vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 januari 2011


Beste ###FIRSTNAME###,

Beste wensen voor 2011 met meer natuur en meer biodiversiteit

Deze flits komt een beetje later dan gewoonte omdat we u zeker willen verwelkomen op onze Nieuwjaarsreceptiewandeling op zondagvoormiddag 23 januari. We kunnen er samen even terugblikken op 2010 en vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Dank zij de vrijwilligers van Zwalmvallei wordt het terug een spetterend jaar met blijvende inzet voor meer natuur.

2010 was bovenal het jaar van de natuurgebieden. Middenloop Zwalm kreeg een kanjer van een uitbreiding: de Steenbergse Bossen. De ontwikkeling van dit natuurgebied is in het voorjaar van 2010 opgestart en het werd al snel duidelijk dat het om een heel waardevol gebied gaat. 2011 wordt dan ook het jaar van de Steenbergse Bossen. Op 19 maart wordt de nieuwe telg officieel ingehuldigd. In de loop van het jaar gaan activiteiten van allerlei aard door in het gebied. Pluis er de kalender maar eens op na.

Tientallen activiteiten staan al op stapel: werken in de natuur, lessen over de natuur, natuur beleven en ontspanning komen aan bod. Veel activiteiten zijn georganiseerd rond het thema twee in één: de ontsluiting van een specifiek stukje zwalmvallei samen met een oog voor een bepaald thema, dier of plant. Een aanbod waar iedere natuurliefhebber zijn gading in vindt.

We rekenen op uw komst!

Vincent

  Nieuwjaarsreceptiewandeling

Onze nieuwjaarsreceptiewandeling mag een echte traditie worden genoemd. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaarsreceptiewandeling door jullie gesmaakt; het is elk jaar een succes!

Dit jaar zoeken we het pittoreske kunstenaarsdorje Dikkele (Zwalm) op. We spreken er af op zondag 23 januari om 10u aan de kerk van Dikkele (Brouwerijstraat). Na een wandeling in het natuurgebied Munkbosbeekvallei is er onze receptie in een dorpscafe.

contact: Laurent Flostroy, tel. 055/60.51.13
lees meer: Munkbosbeekvallei

  Verstuur je wensen via Natuurpunt!

Verras je vrienden, familie, collega's en kennissen met de mooiste kerst- en eindejaarswensen met een groene knipoog van Natuurpunt. Maak een keuze uit het ruime aanbod prachtige e-cards en verstuur ze in geen tijd naar al wie je liefhebt. Natuurpunt wenst je alvast een prachtig eindejaar en een fantastisch 2011! Bekijk en verstuur de kaarten via www.natuurpunt.be/wenskaarten.

  Lentemaaltijd 2011

Onze Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in uw streek, komt stilaan weer in zicht. Op zondag 27 februari verwachten we jullie allen vanaf 11u30 in de zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Warme beenhesp
- Gevarieerde koude visschotel en
- Verleidelijke veggiemaaltijd

De prijs bedraagt voor volwassenen € 13 voor kinderen € 8. Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van keuze en aantal volwassenen/kinderen.

info: Bart Magherman, 09/360 09 99
kaarten: ik wil kaarten voor de Lentemaaltijd!

  2011 Internationaal Jaar van de Bossen

Het bijhorende logo spreekt boekdelen: bossen zijn multifunctioneel en onmisbaar voor mens en natuur. Toch worden ze op vele plaatsen sterk bedreigd.

Daarom hebben de Verenigde Naties 2011 uitgeroepen tot het jaar van het bos. De doelstellingen zijn bewustwording, duurzaam bosbeheer, uitbreiding van het bosoppervlak en goede samenwerking tussen verschillende regionale, landelijke en wereldwijde organisaties.

Uiteraard hecht ook Natuurpunt veel belang aan ecologisch waardevolle bossen en hun cruciale rol voor mens en biodiversiteit. Dit wordt in 2011 extra in de kijker geplaatst met acties voor bosbescherming en -uitbreiding.

Natuurpunt Zwalmvallei zet al jaren in op bosuitbreiding; in 2011 zal Natuurpunt Zwalmvallei daar nog harder op inzetten!

lees meer: www.un.org

  Instandhoudingsdoelstellingen

Europese natuurdoelen (of instandhoudingsdoelstellingen) zijn een instrument om het biodiversiteitsverlies in Europa te stoppen. Het zijn dan ook duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde en afdwingbare doelen om de Europese beschermde planten, dieren en habitats naar een ‘gunstige staat van instandhouding’ te brengen. Voor het eerst worden dus meetbare doelen opgesteld om ook een meetbare vooruitgang te kunnen realiseren. En dit in alle Europese lidstaten.

De Vlaamse Regering keurde op haar beurt in juli 2010 de Vlaamse natuurdoelstellingen voor de Europees beschermde natuur goed. De vastlegging van deze ‘gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen’ is een belangrijke stap om onze verplichtingen in het Europees natuurbeleid te vervullen.

Maar daar stopt het niet. De Europese beschermde natuur in Vlaamderen werd opgedeeld in 34 deelgebieden. Voor elk van die gebieden dienen 'specifieke natuurdoelen' te worden opgesteld. 8 Gebieden zullen kortelings worden afgerond; daarna volgen 8 andere gebieden. Eén van die gebieden is de Vlaamse Ardennen.
Je kan er van op aan dat dit zeer belangrijk wordt voor de natuur in onze streek!

lees meer:
Natura 2000
stand van zaken en volgende gebieden

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Zaterdag 8 januari 2011
Werkdag te Boembeke
Info: Jo Janssens, tel. 09/361 35 55. Samenkomst om 9u30 aan de Boembekemolen te Brakel. De hagen rond de boomgaard en feestweide te Boembeke worden geschoren. Meebrengen: werkhandschoenen, ev. riek of heggeschaar.
Zondag 23 januari 2011
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Info: Laurent Flostroy, tel. 055/60.51.13. Samenkomst om 10u aan de kerk van Dikkele (Brouwerijstraat) in Zwalm. Wandeling in het natuurgebied Munkbosbeekvallei. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in de dorpsherberg. Einde rond 13u30. Meebrengen: aangepast schoeisel.
Vrijdag 11 februari 2011
Algemene Vergadering
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst om 20u in B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, 9636 Nederzwalm. Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Nadien gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Einde rond 23u. Zie ook de nieuwjaarsbrief in Meander!
Zondag 13 februari 2011
Winterwandeling en nestkastjes maken
Gids: Gert Govaerts. Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst om 13u30 op het pleintje aan de voet van de Molenberg (huisnummer 9), 9630 Sint-Denijs-Boekel (Zwalm). We maken een stevige winterwandeling en knutselen daarna nestkastjes in elkaar bij een warme kop koffie. Einde om 17u. Meebrengen: aangepast schoeisel.
Zaterdag 19 februari 2011
Afzetten hakhout Vossenhol
Info: Ward Verhaeghe, tel. 0476/60.02.15. Samenkomst om 14u op het perceel aan de Vossenholstraat in Sint-Maria-Oudenhove. We zetten het hakhout rondom het bloemrijk grasland af zodat er minder schaduw op valt. Het hout wordt verdeeld onder de deelnemers. Einde rond 17u. Meebrengen: werkhandschoenen, (ketting)zaag en beschermkledij.
Zondag 27 februari 2011
Lentemaaltijd
Info: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Vanaf 11u30 in de polyvalente zaal van de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1, 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van de natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen € 13, voor kinderen € 8. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen. Einde rond 15u.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN