vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 april 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Met z'n allen konden we de voorbije weken van de lente proeven ... maar heb jij al van ons Boembeke Luiwerk geproefd?

  Boembeke Luiwerk beschikbaar

Tijdens de Lentemaaltijd werd ons bier, het Boembeke Luiwerk voor het eerst verkocht. Het viel op dat wie een eerste dronk er graag een tweede bestelde.

Boembeke Luiwerk is een blond, licht troebel bier van 6,5°. Het heeft een volle smaak met een goed evenwicht tussen bitter, fruitige en een frisse zure afdronk afkomstig van appelsap. Dit breed smakenpallet zorgt voor een heerlijke dorstlesser die zich makkelijk laat drinken. Het bier wordt bij voorkeur zeer fris gedronken. Een aanrader voor wie op zoek is naar een vernieuwend kwaliteitsbier.

Het Boembeke Luiwerk is te koop per bak of per 6 flesjes. Klik hier voor de verkooppunten

  Steun de restauratie van de Boembekemolen

De restauratiepremie voor de Boembekemolen dekt uiteraard niet de volledige kost. Gelukkig zijn er onder meer de vzw Boembeke die al een stevige spaarpot opzij heeft om de restauratie mee te ondersteunen en zijn er ook andere bronnen waarop kan worden gerekend. Evenwel blijft er een beperkt deel waarvoor nog steeds financiering wordt gezocht ... en daar kan jij helpen! Klik op deze link. Alvast dank!  Plaatjes draaien

Oproep naar een vrijwilliger(s) die plaatjes wil draaien voor inventarisatie en monitoring van hazelworm en levendbarende hagedis in de Steenbergse bossen en langs het Mijnwerkerspad.

contact: Diederik Volckaert
lees meer: oproep vrijwilligers

  Opleiding maaien met zeis

De zeis lijkt in het tijdperk van de bosmaaier misschien wat ouderwets, maar heeft heel wat voordelen voor wie er weet mee om te gaan. Het is goedkoper en beter voor het milieu, het is veiliger en beter voor je lijf, en bovendien maakt de zeis niet zo’n lawaai als een bosmaaier. Om van deze voordelen te profiteren zijn elementen als afstelling, werktechniek en onderhoud van essentieel belang.

We gaan in deze eendaagse cursus onder meer in op het hoe en waarom van maaien met de zeis, het wetten van het zeisblad en het afstellen van de onderdelen. Theorie en praktijk van de werk- beweging ontbreken zeker niet!

Afspraak: zondag 29 april 2012 of zaterdag 5 mei van 9u tot 16u. Ingang natuurgebied Vossenhol, Vossenholstraat, Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove).
Prijs: 50 EUR voor MOW-leden, 80 EUR voor niet-leden.

Inschrijven kan via mail: MOW of of door te bellen op 055/30 96 66.
lees ook: Terra Tools

  Vlaamse Ardennendag

De Vlaamse Ardennendag, dit jaar in het Kluisbos te Kluisbergen, op zondag 15 april 2012, is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden de organisatoren je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten.

contact: info@vlaamseardennendag.be
lees meer: www.vlaamseardennendag.be

  Sociale media

Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites, ze klinken intussen bijzonder vertrouwd in de oren. Natuurpnt Zwalmvallei wil jullie niet verder weerhouden om onze webpagina's te delen met jullie vrienden. Nu kan je dat alvast voor Facebook, Twitter en Google. Er is verder een knop voorzien waarmee je het url van elk van onze pagina's eenvoudig kunt doorsturen per mail.

De Google knop is zichtbaar in alle browsers buiten Internet Explorer. In IE doet die knop het niet maar dat is een bekend probleem en ligt buiten onze website.

Succes met het delen! Mocht iets toch haperen ... onze webmaster zoekt het uit.

  Milieu14daagse Zottegem

De milieudienst en de milieuraad van de stad Zottegem organiseren tijdens de milieu14daagse 2012 een grote sensibilisatiecampagne rond volgende thema s:
. plastiek in de berm
. cradle to cradle (van wieg tot wieg)
. afval wordt brandstof -> pellets
. klimaat
. biodiversiteit

U wordt vriendelijk uitgenodigd op een aantal filmvoorstellingen rond deze thema’s:
. maandag 16 april: Plastic Planet
. dinsdag 17 april: The Age of Stupid
. donderdag 19 april: Darwin’s Nightmare
. vrijdag 20 april: FOOD, Inc.

Alle voorstellingen vinden plaats in de boekenzolder van de bibliotheek (kasteel van van Egmont), telkens vanaf 20.15 uur; inkom is gratis! Inschrijven voor deze filmvoorstellingen kan u via email milieudienst@zottegem.be of telefonisch: 09 364 64 93.

lees meer: Milieu14daagse

  Besparen op je energiefactuur?

Een samenaankoop energie verzamelt zo veel mogelijk burgers die samen de markt op gaan om stroom en gas aan te kopen aan voordelige tarieven. Bedoeling is om over te schakelen op groene stroom en gas en om te besparen op je energiefactuur. Momenteel zijn er in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen samenaankopen gepland. Ga naar www.samengaanwegroener.be en klik op het logo van je provincie voor meer informatie.

Op 11 april 2012 om 20 uur vindt in de raadszaal van het gemeentehuis, Marktplein 1 te Brakel een infoavond plaats.

lees meer: www.samengaanwegroener.be
lees ook: www.greenpeace.org

  Boeren op zaterdag

Papaver vzw, verbonden aan het biologisch tuinbouwbedrijf 'De Kollebloem' in Sint-Lievens-Esse organiseert diverse activiteiten op en rond de boerderij. De seizoenen en het leven op de boerderij staan daarbij steeds centraal.

Voor 'Boeren op zaterdag' (6-12 jarigen) zijn er nog enkele plaatsen vrij: Speciaal voor kinderen die graag buiten zijn en hun eigen groenten, kruiden en bloemen willen leren kweken. We komen elke zaterdagochtend samen. Elk kind krijgt zijn eigen groentetuintje. Samen leren we al doende de kneepjes van het vak.
Er is nog mogelijkheid om de eerste zaterdag na de paasvakantie aan te sluiten. Schrijf je snel in!

lees meer: Papaver

  Natuurgebieden als klimaatspons

De hevige regenval van begin deze maand leidde in West-Vlaanderen tot overstromingen, maar ook in Brakel werd de situatie kritiek.

Van de driestapstrategie (vasthouden-bergen-afvoeren) is de eerste trap nog steeds onvoldoende uitgebouwd. Bergen probeert men te doen in (dure en dikwijls te kleine of slecht geplaatste) bufferbekkens, terwijl de natuurlijke berging in de vallei verloren gaat door bebouwing, ophoging, versnelde afvoer, ...

Door klimaatverandering zullen neerslagpieken vaker voorkomen. Ons daarop voorbereiden getuigt van goed beleid. Natuurpunt roept op om te werken met de natuur als klimaatspons. Natuur kan water vasthouden en vertraagd vrijgeven om de pieken op te vangen ... en zo onze woningen droog te houden.

  Nocturnes

De Helix brengt ons de komende tijd 3 nocturnes, 3 infomomenten voor we onze nachtrust aanvatten:
 • "Vis! Verse vis! Ook morgen op je bord?" op 26 april
 • "Eet meer groenten en fruit! Goed voor milieu en gezondheid!" op 30 mei
 • "Boerenlandschap in 't vizier" op 6 juni

 • vooraf inschrijven: De Helix

    Wandeling ter ere van Walter De Pauw

  Je moet wellicht al wat grijze haren hebben om "meester Pauw" goed gekend te hebben. Walter De Pauw, leraar te St-Lievens-Houtem en later te Zottegem, heeft een flink deel van zijn vrije tijd aan de natuur gewijd. Zo was hij lid van De Wielewaal en van Pasar en gidste hij vele groepen natuurliefhebbers, schoolkinderen en leden van Pasar door de bossen te Houtem. Met onder meer vrienden uit Zottegem en de rest van de Vlaamse Ardennen inventariseerde hij de Cotthemse Bossen.

  Op zondag 29 april organiseert natuurpunt Houtem een wandeling ter ere van Walter De Pauw.
  Voor concrete info over de wandeling klik deze link aan.

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

  Paasmaandag 9 april 2012
  Milieu- en natuureducatieve wandeling vanuit Cotthem naar Oombergen
  Organisatie vzw Leefbaar Bos. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over de mogelijke externe bedreigingen van de Oombergse bossen (waar de Klokfonteinbeek ontspringt). Aangepast (wandel)schoeisel is wenselijk, en bij regenweer best voorzien in laarzen! Na de wandeling wordt een consumptie door de VZW Leefbaar Bos aangeboden! Vertrek om 9u30 aan B&B De Boomgaard, Cotthem 15, 9520 Sint-Lievens-Houtem (terug om 12u). Gids: Bestuur VZW Leefbaar Bos.
  Zondag 15 april 2012
  Vlaamse Ardennendag
  Samenwerking van VA+ met RLVA en ANB. De Vlaamse Ardennendag, dit jaar in het Kluisbos te Kluisbergen, is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden wij je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be
  Zaterdag 21 april 2012
  Plantenstudievoormiddag in het Kloosterbos
  PWG: Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60, (gsm enkel die voormiddag: 0474 778276). Samenkomst om 9u aan de kerk van St-Maria-Oudenhove. Einde omstreeks 12u. De ganse voormiddag studie van de flora in één km², nl. het kwartierhok E3-33-42, met o.a. de reservaten Kloosterbos en Vossenhol. Hierbij worden indien nodig diverse determinatiewerken gebruikt en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd. We doen dit samen met, en op aanvraag van, plantenwerkgroep "Naturelaar" van afdeling 's Heerenbosch. Meebrengen: laarzen, loep, flora's.
  Zaterdag 21 april 2012
  Educatieve plantenwandeling voor beginners in het Kloosterbos te Sint-Maria-Oudenhove.
  PWG+ZV: Gids: Dieter Everaert, tel. 09/345.96.30. Samenkomst om 14u aan de kerk van Sint-Maria-Oudenhove. Onder begeleiding wordt de systematiek van de meest voorkomende plantenfamilies in een traditioneel Vlaamse Ardennenbos aangeleerd. Einde om 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
  Zondag 22 april 2012
  Dag van de Perlinkvallei
  In samenwerking met de Vrije Basisschool Sint-Blasius-Boekel, die het peterschap heeft opgenomen van het natuurgebied. Afspraak aan de school, Boekelbaan 110 te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel). Samenkomst om 6u en om 8u30 voor vroege ochtendwandelingen met extra aandacht voor de vogels - om 8u30 bezoeken we ook Chris Nuyens, een vogelringer, die actief zal zijn in het gebied.
  Dinsdag 1 mei 2012
  Langs de boorden van de Zwalm
  Gids: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Vertrek om 14u00 aan de Zwalmmolen, Rekegemstraat te Zwalm (Munkzwalm). Wandeling langs de boorden van de Zwalm. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
  Zondag 20 mei 2012
  Bezoek Kezelfort en voorjaarswandeling
  Organisatie Pasar; NP Zwalmvallei sluit er bij aan. Afspraak om 14u00 aan de kerk te Edelare. Het fort is tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als verdediging tegen Frankrijk opgericht en maakte deel uit van de zogenaamde Wellingtonbarrière: het diende om mogelijke Franse aanvallen vanop de heuveltop af te slaan en de Schelde in de gaten te houden. Na de oprichting van België werden de militaire uitkijkposten afgebroken; het gangennetwerk is daarentegen bewaard gebleven. Het fort is nu een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Voorzie je van stevig schoeisel.
  Opgelet bijdrage! Leden Pasar: 2 euro, niet-leden: 3 euro, kinderen onder 12 jaar: gratis
  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
  Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN