vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 maart 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

Onze Lentemaaltijd was een succes. Wie er bij was kan dat bevestigen. Wie er was vertelde ons dat het eten echt lekker was ... de ingredienten? Neen, dat is het geheim van de kok.

Zal ik je de ingredienten van wat anders geven? Dit zijn ze:
een tapijtje bosanemoon
een streepje blauwe lucht
een schepje zonnestralen
en een zuchtje wind

Geloof het, dat zijn de ingredienten van de lente ... kom ze smaken op onze activiteiten!

  Inhuldiging pad Steenbergse Bossen

De Steenbergse bossen zijn een toplocatie inzake natuur. Zo'n grote soortenrijkdom op zo'n kleine oppervlakte vinden we in onze Vlaamse Ardennen niet veel.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beheerde er tot voor kort een aantal hectaren. ANB en Natuurpunt willen door een grote ruiloperatie komen tot efficienter werken. Zo neemt Natuurpunt het beheer over van eigenendommen van ANB binnen de Steenbergse Bossen.

Intussen wist onze conservator Chris Nuyens reeds een hele reeks nieuwe aankopen te realiseren ... zo gaat het echt vooruit met de Steenbergse Bossen. Met een gepast beheer zal deze toplocatie alleen maar beter worden.

Op 19 maart zullen onze conservators Chris Nuyens en Diederik Volckaert je graag over een nieuw pad loodsen. Samenkomst om 14u00 aan de kapel langs de Vlamme (waar de Vierwegenstraat op de Vlamme komt). Het eerste stukje wandelpad van dit nieuwe natuurgebied in Zottegem zal plechtig worden ingehuldigd met hopelijk de eerste lentezonnestralen ... en geniet achteraf mee van een hapje en een drankje. Einde om 17u. Voorzie je van aangepast schoeisel.

contact: Chris Nuyens, tel. 0495/67.96.15
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Lentemaaltijd 2011

De Lentemaaltijd 2011 werd een succes! Met bijna 600 eters sluiten we aan bij enkele jaren terug, voor onze tijdelijke verhuis naar Zwalm. Volgend jaar zien we mekaar zeker terug!

Er werden 313 tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 11,963kg. De mand gaat naar Albert Cochie uit Zottegem met een gewicht van 11,958kg.

Winnen een nestkastje:
Filip De Smet - Zottegem - 11kg970
Hilde Van Damme - Brakel - 11kg 974
Rita Merchiers - Zottegem - 11kg950
Georges De Martelaere - Gavere - 11kg950
Marc De Saveur - Brakel - 11kg950
Oscar Schepens - Zwalm - 11kg949
Schollaert - Herzele - 11kg980
Marie Janssens - Zwalm - 11kg990
Raymond De Vos - 9940 - 11kg999

  Lowimpactman

Na een druk leven met veel werken en consumeren koos Steven Vromman in mei 2008 met zijn gezin voor een nieuwe uitdaging: goed leven met een zo klein mogelijke impact op het milieu. De zgn. ecologische voetafdruk van iedere landgenoot beloopt gemiddeld 5,6 ha maar de aarde zou slechts 1,6 ha per inwoner verdragen. In een bij wijlen hilarisch verslag vertelt hij over zijn persoonlijke zoektocht om dit te bereiken want alle milieuconferenties ten spijt zullen we zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

In het kader van de reeks "Gespot op zondag" die het Davidsfonds Zottegem met de Stedelijke Bibliotheek Zottegem organiseert, komt op zondag 27 maart om 10u30 in de ridderzaal van het Egmontkasteel, lowimpactman Steven Vromman het verhaal doen van zijn project rond ecologisch leven.

Inkom: 3 euro voor leden Davidsfonds, Natuurpunt, Stedelijke Bibliotheek en studenten; anderen betalen 5 euro, maar steeds inclusief een aperitief!

contact: Erik Verhaeghe
lees meer: www.lowimpactman.be

  Natuur voor groentjes

Natuurpunt Zwalmvallei presenteert dit voorjaar een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 5 unieke "lessen" en 5 excursies laten de lesgevers al hun enthousiasme op je los. Je wordt ondergedompeld in de wondere wereld van onze wilde dieren en actuele thema's als klimaat en biodiversiteit. Met praktische tips voor huis en tuin. Noteer dadelijk de cursusdata en schrijf je vliegensvlug in!

De cursus nodigt uit om kennis te maken met natuur en natuurbehoud door natuurbeleving rond vijf thema’s. Rond elk thema wordt een les en een activiteit georganiseerd:
* Natuur op mensenmaat: Waarom is natuur belangrijk? Hoe kijken we naar de natuur?
  Hoe ziet die wereld van natuurbehoud er uit?
* Huis-, tuin-, en keukennatuur: Natuur moet je niet (te) ver zoeken.
* Achter de schermen van de natuur: Hoe werkt de natuur? De natuur van de Vlaamse Ardennen begrijpen.
* Natuur, daar wordt aan gewerkt: Waarom en hoe willen we bepaalde natuur behouden?
* Een blik geopend op de wereld: Hoe gaan we om met de natuur rondom ons?

Praktisch
* Vijf lessen gaan door op woensdag 6 april, 20 april, 27 april, 4 mei en 18 mei van 19u30 tot 22u30 in De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm). De les op 20 april gaat door in het NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem).
* Vijf activiteiten gaan door op zondag 17 april en zaterdag 23 april, 7 mei, 14 mei en 21 mei. Beginuur en plaats worden vooraf meegedeeld.
* Inschrijven door overschrijving. De prijs bedraagt € 50 voor leden en € 60 voor niet-leden. Storten op BE57 9201 0163 2135 (BIC = HBKABE22) van Natuurpunt Zwalmvallei, L. Roelsstraat 5 te Zottegem. Er kunnen geen opleidingscheques meer aanvaard worden.

contact: vincent.decroock@fulladsl.be, tel. 0498/10.95.39
zie ook onze kalender: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  nestkastjes maken

Onze activiteit van een paar weken terug leverde mooie beelden op van kinderen die vol overgave, zoals alleen kinderen dat kunnen, hun nestkastje in mekaar knutselden. We hopen met hen dat hun huisje snel zal bewoond worden en er binnen enkele maanden kleine vogeltjes een nestje in mogen vinden.

Misschien kan je er niet genoeg van krijgen ... onderstaan vind je bouwplannen naar meerdere types van vogelhuisjes. Zoals je weet heeft elke soort zo zijn voorkeuren ... zo zijn er heel wat bouwplannen beschikbaar.

Koolmees
Pimpelmees
Zwarte Mees
Boomkruiper (schuin model)
Boomkruiper (recht model)
Grauwe Vliegenvanger
Gekraagde Roodstaart (gesloten model)
Gekraagde Roodstaart (open model)
Bosuil
Ransuil
Kerkuil
Steenuil
Torenvalk
Gierzwaluw (kort model)
Gierzwaluw (lang model)
Gierzwaluw (schuin model)
kleine spechtensoorten
grote spechtensoorten

lees meer: www.vogelbescherming.be
meer nestkasten: www.natuurpunt.be

  Milieuweek Brakel

Voor de 2de maal organiseert het gemeentebestuur van Brakel, in samenwerking met de milieuraad en lokale natuurverenigingen een MILIEUWEEK.

Van zaterdag 12 maart 2011 tot en met zondag 20 maart 2011 worden er heel wat activiteiten ingericht, zowel voor jong als oud. Het is de bedoeling om onze Brakelse inwoners aan te sporen op een bewuste manier om te gaan met natuurlijke rijkdommen, zoals water, energie, natuur, …

lees de folder

  Een muts voor je huis

De gemeente Zwalm organiseert samen met de Zwalmse milieuraad en de Milieu Advies Winkel het project ‘een muts voor je huis’. Hiermee willen we meer mensen aanzetten om hun dak te isoleren en vooral om dat op de juiste manier te doen. Er zijn immers nog veel woningen zonder dakisolatie, waardoor ongeveer 30 procent van de warmte in huis verloren gaat.

‘Een muts voor je huis’ is een gratis workshop waarbij je leert om je dak correct te isoleren. Ben je een doe-het-zelver, dan leer je de fijne kneepjes van het vak. Laat je de werken door een aannemer uitvoeren, dan kom je te weten waarop je moet letten bij de offerte.

De workshop vindt plaats op een niet geisoleerde zolder. Zo kunnen de deelnemers zich beter inleven in levensechte voorbeelden en aandachtspunten. Een workshop duurt ongeveer vier uur: zo’n drie kwartier theorie over isolatiematerialen en technieken, gevolgd door het werk in de praktijk.

Deelnemers gezocht!!

De workshop vindt plaats op zaterdag 5 maart 2011 van 14.00 uur tot 18.00 uur. Wil je deelnemen aan de workshop? Bezorg dan je gegevens aan de milieudienst (milieu@zwalm.be of 055 480 570). Het aantal deelnemers is beperkt, dus snel zijn is de boodschap! De exacte plaats waar de workshop zal doorgaan wordt via mail of telefonisch aan de deelnemers bekendgemaakt.

contact: milieudienst of 055/480 570

  Duurzaam houtgebruik

De Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender zocht binnen het Leaderproject ‘Duurzaam houtgebruik in de Vlaamse Ardennen’ met lokale partners naar een eigentijdse invulling van duurzame houtproductie en houtoogst in de regio.

In het luik ‘2 bomen, 1 toekomst’ werd dit tastbaar gemaakt door het hout van een eik en een populier beschikbaar te stellen aan ambachtslieden en kunstenaars.

Tijdens het slotmoment van dit Leaderproject op 26 en 27 maart 2011 te Zegelsem worden alle resultaten in de kijker gezet voor het grote publiek. U zal dan oa. de afgewerkte stukken kunnen bewonderen die door onze ambachtslieden werden gecreërd.

Vormingsmomenten, wandelingen en infostands maken het geheel compleet.

lees het volledig programma: www.duurzaamhoutgebruik.be/

  Directeur gezocht

Huidig Algemeen Directeur Willy Ibens van neemt afscheid van Natuurpunt.
Natuurpunt zoekt derhalve nieuw talent ...

lees de vacature: www.natuurpunt.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Woensdag 2 maart 2011
Steenuiltocht, in samenwerking met de Vogelwerkgroep
Gids Bart Magherman, tel. 0475 87 59 13. In de schemering gaan we op zoek naar de kleinste uil uit onze streek. Vertrek 19u00 aan de kerk van Velzeke. Vermoedelijk terug rond 21u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
Zaterdag 19 maart 2011
Inhuldiging Steenbergse Bossen
Gidsen: Chris Nuyens en Diederik Volckaert. Info: Chris Nuyens, tel. 0495/67.96.15. Samenkomst om 14u aan de kapel waar de Vierwegenstraat in de Vlamme komt, 9620 Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem). Het eerste stukje wandelpad van dit nieuwe natuurgebied in Zottegem zal plechtig worden ingehuldigd met hopelijk de eerste lentezonnestralen! Ontdek dit prachtige gebied met de gidsen en geniet achteraf mee van een hapje en een drankje. Einde om 17u. Meebrengen: aangepast schoeisel.
Zondag 27 maart 2011
Lowimpactman Steven Vroman doet het verhaal van zijn project rond ecologisch leven
Afspraak in de ridderzaal, Kasteel van Egmont te Zottegem om 10u30; einde rond 12u00. Spreker: Steven Vroman. Verantwoordelijke: Eric Verhaeghe, erik.verhaeghe@fulladsl.be. Activiteit georganiseerd door Davidsfonds Zottegem met steun van Natuurpunt Zwalmvallei
Zondag 27 maart 2011
Voorjaarswandeling Boterhoek
Gids: Ward Verhaeghe, tel.0476/60.02.15. Samenkomst om 14u aan de Boembekemolen. Langs een wirwar van kleine voetwegen verkennen we de Boterhoek. De bosanemonen staan dan normaal gezien volop in bloei! Einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel.
6, 17, 20, 23, 27 april en 4, 7, 14, 18 en 21 mei 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes'
Info en inschrijvingen: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Vijf lessen op woensdag 6 april, 20 april, 27 april, 4 mei en 18 mei van 19u30 tot 22u30 in PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm). De les op 20 april gaat door in het NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem). Vijf activiteiten op zondag 17 april en zaterdag 23 april, 7 mei, 14 mei en 21 mei. Beginuur en plaats worden vooraf meegedeeld. Een laagdrempelige kennismaking met de natuur in vijf lessen en vijf activiteiten. Deze cursus nodigt uit om via ervaringen en belevenissen kennis te maken met de natuur rond 5 thema's. Er wordt gewerkt met veel (inter)actieve elementen en deelname van vrijwilligers uit de afdeling als lesgever en begeleider. De prijs bedraagt € 50 voor leden en € 60 voor niet-leden. Storten op BE57 9201 0163 2135 BIC = HBKABE22 van Natuurpunt Zwalmvallei, L. Roelsstraat 5 te Zottegem. Er kunnen geen opleidingscheques meer aanvaard worden.
Woensdag 6 april 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes', les 1: Natuur op mensenmaat
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst om 19u30 in PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm). Waarom is natuur belangrijk? Hoe kijken we naar de natuur? Hoe ziet die wereld van natuurbehoud er uit? Einde om 22u30.
Zondag 17 april 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes', activiteit 1: Vlaamse Ardennendag
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Samenkomst aan de grote tent, uur wordt vooraf afgesproken. Ontdekking van natuurgebieden via begeleide wandelingen, kennismaking met studiegroepen en verenigingen uit de natuursector, enz. Einde om 17u.
Woensdag 20 april 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes', les 2: Huis,- tuin- en keukennatuur
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Lesgever: Rita Van Stappen, coördinator van NEC De Pastorie. Samenkomst om 19u30 in NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens- Houtem). Natuur moet je niet ver zoeken. Rond onze eigen woning zit het vol verassingen. Kijk en tel mee! Hoe maak je van je eigen tuin een mininatuurreservaat? Hoe ga je om met onkruid en lastige beestjes? Einde om 22u30.
Zaterdag 23 april 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes', activiteit 2: Speurneuzen in de tuin en op het natuurleerpad
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Lesgever: Rita Van Stappen, coördinator van NEC De Pastorie. Samenkomst om 9u in NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens- Houtem). Met behulp van zoekkaarten inventariseren we de tuin van de oude pastorie van Zonnegem. Op een traject rond de pastorie worden 11 luister-kijk-doe-opdrachten uitgevoerd. Daarna kunnen de cursisten proberen in eigen tuin planten en dieren te benoemen. Einde om 12u30.
Woensdag 27 april 2011
Instapcursus 'Natuur voor groentjes', les 3: Achter de schermen van de natuur
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Lesgever: Jo Janssens, diensthoofd NME Oost-Vlaanderen. Samenkomst om 19u30 in PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm). Hoe werkt de natuur? Het landschap van de Vlaamse Ardennen lezen en verbanden ontdekken. Aandacht voor habitats en biotopen. Einde om 22u30.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN