vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 september 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

Sommige dieren komen pas laat op de dag in actie ... sommige van onze natuurliefhebbers lijken daar ook wel van te houden. Zo zijn er met enkele dagen verschil een Europese Nacht van de Vleermuis en een Europese Nacht van de Nachtvlinder. Natuurpunt Zwalmvallei laat je van de beide nachten proeven.

Met het voortijdig versturen van deze flits kunnen we je nog net op tijd aan de beide nachten herinneren. Jij komt toch? Dracula komt alvast op 30 augustus!

  Europese nachten en meer

Dinsdag 30 augustus 2011
Europese Nacht van de Vleermuis
Een hoekige vlucht tegen de schemerdonker is meestal het enige wat je te zien krijgt van vleermuizen. Door hun grillige vliegroute voelen veel mensen zich niet op hun gemak bij het diertje. Helemaal onterecht!
Je krijgt een intro met PowerPoint en een wandeling voorgeschoteld tijdens de avondschemering. Het uitgelezen moment om kennis te maken met dit mysterieuze vliegende zoogdiertje. Vertrek om 20u00 aan het stedelijk ontmoetingscentrum Sint-Maria-Oudenhove (Hazestraat 2 te Zottegem); bij het einde voorziet Natuurpunt Zwalmvallei in een drank voor elke deelnemer; einde voorzien rond 23u00. Contact: Chris Nuyens, tel 0495/67 96 15.
Zaterdag 3 september 2011
Europese nacht van de nachtvlinder - Nachtvlindernacht te Steenbergen
Samenkomst om 20u30 in straat Steenbergen te Erwetegem. Ter herkenning: aan de startplaats zal de vlag van Natuurpunt hangen. We verkennen de diversiteit aan nachtvlinders in de Steenbergse bossen. Natuurpunt Zwalmvallei voorziet een drankkot; einde omstreeks 24u. Contact: Chris Nuyens, tel 0495/67 96 15.
Zaterdag 10 september 2011
Levend erfgoed: bomen en struiken, gegidste wandeling gevolgd door pluk van zaden
Bomen en struiken: wanneer zijn ze hier gekomen? Hoe hebben ze zich hier ontwikkeld? Welke soorten zijn hier echt inheems? Gevolgd door de pluk van zaden van inheemse soorten. Afspraak om 13u30 aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel, Sint-Maria-Oudenhove; einde omstreeks 17u00. Gidsen: Laurent Flostroy en Joris Otte, tel 09/360 44 82. Voorzie je van stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen (eventueel een emmer en/of een lange stok).

  Het Groene Lilare 'Michelbeke'

De school stapte ruime tijd terug in het MOS-project (Milieuzorg Op School). Het Groene Lilare 'Michelbeke' organiseerde milieuacties met eigen accenten en een creatieve aanpak. Zo behaalde zij eerder het MOS-logo. Dat logo is een drieluik. Na logo drie streefde de school voor de ‘Groene Vlag’. Die werd eind juni toegekend. Proficiat!

Met toffe acties pakt de school milieuproblemen aan. Door te leren over milieu en natuur gaan leerlingen spaarzamer om met water en energie. Zo zorgen ze voor minder afval en helpen ze de natuur vooruit. Iedereen helpt mee aan MOS: de leerlingen, de leerlingenraad, het onderhoudspersoneel en de directie.

lees meer: www.hetgroenelilare.be
lees meer: www.lne.be

  Zwalmvallei gaat mobiel

Het is duidelijk dat mobiel internet steeds meer zijn weg vind naar de consument. En die consument is misschien iemand met interesse in Natuurpunt Zwalmvallei ... dus zorgt Natuurpunt Zwalmvallei er voor dat een aangepaste website ter beschikking wordt gesteld.

Wellicht zal de mobiele bezoeker niet op zoek gaan naar het laatste detail van onze vereniging; daar zijn de mobiele toestellen doorgaans niet voor geschikt. Een goeie kans dat die bezoeker ergens onderweg is naar een activiteit en toch nog twijfelt aan het uur of de plaats van afspraak of nood heeft aan een telefoonnummer. De mobiele site bevat daarom slechts essentiele en praktische inhoud.

Je wordt bij het gebruik van een toestel met een beperkte schermbreedte automatisch doorgestuurd naar de gepaste site. Je hoeft dus geen ander url in te drukken dan www.natuurpuntzwalmvallei.be. Bezoek je de kalender dan wordt je automatisch doorgestuurd naar de eerstvolgende activiteit; dat laatste is op de reguliere website ook al enige tijd het geval.

  Bij, wesp of zweefvlieg?

De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest met agressieve wespen. Er is echter geen reden tot paniek. Wespensteken kunnen zeer pijnlijk zijn, maar zijn meestal ongevaarlijk tenzij je allergisch bent voor het wespengif.

Wespen worden nogal eens verward met bijen en zweefvliegen. Leer ze herkennen en ontdek wat er zoal rondzoemt in je tuin.

Leer ze herkennen: www.natuurpunt.be

  Webpagina's afdrukken

Hoewel we zorgzaam omgaan met het printen van documenten en webpagina's, ontkomen we er niet steeds aan. Webpagina's zijn ter zake niet zelden onvoorspelbaar en leveren met regelmaat een stapeltje quasi lege en waardeloze pagina's op.

Printfriendly wil daaraan verhelpen. Op de website www.printfriendly.com geef je de url op van de te printen webpagina in. Printfriendly verwijdert tal van overbodige webinhoud; verder kan je kiezen om met een klik figuren en alinea's te verwijderen. Het resultaat kan je printen of omzetten naar pdf. Een aanrader!

lees meer: www.printfriendly.com

  Kruiden, meer dan alleen smaakmakers

In deze vierdelige reeks over kruiden, begeleid door herboristen, worden diverse thema's aangesneden. Hoe kan je kruiden oogsten, drogen en bewaren? Welke kruidenpreparaten kan je maken? We bekijken hoe je met kruiden beter de winter door komt en maken een overzicht van de meest voorkomende keukenkruiden en hun medicinale werking. Hoe kunnen we tenslotte kruiden, bloemen en zaden op een niet alledaagse manier in onze gerechten verwerken? Een boeiende en gezonde mengeling van theorie en praktijk.

De cursus start op dinsdag 6 september. Deze reeks wordt georganiseerd door NEC De Pastorie in samenwerking met Vorming Plus Vlaamse Ardennen Dender. De 3 overige lessen vinden plaats op 4 oktober, 8 november en 6 december, telkens een dinsdagavond van 19u30 tot 22 u, in de gemeentelijke kleuterschool De Zonnevlier, Gentsestraat 40 te St-Lievens-Houtem (Zonnegem).

contact Vorming Plus: 054/41 48 02
lees meer: www.vormingplusvlad.be

  Gemeenteraadsverkiezingen 2012

In oktober van 2012 zijn er gemeenteraadsverkiezingen; dat is niet meer dan ruim een jaar voor ons. Dus kunnen we verwachten dat onze politici en hun partijen stilaan een beetje zenuwachtig gaan worden. Politieke initiatieven in de aanloop naar die verkiezingen met betrekking tot de gemeenten Brakel, Zottegem of Zwalm en die het milieu of de natuur aanbelangen zullen we graag met zwalmvallei.flits kenbaar maken.

Gegevens daarover kan je mailen aan: webmaster@natuurpuntzwalmvallei.be.

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten!

Dinsdag 30 augustus 2011
Europese Nacht van de Vleermuis
Een woordje uitleg en een wandeling in de avondschemering. Hét uitgelezen moment om kennis te maken met deze mysterieuze vliegende zoogdiertje. Vertrek om 20u00 aan het stedelijk ontmoetingscentrum Sint-Maria-Oudenhove; einde voorzien rond 23u00. Info: 0495/67.96.15
Zaterdag 3 september 2011
Europese nacht vd nachtvlinder - Nachtvlindernacht te Steenbergen
In samenwerking met de IWG. Samenkomst om 20u30 aan de straat Steenbergen te Erwetegem. Aan de startplaats zal de vlag van Natuurpunt hangen. We verkennen de diversiteit aan nachtvlinders in de Steenbergse bossen. Einde omstreeks 24u. Begeleiding: Chris Nuyens, tel 0495/67.96.15, .
Zaterdag 10 september 2011
Levend erfgoed: bomen en struiken
Bomen en struiken: wanneer zijn ze hier gekomen? Hoe hebben ze zich hier ontwikkeld? Welke soorten zijn hier echt inheems? Gevolgd door de pluk van zaden van inheemse soorten. Afspraak om 13u30 aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel, Sint-Maria-Oudenhove; einde omstreeks 17u00. Gidsen: Laurent Flostroy en Joris Otte, tel 09/360 44 82. Voorzie je van stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen (eventueel een emmer en/of een lange stok).
Zaterdag 24 september 2011
Groenfeest MOW
Het 32ste Groenfeest van MOW met biologische maaltijd en optreden van Nomad Swing in De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22 te Kruishoutem.
www.milieufrontomerwattez.be
Zondag 9 oktober
Paddestoelenwandeling
Activiteit binnen de 'Week van het Bos'. We trekken door het gevarieerde landschap rond de Boembekemolen op zoek naar de paddenstoel in de boomgaard, weiden, wegkant en het bos. Vertrek om 14u00 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke); einde rond 16u00. Gids is Georges Kuipers; contact: Vincent Decroock, 0498/10 95 39, . Voorzie je van stevige schoenen.
Zondag 16 oktober
Bomen- en struikenwandeling in het kasteelpark van Grotenberge
Het domein is een 14 ha groot park met kasteeltje en door zijn rijke bomenverscheidenheid een heus arboretum. Wandeling door dit uniek park met enkele mythologische verhalen rond bomen en struiken. Vertrek om 14u00 aan de ingang kasteelpark, Parkstraat te Zottegem (Grotenberge). Einde rond 17u00. Gids is Paul Geeroms, tel. 09 282 24 08. Activiteit in samenwerking met Natuurpuntafdeling Schelde-Leie.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN