vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 januari 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Neem je liefste knuffel heel dicht bij je en knuffel die naargelang je daar zin in hebt heel zachtjes tot heel hard, sluit je ogen en denk aan 2012. Ik heb alvast een fantastisch gevoel bij 2012!

Natuurpunt Zwalmvallei wil er alles aan doen om dat waar te maken!


  Kalender 2012

Onze kalender voor 2012 is, op enkele details na rond. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2012 een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

De feestmomenten konden we jullie al meegeven. Dat zijn intussen vertrouwde namen: de Nieuwjaarsreceptie- wandeling, de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.

Nieuw voor 2012 zijn enkele momenten waar we samen met Pasar optrekken en een activiteit die aansluit bij 11.11.11. Ook de 'Big Jump' is nieuw. Big Jump, een roep om propere waterlopen, wordt jaarlijks over gans Europa georganiseerd. Dit jaar duiken we die dag met z'n allen in de Zwalm!

Weet dat er ook een mobiele webversie van de kalender bestaat. Handig wanneer je onderweg nog twijfelt aan de afspraakplaats van een activiteit. Het url van de mobiele website is net als grote broer: www.natuurpuntzwalmvallei.be. De website kiest voor jou de mobiele versie op basis van je schermbreedte.

Speur er onze kalender op na!

  Nieuwjaarsreceptiewandeling

Onze nieuwjaarsreceptiewandeling mag een traditie worden genoemd. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaars- receptiewandeling gesmaakt; het is elk jaar een succes!

Dit jaar zoeken we het gehucht Kottem op (in St-Lievens-Houtem is dat Cotthem). We spreken er af op zondag 22 januari om 10u aan De Boomgaard, Cotthem 15 te St-Lievens-Houtem. Na een wandeling in het natuurgebied is er onze receptie.

contact: , 09/361 03 00

  Boembeke bier

In samenwerking tussen Natuurpunt Zwalmvallei en de vzw Boembeke groeide het idee om met een deel van het vele sap dat werd geperst uit de appels van de boomgaard te Boembeke een bier te laten brouwen. Het brouwsel is tegen de tijd dat je dit leest, opgestart in brouwerij de Graal te Brakel.

Doel is om op de Lentemaaltijd 2012 ons bier voor het eerst aan te bieden ... nog even geduld! Ergens in de loop van februari zullen we ons bier graag aan jou en aan de pers voorstellen.

lees meer over de brouwerij: www.degraal.be

  Lentemaaltijd 2012

Onze Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei, komt stilaan weer in zicht. Op zondag 26 februari verwachten we jullie allen vanaf 11u30 in de zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Warme beenhesp
- Gevarieerde koude visschotel en
- Verleidelijke veggiemaaltijd

De prijs bedraagt voor volwassenen € 13 voor kinderen € 8. Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van keuze en aantal volwassenen/kinderen.

info: , 09/361 03 00
kaarten: ik wil kaarten voor de Lentemaaltijd!
lees meer: Lentemaaltijd 2012

  Schone energie zonder extra kosten

De "EU Energy Roadmap 2050" verkent vijf verschillende wegen naar een koolstofvrij energiesysteem, naast een business-as-usual scenario en een scenario gebaseerd op het bestaande energiebeleid. Onafhankelijk van de gekozen weg, toont het rapport dat een energiesysteem gebaseerd op hernieuwbare energie niet meer kost dan een systeem met fossiele brandstoffen en kernenergie. Het aandeel van hernieuwbare energie stijgt substantieel tegen 2050, tussen de 55% en 75-97% van het totale energieverbruik. In het hoogste hernieuwbare energie scenario is er nog slechts een marginale rol weggelegd voor kernenergie (1.5%) een steenkool (1%). Energie efficiëntie speelt in elk van de wegen een belangrijke rol.

Dit rapport bewijst dat een modern energiesysteem niet kan zonder hernieuwbare energie en energie efficiëntie, maar dat men steenkool en kernenergie eenvoudig tot het verleden kan rekenen. De vraag van EU commissaris Günther Oettinger om doelstellingen voor hernieuwbare energie tegen 2030 vast te leggen, is alvast een goede stap in de richting van een koolstofvrij energiesysteem.

lees meer: www.europa.eu

  Isoleren voor meer natuur

Je dak isoleren is de belangrijkste maatregel om in je huis energie (en tegelijk veel geld) te besparen! De verwarmingsfactuur kan hierdoor met 30% dalen. Tegelijk verhoog je het comfort en draag je bij aan een beter leefmilieu. Natuurlijke isolatiematerialen zoals houtwolisolatie houden bovendien je huis aangenaam fris in de zomer.

Natuurpunt wil zoveel mogelijk mensen aanzetten om hun dak of zoldervloer te isoleren. Dakisolatie is goed voor het milieu én voor jouw portemonnee! Dakisolatie kan je heus zelf plaatsen, zolang je maar weet hoe je correct moet isoleren.

Daarom werkten we met het bedrijf Eurabo uit Ronse een aantrekkelijk aanbod uit voor FSC-gelabelde houtwolisolatie en luchtdichtingsmaterialen. Eurabo biedt de leden van Natuurpunt zeer goede prijzen, uitstekende kwaliteit en een perfecte service. En, Eurabo maakt per bestelling ook nog een mooi bedrag vrij dat Natuurpunt kan besteden aan de aankoop van bedreigde natuur. Wie via Natuurpunt isolatie plaatst, doet dus een goede zaak voor het milieu, voor de eigen portemonnee én voor de natuur!

lees meer: www.natuurpunt.be

  Yes we can!

In de nacht van 5 op 6 december bracht Sinterklaas, vergezeld van enkele zwarte pieten en bijna honderd enthousiaste medewerkers van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en Milieufront Omer Wattez een bezoekje aan het braakliggend terrein van 1,5ha aan de Lotharingenbrug in Oudenaarde om het te beplanten met bijna 3000 boompjes.

Waarom? Omdat dit het mooiste geschenk is voor iedereen en omdat er veel te weinig bos in Vlaanderen is. De overheid blijkt geen ruimte te kunnen vinden voor nieuwe bossen: met deze actie bewijzen de beide verenigingen dat het wel degelijk kan.

Maar ... noch de burgemeester van Oudenaarde, noch Vlaams Minister Hilde Crevits kunnen lachen met dit initiatief. De locatie is immers voorzien voor watergebonden industrie. Maar sommigen hebben daar toch bedenkingen bij ... lees meer (MOW).

lees ook: www.vbv.be

  Zon en wind de redding voor Griekenland?

Herinner je de intro van onze vorige flits? Daarin werd het verhaal gedaan van de 11-jarige Theodore Vasilopoulos die een brief schreef aan de voormalige Griekse premier Papandreou met daarin een oplossing voor de de Griekse schuldencrisis. Hij vroeg de premier om een fabriek te bouwen die zonne-, wind- en waterenergie omzet in elektriciteit.

Zal het er ook van komen? Bekijk de video www.deredactie.be

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 22 januari 2012
Nieuwjaarsreceptiewandeling te Kottem/Cotthem
Info: Jan François, tel. 09/361.03.00. Samenkomst om 10u00 aan De Boomgaard, Cotthem 15 te St-Lievens-Houtem. Wandeling in het natuurgebied Cotthem. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in 'De Boomgaard'. Einde rond 13u00. Voorzie je van aangepast schoeisel.
Vrijdag 3 februari 2012
Algemene vergadering
Info: Jan François, tel. 09/361.03.00. Afspraak om 20u in de zaal van café 't Verval, Gentse Steenweg 137 te Zottegem (Grotenberge). Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
Zondag 5 februari 2012
Winterwandeling en nestkastjes maken
Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Afspraak om 13u30 aan De Populier, Letterkouter 8 te Zottegem (Velzeke). We maken een winterwandeling en knutselen daarna nestkastjes in elkaar bij een warme kop koffie of chocolademelk. Einde om 16u30u. Voorzie je van aangepast schoeisel.
Zaterdag 11 februari 2012
Beheerswerken in de Munkbosbeekvallei
Info: Laurent Flostroy, tel. 055/60.51.13. We voeren enkele winterwerken uit in de Munkbos te Velzeke nabij Dikkele. Afspraak om 10 uur aan de toegang van de Munkbos in de Munkbosstraat. 's Middags is er warme soep en brood met beleg. Einde voorzien rond 16u. Meebrengen indien beschikbaar: beugelzaag, kapmes, spade, kledij die vuil mag worden, ...
Zondag 26 februari 2012
Lentemaaltijd
Info: Jan François, tel. 09/361.03.00. Vanaf 11u30 in de polyvalente zaal van de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van de natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 13EUR, voor kinderen 8EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen. Einde rond 15u.
lees meer: Lentemaaltijd 2012
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN