vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 november 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

Dag van de Natuur: wij sloven de mouwen op!

Zaterdag 20 november, Dag van de Natuur dwz: de vrijwilligers steken de handen uit de mouwen voor meer natuur!
De dag gaat door in de mooie vallei van de Dorenbosbeek, op het punt waar de vroegere ‘fosttrein’ definitief Henegouwen binnenstoomde. Het terrein bestaat uit een mengeling van jong en oud bos met mooie ingesloten en zonnige hooilandjes. Aangenaam om er te vertoeven en we willen het nog aangenamer maken.

Op het terrein staat een vervallen en storend weekendhuisje. Dat gaan wij afbreken en het afval verwijderen. Ook het storende zwerfvuil in de omgeving gaan we verzamelen en verwijderen. Hier en daar worden wat struiken afgezet waarvan we het hout zullen verzamelen.

De gemeente Brakel levert de containers voor het afval. Wij voorzien het nodige alaam en zorgen tevens voor warme soep en brood met toespijs. Iedereen, ook jij, kan meehelpen! Vele handen zorgen voor licht werk en een toffe ambiance.

Hieronder vindt je praktische info in verband met deze dag.

  Dag van de Natuur, praktische info

Waar? Baan van Brakel naar Ronse: Ronsestraat, linksaf de Sint-Martensstraat naar kerk Opbrakel. 400 m verder terug links: Tenbergen. Een kleine km verder, na huisnummer 25 een doodlopend straatje rechtsin: de Thijsweg. We verzamelen aan het eind van de straat.

Wanneer? Zaterdag 20 november 2010 van 9u00 tot 17u00.

Meebrengen: stevig schoeisel, handschoenen, werkkledij.

contact: Geert De Knijf, tel: 055 42 16 45
lees meer over het natuurgebied: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Boomplantactie RLVA

Een jaarlijks terugkerend initiatief van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is de 'Boomplantactie'. Elk jaar in oktober-november wordt een uitgebreid gamma aan fruitbomen, kleinfruit en streekeigen plantsoen te koop aangeboden.

Brakel werd door RLVA gekozen als gemeente die het startschot mag geven van de Boomplantactie 2010. Er zal “symbolisch” een boom worden aangeplant door de burgemeester, de schepen van milieu en mogelijk een deputé. De aanplant is voorzien op 27 november, wellicht 14u00, de dag van de aanplant van het geboortebos te Brakel.

De gemeente Brakel koos er voor om de symbolische boom te planten met de bomen voor het geboortebos (zie hieronder), op grond van Natuurpunt.

  Geboortebos te Brakel

In samenwerking met de gemeente Brakel kan Natuurpunt een geboortebos aanleggen. De ouders van elk kind dat in 2009 in Brakel geboren is, werden uitgenodigd een geboorteboom aan te planten.

De aanplant ervan zal gebeuren op 27 november door de ouders op een terrein in de buurt van de straat Heyveld.

Voorafgaand zal de symbolische boom worden aangeplant als startschot voor de Boomplantactie van het RLVA (zie hierboven). Afsluitend wordt een drank aangeboden door de gemeente Brakel.

contact: geboortebos.brakel@natuurpuntzwalmvallei.be

  Slimmer dan de vos

Vossen zijn na een lange periode van bijna afwezigheid in Vlaanderen helemaal terug van weggeweest. Hierdoor neemt het aantal klachten over het roven van pluimvee sterk toe.

Gelukkig kan een voldoende beveiligd kippenhok een slachtpartij voorkomen. Wees slimmer dan de vos, hou je kippenren vosvrij!
Of wat dacht je van de vergane gewoonte om de kippen 's nachts op te sluiten!?

Lees de brochure over de vos en ontdek hoe jij je kippen gemakkelijk kan beschermen zonder schade toe te brengen aan de vos en de vossenpopulatie. Een win-win situatie voor iedereen.

Lees meer en download de brochure 'Slimmer dan de vos'.

  SOS - VOS

Door de relatief grote oppervlakte van hun territoria en dankzij hun van nature groot aanpassingsvermogen, laten vossen zich regelmatig opmerken in de buurt van de mens. Vossen behoren tot onze inheemse fauna en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem.

Het zijn echte voedselopportunisten en eten wat het gemakkelijkst te vinden of te vangen is, niet zelden onze kippetjes. Deze slachtpartijen leiden er toe dat de vos op weinig sympathie kan rekenen.

Een veelgehoorde reactie is dat de vos extra bejaagd moet worden. Een intensieve bejaging of bestrijding biedt echter geen oplossing. Wanneer sterfte binnen de vossenpopulatie toeneemt (door bijvoorbeeld afschot), neemt ook de voortplanting toe. Meer jongen worden geboren die op hun beurt meer kans hebben om te overleven. Wanneer een vos sterft, komt er een territorium vrij voor een meestal jongere vos. Jonge dieren zijn minder dominant waardoor meer vossen op eenzelfde oppervlakte kunnen leven.

Vind je dat de vos niet bejaagd moet worden: 'SOS - VOS, teken de petitie'.

  Leren herkennen

De natuur wordt nog veel mooier als je de soorten bij naam kan noemen.

Natuurpunt verzamelde alle soortendossiers voor jou op 1 pagina zodat je tuinvogels, waterdiertjes, amfibieën, vlinders, wilde bijen, voorjaarsbloeiers en paddenstoelen correct kan benoemen!
Maak snel kennis met al die soorten en houd de pagina in de gaten, want er blijven dossiers bij komen.

Naar 'Leren herkennen'.

  Neem deel aan de Eos Low Impact Month

Wetenschapsblad Eos lanceert in november de Low Impact Maand. Schrijf je vandaag in en ontvang vanaf 1 november elke dag tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Je kan ervoor kiezen om jezelf volledig ecologisch om te scholen, of je te concentreren op elektriciteit, verwarming en water, of op mobiliteit, afval en voeding. Geef in je profiel op de website www.eoslowimpactmaand.eu aan welke inspanningen je daadwerkelijk levert, en ontdek meteen welk effect dat heeft op je voetafdruk.

De actiefste, meest vindingrijke of de leukste Low Impact mannen of vrouwen maken kans op mooie en ecologisch verantwoorde prijzen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat vooral het milieu erbij wint. Schrijf nu in en ontvang vanaf maandag de tips in je mailbox!

link: www.eoslowimpactmaand.eu

  Bezwaar tegen mogelijk bedrijventerrein in Brakel

Natuurpunt Zwalmvallei heeft een officieel bezwaar ingediend in de inspraakprocedure rond het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Brakel. We zijn het niet eens met de aanduiding van de open ruimte tussen de Rijdtmeersen en de Diggiehoeve tot potentieel bedrijventerrein. Dit gebied, Leizemooie, vormt een belangrijke schakel tussen de bovenlopen van de Zwalm en de Zwalm zelf. Bovendien is er niet eens nood aan nieuw bedrijventerrein in Brakel, er is nog ruimte genoeg beschikbaar op bestaande terreinen

In het bezwaarschrift verzetten we ons ook tegen het onvolledig schrappen van een reeks woonuitbreidingsgebieden. Ook de stroken langs de weg moeten geschrapt, anders zal zich hier lintbebouwing ontwikkelen en gaat veel van de landschappelijke en ecologische winst verloren.

  Brakel financiert knuppelpad in Jansveld

De gemeente Brakel zal een knuppelpad van bijna 90m laten aanleggen over een perceel van Natuurpunt in het Jansveld (Middenloop Zwalm).
Een knuppelpad is een pad op stelten, uitgevoerd in duurzaam hout (met allemaal balkjes op de lengte van een knuppel).

Het pad komt net voor het brugje over de Zwalm, wanneer je van het waterzuiveringsstation naar het Vossenhol wandelt. Deze strook maakt deel uit van de streek-GR en van ons officieel wandelpad. Maar ze is een groot deel van het jaar ontoegankelijk, omdat er water blijft staan. Dat moet over enkele maanden verleden tijd zijn.

Onze oprechte dank daarvoor.

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Zaterdag 20 november 2010
Dag van de Natuur
Natuurgebied Bovenlopen van de Zwalm - sluikstort opruimen en kot afbreken. Afspraak om 9.00 aan het oud-station te Opbrakel, hoek van de Thijsweg met Tenbergen. Wie later komt loopt nadien rechts de Thijsweg in tot het einde van de straat. Einde: rond 17.00. Voorzie je van werkhandschoenen en stevig schoeisel!. Verantwoordelijke: Geert de Knijf
Zaterdag 27 november 2010
Geboortebos te Brakel
Verantwoordelijke Jan François, tel 09/361.03.00. Afspraak om 14u aan het zuiveringsstation te Nederbrakel (Zwalmbeekweg). Einde omstreeks 17u Meebrengen: spade.
Zaterdag 18 december 2010
Aanplanten op Bruggenhoek (Munkzwalm) en Bruul (St-Goriks-Oudenhove)
Samenkomst: om xxu00. Einde voorzien tegen xxu00.
Zondag 19 december 2010
Op zoek naar overwinterende watervogels in de Scheldevallei
ism. VWG Samenkomst: om 9u00 op de Scheldebrug van Zingem-Nederzwalm. Einde voorzien tegen 12u00 Gids: Bart Magerman.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN