vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 decemer 2011
Beste ###FIRSTNAME###,

De 11-jarige Theodore Vasilopoulos schreef een brief aan de voormalige Griekse premier Papandreou met daarin een oplossing voor de de Griekse schuldencrisis. Hij vraagt de premier om een fabriek te bouwen die zonne-, wind- en waterenergie omzet in elektriciteit. "Probeer de landen die we geld moeten betalen te overtuigen om met energie te betalen. Het kan misschien wel even duren, maar wanneer we de fabriek hebben dan worden we de rijkste natie in de wereld."

Hij gaat verder met het opsommen van alle voordelen:
1. We kunnen onze schuld gratis terugbetalen
2. We moeten geen grondstoffen kopen van andere landen om energie te produceren
3. We zouden gratis energie hebben
4. Als onze schuld is afbetaald, kunnen we alternatieve energie blijven leveren aan andere landen en zo winst maken

... tja!?

  10.000 km: Brussel - Durban

Op zaterdag 3 december laat de Klimaatcoalitie opnieuw van zich horen met een kleurrijke klimaatmanifestatie door de straten van Brussel. De Klimaatcoalitie roept iedereen op om symbolisch enkele kilometers mee te stappen naar de VN-klimaatconferentie in Durban, waar diezelfde week onderhandeld wordt over de toekomst van het klimaat. Het is dringend tijd voor een rechtvaardig en ambitieus internationaal klimaatakkoord.

Op 3 december nemen we vanuit het station te Zottegem samen de trein van 12u46 naar Brussel om ook onze stem te laten klinken tijdens de klimaatmanifestatie. Wees tijdig aan het station; elk neemt een individueel tiket.

Van 28 november tot 9 december verzamelt de wereldtop in de Zuid-Afrikaanse stad Durban voor de 17e VN-conferentie over het klimaat. Daar moeten onze politici eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen, want zonder snelle en drastische ingrepen, worden de gevolgen voor onze aarde onomkeerbaar. Na de ontgoochelende resultaten van de conferenties in Kopenhagen en Cancun, is het hoog tijd voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord. Want miljoenen mensen wereldwijd zijn vandaag al slachtoffer van de klimaatverandering.

lees meer: http://www.klimaatcoalitie.be
lees meer: teken hier je eigen klimaatakkoord

  Dag Van de Natuur

Op 19 november zette Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kon deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen, ook in de Zwalmstreek.

De haag aan de boomgaard te Boembeke werd geschoren, een voetweg in de buurt van de Wolvenhoek (St-Goriks) werd terug opengemaakt en er werden een paar afsluitingen hersteld.

Zo werd er een afsluiting hersteld daar waar een buur, schepen te Zwalm, zonder afspraaak en zonder enig recht, een strook van 8 op 100m had ingenomen om zo een weide verderop, via de kortste weg te bereiken. Omdat we menen dat een lid van het college van burgemeester en schepenen een voorbeeldfunctie heeft, hebben we de man wat geholpen en de onterechte grondinname ongedaan gemaakt.

  Kalender 2012

Onze kalender voor 2012 begint stilaan vorm te krijgen. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2012 een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

Noteer alvast de onderstaande data:
22 januari: Nieuwjaarsreceptiewandeling,
26 februari: Lentemaaltijd 2012,
1 juli: Boembekefeesten.

  Groene safari’s, verticale tuinen, ...

Zaadbommen, groene safari’s, verticale tuinen, groene guerrilla’s en tal van leuke ideeën om elkeen mee aan boord te krijgen. Een mooie verzameling van voorbeelden van vernieuwend en haalbaar groen is te vinden in de publicatie ‘Ideeën voor groenere steden en gemeenten in Vlaanderen’. Een inspirerend boek dat toont hoe we innovatief en creatief met groen kunnen omgaan.

Alle steden en gemeenten in Vlaanderen, dus ook Brakel, Zottegem en Zwalm, krijgen twee exemplaren gratis toegestuurd ... om er wat mee te doen! Geïnteresseerden kunnen het boek online doorbladeren of downloaden in hoge resolutie (60 Mb).

bekijk of download het boek: www.natuurenbos.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 18 december 2011
Op zoek naar overwinterende watervogels in de Scheldevallei
ism de Vogelwerkgroep, verantwoordelijke: Bart Magerman, tel: 09 360 09 99, afspraak om 9u00 aan de Scheldebrug van Zingem-Nederzwalm, einde rond 12u00
Zondag 22 januari 2012
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Samenkomst om 10u00 aan De Boomgaard, Cotthem 15 te St-Lievens-Houtem. Wandeling in het natuurgebied Cotthem. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in 'De Boomgaard'. Einde rond 13u00. Meebrengen: aangepast schoeisel; info: Jan François, tel. 09/361.03.00.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De oude flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN