vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 november 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

Het zal je bij het lezen van deze flits wellicht niet ontgaan dat 11.11.11 steeds nadrukkelijker begaan is met het klimaat. Het zijn inderdaad de zwakkeren op deze wereld die de klimaatverandering best voelen. Dat moet niet verbazen: die klimaatverandering manifesteert zich vooral in het zuiden. Met de slogan van de nieuwe 11.11.11-campagne 'Wij verbruiken, zij betalen de rekening' wil men ons dat duidelijk maken.

Het maakt ons niet vrolijk vast te stellen dat de klimaatverandering een tastbaar probleem wordt. Het moet ons er van bewust maken dat we er echt hard werk moeten van maken.

  Dag van de natuur

De kalender van dit jaar begint dan wel heel kort te worden, er rest ons nog de Dag van de Natuur 2011. Die dag is voor Natuurpunt een bijzonder moment: tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen, ook in onze streek.

Plaats van afspraak: Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel)
Wanneer: zaterdag 19 november, van 9u30 tot 17u00; in de loop van de dag aansluiten is geen probleem.
Wat gaan we doen: Overtollige afsluiting weghalen, nieuwe afsluiting aanbrengen, de haag scheren aan de oude boomgaard, zaadbomen planten op een stuk waar bos moet ontwikkelen, enkele gaten in de haag dichtplanten.
Meebrengen: werkhandschoenen; 's middags voorzien we soep en boterhammen.

contact: Ward Verhaeghe, tel.0476/60.02.15

  Appelsap van de boomgaard te Boembeke

We vertelden je vorige keer al dat we op onze boomgaard te Boembeke appels gingen vergaren om ze met een mobiele pers te laten verwerken tot appelsap. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap werd afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren.

Dat sap zullen we serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten ... maar omdat we maar liefst 400 liter sap wisten op te brengen kunnen we een groot deel daarvan te koop aanbieden. De opbrengst zal worden gebruikt voor onze natuurgebieden en/of de restauratie van de Boembekemolen.

Het fruitsap wordt je aangeboden tegen de prijs van 9,00 EUR voor een vaatje van 5 liter. Wil je het voorproeven? Dat Kan! Kom ons op de Dag van de Natuur opzoeken en we laten je proeven van het lekkerste sap!

te koop bij: An De Schrijver of 0484/77 72 44

  Voel jij je geroepen?

Natuurpunt Zwalmvallei, wat ooit begon als een vereniging die graag op zondagnamiddag op stap ging in de natuur met gelijkgezinden is intussen uitgegroeid tot een echte veelpoot. Onze vereniging is nu ook actief in natuureducatie en -studie, als terreinbeherende vereniging van meer dan 140ha (in Brakel, Zottegem en Zwalm) en heeft zij onder meer vertegenwoordigers in de gemeentelijke adviesraden. Daar beperkt het zich dan nog niet toe.

Vooral het beheer van de vele hectaren natuur trekt nogal wat van onze mensen naar zich, niettegenstaande er maximaal wordt samengewerkt met landbouwers en er professionele ploegen zijn voor het lastigste werk.

Daarbuiten blijven uiteraard de klassieke terreinen zoals natuureducatie met cursussen, maar ook in het 'veld' (vogels kijken, natuurfotografie, natuurgids, enz...) en wandelingen, tijd vergen van een flink aantal mensen. Dan vergeten we nog de natuurstudie, momenteel op regioniveau georganiseerd, onze jaarlijkse feesten met de Lentemaaltijd als uitschieter, de werking rond de Boembekemolen en zijn restauratiedossier, onze communicatie met website en flits, het afdelingsbestuur, enz ...

Je merkt het: onze vereniging kan rekenen op een pak enthousiaste vrijwilligers. Daar zijn we heel blij mee! Dank trouwens aan al die mensen!

Om die veelpoot draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Ben je organisatorisch goed en heb je een klare kijk dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

neem contact met: , 09/361 03 00.

  Miljoenste Vlaamse boom geplant in Herzele (Borsbeke)

De Verenigde Naties werken wereldwijd aan de aanplant van 13 miljard nieuwe bomen. Met die aanplant wil de VN een stukje van het klimaatprobleem oplossen. Wij, 6 miljoen Vlamingen, engageren ons voor 1 miljoen bomen in eigen land en 1 miljoen bomen in de tropen!

Het was binnen dat engagement dat op 3 oktober minister Joke Schauvliege de spade ter hand nam om de miljoenste boom te planten. De eer daartoe was weggelegd voor Herzele (Borsbeke).

Omdat de actie, die pas in 2012 afsluit, zo vlot loopt, wordt er aan gedacht de lat op 2 miljoen bomen in eigen land te leggen. Wil jij nog bomen planten of laten planten, surf naar www.1miljoenbomen.be. Als je weet dat ons land na Nederland, Ierland en Denemarken het minst bosrijk is in Europa, weet je dat er nog werk te doen valt.

lees meer: www.1miljoenbomen.be

  Pasar en 1 miljoen bomen

In 't kader van 1 miljoen bomen voor Vlaanderen organiseert Pasar in samenwerking met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) op verschillende plaatsen boomplantacties.

Pasar Zottegem en de vrienden van het Uilenbroek willen zeker hun steentje bijdragen en organiseren daarom op zondag 06 november 2011 een grote plantactie in het natuurgebied Parbos-Uilenbroek.

Wat mag je die dag verwachten?
- Start om 09u00 aan BB de Bronne Bekenhol 1 te 9550 Herzele
- gegidste landschapswandeling van 5 km in en rond het reservaat
- om 11u00 planten van boompjes (je eigen spade is zeker welkom, wij zorgen voor het vervoer ervan tot op het terrein; voorzie ze van je naam!)
- rond 12u00 sluiten we af met een kleine receptie

Deelnameprijs:
Volwassenen: 3 euro
Kinderen tot 12 jaar: gratis
Jeugdbewegingen: gratis
Hierin is de gidsbeurt, de aankoop van uw boompje en een drankje inbegrepen. Elke deelnemer gaat bovendien huiswaarts met een mooie attentie om zijn eigen tuin te verfraaien.

contact: Nathalie De Vleeschouwer, tel. 09/360 50 23
lees meer: www.pasar.be/zottegem

  Zet Natuurpunt in je testament

Testament.be is een gezamenlijke mediacampagne van meer dan zestig ngo's en maatschappelijke organisaties. Hun missie is om mensen bewust te maken van de mogelijkheid om een goed doel op te nemen in hun testament. Steeds meer zijn mensen immers bereid om ook na hun leven een goed doel, zoals Natuurpunt, financieel te steunen. En met die inkomsten kan Natuurpunt heel wat extra natuur aankopen, beschermen en onderhouden.

Weet dat de techniek van het duo-legaat fiscaal bijzonder interessant kan zijn als je iets wil nalaten aan iemand die hoge successierechten dient te betalen!

contact: ward.stulens@natuurpunt.be
lees meer: www.natuurpunt.be
lees meer: www.testament.be

  Ecobouwers Opendeur

Bezoek meer dan 140 inspirerende energievriendelijke woningen tijdens de weekends van 5 & 6 en 11, 12 & 13 november. Tijdens Ecobouwers Opendeur kun je als bezoeker de talrijke voordelen van duurzaam bouwen en verbouwen beleven. Milieu- en energiebewuste bouwheren delen hun bouw- en woonervaringen en tonen je hoe hun bouwproject verliep. Opgelet: de plaatsen voor de activiteiten van Ecobouwers Opendeur zijn beperkt en inschrijven is verplicht.

Onder de te bezoeken woningen vind je er ook in Zottegem en Brakel.

Milieufront Omer Wattez (MOW) organiseert een fietstocht langs 2 passiefwoningen en 1 lage energiewoning. Ze bezoeken zowel een renovatie als een nieuwbouw. De tocht start met een bezoek aan een woning in Asper. Via de Gaverebrug fietsen ze naar Dikkelvenne, waar ze een lunchpauze houden. Tot slot staat er een woning in Zingem op het programma. Als het aantal inschrijvingen het toelaat is het ook mogelijk om de tour gedeeltelijk mee te volgen.
Afspraak op zondag 13 november om 10u00, Carlos Dierckxplein in Asper; vermoedelijke duur: tot +/- 17u00.

lees meer: www.ecobouwers.be
lees meer: www.ecobouwers.be/fietstocht

  Low Impact Man te Brakel

Steven Vromman - alias de Low Impact Man - is bekend geworden door zijn experiment om te gaan leven met een zo klein mogelijke voetafdruk. Samen met zijn kinderen gaat hij op zoek naar een goede manier van leven binnen de grenzen van 1 planeet.

Zijn CO2-uitstoot is ongeveer 70% minder dan die van de gemiddelde Belg. Na drie jaar experimenteren kent hij alle kneepjes om het te doen met minder energie, aankopen en afval. De Low Impact Man leeft gezonder, goedkoper en socialer dan voordien.

Sinds de start van zijn project gaf Steven Vromman reeds meer dan 250 lezingen en shows. Speciaal voor 11.11.11 is er een nu aangepaste versie van de Low Impact Man show.

Het is een interactieve voorstelling met de nodige humor, confronterende cijfers en beelden, entertainment en tips. Iedereen gaat naar huis met een hoop concrete suggesties om zelf aan de slag te gaan en het besef dat we zelf een deel van de oplossing kunnen zijn.

Afspraak op woensdag 9 november om 20u00 in de zaal van de Bibliotheek.

lees meer: www.11.be

  Zottegems klimaatakkoord voor het zuiden

Het idee om een Zottegems klimaatakkoord plechtig te ondertekenen in de historische ridderzaal van het Egmontkasteel heeft 11.11.11 om dringende redenen moeten verlaten ... gedwongen door het wassende water, gevolg van de opwarming van de aarde, kondigen zij op 11 november 2011 de noodtoestand af en vluchten ze naar de hoogste plek van Zottegem, gelegen 101 m boven de zeespiegel, in de Emmerstraat (zijstraat Ten Eede) te Erwetegem. Daar zullen zij in aller ijl een vluchtelingenkamp opslaan om vooralsnog de klimaatakkoorden die de mensen van Zottegem onderschrijven af te sluiten.

Op die symbolische plek en op dat symbolische tijdstip (11/11/11 om 11 u) verwachten zij jullie allen, om de problematiek in de belangstelling te brengen. Met een 'Triple eleven', een gelegenheidsbier gebrouwen door Corsendonck, sluiten we de bijeenkomst af.

Praktisch: afspraak op vrijdag 11 november om 11u in de Emmerstraat (zijstraat Ten Eede) te Erwetegem.
Maximaal 1 uurtje tijdsinvestering, als je niet blijft hangen, met sterke symbolische waarde.

lees meer: www.11.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 19 november 2011
Dag van de Natuur
Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen.
Plaats van afspraak: Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel); uur: 9u30 tot 17u00; 's middags voorzien we soep en boterhammen.
Wat gaan we doen? Overtollige afsluiting weghalen, nieuwe afsluiting aanbrengen, de haag scheren aan de oude boomgaard, zaadbomen planten op een stuk waar bos moet ontwikkelen, enkele gaten in de haag dichtplanten.
Meebrengen: werkhandschoenen.
Contact: Ward Verhaeghe, tel.0476/60.02.15
Zaterdag 25 november 2011
Degustatie van biologische wijnen (organisatie van VELT)
Om 20u00 in zaal De Ganck, Erfgoedhuis, Sint-Antoniusplein, 10 te Oosterzele (Moortsele) komt BBK-Bio nv uit Gavere een 11-tal soorten biowijnen voorstellen met degustatie.
Iedereen is welkom, ook niet-Veltleden. Waarom zouden we niet kiezen voor wijn die op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier is verbouwd, en waaraan geen chemische stoffen zijn toegevoegd en die de gezondheid kunnen schaden? BBK-Bio heeft rechtstreekse contacten met verschillende bio-wijnboeren in Frankrijk, Italie, Spanje en Duitsland. Zij waarborgen een continuiteit in de levering en het werken vanuit een goede wijntraditie met veel respect voor de natuur en de verbruiker. Voor diegenen die er interesse voor hebben zal er ook mogelijkheid zijn tot aankoop.
Zondag 18 december 2011
Op zoek naar overwinterende watervogels in de Scheldevallei
ism de Vogelwerkgroep, verantwoordelijke: Bart Magherman, tel: 09 360 09 99, afspraak om 9u00 aan de Scheldebrug van Zingem-Nederzwalm, einde rond 12u00
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN