vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

20 mei 2010
Beste ###FIRSTNAME###,

Je ontvangt deze extra zwalmvallei.flits omdat je woont in een gemeente palend aan Sint-Lievens-Houtem of in Sint-Lievens-Houtem zelf.

We zijn altijd een beetje blij als onze familie uitbreid! ... dat zijn we ook wanneer in Sint-Lievens-Houtem gestart wordt met een eigen Natuurpunt-afdeling, Natuurpunt Houtem.

Natuurpunt is al een hele tijd actief in Sint-Lievens-Houtem, maar korte tijd terug begon er iets te broeden ... gelijkgestemde natuurliefhebbers staken de koppen bij elkaar en beslisten om van Natuurpunt Houtem een punt te maken! En hoe kunnen we dit beter vieren dan jullie uit te nodigen om ... samen met Natuurpunt Houtem de Houtemse natuur te verkennen!

  Landschapswandeling in het Cotthembos

Natuurpunt Zalmvallei en Natuurpunt Houtem slaan de handen in elkaar en nodigen jullie uit om samen Cotthembos en de vallei van de Cotthembeek te verkennen. Dit gebied ligt in het grensgebied van de gemeenten Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Herzele.

Bij deze landschapswandeling staan we niet enkel stil bij fauna en flora maar ook en vooral bij het relief, de geologie en de menselijke impact, recent en historisch. Pas door het samenbrengen van al deze elementen (levende en niet levende natuur) kunnen we dit uitzonderlijke landschap van Cotthembos en de vallei van de Cotthembeek begrijpen en ten volle apprecieren.

Afspraak op donderdag 26 mei om 19.30u aan de kerk te Sint-Lievens-Houtem. Gids is Erwin Declercq van NP Houtem. Voorzie je van stevig schoeisel. Het einde is voorzien omstreeks 21.30u.

  Een vliegende start

Met de wandeling op 26 mei neemt Natuurpunt Houtem een vliegende start. Dit is maar een eerste van een hele reeks activiteiten, waaronder:

Zondag 10 juli - Op stap naar de Klokfontein.
Vertrek om 9u30 op de parking van B&B Den Boomgaard, Cotthem 15 A te St-Lievens-Houtem met Peter D'hondt van NP Lede als gids. Einde omstreeks 11u30. Voorzie je van stevig schoeisel.
Aan de zuidwestelijke kant van Sint-Lievens-Houtem ligt de deelgemeente Oombergen. Oombergen maakt zowel deel uit van Sint-Lievens-Houtem als van Zottegem. In de grensoverschrijvende Oombergse bossen (Europees beschermde habitat / VEN-gebied) ontspringt de Klokfonteinbeek die uitmondt in de Kottembeek. Ooit gehoord van goudveil, reuzenpaardenstaart en dotterbloem? Spreekt de vuursalamander tot jouw verbeelding? Op deze wandeling in één van de mooie brongebieden uit onze streek kom je alles te weten over deze liefhebbers van natte voeten ...

Zondag 18 september - Nazomerwandeling
Vertrek om 14u00, aan Inex, Meulemanstraat te St-Lievens-Houtem met Frits Leeman van NP Houtem als gids.
Maak je klaar voor een stevige wandeling doorheen de Bavegemse kouters op zoek naar de eerste tekenen van de herfst! Onze gids geeft ook speciale aandacht aan de vogeltrek, toch een der wonderen van de natuur. Stevig schoeisel is aan te raden, een verrekijker en een paraplu verhogen de amusementswaarde.

Zondag 9 oktober - Week van het bos: Cotthembos in de kijker!
NEC De Pastorie i.s.m. NP Houtem - Vertrek om 9u00 aan het Marktplein, tegenover de kerk te Sint-Lievens-Houtem met een natuurgids van NP Houtem.
Ouders en kinderen kunnen samen of afzonderlijk op stap in Cotthembos. Naast een verrassende boswandeling o.l.v. een natuurgids van NP Houtem is er gelijktijdig een speciale activiteit voor de kinderen. Voor de jonge ontdekkers is een speels bosspel: "Over-leven in het bos" uitgewerkt.
Laat je in het week van het bos verrassen door de prachtige natuur in je eigen buurt!

Zaterdag 15 oktober - Het staat in de sterren geschreven ... Cotthem by night
NEC De Pastorie i.s.m. Mina-raad en NP Houtem - Vertrek om 19u00 aan het Marktplein, tegenover de kerk te Sint-Lievens-Houtem met Erwin Declercq van NP Houtem als gids. Je brengt best een zaklamp en stevig schoeisel mee.
Naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis nodigen het NEC de Pastorie en de Mina-raad jullie onder leiding van NP Houtem uit, het bos eens 'in een ander daglicht' te leren kennen. In het duister valt er namelijk ook heel wat te zien. Laat je wegwijs maken in de sterren en geniet van Cotthembos by night!

  Zin in meer Natuurpunt Houtem?

Zin om mee te doen met Natuurpunt Houtem?
Voel je de kriebel om ook je steentje bij te dragen? Misschien heb je wel zin om een activiteit mee te organiseren, een website te onderhouden/mee uit te denken, pinten te tappen op een festijn, ... stuur een mailtje met je gegevens en interesse naar nphoutem@gmail.com.

Word je graag elektronisch op de hoogte gehouden van activiteiten van Natuurpunt Houtem?
Stuur een mailtje naar nphoutem@gmail.com en je staat in de mailinglijst.

  100% groene stroom via groepsaankoop!

Besparen op je energiefactuur en tegelijk iets doen voor een beter leefmilieu? Het kan!

Samen met 62 gemeenten wil de Provincie Oost-Vlaanderen zoveel mogelijk gezinnen overtuigen om over te stappen naar groene stroom. Overtuigd? Schrijf je dan hier in voor 31 mei 2011. De inschrijving is geheel vrijblijvend.

Op 1 juni is er een online veiling en kunnen de energieleveranciers hun beste bod doen. Daarna krijg jij een voorstel op maat met een duidelijk zicht op je mogelijke besparing. Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van energieleverancier.

 komende activiteiten van Natuurpunt Zwalmvallei

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Donderdag 26 mei 2011
Verkenning van Cotthembos
Cotthembos ligt in het grensgebied van de gemeenten Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Herzele en hoofdzakelijk in de deelgemeente Oombergen. Het is een uitgestrekt bos- en natuurgebied dat omwille van zijn grote waarde als natuurgebied is erkend door de Europese Gemeenschap. We verkennen deze prachtige en beetje vergeten parel met natuurgids Erwin Declercq. Hij belicht ook het historisch en abiotisch landschapsluik van het gebied. Aangezien de Houtemse zandsteen waarmee de kerk van Sint-Lieven-Houtem is opgebouwd een belangrijk punt is, vertrekt de wandeling tegenover de kerk van Sint-Lievens-Houtem.Vertrek om 19u30 op het Marktplein, tegenover de kerk te Sint-Lievens-Houtem; einde omstreeks 21u30. Voorzie je van stevig schoeisel.
Woensdag 8 juni 2011
Plantendeterminatie en -inventarisatie op het Mijnwerkerspad te Michelbeke
Gids: Dieter Everaert, tel. 09/345.96.30. Samenkomst om 19u aan de kerk van Michelbeke. Determinatie en inventarisatie van de flora van bermen, houtkanten en zomen. Einde bij zonsondergang. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, flora, evt. loupe.
Donderdag 16 juni 2011
Zomeravondwandeling: Voorzomerflora in het Parkbos-Uilenbroek
Gids: Dominiek Decleyre, tel. 09/360.37.62. Samenkomst om 19u30 aan de picknicktafel op de Waesberg, 9570 Sint-Martens-Lierde. Verkenning van de flora in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek. Einde om 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, loep.
Zondag 19 juni 2011
Workshop maaien met zeis
In samenwerking met VELT. Info: Chris Nuyens, tel. 0495/67.96.15, chris_nuyens@telenet.be. Er bestaat een alternatief voor de luide, milieuonvriendelijke en gevaarlijke bosmaaiers: een 'ouderwetse' zeis. Tijdens deze workshop zal Filip, die een jarenlange ervaring heeft met dit werktuig, ons tonen wat de voordelen zijn en natuurlijk gaan we ook zelf maaien. Al het materiaal wordt voorzien, breng wel je lunch mee. Aarzel niet en schrijf je onmiddellijk in, er kunnen maar 6 tot 8 mensen meedoen! Prijs: 80 EUR. Op voorhand te betalen op rekeningnr. BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van je naam en telefoonnummer. Zo kunnen we je op de hoogte houden van de locatie. Uur en plaats (Middenloop Zwalm) wordt meegedeeld bij inschrijving. ... wie een zeis heeft kan die meebrengen: zo kan jouw zeis die dag in orde worden gezet.
Zondag 26 juni 2011
Boembekefeesten
Op zondag 26 juni zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke.
Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een insectenwandeling, gevolgd door de bouw van een insectenwand en koffie met taart. Meer info over de insectenwandeling, lees de volgende activiteit.
Om 16u00 start de bouw van een insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven.
Om 16u00 is er koffie met taart voor zij die het rustiger aan willen doen.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.
contact: of 0484/77 72 44
Zondag 26 juni 2011
insectenwandeling en bouw van een insectenwand
Afspraak om 14u00 aan de Boembekemolen voor een insectenwandeling, gevolgd door de bouw van een insectenwand. Om 16u00 start de bouw van de insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven. De volwassenen schotelen we om 16u00 koffie met taart voor; de jongeren en kinderen die werken aan de insectenwand tracteren we een drankje of een ijsje. Aan de volwassen wandelaars vragen we 2 EUR startgeld ... zo kunnen we bij aankomst koffie en taart voorzien; de kinderen stappen gratis mee. Contact: of 0484/77 72 44
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN