vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 september 2010

Beste ###FIRSTNAME###,

Wellicht heb je genoten van deze zomer en het verlof. Een zomer die zich bloedheet aankondigde om rond deze tijd fris te eindigen.

Echter, verlof of niet, Natuurpunt Zwalmvallei zat niet stil. Tijdens de zomermaanden konden we rond de Steenbergse Bossen meerdere hectaren veiligstellen door aankoop. Dat bleef niet helemaal onopgemerkt, dat lees je verder in deze flits.

Voor de natuur zorgen en tezelfdertijd zorgen voor zij die van de natuur houden, dat willen we graag doen ... boomklimmen ... iets voor jou?

  boomverkenning

Op 5 september gaan we in de omgeving van het Vossenhol en het Kloosterbos op verkenning met speciale aandacht voor bomen en bos. Na een wandeling van circa anderhalf uur is er mogelijkheid om onder begeleiding in een boom te klimmen!

Start wandeling om 14u aan de hoek van de Vossenholstraat en de Kloosterbosstraat te Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove), einde voorzien rond 17u.

Info: Laurent Flostroy, tel. 0498/67.71.09.
Let op: wegens werken is minstens de Marebeekstraat niet open voor het verkeer.

contact: laurent.flostroy@telenet.be

  Op zoek naar vleermuizen

Ze slapen ondersteboven, het zijn zoogdieren die echt kunnen vliegen en hebben namen als ‘hoefijzerneuzen’ en ‘gladneuzen’. En er wordt wel eens verteld dat ze in je haren vliegen en bloed zuigen... Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over deze geheimzinnige nachtdieren?

Op vrijdagavond 24 september 2010 kan ook jij mee op zoek naar vleermuizen in Zwalm. De Zwalmse milieuraad organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur, een avondwandeling in het domein van Graaf d’Ursel in Beerlegem. Onder begeleiding van de boswachter en een ervaren vleermuizengids komen we meer te weten over wat er zo allemaal rondfladdert en nemen we een kijkje in de ijskelder op het domein. De wandeling start om 18.45 uur. We komen samen aan de kerk in Beerlegem (vanaf 18.30 uur).

Wie zich wil inschrijven, stuurt een mailtje naar milieu@zwalm.be of telefoneert naar de milieudienst: 055/48.05.70. Let op: het aantal plaatsen is beperkt! Gelieve aangepast schoeisel te voorzien.


  Steenbergse Bossen

Dat we de Steenbergse Bossen zouden koesteren als een toplocatie inzake natuur hadden we je reeds verteld in de flits van mei van dit jaar. Daarop gingen we heel snel op zoek naar mogelijkheden om onze oppervlakte in en rond de Steenbergse Bossen uit te breiden. Met een gepast beheer doet de natuur namelijk zijn voordeel.

Bij die zoektocht kwamen we onder meer terecht bij het OCMW te Zottegem ... en ja het OCMW te Zottegem verkoopt aan Natuurpunt. Dit is TV OOST niet ontgaan en maakte er een reportage van. Bekijk die reportage via de onderstaande link.

contact: chris_nuyens@telenet.be
bekijk de reportage: OCMW-grond wordt groen
lees meer: Steenbergse Bossen

  Biomassa erger dan petroleum?

BirdLife en een aantal andere Europese milieu-NGO's stelden recent (29 juni) in het Europees Parlement de resultaten voor van 2 nieuwe studies over biomassa.

Een eerste studie gaat kritisch in op houtige biomassa. Een tweede onderzoekt 'indirect land use change' ten gevolge van biomassaproductie: als bestaande akkers worden ingezet voor de productie van energiegewassen, verschuift voedselproductie naar nieuw ontgonnen landbouwgrond.

In beide gevallen blijkt het gebruik van biomassa voor meer uitstoot te zorgen dan de fossiele brandstof die het vervangt.

lees meer: Bioenergy, a carbon accounting time bomb

  31ste Groenfeest van MOW

Het Milieufront Omer Wattez (MOW) is een beweging van mensen die opkomen voor het leefmilieu binnen de Vlaamse Ardennen. MOW bestrijdt inbreuken tegen de ruimtelijke ordening, natuurbehoud, landschappen en monumenten, vervuiling van waterlopen, bedreigingen van de lucht- of bodemkwaliteit.

Op 25 september, vanaf 18u30 heeft MOW zijn 31ste Groenfeest, biologische kaas- en wijavond in de Mastbloem te Kruishoutem. Kaas of charcuterieschotel zijn er te verkrijgen tot 21:30u. Nadien kan je er nog terecht voor een gezellig praatje en live muziek.

contact: info@milieufrontomerwattez.be
lees meer: www.milieufrontomerwattez.be

  Proeven van landschap en erfgoed

Knotbomen, boomgaarden, hagen en heggen, majestueuze solitaire bomen… Je kan in de Vlaamse Ardennen niet naast ons levend houtig erfgoed kijken. Het is onlosmakelijk met ons landschap verbonden en ook al eeuwenlang met het dagelijks leven van de mens verweven: als veekering, voor gerief- en constructiehout, als voedsel- en warmtebron… Het verhoogt bovendien de biodiversiteit door kansen te bieden aan planten en dieren.

In de aanloop naar de week van het bos bijt Vormingplus zich vast in ons houtig erfgoed met een 3-delige cursus die doorgaat te Zwalm en te Oudenaarde.

Komen aan bod: de cultuurhistorische betekenis van kleine landschapselementen, het beheer ervan, een demonstratie houtbewerking en een natuurhistorische en een zinnenprikkelende wandeling.

lees meer: www.vormingplus.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Zondag 5 september 2010
Boomverkenning
Info: Laurent Flostroy, tel. 0498/67.71.09. In de omgeving van het Vossenhol en het Kloosterbos gaan we op verkenning met speciale aandacht voor bomen en bos. Na de wandeling (duur ca. 1,5 uur) is er mogelijkheid om onder begeleiding in een boom te klimmen! Start wandeling om 14u aan de hoek van de Vossenholstraat en de Kloosterbosstraat in Sint-Maria-Oudenhove, einde voorzien rond 17u.
Zaterdag 11 september 2010
Pluk autochtoon zaad
Met Joris Otte, tel 09/360.44.82. Samenkomst om 14u aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel, Sint-Maria-Oudenhove. Plukken van zaden en bessen van bomen en struiken die historisch inheems zijn in onze streken. Einde omstreeks 17u. Voorzie je van laarzen of werkhandschoenen en eventueel van emmer en lange stok.
Donderdag 16 september 2010
Zomeravondwandeling
Het landschap rond de Perlinkbeek: natuur en cultuur in biodiversiteit. Gids: Vincent Decroock. Samenkomst aan de parking van de kerk van Blasius-Boekel te Zwalm van 19u30 tot-21u30. Nodig: stevige stapschoenen.
Zondag 10 oktober 2010
Paddestoelenwandeling in het Brakelbos
Activiteit binnen de 'Week van het Bos' in samenwerking met de gemeente Brakel.
Vertrek: 13u30 aan de parking aan de ingang van het Brakelbos, Brakelbosstraat te Brakel (Opbrakel). Zoektocht naar paddenstoelen in het bos met paddenstoelendeskundige Eddy Saveyn. Einde voorzien tegen 16u00. Voorzie je van goed schoeisel. Info: Vincent Decroock.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Wil je deze flits in de toekomst precies wel ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.IN