vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 maart 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Onze Lentemaaltijd mag dan al op het eind van de winter vallen, ze is nog maar pas achter de rug en reeds zijn de eerste tekenen van een nieuw seizoen daar. Onze padden zijn ongeveer niet meer te houden. Gedreven door hun instinct gaan zij op zoek naar dat stukje water waar zij als jong vandaan kwamen.
Welkom lente!

  Help bij de paddenoverzet

De lente is op til en dat valt af te leiden uit de paddentrek. Als amfibieŽn in het voorjaar ontwaken uit hun winterslaap trekken ze naar beken en poelen om zich voor te planten. Op die tocht vallen heel wat verkeersslachtoffers. Daarom helpt Natuurpunt Zwalmvallei de amfibieŽn graag om veilig de geboortepoelen te bereiken.

Neem ook deel aan deze acties, ook met het gezin of met de klas!

contact: Marc Minnaert voor paddenoverzet teZwalm
contact: Anne Detremerie voor paddenoverzet te Brakel
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Opruimactie Steenbergse Bossen

Komende zaterdag, 3 maart, doen we een opruimactie in de Steenbergse bossen. We ruimen er zoveel mogelijk zwerfvuil en de laatste resten van een paardenstal en eventueel andere klusjes. We voorzien brood met beleg en warme soep. Einde rond 16u. Zijn we sneller klaar dan maken we met wie wil een kleine wandeling door het gebied. Voorzie je van werkhandschoenen.

contact: Chris Nuyens, 0495679615
lees het blog van de Steenbergse Bossen

  Nieuwe waterkeversoort voor Vlaanderen!

Begin februari, tijdens de vrieskou, werd er met een waterkeverspecialist naar waterkevers gezocht in de Steenbergse Bossen. Tijdens het bemonsteren van een bronnetje vonden we, naast enkele andere soorten, een heel bijzondere waterkeversoort: de Hydropus ferrugineus.

Deze waterkever is amper 3 a 4 mm groot en is te herkennen aan de rode uiterlijk met vrijwel pigmentloze vleugeldekschilden. Dit is de 2de waarneming voor Vlaanderen (eerste waarneming komt ook uit de Zwalmvallei en dateert van 2008)! Deze soort was hiervoor enkel gekend vanuit de Hoge Venen. Dit is een soort met een bijzondere levenswijze. Deze kevertjes leven in ondergrondse wateren en spoelen heel soms eens uit in een bron. De soort geld in Duitsland als indicatorsoort voor heel zuivere wateren. Later die dag vonden we een ingekapselde bron waar er een 10 tal van deze beestjes rondzwommen. Wellicht is deze soort vaker te vinden in bronnetjes, maar door de verborgen levenswijze heel moeilijk te vinden.

Toch alweer een heel leuke soort op de lijst van de Steenbergse Bossen en nog maar eens het bewijs dat de Steenbergse Bossen ecologisch heel waardevolle watertjes heeft!

lees het blog van de Steenbergse Bossen
foto © Lech Borowiec

  Eikelmuisproject van JNM in Zottegem

Zondag 26 Februari ging het eikelmuisproject van JNM, afdeling Zottegem van start met een heuse bouwmeestersactiviteit. Er werden nestkastjes in elkaar getimmerd voor eikelmuisjes door de allerkleinste leden van de JNM. De allerkleinsten noemen piepers. Op het einde van de activiteit kon iedere pieper een nestkastje meenemen naar huis. Zij kunnen dit thuis ophangen en hun eventuele waarnemingen van eikelmuizen doorgeven.

De andere eikelmuisnestkastjes zullen op zondag 18 maart worden opgehangen in Zottegem in de buurt van de Steenbergse Bossen. Die nestkastjes zullen dan verder worden opgevolgd door JNM met een tweejaarlijkse nestkastcontrole. Naast deze inventarisatie en monitoring doormiddel van eikelmuisnestkasten zullen er ook activiteiten worden georganiseerd rond educatie en bewustwording van eikelmuizen en hun noden. Ook komen er activiteiten zoals het aanplanten van eikelmuishoekjes en -hagen.

lees www.jnm.be/zottegem
lees het blog van de Steenbergse Bossen
lees meer over de eikelmuis op www.natuurpuntzwalmvallei.be
dank aan Nuyens houtcraties en Liparos voor hun steun aan het project

  Lentemaaltijd 2012

De Lentemaaltijd werd opnieuw een groot succes! Aan onze 600 eters hadden we meer dan ons werk, maar we hebben dat met plezier gedaan. Volgend jaar zien we jullie graag terug!

Er werden flink wat tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 8,150kg. De mand gaat naar Jozefien Loman uit Brakel met een exacte schatting.

Winnen een bak luiwerk:
An Vermeulen uit Ninove
Lieve Bracke uit Zwalm

Winnen een nestkastje:
Leona Buysse uit Zottegem
Eric Steeman uit Erpe-Mere
Jurgen Baele uit Herzele
Pieter-Jan Van Houdenhove uit Maarkedal
Sam Keppens uit St-Niklaas
Lydie Marchand uit Zottegem
Anouk Pieters uit Zottegem

  Demodag Landschapsbeheer

Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) en de Provincie Oost-Vlaanderen (dienst Landbouw en Platteland) nodigen u uit op de 'Demonstratiedag Landschapsbeheer', waarop u kennis kan maken met verschillende technieken voor het machinaal beheer van houtkanten, knotbomen en hagen. De demodag loopt in samenwerking met het PNEC De Kaaihoeve.

Houtkanten, knotbomen en hagen bieden heel wat voordelen aan zowel mensen als dieren. Ze functioneren als zonne- en windscherm, beperken erosie en leveren brandhout op. Allerlei dieren kunnen ze bovendien als nestplaats en beschutte doorgang appreciŽren. Kortom, een goed beheer komt ook de biodiversiteit ten goede. Bovendien zijn er voor het aanplanten en onderhoud vaak subsidies beschikbaar. Goed beheer van landschapselementen: een win-winsituatie voor mens en natuur!

Wanneer: Zondag 4 maart 2012, van 13u30 tot 17u.
Waar: PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm.

contact: Anna Hollevoet, 055/207265
lees meer: www.rlva.be

  Earth Hour 2012

Dit jaar staat Earth Hour in het teken van groene energie. Schakel dus niet enkel de lichten uit op 31 maart, maar schakel eveneens over op groene stroom. Schrijf je in voor Earth Hour om te ontdekken welke speciale aanbiedingen de partners van Earth Hour voorstellen. Draag bij tot een leefbare planeet.

lees meer: www.earthhour.be

  Bijendag in CC De Poort te Wetteren

Een boeiende en leerrijke namiddag over bijen! Zowel honingbijen als wilde bijen staan centraal op zondag 18 maart 2012 van 13 tot 18u00. We hebben bijen nodig om onze gewassen te bestuiven, en dus om voedsel te produceren. Maar bijenpopulaties dalen wereldwijd alarmerend ...

Hoog tijd dus om er iets aan te doen.

lees meer: www.natuurpunt.be

  Ook jullie webmaster kan knoeien!

Een aantal onder jullie ontvingen in de loop van de vorige maand een mail, tot 2 maal toe, waarbij werd aangegeven dat je diende in te schrijven om zwalmvallei.flits verder te ontvangen. Uiteraard blijf je zwalmvallei.flits ontvangen zolang je daar niet voor uitschrijft. Excuses voor het ongemak. Dit alles had van doen met het vastlopen en het herinstalleren van de software waarmee deze mail wordt verstuurd en wat onverwachte reacties daarop.

contact: webmaster

 kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 3 Maart 2012
Opruimactie in de Steenbergse Bossen
Info: Chris Nuyens 0495679615. Afspraak om 10u aan de Vlamme. We ruimen zo veel mogelijk zwerfvuil en ruimen de laatste resten op van een paardenstal. Wie voorzien brood en beleg en soep. Einde rond 16u. Meebrengen: handschoenen.
Zaterdag 17 maart 2012
Fietstocht doorheen de Zwalmvallei
Gids: Karel De Wagter, tel. 0485/99.55.86. Afspraak om 14u00 aan de kerk te Michelbeke (Brakel). Einde rond 17u00. Fietstocht doorheen ons afdelingsgebied. Dit zoveel als mogelijk langs landelijke, maar verharde wegen. Onderweg staan we even stil bij onze natuurgebieden en landschapselementen zoals beken en monumentale bomen. Weet je veel over een bepaald gebied, fiets dan gerust mee want dat maakt het nog boeiender. Het parcours kan pittig zijn, maar het wordt zeker geen 'ronde van de Zwalmvallei'. We wachten op elkaar en er zijn voldoende stops voorzien. Voorzie je van een fiets in goede staat, aangepaste kledij.
Zaterdag 24 maart 2012
Kaas- en Wijnavond
Organisatie vzw Leefbaar B-O-S; vanaf 19u00 in het OC Oombergen, Oombergenstraat 41 te Zottegem, keuze uit kaas- of vleesschotel aan 14EUR; kinderschotel aan 8EUR; info en bestellen van kaarten: leefbaar_bos@live.be.
Zondag 25 maart 2012
Voorjaarsflora in de Munkbosbeekvallei
Info: Laurent Flostroy, tel. 055/60.51.13. Vertrek om 14u aan de kerk van Dikkele. Een rustige wandeling in de Munkbosbeekvallei met oog voor de voorjaarsflora. De wandelroute loopt langs autoluwe wegen en onverharde voetwegels. Terug aan de kerk rond 16u. Na de wandeling is er, in café de Poezenelle, vrijblijvend de mogelijkheid om een warme chocomelk, Zwalmse tripel of koffie met appeltaart te nuttigen.
Paasmaandag 9 april 2012
Milieu- en natuureducatieve wandeling vanuit Cotthem naar Oombergen
Organisatie NP Houtem
Tijdens deze wandeling (grensgebied met de N42 in de regio Oombergen, Balegem en Sint-Lievens-Houtem) kom je meer te weten over de mogelijke externe bedreigingen van de Oombergse bossen (waar de Klokfonteinbeek ontspringt). Aangepast (wandel)schoeisel is wenselijk, en bij regenweer best voorzien in laarzen! Na de wandeling wordt een consumptie door de VZW Leefbaar Bos aangeboden! Vertrek om 9u30 aan B&B De Boomgaard, Cotthem 15, 9520 Sint-Lievens-Houtem (terug om 12u). Gids: Bestuur VZW Leefbaar Bos
Zondag 15 april 2012
Vlaamse Ardennendag
Samenwerking van VA+ met RLVA en ANB. De Vlaamse Ardennendag, dit jaar in het Kluisbos te Kluisbergen, is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden wij je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be
Zaterdag 21 april 2012
Plantenstudievoormiddag in het Kloosterbos
PWG: Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60, (gsm enkel die voormiddag: 0474 778276). Samenkomst om 9u aan de kerk van St-Maria-Oudenhove. Einde omstreeks 12u. De ganse voormiddag studie van de flora in één km², nl. het kwartierhok E3-33-42, met o.a. de reservaten Kloosterbos en Vossenhol. Hierbij worden indien nodig diverse determinatiewerken gebruikt en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd. We doen dit samen met, en op aanvraag van, plantenwerkgroep "Naturelaar" van afdeling 's Heerenbosch. Meebrengen: laarzen, loep, flora's.
Zaterdag 21 april 2012
Educatieve plantenwandeling voor beginners in het Kloosterbos te Sint-Maria-Oudenhove.
PWG+ZV: Gids: Dieter Everaert, tel. 09/345.96.30. Samenkomst om 14u aan de kerk van Sint-Maria-Oudenhove. Onder begeleiding wordt de systematiek van de meest voorkomende plantenfamilies in een traditioneel Vlaamse Ardennenbos aangeleerd. Einde om 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
Zondag 22 april 2012
Dag van de Perlinkvallei
In samenwerking met de Vrije Basisschool Sint-Blasius-Boekel, die het peterschap heeft opgenomen van het natuurgebied. Afspraak aan de school, Boekelbaan 110 te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel). Samenkomst om 6u en om 8u30 voor vroege ochtendwandelingen met extra aandacht voor de vogels - om 8u30 bezoeken we ook Chris Nuyens, een vogelringer, die actief zal zijn in het gebied.
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN