vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 mei 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Rond de dag van de Perlinkvallei, een samenwerking van Natuurpunt Zwalmvallei met de Vrije Basisschool Zwalm, 't schoolje van Boekel, op zondag 22 april 2012, ontstond er een sprookje.
Inderdaad, ook in 2012 zijn er redenen voor sprookjes! Lees het sprookje van de Perlinkkikker.

  Er was eens ... de Perlinkkikker

Er was eens een kikker die rondwandelde in ons dorp. Opeens zag hij dit: de poel in de Perlinkvallei.
Cool! Dit wordt mijn nieuwe thuis!
Kikker nestelde zich in de poel.
Na een paar dagen werd kikker verdrietig. Hij sprong naar meneer natuurpunt en vroeg: 'Zijn hier vriendjes voor mij in de buurt?'.

Meneer natuurpunt en kikker maakten een afspraak: meneer natuurpunt zou op zoek gaan naar een toffe school die peter van de (kikker)poel kon worden.

... lees het volledige sprookje

lees meer over de school: www.vbzwalm.be

  Met Belgerinkel naar de Winkel gaat retro

Elk jaar in mei moedigt de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel iedereen aan om te winkelen met de fiets en bij de handelaars in de buurt. Dit jaar gaat Belgerinkel retro, nostalgie naar de tijd toen iedereen nog de fiets nam ...

Belgerinkel is de grootste fietspromotiecampagne in Vlaanderen: lk jaar fietsen duizenden Vlamingen mee. Wie van 5 mei tot 9 juni 2012 boodschappen doet met de fiets, krijgt in elke deelnemende winkel een stempel op de spaarkaart. Met een volle spaarkaart maak je in elke gemeente kans op een unieke Belgerinkel-fiets van het stijlvolle Belgische merk Achielle en andere mooie prijzen zoals een retro rieten fietsmandje van Who's That Girl.

winkels in onze streek: www.belgerinkel.be

  Rozenkrans

Op vrijdag 11 mei 2012, 19u30 stellen we onze kapel te Boembeke graag ter beschikking voor een rozenkrans. De rozenkrans zal worden geleid door Julien De Keukelaere, pastoor te St-Goriks-Oudenhove.

De kapel te Boembeke vind je aan de Langendries te Zottegem (St-Goriks-Oudenhove), naast het huisnummer 66.

contact: pastoor Julien De Keukelaere, 09/360 09 17
lees meer: Wikipedia, rozenkrans
lees meer: www.zwalmvallei.be, kapel te Boembeke

  Tijd voor Biodiversiteit

Op zondag 13 mei 2012 organiseert De Kaaihoeve een familiehappening rond biodiversiteit in de tuin. Want elke tuin, hoe klein ook, kan een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van onze biodiversiteit aan dieren en planten.

Er is een divers aanbod voorzien om er een leuke uitstap van te maken: een eco-markt, wandelingen met ecologische tips voor de tuin, mogelijkheid om te spelen in de natuurtuin, hippe en hartige recepten met kruiden, kleiatelier, nestkasten en grasharten maken, een demonstratie thuiscomposteren, creatief aan de slag gaan met vlierhout, Viking Cub en Stuifmeelrace. Op Moederdag worden de mama's uiteraard niet vergeten en is er voor hen een kleine attentie voorzien.

De Kaaihoeve vind je aan de Oude Scheldestraat 16 te Meilegem (Zwalm).

contact: kaaihoeve@oost-vlaanderen.be, tel 055/49 67 96
lees meer: www.dekaaihoeve.be

  Het Kezelfort

Met Pasar Zottegem gaan we op zondag 20 mei op zoek naar het Kezelfort te Edelare.

Onder de Edelareberg bevindt zich een uitgebreid militair bouwwerk, het Kezelfort. Het fort is tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als verdediging tegen Frankrijk opgericht en maakte deel uit van de Wellingtonbarriere: het diende om Franse aanvallen af te slaan en de Schelde in de gaten te houden. Na de oprichting van Belgie werden de militaire uitkijkposten afgebroken; het gangennetwerk is daarentegen bewaard gebleven. Het fort is nu een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Een gids zal ons rondleiden in dit gangennetwerk. Nadien genieten we nog van een wandeling met, bij mooi weer, heel wat mooie vergezichten.

Afstand: ca 6 km (niet alle wegen zijn geschikt voor kinderwagens); plaats en uur: aan de kerk van Edelare (Edelareberg 63) om 14u stipt; deelname: volwassene leden Pasar: 2 euro, niet leden Pasar: 3 euro; kinderen onder 12 jaar: gratis.
Meebrengen: zaklamp, waterdicht schoeisel.

Info: Katelijne Van den Haute, tel: 0494/12 13 50
lees meer: Kezelfort op www.natuurpunt.be
lees meer: Pasar Zottegem

  Essenziekte

Sinds 2010 worden over zowat het ganse land essen ziek; de Vlaamse Ardennen kwam daarbij als eerste in beeld. De bladeren aan de toppen van de twijgen sterven vroegtijdig af, een- en tweejarige twijgen kleuren geel tot zwart en de stam vertoont zwarte ovale plekken en littekens. Deze ziektesymptomen zijn toe te schrijven aan een invasieve schimmel die vermoedelijk via Oost-Europa zijn weg vond tot hier.

Nieuwe aanplanten van es worden voorlopig afgeraden omdat de kans op afsterven zeer groot is en om de verspreiding van de ziekte te beperken. Lees meer ...

Misschien levert bomenwijzer.be je een alternatief? Je kiest er uiteraard voor streekeigen soorten! Ga naar www.bomenwijzer.be

  Gemeentelijke subsidies energie

Naar aanleiding van de goedkeuring van een nieuw subsidiereglement betreffende energiebesparende maatregelen door de Zottegemse gemeenteraad vind je hieronder een overzichtje van steunmaatregelen binnen Brakel, Zottegem en Zwalm die betrekking hebben op energiebesparing.

Brakel
In Brakel is er een subsidiereglement voor het plaatsen superisolerend glas van toepassing. Lees meer ...

Zottegem
In Zottegem kan je steun verwachten voor diverse energiebesparende maatregelen. Daaronder vallen lichtkoepels, warmtewerende glasfolie, programmeerbare kamerthermostaat, spaarperlators en/of spaardouchekoppen, douche-WTW, hot-fillinstallatieset voor was- en/of afwasmachine, radiatorfolie, trekregelaar, tigerloop, timers voor elektrische boilers, timers of andere toestellen om sluipverbruik te vermijden, SMD-led verlichting, thermische zonne-energie-installatie (zonneboiler), pelletketels en -kachels, micro WKK installaties. Lees meer ...

Zwalm
In Zwalm kan je rekenen op een gratis energiescan. Lees meer ... of neem daarvoor contact met milieu@zwalm.be.

  Brandhout te koop

Beheerswerken in onze natuurgebieden zullen al eens brandhout opleveren. Dat hout kunnen we dan ook te koop aanbieden ... momenteel is er 3 stere te koop op meterhout gezaagd (locatie te Brakel). Interesse?

Een stere is het volume ingenomen door hout van 1 meter lengte dat gestapeld wordt over een breedte van 1 meter en tot een hoogte van 1 meter.

contact: mail Chris Nuyens, gsm 0495/67 96 15

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Dinsdag 1 mei 2012
Langs de boorden van de Zwalm
Gids: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Vertrek om 14u00 aan de Zwalmmolen, Rekegemstraat te Zwalm (Munkzwalm). Wandeling langs de boorden van de Zwalm. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
Zondag 10 mei 2012
Lezing "De Vlaamse Ardennen, Vlaanderens mooiste landschap" door Marie-Christine Gottigny
Organisatie Parallel. Afspraak om 19.30u in Johans Lodge - Boekelbaan 73 - 9630 Zwalm (St-Blasius-Boekel); prijs 7 euro; vooraf inschrijven. Lees meer
Zondag 12 mei 2012
Wandeling "Het landschap in Zwalm, een ontdekking langs heuvels en valleien" met Marie-Christine Gottigny
Organisatie Parallel. Startplaats: Zwalmmolen (Rekegemstraat) te Zwalm om 14u00; prijs: 5 euro Lees meer
Zondag 20 mei 2012
Bezoek Kezelfort en voorjaarswandeling
Organisatie Pasar; NP Zwalmvallei sluit er bij aan. Afspraak om 14u00 aan de kerk te Edelare. Het fort is tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als verdediging tegen Frankrijk opgericht en maakte deel uit van de zogenaamde Wellingtonbarrière: het diende om mogelijke Franse aanvallen vanop de heuveltop af te slaan en de Schelde in de gaten te houden. Na de oprichting van België werden de militaire uitkijkposten afgebroken; het gangennetwerk is daarentegen bewaard gebleven. Het fort is nu een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Voorzie je van stevig schoeisel.
Opgelet bijdrage! Leden Pasar: 2 euro, niet-leden: 3 euro, kinderen onder 12 jaar: gratis
Woensdag 6 juni 2012
Plantendeterminatie en -inventarisatiewandeling in Bovenloop Zwalm te Opbrakel.
PWG+ZV: Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Samenkomst om 19u aan de vijver in de Maaistraat te Opbrakel. Determinatie en inventarisatie van de flora van natte ruigte en aanpalende graslanden. Einde bij zonsondergang. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
Zondag 01 juli 2012
het molinotoop van de Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Om 14u00 afspraak aan de Boembekmolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Een wandeling door het molinotoop van de Boembekemolen met onder meer het opzoeken van de oude loop van de Zwalm en aansluitend de stand van zaken rond het dossier Boembekemolen. Einde rond 16u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
Zondag 01 juli 2012
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke.
Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei. Meer info: lees het vorige blok.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.
contact: .
lees meer: www.boembeke.be
Steun de Boembekemolen.
                
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN