vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 juni 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

Albert Einstein vertelde het ons lang terug: "Als de bijen sterven, heeft de mens nog 4 jaar te gaan.".
Wil je meer te weten komen over bijen en andere insecten? Wil je een insectenwand helpen bouwen? Dan zien we je op zondag 26 juni!

Op diezelfde dag en op diezelfde plaats zijn er de jaarlijkse Boembekefeesten. We zullen je graag zien komen!

  Boembekefeesten

Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met natuurpunt Zwalmvallei op zondag 26 juni de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen. Misschien wordt dit wel het laatste feest voor de werken aan de molen starten?

Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een insectenwandeling, gevolgd door de bouw van een insectenwand en koffie met taart.
Meer info over de insectenwandeling in het volgende blok.
Om 16u00 start de bouw van een insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven, maar de hulp van volwassenen zal even welkom zijn!
Om 16u00 is er koffie met taart voor zij die het rustiger aan willen doen.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.

contact en inschrijven voor de BBQ: An De Schrijver of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be

  Insectenwand

Imkers en natuurbeschermers luiden de alarmklok. De bijenpopulatie neemt onrustwekkend af. Dat verhaal is niet anders voor onze hommels. Toch hebben we ze beiden hard nodig voor de bestuiving van heel wat planten ... en voedingsgewassen.

Het beheer van onze open ruimte, tuinen en gebouwen gebeurde vroeger wat minder nauwgezet. Er was toen nog plaats voor hagen en houtkanten in het buitengebied, voor wat onverzorgde hoekjes in de tuin en woningen werden toen niet tot de laatste spleet gedicht. Daardoor vonden onder meer onze bijen en hommels vlot behuizing. En wanneer zij nu al nestgelegenheid vinden hebben ze bovendien heel wat last van pesticiden.

Op zondag 26 juni gaan we op stap en leren we meer kennen over onze bijen en hommels. Na de wandeling nodigen we jullie en jullie kinderen uit om een insectenwand te bouwen nabij de Boembekemolen. Het zijn vooral bijen en hommels die hier nestgelegenheid zullen vinden.

Afspraak op zondag 26 juni 2011 om 14u00 aan de Boembekemolen. Om 16u00 start de bouw van de insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven. De volwassenen schotelen we om 16u00 koffie met taart voor; de jongeren en kinderen die werken aan de insectenwand trakteren we een drankje of een ijsje. Aan de volwassen wandelaars vragen we 2 EUR startgeld ... zo kunnen we bij aankomst koffie/thee en taart voorzien; de kinderen stappen gratis mee.

contact: An De Schrijver of 0484/77 72 44

  Bomen en struiken met erfgoedwaarde

een wandeling door de Zwalmvallei

Elk landschap is voortdurend in beweging en is het resultaat van een samenspel tussen mens en natuur. Heel wat bomen en struiken die er in voorkomen kunnen getuigen van hoe mensen vroeger leefden en wat hen bezielde. Hoe werden boerderijen vroeger versierd? Wat is het nut van knotbomen, hagen, alleenstaande bomen? Welke symbolische waarde kregen lindes, meidoorns of eiken? Bepaalde gewoontes bestaan nog, maar komen minder voor dan vroeger. Andere zijn verdwenen, maar lieten sporen na. Tijdens deze wandeling speuren we naar houtige gewassen met een erfgoedwaarde, begeleid door een onderzoeker van het VIOE (Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed) die beroepshalve deze beplantingen in kaart brengt.

Voorafgaandelijk inschrijven verplicht! Gaat door op zaterdag 18 juni 2011 van 13u30 tot 17u30, afspraak op de parking van de Begraafplaats te Zottegem, Kluisstraat te Zottegem. Prijzen: 7 Euro of 1,50 Euro (aangepast tarief). Begeleiding: Geert Van der Linden.

schrijf in: www.vormingplusvlad.be of 054/41 48 02

  Doe ook de Bioweek

Doe mee met de lekkerste week van het jaar: De Bioweek!

Van 4 tot 12 juni gooien boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en organisaties uit de biosector hun deuren open. Voor een week vol workshops, boerderijfeesten, proeverijen en fietstochten. Allemaal bio en iedereen welkom.

De volledige kalender van de bioweek: klik hier

Locaties in de buurt die meedoen met de bioweek:
De Kollebloem, Doornstraat 30 te Herzele (St-Lievens-Esse) - www.kollebloem.be
Cressana, Borstekouterstraat 66 te Zwalm (Roborst) - www.cressana.be
Het Blauw Kasteel, Schaperstraat 2-4 te Oosterzele (Scheldewindeke) - www.blauwkasteel.be

  De 63 eiken in de Noordlaan te Zwalm

Enkele maanden terug vroeg het Agentschap voor Wegen en Verkeer op aandringen van enkele omwonenden en gesteund door de bevoegde schepen, een bouwvergunning voor het rooien van 63 eiken in de Noordlaan te Zwalm. Dit kon evident op ruim protest rekenen.

De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar heeft op 6 mei 2011 de vergunning voor het rooien van de eiken geweigerd.

Daartoe hebben de talrijke en onderbouwde bezwaarschriften uiteraard sterk bijgedragen. De aanvrager, het Agentschap voor Wegen en Verkeer, heeft de suggestie meegekregen werk te maken van een beheerplan en de praktische aanpak van de problemen voor de omwonenden.

  De smaak van De Helix

Op zondag 19 juni zet De Helix van 10.00 tot 18.00 uur haar deuren open voor het ruime publiek. Het wordt een heerlijke dag proeven en genieten van hoeve- en streekproducten, landelijke en kruidige wandelingen, inspirerende infosessies, infostands die oog en smaakpapillen strelen, kinderateliers om van te dromen en een gezellige, sfeervolle markt in een prachtig kader.

Doorlopend is er infomarkt (met informatie over de verschillende aspecten van duurzame voeding, van produceren tot consumeren; proeven staat daarbij centraal), fototentoonstelling 'Boerennatuur op scherp', natuurateliers voor kinderen (zelf een insectenhotelletje bouwen), knutselen met natuurlijke materialen en café met streekbieren, natuurfrituur en insectensnackbar. Op vaste uren zijn er begeleide wandelingen en informatieve sessies.

lees meer: www.dehelix.be

  De lastercampagne tegen groene stroom

Tijdsgebrek en frustratie over wat in de pers verschijnt over kernenergie en het gemak waarmee Electrabel de pers meeneemt in haar verhaal deed me in de vorige zwalmvallei.flits kort door de bocht gaan, te kort eigenlijk om dit hier niet bij te stellen.

Uiteraard draaien windturbines niet zo gauw op volle kracht en zijn er back-up installaties nodig om bij gebrek aan windenergie de productie over te nemen. Dat in rekening gebracht is windenergie een stuk minder goedkoop dan werd gesteld.

Als de kernlobby nu ook eens wilde toegeven wat de echte prijs is van kernenergie dan konden we alvast onze frustratie opbergen. Dan moeten we het ook hebben over onder meer de prijs van onze veiligheid en de prijs van de verwerking van het kernafval, prijskaartjes die afgewenteld worden op de overheid, dus op ons allemaal.

  Wateroverlast - zullen we het ooit leren?

We zouden het met zo'n droge lente bijna vergeten: als het in dit land 2 dagen na mekaar goed regent lopen kelders en woningen onder. Dat het regent kunnen we niet verhelpen; dat het bij wijlen zoveel regent dat rivieren en beken overstromen kunnen we evenmin verhelpen. Maar dat we anno 2011 nog zo stom zijn dat we woningen bouwen en laten bouwen op plaatsen waarvan we weten dat ze zullen overstromen, dat kan er bij velen niet meer in. Helaas is dat het Vlaanderen van vandaag ... en onder meer Brakel ligt in dat Vlaanderen.

Het heeft ook geen zin het water uit zijn natuurlijke bedding te verdringen. In tegenstelling tot wat sommigen lijken te denken: het water verdwijnt daardoor echt niet. Natte terreinen ophogen of indijken is een beproefd recept om elders de miserie te versterken. Een mooi voorbeeld hiervan is Geraardsbergen.

Soms is het nodig dat de overheid haar burgers tegen zichzelf beschermt: daarom kwam er de watertoets. Maar als de overheid de watertoets zelf negeert is het goed dat de burgers zich tegen hun overheid en haar onzin beschermen. De bevolking zal dat kunnen wanneer het BPA Kerkmeers in openbaar onderzoek komt.

Het excuus dat we in de pers lazen, over de verplichting uit een overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en de eigenaars van de gronden is niet ernstig te noemen. Dat is niet zo en dat is bovenal geen argument voor een fout beleid: de burger met zandzakjes voor de deur heeft daar geen boodschap aan.

Brakel voorziet een woonwijk van 3,4ha in het Kerkmeers, het laagste deel van Nederbrakel. Het gebied wordt omsloten door de ring rond Brakel en de tuinen van de woningen langs de Brusselsestraat en de Neerstraat. Langs dit gebied loopt de Zwalm. Het ganse gebied is gevoelig voor overstromingen. Klik op het bovenstaand kaartje voor een groter kaartje. Wat er is ingekleurd in rood en blauw werd recent getroffen door wateroverlast; in rood omlijnd het BPA Kerkmeers. Info van GIS-Vlaanderen (vink recent overstroomde gebieden (ROG) aan).

Brakel gaat met de opmaak van het BPA Kerkmeers het Geraardsbergse recept overnemen. Los van het risico dat de woningen in het Kerkmeers zullen lopen zal de rest van Brakel nog meer onder druk komen te staan.

Minister Philippe Muyters, de enige man in Vlaanderen die de problematiek ten gronde kan aanpakken laat dat volledig na. Hoelang nog laat die man het belang van enkelingen primeren op het belang van zij die om de zoveel tijd hun woning, nog maar eens en tevergeefs, beveiligen met zandzakjes, terwijl de schade, via onze brandverzekering, aan ons allen wordt gepresenteerd. Minister Muyters, zet deze gronden a.u.b. om, eventueel mits compensatie elders, naar een groene long, dwars doorheen Brakel.

Lees meer over de watertoets.

  Erratum

In de uitgave van zwalmvallei.flits van 20/06/2011 gericht aan inwoners van de gemeenten palend aan Sint-Lievens-Houtem of van Sint-Lievens-Houtem zelf, sloop een fout. De activiteit van zondag 9 oktober, week van het bos: Cotthembos in de kijker, start om 14u00 en niet om 9u00!


 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Woensdag 8 juni 2011
Plantendeterminatie en –inventarisatie op het Mijnwerkerspad te Michelbeke
Gids: Dieter Everaert, tel. 09/345.96.30. Samenkomst om 19u aan de kerk van Michelbeke. Determinatie en inventarisatie van de flora van bermen, houtkanten en zomen. Einde bij zonsondergang. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, flora, evt. loupe.
Donderdag 16 juni 2011
Zomeravondwandeling: Voorzomerflora in het Parkbos-Uilenbroek
Gids: Dominiek Decleyre, tel. 09/360.37.62. Samenkomst om 19u30 aan de picknicktafel op de Waesberg, 9570 Sint-Martens-Lierde. Verkenning van de flora in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek. Einde om 21u30. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, loep.
Zondag 19 juni 2011
Workshop maaien met zeis
In samenwerking met VELT. Info: Chris Nuyens, tel. 0495/67.96.15, chris_nuyens@telenet.be. Er bestaat een alternatief voor de luide, milieuonvriendelijke en gevaarlijke bosmaaiers: een 'ouderwetse' zeis. Tijdens deze workshop zal Filip, die een jarenlange ervaring heeft met dit werktuig, ons tonen wat de voordelen zijn en natuurlijk gaan we ook zelf maaien. Al het materiaal wordt voorzien, breng wel je lunch mee. Aarzel niet en schrijf je onmiddellijk in, er kunnen maar 6 à 8 mensen meedoen! Prijs: € 80. Op voorhand te betalen op rekeningnr. BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van je naam en telefoonnummer. Zo kunnen we je op de hoogte houden van de locatie. Uur en plaats (Middenloop Zwalm) wordt meegedeeld bij inschrijving. ... wie een zeis heeft kan die meebrengen: zo kan jouw zeis die dag in orde worden gezet.
Zondag 26 juni 2011
Boembekefeesten
Op zondag 26 juni zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke.
Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een insectenwandeling, gevolgd door de bouw van een insectenwand en koffie met taart. Meer info over de insectenwandeling, lees het volgende blok.
Om 16u00 start de bouw van een insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven.
Om 16u00 is er koffie met taart voor zij die het rustiger aan willen doen.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.
contact: of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be
Zondag 26 juni 2011
insectenwandeling en bouw van een insectenwand
Afspraak om 14u00 aan de Boembekemolen voor een insectenwandeling, gevolgd door de bouw van een insectenwand. Om 16u00 start de bouw van de insectenwand. Dit is een activiteit waarin vooral kinderen en jongeren zich kunnen uitleven. De volwassenen schotelen we om 16u00 koffie met taart voor; de jongeren en kinderen die werken aan de insectenwand tracteren we een drankje of een ijsje. Aan de volwassen wandelaars vragen we 2 EUR startgeld ... zo kunnen we bij aankomst koffie en taart voorzien; de kinderen stappen gratis mee. Contact: of 0484/77 72 44
Woensdag 6 juli 2011
Plantendeterminatie en –inventarisatie in de Steenbergse bossen te Sint-Goriks-Oudenhove
Gids: Dieter Everaert, tel. 09/345.96.30. Samenkomst om 19u aan de kerk van Sint-Goriks-Oudenhove. Determinatie en inventarisatie van de flora van bronbos en hellingbos. Einde bij zonsondergang. Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel, flora, evt. loupe.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN