vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juni 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Met deze laattijdige flits starten we een, voor Natuurpunt Zwalmvallei, rustige maand juni. Terwijl jullie studeren, van de zon genieten of gewoon aan 't werk zijn werkt Natuurpunt Zwalmvallei aan een stevige start van de komende vakantiemaand juli: de Boembekefeesten en voor het eerst in onze streek, een Big Jump.


  Restauratie Boembekemolen

Met de toekenning van een correcte restauratiepremie van 170.000 EUR en niet 85.000, zoals een aantal maanden terug door de overheid en de minister werd bekendgemaakt, en de opening van de offertes op 7 juni op de openbare aanbesteding, komt de eigenlijke restauratie van de Boembekemolen nu heel dichtbij. We zullen jullie niet nalaten daar verder van op de hoogte te houden!

lees meer: het ministerieel besluit

  Boembekefeesten

Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 1 juli de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen. Dit wordt nu echt wel zeker het laatste feest voor de werken aan de molen starten!

Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Doorlopend is er mogelijkheid, met een korte voorstelling van onze plannen, de molen nog even te bezoeken vooraleer, later dit jaar, de werken starten.
Om 14u00 start een verkenning van het molinotoop van de Boembekemolen
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.

contact en inschrijven voor de BBQ: An De Schrijver of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be

  Wordt natuurgids

Vind je het leuk om jouw enthousiasme voor de natuur met andere mensen te delen? Doe zoals duizenden je hebben voorgedaan en volg een cursus natuurgids! Van 22/09/2012 tot 23/06/2013 gaat er een opleiding door te Oudenaarde, Ename. De cursus loopt i.s.m. Werkgroep Bos t'Ename, Natuurpunt Vlaamse Ardennen en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en PNEC De Kaaihoeve.

contact: Pieter Blonde, tel. 055/33.54.49
lees meer: www.c-v-n.be

  De distel: held van de akkerbiodiversiteit

Distels, boterbloemen en fluitekruid leveren grote voordelen op voor biodiversiteit in het landbouwgebied. Dat blijkt uit een UK-studie die naging wat het effect is op biodiversiteit van agromilieumaatregelen die focussen op het herstel van typische onkruiden in landbouwgebied. Deze zogenaamde 'onkruiden' zijn, aldus de studie, extreem belangrijk voor het voedselnetwerk in landbouwgebieden en dragen bij aan gezonde ecosystemen.

Natuurpunt vraagt al lang dat Vlaanderen de vendetta tegen de distel stopt. Distels zijn een natuurlijk onderdeel van het Vlaamse landschap en zijn bovendien enorm belangrijk om ecosysteemdiensten als bestuiving te ondersteunen.

lees meer: europa.eu

  Spinnen, onbekend is onbemind

Vanaf 2012 zal het NEC De Pastorie jaarlijks een centraal thema in de kijker zetten. De uitverkorene van 2012 is niet het meest aaibare diertje, doch alomtegenwoordig en vaak schromelijk miskend : de spin. Om de angst en onwetendheid over dit nuttige diertje wat weg te nemen, organiseert het NEC dit jaar diverse 'spinnige' activiteiten.

De eerste activiteit in de reeks is een kennismakingsavond waar gastspreker Bryan Goethals ons zal binnenleiden in de wereld van de spinnen: hun eigenaardigheden, de fabeltjes, hun waarde voor de mens ...
Plaats: gemeentelijke kleuterschool De Zonnevlier, Gentsestraat 40 te Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem); datum en uur: 20 juni, 20u00 tot 22u30; deelname: gratis, wel vooraf inschrijven via nec.de.pastorie@gmail.com of 0478/63 45 69

Wie de wondere wereld van de spinnen wil doorgronden kan zich inschrijven voor een 4-delige cursus over deze 8-poters.
Plaats: gemeentelijke kleuterschool De Zonnevlier, Genstestraat 40 te Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem); lesgever: Bryan Goethals, data: 20/06, 28/08, 12/09 en 23/09; inschrijven: via nec.de.pastorie@gmail.com of 0478/63 45 69; deelnameprijs cursus: 25 EUR, te storten op rek. BE81 7370 1957 2724; max. 25 deelnemers.

Infoavond en cursus worden georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt Houtem.
lees meer: www.necdepastorie.be
lees meer: Natuurpunt Houtem

  Groepsaankoop groene stroom en gas

Energieleverancier Eneco heeft op een online veiling de laagste prijs geboden voor 62.000 deelnemers van een groepsaankoop groene stroom en gas in Oost-Vlaanderen. De deelnemers kunnen tot 24,5 procent besparen op hun gasfactuur en tot 16 procent op hun elektriciteitsfactuur, zo meldt de provincie Oost-Vlaanderen. Enkel Essent bracht een bod uit voor een tweejarig contract. Bij afsluiting bleek een recordaantal deelnemers voor Vlaanderen bereikt te zijn.

Elke geinteresseerde krijgt nu de tijd tot 22 juni 2012 om te beslissen of er overgestapt wordt en voor 1 of 2 jaar. De deelnemende gezinnen kunnen vanaf 21 mei een individuele berekening verwachten van de jaarkosten gebaseerd op hun individuele energieverbruik.

  Vier kopjes koffie

Acht euro, of de prijs van vier kopjes koffie ... volgens een rapport van Bloomberg New Energy Finance is dat de jaarlijkse kost voor iedere Europeaan om de reductiedoelstelling voor broeikasgassen op te trekken van -20% naar -30% tegen 2020. Die lage cijfers liggen in de lijn van een eerder rapport van de Europese Commissie. Meer klimaatambitie kost de EU in haar geheel dus weinig, maar zou Belgie zelfs helemaal niets kosten. De ETS-bedrijven in ons land zijn zo ruim met emissierechten bedeeld, dat ze tot 2020 honderden miljoenen kunnen verdienen aan de verkoop van die rechten. Deze nieuwe gegevens sterken Natuurpunt in de overtuiging dat we met z'n allen alleen te winnen hebben met een ambitieus klimaatbeleid.

lees meer: www.newenergyfinance.com

  300.000 klimaatdoden per jaar

11.11.11 Stelt dat de ernst van het klimaatprobleem bij het brede publiek nog niet lijkt doorgedrongen ... daarom zet 11.11.11 een tweede campagnejaar in op dezelfde boodschap: klimaatopwarming doodt nu al. 300.000 mensen, ieder jaar. Vul dat dodental aan met het aantal slachtoffers van ondervoeding, ziektes en gedwongen migratie. Wereldwijd zijn er 26 miljoen klimaatvluchtelingen. 325 miljoen mensen kampen met ernstige gezondheidsproblemen door de klimaatverandering.

In vele kwetsbare gebieden stijgen de voedselprijzen, honger dreigt. Telkens zijn het de armste en meest kwetsbare bevolkingsgroepen die het meest getroffen worden.

In tegenstelling tot spectaculaire catastrofes, halen deze stille rampen nauwelijks de pers. En dit is nu precies de inzet van de 11.11.11-campagne.

11.11.11 wil de klimaatslachtoffers in beeld brengen, nog duidelijker en sterker het signaal geven dat er geen tijd meer te verliezen valt. Dat we het roer drastisch moeten omgooien, op het politiek en economisch vlak, maar evengoed in eigen huis, tuin en keuken.

lees meer: Campagne 2012
lees meer: Waarom werkt 11.11.11 rond klimaat?

  Smove

Weg met de files, fijn stof en verkeersstress! Ben je klaar voor smart move, sustainable move, smiley move, kortom Smove? Het begint al bij jezelf. Met de auto wat vaker aan de kant, ontdek je de voordelen van de fiets, de benenwagen, bus en trein. Maar ook op het werk, de school en in je buurt kan je tal van initiatieven nemen voor een betere en schone mobiliteit. Hier ben je op de juiste plek voor inspirerende verhalen, doeltreffende tips en een uitgebreid aanbod. Zet je engagement om in daden en inspireer op jouw beurt weer anderen.

lees meer: www.s-move.be

  www.laatdezonschijnen.be

Dat begrotingen in evenwicht worden gebracht is zeer nodig, maar graag keuzes die we ons morgen niet berouwen!

lees meer: www.laatdezonschijnen.be

  LETS Zottegem

Tijd voor een nieuw werkwoord? Letsen ... ik lets, jij letst, hij letst, ...
Op vrijdag 15 juni is er een infoavond over LETS(en) te Zottegem, Meileveld 43. Daar kom je alles te weten over het systeem, de werking en krijg je antwoorden op je vragen.

contact: Kris, tel. 09/328 59 51
lees meer: zottegem.letst.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Woensdag 6 juni 2012
Plantendeterminatie en -inventarisatiewandeling in Bovenloop Zwalm te Opbrakel.
PWG+ZV: Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Samenkomst om 19u aan de vijver in de Maaistraat te Opbrakel. Determinatie en inventarisatie van de flora van natte ruigte en aanpalende graslanden. Einde bij zonsondergang. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
Zondag 01 juli 2012
het molinotoop van de Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Om 14u00 afspraak aan de Boembekmolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Een wandeling door het molinotoop van de Boembekemolen met onder meer het opzoeken van de oude loop van de Zwalm en aansluitend de stand van zaken rond het dossier Boembekemolen. Einde rond 16u00. Voorzie je van stevig schoeisel.
Zondag 01 juli 2012
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke.
Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.
contact: An De Schrijver
lees meer: www.boembeke.be
Zondag 8 juli 2012
Big Jump
info: Karel De Wagter, tel 0485/99.55.86 of Diederick Volckaert. Afspraak aan de Bostmolen, Machelgemstraat 56 te Zwalm (Rozebeke). Om 15 uur stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water, én dat ze daar iets willen aan doen.
Steun de Boembekemolen.
                
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN