel 1
Educatieve cursus voor al wie meer wil weten over zoogdieren. Lesgever is Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie. Zesdelige cursus: zie ook 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni. Kostprijs is 20 euro per deelnemer, over te schrijven op 920-1016321-35 t.n.v. NP Zwalm.vallei met vermelding "cursus zoogdieren". Info te verkrijgen bij Vincent Decroock, 0498/10 95 39. Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema eerste les: inleiding zoogdieren + bespreking vleermuizen. Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Zaterdag 1 mei 2010
Voorjaarsflora, deel 2 (Roborst)
Gids: Karel De Waele, tel 09/386 45 60 (enkel die namiddag: GSM: 0474/77 82 76). Samenkomst om 14u aan de kerk van Roborst. We kammen het hok E3-23-14 met de Bostmolen erin uit. Einde om 17u. De ganse namiddag studie van de flora van één km², waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Meebrengen: laarzen (onmisbaar), loep, flora's.
Woensdag 5 mei 2010
Cursus zoogdieren, deel 2
Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema tweede les: inleiding knaagdieren en insecteneters + enkele live-traps uitzetten en controleren (+ bat-detector). Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Woensdag 12 mei 2010
Cursus zoogdieren, deel 3
Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema derde les: knaagdieren en insecteneters + braakbalpluizen Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Zondag 16 mei 2010
Bezoek aan de heide in Noord-Brabant (NL)
info Vincent Decroock, tel 0498/10 95 39. Het aantal deelnemerz is beperkt tot 25, Vooraf inschrijven is een must. Samenkomst op de markt van Zottegem. We reizen met kostendelend vervoer. Voorzie je van stevige stapschoenen en pick-nick.
Woensdag 19 mei 2010
Cursus zoogdieren, deel 4
Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema vierde les: roofdieren, hoefdieren en zoogdiergeluiden. Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Donderdag 20 mei 2010
Kruidenwandeling langs het Mijnwerkerspad
Gids: Monique Erzeel, tel 09/360 48 29. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke). Wandeling met speciale aandacht voor kruiden. Na de wandeling worden de deelnemers vergast op een kruidige verrassing in "De Bloemfontein". Einde omstreeks 21u30. Meebrengen: Stapschoenen, wandeling ook geschikt voor rolstoelgebruikers.
Woensdag 26 mei 2010
Cursus zoogdieren, deel 5
Start om 19u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Thema vijfde les: zoogdiersporen (theorie + wat praktijk binnenshuis). Einde omstreeks 22u30. Meebrengen: schrijfgerief.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN