vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 juni 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

Het is intussen meer dan 9 jaar terug dat we met Natuurpunt, toen nog De Wielewaal, de Boembekemolen kochten. Geen van ons die toen kon vermoeden waartoe ons dat ging leiden.

Er mag dan een hele tijd zijn overgegaan, we hebben echt niet stilgezeten! Dit soort dossiers vraagt een lang volgehouden inzet van zij die er zich achter zetten. Tal van administratieve en niet op zijn minst financiële hindernissen dienen te worden genomen.

Maar kijk, deze maand nemen we weer een duidelijke stap naar de restauratie van de molen. Het restauratiedossier zal nog voor het eind van de maand worden ingediend ... en ja, opnieuw wordt dit een jaar wachten op een beslissing.

Met de Boembekemolen willen we naar een maalvaardige molen, die bovendien groene stroom opwekt, en ruimte biedt waar we bezoekers van het natuurgebied Middenloop Zwalm kunnen ontvangen. Met de restauratie van de molen willen we een sterke impuls geven aan zowel de zachte recreatie als aan de natuurontwikkeling.

Onze vrienden van de vzw Boembeke volgen dit dossier voor ons op. Zij hebben op 27 juni hun Boembekefeesten ... en wij feesten mee! Jij ook?

  Boembekefeesten

Op zondag 27 juni zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke.

Om 14u00, 15u00 en 16u00 stellen we graag de restauratieplannen voor tijdens een rondleiding langs de molen, de gerestaureerde kapel, de hoogstamboomgaard en het Mijnwerkerspad (totale afstand niet meer dan 850m).

Dat er vanaf 14u00 ook een bar ter beschikking staat had je wellicht zo al kunnen raden. Voor de kleinsten is er opnieuw een springkasteel.

Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en de barbecue.

contact: An De Schrijver of bel op 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be

  natte pootjes

De Zoogdierenwerkgroep van Vlaamse Ardennen plus organiseert met steun van de provincie Oost-Vlaanderen op zaterdag 19 juni 2010 opnieuw de kortste nacht van het zoogdier. Deze nacht gaat door in en nabij de Kaaihoeve te Zwalm.

Vanaf 15u30 gaan we op zoek naar zoogdieren in en om het water. Vrijwilligers geven tekst en uitleg bij methodes om zoogdieren op te sporen, tips om ze te herkennen, uitleg bij het determineren van gevangen dieren en de verspreiding of het bestuderen van zoogdiersoorten in Vlaanderen en tenslotte ook over de werking van de Zoogdierenwerkgroep.

lees meer: een folder met het volledige programma kan je hier downloaden.
lees meer: www.zoogdierenwerkgroep.be

  biodiversiteit, alles hangt samen

In en vooral rond De Kaaihoeve kan je de tentoonstelling 'Biodiversiteit, alles hangt samen' bezoeken. De tentoonstelling wil het natuurlijk patrimonium extra in de verf zetten en laat je zien hoe biodiversiteit in elkaar zit en waarom we die zo broodnodig moeten beschermen. Vandaag de dag verdwijnen immers in de hele wereld planten en dieren aan een hoog tempo, dus ook bij ons. Wij mensen zijn hiervoor verantwoordelijk, door onze levenswijze en consumptie.

De tentoonstelling is deels opgesteld langs een wandelparcours in de natuurtuin. Het parcours is ongeveer 1,2 km lang en je kan het uitgebreid verkennen van zonsopgang tot zonsondergang.

In 4 thema's ontdek je de groene draad die ons dagelijks leven verbindt met biodiversiteit. Ook kinderen komen aan hun trekken: voor de leeftijd +7 jaar is een aparte rode draad voorzien. Informatie op kindermaat wordt afgewisseld met korte vraagjes, opdrachten en tips voor thuis.

De Kaaihoeve vind je aan de Oude Scheldestraat 16 te 9630 Zwalm (Meilegem)

contact: kaaihoeve@oost-vlaanderen.be

  rozenkrans

Op maandag 31 mei, 19u30 stellen we onze kapel te Boembeke graag ter beschikking voor een rozenkrans. De rozenkrans ter gelegenheid van het afsluiten van de meimaand zal worden geleid door Julien De Keukelaere, pastoor te St-Goriks-Oudenhove.

De kapel te Boembeke vind je aan de Langendries te Zottegem (St-Goriks-Oudenhove), naast het huisnummer 66.

contact: pastoor Julien De Keukelaere, 09/360 09 17
lees meer: Wikipedia, rozenkrans
lees meer: www.zwalmvallei.be, kapel te Boembeke

  jouw low impact vakantie

Reizen is geweldig; er op uit trekken om de wereld in geuren en kleuren te verkennen. Soms vind je een bestemming vlak bij huis die helemaal geschikt is om je batterijen op te laden, maar al te vaak trekken we met z'n allen naar verre en exotische bestemmingen zoals Turkije, Thailand of Zuid-Amerika. Zo'n reis staat garant voor unieke belevenissen en een duik in lokale natuurpracht, maar heb je er ook al eens bij stilgestaan dat een zomervakantie met lange vluchten of vermoeiende autoritten vaak een grote impact heeft op het milieu en het klimaat? Zorg ervoor dat jouw vakantie de natuur en het klimaat niet (verder) beschadigt en volg onze tips voor een low impact vakantie!

lees meer: www.natuurpunt.be

  federaal memorandum

In de heisa over alle communautaire en sociaal-economische problemen, raken de biodiversiteit- en klimaatcrisis ondergesneeuwd. Niettemin zijn deze nauw met elkaar verbonden crisissen er niet minder belangrijk op geworden.

De milieubeweging vraagt daarom aan de volgende federale regering om in te zetten op biodiversiteit, zowel in het eigen als in het internationaal beleid. Ook de Noordzee heeft een betere bescherming nodig, o.a. via meer en beter beheerde mariene beschermde gebieden. Verder pleit de milieubeweging uitdrukkelijk voor hernieuwbare energie als basis voor ons energiesysteem, en voor een veel sterker en consistenter klimaatbeleid. Veel aandacht gaat ook naar de verduurzaming van het transportsysteem.

lees meer: www.natuurpunt.be
lees meer: het memorandum

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Woensdag 2 juni 2010
Cursus zoogdieren, deel 6
Start om 20u30 in het Stedelijk ontmoetingscentrum Leeuwergem Gentse Steenweg 306 te Zottegem - Leeuwergem. Excursie op zoek naar zoogdieren en hun sporen. Einde omstreeks 23u30.
Dinsdag 8 juni 2010
Beheerswerken in het natuurgebied Boterhoek (Middenloop Zwalm)
Info: Joris Otte, tel 09/360 44 82. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke).Distels maaien. Einde omstreeks 22u. Meebrengen: Zeis, werkhandschoenen en stevige schoenen.
Dinsdag 15 juni 2010
Beheerswerken Vossenhol/Jansveld (Middenloop Zwalm)
Info: Jan François, tel 09/361 03 00. Afspraak om 19u30 aan de ingang van het Kloosterbos, Kloosterbosstraat te Zottegem. Distels maaien voornamelijk langs een nieuwe bosaanplant. Einde omstreeks 22u. Meebrengen: zeis, werkhandschoenen en stevige schoenen.
Donderdag 17 juni 2010
Voorzomerflora in het Parkbos-Uilenbroek
Gids: Dominiek Decleyre, tel 09/360 37 62. Samenkomst om 19u30 aan de Picnic-tafel op de Waesberg te St-Maria-Lierde. Verkenning van de flora in het prachtige natuurgebied Parkbos-Uilenbroek. Einde omstreeks 21u30. Meebrengen: Stevig schoeisel of laarzen, loep.
Dinsdag 22 juni 2010
Beheerswerken nabij de Boembekemolen (Middenloop Zwalm)
Info: Jo Janssens, tel09/361 35 55. Samenkomst om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke).Klaarleggen van de feestweide voor de Boembekefeesten, scheren van de haag. Einde omstreeks 22u.
Zondag 27 juni 2010
Boembekefeesten
Feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke; Info: An De Schrijver, 0484/77 72 44. Zie de aankondiging bovenaan deze flits.
Zaterdag 17 juli 2010
Nachtleven in de Munkbosbeekvallei
ism. NWG: Info: Laurent Flostroy, 0498/67.71.09. Avondactiviteit van 21u tot 24u met informatie en verschillende wandelingen over uilen, vleermuizen en nachtvlinders. Afspraak in zaal De Beekmeers in Beerlegem (Beekmeersstraat) om 21u.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN