vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Terwijl onze regering besliste de kernuitstap terug te schroeven stapten Doel 3 en Tihange 2 er zelf uit. Wat tot voor kort een argument was om de reactoren aan het werk te laten, een dreigend stroomtekort, lijkt intussen geen probleem meer!? Dus was dat een leugentje om bestwil?

Is dit de aanleiding om voluit te gaan voor alternatieve energie gekoppeld aan waterstof als energiedrager en als oplossing voor de onregelmatige productie van wind- en zonne-energie? Dit kan laten sparen op CO2 en de drain van middelen naar olie-exporterende landen.

Met zicht op een halve wereld die brand en uitzonderlijke droogtes die de wereldvoedselzekerheid bedreigen wordt het duidelijk dat we hard moeten besparen op CO2 (lees meer).

Overtuig de beleidsmakers daarvan met je aanwezigheid op Sing for the Climate!

  Sing for the Climate

Overal in Belgie wordt op 22 en 23 september gezongen voor het klimaat. Omdat al meer dan twintig jaar wereldleiders het probleem van de klimaatsverandering voor zich uit schuiven en we dat beu zijn. Beu te moeten wachten, beu te moeten horen dat het allemaal niet zo makkelijk is. Daarom roepen we iedereen in Belgie op om mee te komen zingen. Daarvan maken we een filmpje en dat sturen we de wereld rond. Zodat ook buiten Belgie mensen aan het zingen slaan. Zodat er echt iets gebeurt voor het te laat is.

Afspraak te Zottegem, in het park Kasteel van Egmont op 23 september om 15u00. Einde rond 17u00.
Afspraak te Brakel, op het Marktplein op 22 september om 16u00
Voor Zwalm, momenteel nog niet bekend, zie later de link hieronder.

lees meer: www.singfortheclimate.com/Zottegem
lees meer: www.singfortheclimate.com/Brakel
lees meer: www.singfortheclimate.com/Zwalm
lees meer: Kwestie van politieke wil
registreer je op www.singfortheclimate.com en laat iedereen zien dat jij dit belangrijk vind

  Sing for the Climate te Zottegem

In de rand van Sing for the Climate duiden meerdere verenigingen waar het op staat. Je bent er welkom!
- 9 september, 15u00 tot 17u00 in het PAM Velzeke: de 11.Karavaan komt er naar aanleiding van
  open monumentendag (organisatie 11.11.11)
- 19 september, 20u00, zaal Rhetorica te Zottegem: filmvoorstelling 'an inconvenient truth',
  gratis inkom (organisatie Milieudienst Zottegem)
- 22 september: Zuid-Oost-Vlaamse klimaatvriendelijke initiatieven (organisatie Uilekot Herzele)
- 26 september, 19u30 tot 22u00, PTI te Zottegem: 'Ecologische schoolprojecten op het PTI:
  een inspirerende kennismaking' (PTI en VELT)
- 10 > 22 september, bibliotheek Zottegem: Fototentoonstelling 'NIETS DOEN IS GEEN OPTIE'
  De klimaatverandering stelt ons voor een scherpe keuze (organisatie deMens.nu)

Verder zijn er in de loop van september de voorstelling van het project en het klimaatlied in de lagere scholen (Milieudienst) en Trashbeatz in de middelbare scholen (deMens.nu)

  Vegetarisch koken

Je kan als enkeling, en zonder enige luxe te moeten missen, niet meer doen voor het milieu dan met regelmaat vegetarisch te eten.

Begrijp dit niet als een promotie voor het gebruik van foute wagens ... maar weet dat een vegetarier met een zware Amerikaanse pick-up ecologisch niet minder goed scoort dan een vleeseter met eco-autootje!

Naast de wetenschap dat een verminderd vleesgebruik door de mens goed is voor zijn gezondheid, goed is voor de mensen in de derde wereld en ook heel wat dierenleed spaart, is de vleesproductie verantwoordelijk voor een hele rits milieuproblemen (lees meer).

KVLV Grotenberge heeft op woensdag 19 september een kookles met als thema 'Samen met een vegetarier aan tafel'. Op het menu staan:
Romige spinaziesoep met sojamelk
Warm groentepasteitje met seitan en gierst
Provencaalse stoofpot van quinoa en tofu
Chinese spaghetti met tempe in de wok

Afspraak 19 september, 19u00, Grotenbergestraat 162 te Zottegem (Grotenberge), zaal 'Ten Berg'. Gelieve bord en bestek mee te brengen om te proeven. De prijs wordt berekend volgens de kostprijs, niet-leden betalen 2,5EUR meer.

inschrijven: Martine Beeckman, 09/361 03 00, graag ten laatste zaterdag 15 september 2012
lees meer: vlees en milieu

  Plant van hier

Planten van Hier zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Kortom, Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken. Je zou denken dat al ons groen bestaat uit zulk een planten maar ...

Door onderzoek weten we dat maar 5% van ons groen nog echt Plant van Hier is. Dit komt door de goedkope import van plantmateriaal uit landen zoals Italie en Polen. Om onze Planten van Hier alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label Plant van Hier in het leven geroepen door de Limburgse regionale landschappen.

Afspraak zondag 16 september om 14u00 aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel, Sint-Maria-Oudenhove. Pluk van zaden; die zaden worden dan opgekweekt tot Planten van Hier. Voorzie je van stevig schoeisel, werkhandschoenen (eventueel een emmer en/of een lange stok); einde omstreeks 17u00.

contact: Laurent Flostroy, 0498/67 71 09 of Joris Otte, 09/360.44.82
lees meer: www.plantvanhier.be
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Cursus kettingzagen

De cursus kettingzaag bestaat uit twee modules. Module 1 en Module 2. Module 1 duurt 2 dagen en gaat over veiligheid en onderhoud van de kettingzaag en het gebruik ervan op liggend hout. Module 2 duurt ook 2 dagen en gaat over de techniek van het vellen van bomen.

Telkens van 9u00 tot 16u00, locatie te Zottegem volgt bij inschrijving. Cursus bedoeld voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag; gratis voor medewerkers; nog 1 plaats vrij.

contact: , 09/361 03 00

  viering 20 jaar Bos t'Ename

De werkgroep Bos t'Ename bestaat 20 jaar en dat willen ze daar gevierd hebben! Op 15 september zijn alle sympathisanten, medewerkers en buren welkom om samen te feesten rondom het kampvuur op de kampweide. Wil je overdag helpen het maaisel van het orchideeen hooiland aan de Ruisere af te voeren of een cursus zeisen volgen, welkom.

Niet onbelangrijk: de werkgroep Bos t'Ename schenkt onder meer Boembeke Luiwerk! Vraag er naar!

meer info over 20 jaar Bos t'Ename: Pieter Blonde, 0488/33 54 49
ontvang je graag de maandelijkse nieuwsbrief: mail Stephaan Dhaeyer

  Boembeke Luiwerk

Wegens de groot succes was ons bier gedurende enige tijd niet meer beschikbaar. De komende week wordt er 1.300 liter geleverd ... en kan je opnieuw genieten!

lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Big Jump te Zwalm

Het was een rotweer, het regende bij wijlen met bakken, heel soms mocht de zon er even tussendoor, maar wie er bij was zal het beamen: de Big Jump te Zwalm was een succes: niet minder dan 76 liefhebbers van proper water waagden de sprong, aangemoedigd door pakweg 150 toeschouwers.

lees meer: www.deredactie.be, bekijk het filmpje met onder meer de Big Jump te Zwalm

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 15 september 2012
Cursus kettingzagen module 1
Cursus over veiligheid en onderhoud van de kettingzaag en het gebruik ervan op liggend hout. Van 9u00 tot 16u00, locatie te Zottegem volgt bij inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Info en inschrijven: , 09/361 03 00
Zaterdag 15 september 2012
MOW Groenfeest
(organisatie MOW) Keuze tussen vegetarische Gevarieerde biologische schotel of varkensstoofvlees; vanaf 19 uur in de Mastbloem te Kruishoutem; inschrijven kan tot 8 september; 15EUR (volw), 9EUR (tot 12 jaar)
Zondag 16 september 2012
Plantendeterminatie en - inventarisatie in Vossenhol te Sint-Maria-Oudenhove.
PWG+ZV: Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Samenkomst om 10u aan de ingang van het reservaat in de Vossenholstraat te Sint-Maria-Oudenhove. Determinatie en inventarisatie van de flora van schraal grasland. Einde om 13u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
Zondag 16 september 2012
Plant van hier
Info: Laurent Flostroy en Joris Otte, tel 09/360.44.82. Afspraak om 14u00 aan de kruising van de Kasteeldreef en het Mijnwerkerspad te Brakel, Sint-Maria-Oudenhove. Pluk van zaden; die zaden worden dan opgekweekt tot autochtoon plantgoed. Voorzie je van stevig schoeisel, werkhandschoenen (eventueel een emmer en/of een lange stok); einde omstreeks 17u00. Meer info over de pluk van autochtoon zaad.
Zaterdag 22 september 2012
Cursus kettingzagen module 1
Cursus over veiligheid en onderhoud van de kettingzaag en het gebruik ervan op liggend hout. Van 9u00 tot 16u00, locatie te Zottegem volgt bij inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag.Info en inschrijven: , 09/361 03 00
Zondag 22 september 2012
Sing for the climate te Brakel
Afspraak te Brakel op het Marktplein om 16u00. Meer info.
Zondag 23 september 2012
Sing for the climate te Zottegem
Afspraak te Zottegem in het park Kasteel van Egmont om 15u00, einde rond 17u00. Meer info.
Zaterdag 29 september 2012
Educatieve plantenwandeling in de Kaaimeersen te Meilegem- Zwalm.
PWG+ZV: Gidsen: Dirk Fiers, tel 09/362.88.14 en Sylvie Decoster, tel 055/30.25.89 of 0472/25.43.10. Samenkomst om 14u aan de parking van PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Meilegem- Zwalm. Onder begeleiding wordt de systematiek van de meest voorkomende plantenfamilies in de natuurtuin en rond de Oude Scheldearm aangeleerd. Einde om 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, flora, evt. loupe.
Zondag 7 oktober 2012
Gps wandelen
Organisatie Pasar - Afspraak om 14u00 Nijverheidsstraat 12 A te Zottegem (naast de vroegere brandweerkazerne). We gaan het hebben over een outdoor-gps die gebruikt wordt voor wandelen en fietsen. De namiddag start onder leiding van een gpskenner (in een zaaltje) met een uiteenzetting over bepaalde begrippen nl: waypoint, route, track en trackback, coördinaten, navigeren,... Daarna oefenen we met eenvoudige opdrachten op het terrein. We zorgen voor de gpstoestellen maar je mag uiteraard je eigen toestel meebrengen. Pasar-leden en NP-leden betalen 2 EUR, niet-leden: 3 EUR. Info: Frans Van Doorselaere, 09/360 48 29
Zaterdag 13 oktober 2012
Plantenstudiedag "Stadsflora in Zottegem".
PWG+ZV: Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60 (gsm 0474/77.82.76 enkel die dag). Samenkomst om 9u op de parking aan de achterkant van het station (gelegen tussen de Broeder Mareslaan, de Lyceumstraat en Bevegemkouter) of om 13u voor dezen die enkel 's namiddags willen aansluiten. De ganse dag planteninventarisatie in hok e3-24-11, met de stadskern en de omgeving van het Egmontkasteel, waarbij ook het gebruik van verschillende plantenboeken aan bod komt. Ook geschikt voor geďnteresseerde beginners. Meebrengen: stevig schoeisel, flora's, loupe, lunchpakket met drank. Aansluitend vergadering voor het opstellen van de NWB-kalender 2012. Voorstellen kunnen ook vooraf telefonisch of schriftelijk doorgegeven worden aan André Van den Bergh, Vitsgaard 9, 1745 Opwijk, tel. 052/35.05.18.
Zaterdag 13 oktober 2012
Appelpluk
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
Zaterdag 13 oktober 2012
Mobiele fruitpers
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. www.mobielefruitpers.com
Zaterdag 20 oktober 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie te Zottegem volgt bij inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Info en inschrijven: , 09/361 03 00
Zondag 21 oktober 2012
Wandelen langs trage wegen in Elst en omgeving
Gids: Karel De Wagter, tel. 0485/99 55 86. Start om 14u00 aan de kerk te Elst (Brakel). Wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg en Week van het Bos. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevige schoenen, eventueel kaarten, gps, verrekijker. Elst heeft een mozaieklandschap van vochtige weiden, kleine bosjes en kouters. Langs trage wegen kunnen we daar ten volle van genieten. We geven bijzondere aandacht aan het bos niet alleen van dichtbij maar ook als onderdeel van het landschap.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN