vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 oktober 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Sing for the Climate, met meer dan 1500 waren ze in Zottegem, Brakel en Zwalm. Dit is niet alleen een mooi cijfer, dat cijfer moet vooral politici overtuigen van de wil van de bevolking dat zij nu echt en grondig iets moeten doen aan wat door sommigen terecht 'de moeder aller crisissen' wordt genoemd.

Hieronder, onder 'Een vierkante meter natuur' vinden beleidsmakers de memoranda voor gemeentelijk en provinciaal niveau. Dames en heren politici, doen!

  Appels verzamelen

Op zaterdag 13 oktober, vanaf 9u30, maken we afspraak aan de boomgaard te Boembeke gelegen aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag.

Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44

  Mobiele fruitpers

Op zaterdag 13 oktober van 10 tot 18u00 zal aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel een mobiele fruitpers aanwezig zijn. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren.

Ook jij kan er met je fruit naartoe!

Nieuw dit jaar zijn een ontpitter en droogoven. De droogoven tovert je sappige appels om in gezonde snoepjes. De appels worden ontdaan van het klokhuis, in schijfjes gesneden en snel gedroogd in 8-10u ( vanaf 2kg appels).
Ook uw walnoten en hazelnoten kunnen worden geperst tot hoogwaardige olie.

contact: Frederic Lerouge, 0475/26 24 80
lees meer: www.mobielefruitpers.com

  Nacht van de duisternis

Familie-avondwandeling van 6km op en rond het Mijnwerkerspad, een initiatief van de stad Zottegem.

We verzamelen op zaterdag 20 oktober om 19u00 aan het Mijnwerkerspad (parking Slijpstraat) en maken een tocht op en rond het Mijnwerkerspad. Ter hoogte van de koebrug worden we opgewacht door Carl Schotsaert van theater VARK. Hij brengt de monoloog 'lijn 82' over de mijnwerkers die vroeger via het pad naar de Borinage spoorden.

Terug aan het vertrekpunt is er een sterrenkijk-activiteit gepland. Aan elke deelnemer wordt bovendien een drankje en een hapje aangeboden.

Let wel: graag vooraf inschrijven via milieudienst@zottegem.be.

lees meer: nacht van de duisternis

  Zwalms weekend van de trage weg

De Dag van de Trage Weg is een actieweekend voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt. Verenigingen, besturen en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om een actie rond trage wegen op te zetten in hun buurt.

Natuurpunt heeft met toelating van de gemeenten Zwalm en Gavere 2 wandellussen bewegwijzerd in de Munkbosbeekvallei met startpunten aan de kerk van Dikkele en Beerlegem. In samenwerking met de gemeente Zwalm organiseren we in het weekend van 20 en 21 oktober verschillende activiteiten.

Wat:
. inwandelen van de 2 nieuwe wandellussen
. optreden van Double Sven (gitaarcombo) vanaf 16u30
. alle deelnemers krijgen een gratis drankje aangeboden door het gemeentebestuur

Voor wie:
voor groot en klein, individueel, met het hele gezin, met vrienden of als vereniging.

Wanneer en waar:
op zondag 21 oktober om 13u30 op het binnenplein van het "Oud Klooster" in Dikkele, Brouwerijstraat 4

Wat breng je mee:
wandelschoenen, beetje zon en leuke gezelligheid!

Xtra:
afspraak op zaterdag 20 oktober, zelfde uur en zelfde plaats voor het aanbrengen van bewegwijzering en plaatsen van wandelsluizen; HELPENDE HANDEN ERG WELKOM!

info: Erwin Froyen, 055/48.05.81 of ef@zwalm.be
info: Laurent Flostroy, 0498/67.71.09
lees meer: www.zwalm.be

  Wandelen langs trage wegen

De Dag van de Trage Weg is een actieweekend voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt. Verenigingen, besturen en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om een actie rond trage wegen op te zetten in hun buurt.

Op zondag 21 oktober 2012 om 14u00 start aan de kerk te Elst (Brakel) een wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg en de Week van het Bos. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevige schoenen.

Elst heeft een mozaieklandschap van vochtige weiden, kleine bosjes en kouters. Langs trage wegen kunnen we daar ten volle van genieten. We geven bijzondere aandacht aan het bos niet alleen van dichtbij maar ook als onderdeel van het landschap.

contact: Karel De Wagter, tel. 0485/99 55 86
lees meer: Dag van de Trage Weg

  Waterleven in de Zwalmvallei

Om het waterleven in de Zwalmvallei meer kansen te geven besloot Natuurpunt Zwalmvallei om in Zottegem, Zwalm en Brakel een netwerk van poelen aan te leggen. Amfibieen, en in het bijzonder de vinpootsalamander, hebben nood aan meer en betere plekjes. De vinpootsalamander is volgens de 'Rode lijst' zeldzaam. In onze streek zijn er nog een aantal belangrijke populaties die Natuurpunt Zwalmvallei wil ondersteunen met het project 'Waterleven in de Zwalmvallei'.

Om het leven in en rond de poel van dichtbij te kunnen volgen komen er op twee plaatsen, in Michelbeke en Sint-Blasius-Boekel, een houten platform aan de rand van de poel. Zo zal je het leven in de poel kunnen volgen en krijgen de kinderen van de scholen in de buurt de kans om met behoud van droge voetjes toch alles gezien te hebben. Op die plaatsen zullen ook infoborden bij de poelen worden geplaatst.

Het graven startte een paar weken terug; de plaatsing van de platformen is halfweg volgend jaar gepland.

contact: Chris Nuyens, 0495/67 96 15

  Een vierkante meter natuur, ...

Een vierkante meter nieuwe natuur per inwoner, ieder jaar opnieuw. Dat is de kern van wat Natuurpunt vraagt aan de lokale besturen die na de gemeenteraadsverkiezingen aan de macht komen. Het is een eenvoudig en makkelijk haalbaar plan, met direct resultaat. Als elk van de 308 steden en gemeenten dit voorstel uitvoert, dan staan zij al in voor 625 ha bijkomende natuur per jaar.

In de aanloop naar de verkiezingen stelde Natuurpunt een uitgebreid memorandum op. Een paar weken voor de verkiezingen is het tijd om onze vraag voor meer natuur dicht bij huis nog eens extra in de verf te zetten. Daarom hieronder nogmaals de memoranda en onze prioriteiten.

Lees het memorandum gemeente
Lees het memorandum provincie
Lees de 3 prioriteiten van Nnatuurpunt

  Landschapsloket Vlaamse Ardennen

RLVA, ECO2 en Toerisme Vlaamse Ardennen startten een ambitieus nieuw project in de Vlaamse Ardennen. Zij gaan samen werken aan de permanente zorg voor ons landschap. De aandacht gaat naar het buitengebied waar regelmatig onderhoud vaak moeilijk is. Het landschap van de Vlaamse Ardennen is een belangrijke, zoniet de belangrijkste, troef voor onze streek.

Bij dat loket kan je terecht met vragen of bedenkingen over landschapsonderhoud: werd je wandeling of fietstocht verstoord door slecht onderhouden paden, zijn er knotbomen of hagen in je buurt die verwaarloosd zijn, heb je een innovatief idee rond het landschapsonderhoud of wil je eventueel met anderen uit je buurt aan de slag?

Bomen gezocht!
Heb je knotbomen of hakhout die komende winter aan een snoeibeurt toe zijn? Maar heb je geen tijd of materiaal om dat zelf te doen? Dan kunnen gespecialiseerde knotteams voor jou de knotwerken uitvoeren in ruil voor het brandhout. Het aanvraagformulier kan je downloaden.

Knotters gezocht!
Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met de kettingzaag? Als vrijwilliger knot je gratis bomen in ruil voor het brandhout. Enkel met een opleiding en verzekering kan je in een knotteam starten. Daarom bieden wij deze zaken aan tegen een vergoeding. Wie een getuigschrift kan voorleggen van Inverde, Bosgroep, INBO aangaande knotten of veilig werken met een kettingzaag is vrijgesteld om de opleiding te volgen.

contact: landschapsloket@rlva.be, 055/20.72.65
lees meer: landschapsloket

  Sing for the Climate te Zottegem


meer: StadsTV Zottegem - Sing for the climate
meer: Sing for the Climate te Zottegem op You Tube
 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hieronder ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 7 oktober 2012
Fruithappening RLVA
Organisatie RLVA: Deze maal is RLVA te gast in het prachtig kader van EnjoyToday te Oudenaarde, dat op deze editie van Open Bedrijvendag zijn deuren opent. Om 10u00 wordt de locatie van EnjoyToday en de Fruithappening oficieel geopend. Je kan er terecht voor meer informatie over fruitbomen en streekeigen groen. Je kunt er fruitsappen, appel- en perensoorten proeven, een snoeidemonstratie en een entdemo bijwonen, meewandelen in de natuur o.l.v. een gids, informatie inwinnen over boomgaardvarieteiten, ...
lees meer.
Zondag 7 oktober 2012
Opendeurdag opvangcentrum voor wilde dieren
Organisatie VOC G'bergen-Lierde: Hoge Buizemont 211 te Geraardsbergen van 10u00 tot 18u00.
VOC G'bergen-Lierde en VOC G'bergen-Lierde op facebook.
Zaterdag 13 oktober 2012
Plantenstudiedag "Stadsflora in Zottegem".
PWG+ZV: Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60 (gsm 0474/77.82.76 enkel die dag). Samenkomst om 9u op de parking aan de achterkant van het station (gelegen tussen de Broeder Mareslaan, de Lyceumstraat en Bevegemkouter) of om 13u voor dezen die enkel 's namiddags willen aansluiten. De ganse dag planteninventarisatie in hok e3-24-11, met de stadskern en de omgeving van het Egmontkasteel, waarbij ook het gebruik van verschillende plantenboeken aan bod komt. Ook geschikt voor geinteresseerde beginners. Meebrengen: stevig schoeisel, flora's, loupe, lunchpakket met drank. Aansluitend vergadering voor het opstellen van de NWB-kalender 2012. Voorstellen kunnen ook vooraf telefonisch of schriftelijk doorgegeven worden aan Andre Van den Bergh, Vitsgaard 9, 1745 Opwijk, tel. 052/35.05.18.
Zaterdag 13 oktober 2012
Appelpluk
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
Zaterdag 13 oktober 2012
Mobiele fruitpers
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. www.mobielefruitpers.com
Zaterdag 20 oktober 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie volgt na inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Volzet
Zondag 21 oktober 2012
Wandelen langs trage wegen in Elst en omgeving
Gids: Karel De Wagter, tel. 0485/99 55 86. Start om 14u00 aan de kerk te Elst (Brakel). Wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg en Week van het Bos. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevige schoenen, eventueel kaarten, gps, verrekijker. Elst heeft een mozaieklandschap van vochtige weiden, kleine bosjes en kouters. Langs trage wegen kunnen we daar ten volle van genieten. We geven bijzondere aandacht aan het bos niet alleen van dichtbij maar ook als onderdeel van het landschap.
Woensdag 24 oktober 2012
Infoavond kringlooptuinieren
Organisatie IVLA. Start om 19u30 in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen, Meersbloem-Melden 46 A te Oudenaarde. Uw tuin, uw paradijs! Maar hebt u nog wel tijd over om ervan te genieten? Of gaat uw tijd vooral op aan karweitjes en tuinklusjes die steeds meer tuinafval opleveren? Het kan ook anders ... Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten en minder werk! Tijdens deze avond ontdekt u hoe u tuinafval kunt voorkomen en hoe u allerlei tuinresten nuttig en ook fraai en creatief in de tuin kunt gebruiken. Graag vooraf in te schrijven op het nummer 055/45 73 20.
Zondag 28 oktober 2012
Herfstwandeling in Brakelbos
Organisatie NP Boven-Dender. Wandeling van een 10-tal km door het boscomplex van Brakelbos-Louvierenbos-Pottelbergbos op het moment dat de herfstkleuren op hun mooist zijn. Afspraak om 14u aan kapel in D'Hoppe, nabij D'Hoppe (tussen de nrs. 7 en 9) te Vloesberg. Einde rond 17u. Info: Koen Steenhoudt, tel. 054/58.67.58, Koen Steenhoudt. Gratis voor Natuurpunt-leden, niet-Natuurpunt-leden: 1EUR pp. of 2EUR per gezin.
Zaterdag 10 november 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie volgt na inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Volzet
Zaterdag 17 november 2012
Dag van de Natuur
Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen. Afspraak 9u30 aan de Boembekemolen (Brakel, Boembeke 18); later aankomen is geen probleem; loopt door tot na de middag; er is soep voorzien. Zijn onder meer voorzien: het aanplanten van een paar houtkanten, het scheren van een haag, ... tekst en uitleg over het natuurgebied en zijn beheer.
Zaterdag 24 november 2012
Eco-culinaire wandeling ism 11.11.11
Steeds meer hamert 11.11.11 op de gevolgen van de klimaatverandering op het Zuiden. Omdat we daar op dezelfde lijn zitten willen we 11.11.11 graag ondersteunen. Sedert enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake wat kennis heeft, begeleid. Natuurpunt Zwalmvallei organiseert een korte themawandeling rond klimaatsverandering en biodiversiteit die mensen na de wandeling laat aansluiten bij een tafel met hetzelde thema. Afspraak om 15u30 te Zottegem, Tweekerkenstraat 89. Er wordt vooraf ingeschreven via tel 0498/10 95 39 van Vincent Decroock. De prijs bedraagt 25 EUR.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN