vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 februari 2011
 Beste ###FIRSTNAME###,

Moet hier nog iets worden aan toegevoegd?

Neen! Bestel HIER je kaarten voor onze Lentemaaltijd ... de natuur heeft je steun echt nodig!

Onze Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in uw streek, komt weer in zicht.
Op zondag 27 februari verwachten we jullie allen vanaf 11u30 in de zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Warme beenhesp
- Gevarieerde koude visschotel en
- Verleidelijke veggiemaaltijd

De prijs bedraagt voor volwassenen 13 EUR voor kinderen 8 EUR.
Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van keuze en aantal volwassenen/kinderen ... of mits je contactgegevens (telefoon en adres) te mailen willen we je de kaarten ook graag bezorgen: bezorg me kaarten voor de Lentemaaltijd!

info: Bart Magherman, 09/360 09 99

bestel hier je kaarten: ik wil kaarten voor de Lentemaaltijd!

  Natuur voor groentjes

Natuurpunt Zwalmvallei presenteert dit voorjaar een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 5 unieke "lessen" en 5 excursies laten de lesgevers al hun enthousiasme op je los. Je wordt ondergedompeld in de wondere wereld van onze wilde dieren en actuele thema's als klimaat en biodiversiteit. Met praktische tips voor huis en tuin. Noteer dadelijk de cursusdata en schrijf je vliegensvlug in!

De cursus nodigt uit om kennis te maken met natuur en natuurbehoud door natuurbeleving rond vijf thema s. Rond elk thema wordt een les en een activiteit georganiseerd:
* Natuur op mensenmaat: Waarom is natuur belangrijk? Hoe kijken we naar de natuur?
  Hoe ziet die wereld van natuurbehoud er uit?
* Huis-, tuin-, en keukennatuur: Natuur moet je niet (te) ver zoeken.
* Achter de schermen van de natuur: Hoe werkt de natuur? De natuur van de Vlaamse Ardennen begrijpen.
* Natuur, daar wordt aan gewerkt: Waarom en hoe willen we bepaalde natuur behouden?
* Een blik geopend op de wereld: Hoe gaan we om met de natuur rondom ons?

Praktisch
* Vijf lessen gaan door op woensdag 6 april, 20 april, 27 april, 4 mei en 18 mei van 19u30 tot 22u30 in De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm). De les op 20 april gaat door in het NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem).
* Vijf activiteiten gaan door op zondag 17 april en zaterdag 23 april, 7 mei, 14 mei en 21 mei. Beginuur en plaats worden vooraf meegedeeld.
* Inschrijven door overschrijving. De prijs bedraagt 50 EUR voor leden en 60 EUR voor niet-leden. Storten op BE57 9201 0163 2135 (BIC = HBKABE22) van Natuurpunt Zwalmvallei, L. Roelsstraat 5 te Zottegem. Er kunnen geen opleidingscheques meer aanvaard worden.

contact: vincent.decroock@fulladsl.be, tel. 0498/10.95.39
zie ook onze kalender: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  LAVA overgenomen door Natuurpunt

Het invoegbedrijf LAVA (Landschapsbeheer Vlaamse Ardennen) is wellicht weinigen bekend. Het RLVA (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) is dat al een heel stuk meer. LAVA werd jaren terug opgericht op initiatief van het RLVA en voert beheerswerken uit voor RLVA, gemeenten, Natuurpunt, Bosgroep, ... LAVA reed steeds met voertuigen met daarop de naam van RLVA: vandaar de onbekendheid.

Invoegbedrijven zijn ondernemingen die bereid zijn kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen met aandacht voor opleiding en begeleiding in een arbeidsomgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat.

LAVA kwam enkele jaren terug in ernstige financiele problemen terecht. Terwijl onder impuls van het bestuur LAVA weer gezond kon worden gemaakt, bleef de schuldenlast uit het verleden.

Uiteindelijk werd een oplossing gevonden in de overname van LAVA door Natuurpunt terwijl de schuldenlast werd overgenomen door de gemeenten. Daarmee krijgt Natuurpunt binnen de Vlaamse Ardennen meerdere arbeidersploegen onder zijn vleugels. LAVA zal evenwel onder eigen naam blijven werken.

  Algemene vergadering

Een herinnering aan al onze leden (of zij die lid wensen te worden): op vrijdag 11 februari 2011 is er de jaarlijkse Algemene Vergadering van Natuurpunt Zwalmvallei.

Afspraak om 20u in B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14 te Nederzwalm. Op de agenda staan de evaluatie van het afgelopen jaar en de planning voor het nieuwe werkjaar. Nadien gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Einde voorzien rond 23u.

Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39; zie ook de nieuwjaarsbrief in Meander!

contact: Vincent Decroock
lees meer over B&B De Notelaar

  Groen!e Pluim

Op zaterdag 29 januari reikte Groen! Zottegem zijn zevende Groen!e Pluim uit. Zoals elk jaar werden er 3 kandidaten genomineerd. Met de nominatie steekt Groen! Zottegem een hart onder de riem van die mensen die zich hebben ingezet om Zottegem beter te maken.

De genomineerden waren De Ertegemse Trekkers, het OLVC Campus Grotenberge met een project rond de millenniumdoelstellingen en Karel De Vuyst, voorzitter van de milieuraad.

Karel De Vuyst is reeds decennia de trekker van een beter milieubeleid in de stad Zottegem.
Alles begon met de Wielewaal-jongeren (nu JNM) begin de jaren 80 met de opening van het Milieuhuis en in 1986 de oprichting van de vzw 'het Milieuhuis'. Met het Milieuhuis, gevestigd in een huurpand in de Kazernstraat, verwierf de milieubeweging binnen Zottegem een echte etalage en kon het publiek voor het eerst ergens echt terecht met vragen en klachten. Een enthousiaste groep van jonge mensen, met Karel op kop, wist het Milieuhuis jaren te laten functioneren. De vzw werd in 1993 ontbonden.

Vanuit het Milieuhuis werd bij de stad Zottegem aangedrongen op de oprichting van een milieuraad. Eind 1990 werd inderdaad de Zottegemse milieuraad opgericht. Zottegem was daarmee zijn tijd vooruit. En opnieuw was het Karel die het voorzitterschap op zich zich nam. Op enkele sabbatjaren na, heeft Karel dat tot op heden volgehouden. Dat zijn vele jaren van volgehouden enthousiasme geweest met, inderdaad, momenten van diepe ontgoocheling. Niet zelden was het wroeten tegen beter weten in.

In het jaar volgend op de oprichting van de milieuraad werd een stedelijke Milieudienst opgericht. Meteen werd het Milieuhuis een behoorlijk stuk overbodig gemaakt ... mede vandaar ook de ontbinding ervan.

Karel haalde het van de andere genomineerden en nam de Groen!e Pluim mee naar huis. Natuurpunt Zwalmvallei feliciteert Karel van harte met zijn Groen!e Pluim!

  Vogels voeren en beloeren

Onze tuinvogels hebben het in de winter vaak erg moeilijk om voldoende eten te vinden. Door hen te voederen help je hen door een moeilijke periode en zit je meteen op de eerste rij van een van de mooiste shows ter wereld!

Profiteer van het Voeren en Beloeren om hen te tellen op het nationaal telweekend op 5 en 6 februari 2011. Zo kan Natuurpunt de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten onderzoeken.

Het telformulier voor het nationaal telweekend op 5 en 6 februari vind je HIER. Alvast bedankt!

lees meer: www.natuurpunt.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Vrijdag 11 februari 2011
Algemene Vergadering
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst om 20u in B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, 9636 Nederzwalm. Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Nadien gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Einde rond 23u. Zie ook de nieuwjaarsbrief in Meander!
Zondag 13 februari 2011
Winterwandeling en nestkastjes maken
Gids: Gert Govaerts. Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst om 13u30 op het pleintje aan de voet van de Molenberg (huisnummer 9), 9630 Sint-Denijs-Boekel (Zwalm). We maken een stevige winterwandeling en knutselen daarna nestkastjes in elkaar bij een warme kop koffie. Einde om 17u. Meebrengen: aangepast schoeisel.
Zaterdag 19 februari 2011
Afzetten hakhout Vossenhol
Info: Ward Verhaeghe, tel. 0476/60.02.15. Samenkomst om 14u op het perceel aan de Vossenholstraat in Sint-Maria-Oudenhove. We zetten het hakhout rondom het bloemrijk grasland af zodat er minder schaduw op valt. Het hout wordt verdeeld onder de deelnemers. Einde rond 17u. Meebrengen: werkhandschoenen, (ketting)zaag en beschermkledij.
Zondag 27 februari 2011
Lentemaaltijd
Info: Bart Magherman, tel. 09/360.09.99. Vanaf 11u30 in de polyvalente zaal van de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1, 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van de natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 13 EUR, voor kinderen 8 EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. L. Roelsstraat 5 te Zottegem met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen. Einde rond 15u.
Woensdag 2 maart 2011
Steenuiltocht, in samenwerking met de Vogelwerkgroep
Gids Bart Magherman, tel. 0475 87 59 13. In de schemering gaan we op zoek naar de kleinste uil uit onze streek. Vertrek 19u00 aan de kerk van Velzeke. Vermoedelijk terug rond 21u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
Zaterdag 19 maart 2011
Inhuldiging Steenbergse Bossen
Gidsen: Chris Nuyens en Diederik Volckaert. Info: Chris Nuyens, tel. 0495/67.96.15. Samenkomst om 14u aan de kapel waar de Vierwegenstraat in de Vlamme komt, 9620 Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem). Het eerste stukje wandelpad van dit nieuwe natuurgebied in Zottegem zal plechtig worden ingehuldigd met hopelijk de eerste lentezonnestralen! Ontdek dit prachtige gebied met de gidsen en geniet achteraf mee van een hapje en een drankje. Einde om 17u. Meebrengen: aangepast schoeisel.
Zondag 27 maart 2011
Lowimpactman Steven Vroman doet het verhaal van zijn project rond ecologisch leven
Afspraak in de ridderzaal, Kasteel van Egmont te Zottegem om 10u30; einde rond 12u00. Spreker: Steven Vroman. Verantwoordelijke: Eric Verhaeghe, erik.verhaeghe@fulladsl.be. Activiteit georganiseerd door Davidsfonds Zottegem met steun van Natuurpunt Zwalmvallei
Zondag 27 maart 2011
Voorjaarswandeling Boterhoek
Gids: Ward Verhaeghe, tel.0476/60.02.15. Samenkomst om 14u aan de Boembekemolen. Langs een wirwar van kleine voetwegen verkennen we de Boterhoek. De bosanemonen staan dan normaal gezien volop in bloei! Einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN