vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 oktober 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

Nu de zomer zowat achter ons ligt kunnen we opnieuw op zoek naar de vruchten die hij ons naliet. Zo gaan we op zoek naar paddenstoelen, al dan niet bewoond door een nieuw kaboutervolk, en zullen we, samen met jou, in onze boomgaard te Boembeke appels garen. Die appels willen we verwerken tot sap ... zo kunnen we nog lang nagenieten van deze enigszins bizarre zomer.


  Paddenstoelen herkennen

De natuur wordt nog veel mooier als je de soorten bij naam kan noemen.

In Vlaanderen komen bijna 4000 soorten paddenstoelen voor. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen, in bossen, graslanden, op composthopen en houtsnippers ... Het herkennen van paddenstoelen is vaak specialistenwerk, vele soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden.

Natuurpunt Zwalmvallei verzamelde op een webpagina een aantal gemakkelijk herkenbare of veel voorkomende soorten. Klik op de namen voor een foto en meer uitleg.

paddenstoelen herkennen: www.natuurpuntzwalmvallei.be.

  Week van het bos, het landschap rond de Boembekemolen

De Verenigde Naties riepen 2011 uit tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Uiteraard laat Natuurpunt Zwalmvallei dit niet aan zijn neus voorbijgaan.

We trekken op zondag 9 oktober door het gevarieerde landschap rond de Boembekemolen op zoek naar de paddenstoel in de boomgaard, weiden, wegkant en uiteraard ook het bos. We vertrekken om 14u00 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke); het einde mag je verwachten rond 16u00. Gids is Georges Kuipers; contact: Vincent Decroock, 0498/10 95 39. Voorzie je van stevige schoenen.

lees meer: www.vbv.be/weekvanhetbos

  Appelsap van de boomgaard te Boembeke

De boomgaard te Boembeke telt heel wat bomen en levert jaarlijks een pak fruit ... het zou zonde zijn om daar niet iets zinnigs mee te doen. Bovendien is de hoogstamboomgaard vrij van gebruik van pesticiden.

Op zaterdag 15 oktober, om 9u30, op de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm) worden er appels geraapt en geplukt voor het persen van appelsap. Met die appels rijden we de dag daarop naar de mobiele fruitpers te Geraardsbergen. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren.

Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. De opbrengst zal worden gebruikt voor onze natuurgebieden en/of de restauratie van de Boembekemolen.

Zij die meewerken op 15 oktober kunnen tot 4 vaatjes aankopen tegen kostprijs of een deel van hun verzamelde appels mee naar huis nemen. Jij komt toch ook!?

contact: An De Schrijver of 0484/77 72 44

  Veggiedag in het PTI te Zottegem

Vanaf dit schooljaar schotelen de Oost-Vlaamse provinciale scholen op donderdag hun leerlingen een vegetarische maaltijd voor. Was het niet dat de Boerenbond daarop heftig reageerde, hadden wellicht weinigen onder ons dit nieuwsfeit opgemerkt. De Boerenbond kreeg opvallend veel tegenwind.

Op de meeste scholen is het nog steeds zo dat zij die liever vegetarisch eten gedwongen worden vlees naar binnen te werken. Vrije keuze is daar niet bij. Donderdag veggiedag veroordelen omdat dit de keuze van de vleeseter zou inperken lijkt dan ook kort door de bocht. Tenzij de Boerenbond wil dat op elke school iedereen elke dag de keuze krijgt. Voor ons niet gelaten, maar gezien scholen geen restaurants zijn wordt dit wellicht moeilijk.

De beslissing om op donderdag veggie voor te schotelen past binnen het gezondheids- en duurzaamheidsbeleid van het provinciaal onderwijs. Vegetarische voeding is inderdaad een duurzame en een gezonde keuze.

Dat vlees bij beperkt gebruik gezond en nuttig is wordt niet tegengesproken. Wanneer we meer dan het dubbele naar binnen werken dan wordt aangenomen als evenwichtig, dan is het goed dat iemand op de rem gaat staan. Weet bovendien dat de productie van vlees de meest milieubelastende activiteit is van de mens! Laten we daar dan ook wijs mee omspringen!

Hoe zit het in de andere scholen in onze streek? Is daar donderdag ook veggiedag? Indien niet ... maak er werk van!

lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be
lees meer: www.donderdagveggiedag.be
lees meer: www.donderdagveggiedag.be voor zij die beleidskeuzes maken

  Windenergie in Zottegem

In oktober van 2012 zijn er gemeenteraadsverkiezingen; dat is niet meer dan ruim een jaar voor ons. Dus kunnen we verwachten dat onze politici en hun partijen stilaan een beetje zenuwachtig gaan worden. Politieke initiatieven in de aanloop naar die verkiezingen met betrekking tot de gemeenten Brakel, Zottegem of Zwalm en die het milieu of de natuur aanbelangen zullen we graag met zwalmvallei.flits kenbaar maken. Groen! Zottegem bijt de spits af.

Energie-avond Groen! Zottegem
In een eerste deel legt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!, uit waarom kernenergie geen deel kan uitmaken van een duurzaam energiesysteem. Ook de alternatieven worden toegelicht. In een tweede deel kan je als bezoeker zelf 'uit kernenergie stappen' en overschakelen naar een groene leverancier met de hulp van de mensen van Wisselstroom. Je helpt het milieu en je bespaart 100 tot 300 euro per jaar. Belangrijk is wel dat je je laatste jaarafrekening van gas en elektriciteit meebrengt!
De energie-avond gaat door op 5 oktober om 19u30 in de boekenzolder van het Egmontkasteel te Zottegem.

contact Groen! Zottegem: Dieter Everaert

  Zottegem wil “fair trade gemeente” worden

De westerse landbouw heeft een belangrijke impact op het milieu, wereldwijd. Een andere landbouw is dan ook zeer belangrijk in het verminderen van deze milieu-impact.
Fair Trade kan daar een onderdeel van zijn.

De stad Zottegem zet stappen om de titel van
fair trade gemeente te kunnen dragen. De gemeenteraad gaf unaniem haar goedkeuring aan dit project.

Fair trade betekent dat boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Zij krijgen een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Op die manier kunnen zij een beter levensstandaard opbouwen. Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.

Via het behalen van de titel van 'fair trade gemeente' hoopt de stad haar inwoners te sensibiliseren en wil zij een voorbeeldrol opnemen voor het gebruik van fair trade producten.

Op donderdag 13 oktober 2011, om 19u30, is er, na de voorstelling van 3 lokale producenten, een debatavond rond Fair Trade en de verwerving van de titel door de stad Zottegem. Dit gaat door in het ontmoetingscentrum te Leeuwergem, Gentse Steenweg 306.

contact: sociale.zaken@zottegem.be
lees meer: www.zottegem.be

  Nacht vd duisternis - 'Familie-avondwandeling' en 'woorden in het duister'

In kader van de Nacht van de Duisternis organiseert de Zottegemse milieudienst in samenwerking met de milieuraad op zaterdag 15 oktober 2011 een familie-avondwandeling van ruim 5km.

Er wordt om 19.00 uur verzameld aan het Kasteel van Egmont. Daarna gaat het richting Bettelhovespaarbekken via het struikroverspad. Aan het spaarbekken worden we opgewacht door Carl Schotsaert van theater VARK die ons 'woorden in het duister' brengt, een duister verhaal over Jan De Lichte. Daarna wandelen gaat het verder via het struikroverspad en keren we terug naar het Kasteel van Egmont.

Aan het einde van de wandeling wordt aan alle wandelaars een drankje en een hapje aangeboden door het stadsbestuur. Na de wandeling kan iedereen nog terecht op de boekenzolder van de BIB voor een 'sterrenactiviteit'.

Deze activiteit is gratis doch vooraf inschrijven is gewenst via onderstaande gegevens.
contact: milieudienst@zottegem.be of 09 364 64 93.

  Dag van de trage weg

De 'Dag van de trage weg' is een actieweekend voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt. Verenigingen, besturen en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om een actie rond trage wegen te organiseren. Doel van de campagne: trage wegen terug toegankelijk maken en mensen overtuigen van het belang van trage wegen.

Trage wegen hebben veel in hun mars voor niet-gemotoriseerd verkeer. We kunnen er veiliger naar school of het werk fietsen. Ze zijn ideaal om van de rust en de natuur te genieten. Voor de natuur zelf zijn ze van belang als ecologische verbinding of als verblijfplaats. Bovendien zijn veel trage wegen historische verbindingen met een verhaal of legende.

En toch blijven trage wegen een bedreigde soort door te weinig onderhoud, inname of verharding. Op de Dag van de trage weg hamert Trage Wegen vzw samen met jou op meer aandacht voor trage wegen.

  Dag van de trage weg te Zwalm

Op zaterdag 22 oktober slaan werkgroep Trage Wegen Zwalm, Natuurpunt Zwalmvallei en het gemeentebestuur te Zwalm de handen in mekaar. Op die dag maken we een nieuwe trage weg vrij die de bestaande Zwalmbeekroute ter hoogte van de Ter Biestmolen een heel stuk idyllischer zal maken. De vrijgemaakte trage weg maakt het mogelijk een stuk over betonnen ruilverkavelingswegen te vermijden. Iedereen welkom om te helpen het pad te maaien en te effenen, hagen te snoeien, omheiningspaaltjes te slaan en nieuwe (tijdelijke) wegaanduidingen aan te brengen. Afspraakplaats: Ter Biestmolen; meebrengen werkgerief.

Op zondag 23 oktober wandelen we het nieuwe trace in en maak je kennis met het werk en de plannen van de Werkgroep Trage Wegen. Je kan ook de andere trage wegen die al gerealiseerd zijn in de omgeving verkennen. In de Ter Biestmolen is er een feestelijke opluistering. Afspraakplaats: Ter Biestmolen; meebrengen: stevig schoeisel.

contact: Erwin Froyen, hoofd stedenbouw te Zwalm, 055/48 05 60
lees meer: www.tragewegen.be - Zwalm in de kijker
lees meer: www.tragewegen.be - actieweekend te Zwalm

  Boomplantactie RLVA

Een jaarlijks terugkerend initiatief van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen is de Boomplantactie. Elk jaar in oktober-november wordt een uitgebreid gamma aan fruitbomen, kleinfruit en streekeigen bosplantsoen aangeboden.
Bestellen doe je voor 19 oktober eerstkomend. Dit kan je per email en per post. Bestelformulieren vind je via de onderstaande link. In de loop van november ontvang je dan een bevestigingsbrief.

lees meer: www.rlva.be

  Brakel, blauwe gemeente, duurzame gemeente

De Brakelse Open Vld-afdeling ging het afgelopen weekend met de inwoners het debat aan over het afvalbeleid. Ze deed dat door zwerfvuil op te ruimen in een aantal straten van Michelbeke.

Doel van de nationale actie was dat er ook voorstellen werden gelanceerd om het afvalbeleid van de gemeente te vereenvoudigen en te versterken ... volgende flits wil daar iets over kwijt.

lees meer: www.vld.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 1 oktober
Trage wegen wandeling Lierde
Organisatie: MOW Lierde. Een verkennende wandeling in Sint-Maria-Lierde langs trage wegen. MOW ijvert voor het behoud en opwaardering van deze wegen. Eventuele knelpunten kunnen besproken worden. Afspraak: om 14u Station Lierde (lijn Gent-Geraardsbergen). Contact: Karel De Wagter, tel. 0485 99 55 86
Zondag 9 oktober
Paddestoelenwandeling
Activiteit binnen de 'Week van het Bos'. We trekken door het gevarieerde landschap rond de Boembekemolen op zoek naar de paddenstoel in de boomgaard, weiden, wegkant en het bos. Vertrek om 14u00 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke); einde rond 16u00. Gids is Georges Kuipers; contact: Vincent Decroock, 0498/10 95 39, . Voorzie je van stevige schoenen.
Zaterdag 15 oktober
Appelsap van de boomgaard te Boembeke
Vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm) worden er appels geraapt en geplukt voor het persen van appelsap. Met die appels rijden we de dag daarop naar de mobiele fruitpers te Geraardsbergen. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. De opbrengst zal worden gebruikt voor onze natuurgebieden en/of de restauratie van de Boembekemolen. Zij die meewerken op 15 oktober kunnen tot 4 vaatjes aankopen tegen kostprijs of een deel van hun verzamelde appels mee naar huis nemen. contact: An De Schrijver of 0484/77 72 44
Zondag 16 oktober
Bomen- en struikenwandeling in het kasteelpark van Grotenberge
Het domein is een 14 ha groot park met kasteeltje en door zijn rijke bomenverscheidenheid een heus arboretum. Wandeling door dit uniek park met enkele mythologische verhalen rond bomen en struiken. Vertrek om 14u00 aan de ingang kasteelpark, Parkstraat te Zottegem (Grotenberge). Einde rond 17u00. Gids is Paul Geeroms, tel. 09 282 24 08. Activiteit in samenwerking met Natuurpuntafdeling Schelde-Leie.
Zaterdag 19 november 2011
Dag van de Natuur
Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen.
Plaats van afspraak: Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel); uur: 9u30 tot 17u00; 's middags voorzien we soep en boterhammen.
Wat gaan we doen? Overtollige afsluiting weghalen, nieuwe afsluiting aanbrengen, de haag scheren aan de oude boomgaard, zaadbomen planten op een stuk waar bos moet ontwikkelen, enkele gaten in de haag dichtplanten.
Meebrengen: werkhandschoenen.
Contact: Ward Verhaeghe, tel.0476/60.02.15
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN