vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

15 oktober 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Omdat we je de onderstaande activiteiten niet wilden weerhouden en de gegevens daarover ons pas bereikten of wijzigden sturen we je halfweg deze maand alsnog een flits. Nu heb je echt geen reden meer om je het komend weekeinde te vervelen!

  Nacht van de duisternis

Familie-avondwandeling van 6km op en rond het Mijnwerkerspad, een initiatief van de stad Zottegem.

We verzamelen op zaterdag 20 oktober om 19u00 aan het Mijnwerkerspad (parking Slijpstraat) en maken een tocht op en rond het Mijnwerkerspad. Ter hoogte van de koebrug worden we opgewacht door Carl Schotsaert van theater VARK. Hij brengt de monoloog 'lijn 82' over de mijnwerkers die vroeger via het pad naar de Borinage spoorden.

Terug aan het vertrekpunt is er een sterrenkijk-activiteit gepland. Aan elke deelnemer wordt bovendien een drankje en een hapje aangeboden.

Let wel: graag vooraf inschrijven via milieudienst@zottegem.be.

lees meer: nacht van de duisternis

  Zwalms weekend van de trage weg

De Dag van de Trage Weg is een actieweekend voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt. Verenigingen, besturen en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om een actie rond trage wegen op te zetten in hun buurt.

Natuurpunt heeft met toelating van de gemeenten Zwalm en Gavere 2 wandellussen bewegwijzerd in de Munkbosbeekvallei met startpunten aan de kerk van Dikkele en Beerlegem. In samenwerking met de gemeente Zwalm organiseren we in het weekend van 20 en 21 oktober verschillende activiteiten.

Wat:
. inwandelen van de 2 nieuwe wandellussen
. optreden van Double Sven (gitaarcombo) vanaf 16u30
. alle deelnemers krijgen een gratis drankje aangeboden door het gemeentebestuur

Voor wie:
voor groot en klein, individueel, met het hele gezin, met vrienden of als vereniging.

Wanneer en waar:
op zondag 21 oktober om 13u30 op het binnenplein van het "Oud Klooster" in Dikkele, Brouwerijstraat 4

Wat breng je mee:
wandelschoenen, beetje zon en leuke gezelligheid!

Xtra:
afspraak op zaterdag 20 oktober, zelfde uur en zelfde plaats voor het aanbrengen van bewegwijzering en plaatsen van wandelsluizen; HELPENDE HANDEN ERG WELKOM!

info: Erwin Froyen, 055/48.05.81 of ef@zwalm.be
info: Laurent Flostroy, 0498/67.71.09
lees meer: www.zwalm.be

  Wandelen langs trage wegen te Elst

Op zondag 21 oktober 2012 om 14u00 start aan de kerk te Elst (Brakel) een wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg en de Week van het Bos. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevige schoenen.

Elst heeft een mozaieklandschap van vochtige weiden, kleine bosjes en kouters. Langs trage wegen kunnen we daar ten volle van genieten. We geven bijzondere aandacht aan het bos niet alleen van dichtbij maar ook als onderdeel van het landschap.

contact: Karel De Wagter, tel. 0485/99 55 86
lees meer: Dag van de Trage Weg

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 7 oktober 2012
Fruithappening RLVA
Organisatie RLVA: Deze maal is RLVA te gast in het prachtig kader van EnjoyToday te Oudenaarde, dat op deze editie van Open Bedrijvendag zijn deuren opent. Om 10u00 wordt de locatie van EnjoyToday en de Fruithappening oficieel geopend. Je kan er terecht voor meer informatie over fruitbomen en streekeigen groen. Je kunt er fruitsappen, appel- en perensoorten proeven, een snoeidemonstratie en een entdemo bijwonen, meewandelen in de natuur o.l.v. een gids, informatie inwinnen over boomgaardvarieteiten, ...
lees meer.
Zondag 7 oktober 2012
Opendeurdag opvangcentrum voor wilde dieren
Organisatie VOC G'bergen-Lierde: Hoge Buizemont 211 te Geraardsbergen van 10u00 tot 18u00.
VOC G'bergen-Lierde en VOC G'bergen-Lierde op facebook.
Zaterdag 13 oktober 2012
Plantenstudiedag "Stadsflora in Zottegem".
PWG+ZV: Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60 (gsm 0474/77.82.76 enkel die dag). Samenkomst om 9u op de parking aan de achterkant van het station (gelegen tussen de Broeder Mareslaan, de Lyceumstraat en Bevegemkouter) of om 13u voor dezen die enkel 's namiddags willen aansluiten. De ganse dag planteninventarisatie in hok e3-24-11, met de stadskern en de omgeving van het Egmontkasteel, waarbij ook het gebruik van verschillende plantenboeken aan bod komt. Ook geschikt voor geinteresseerde beginners. Meebrengen: stevig schoeisel, flora's, loupe, lunchpakket met drank. Aansluitend vergadering voor het opstellen van de NWB-kalender 2012. Voorstellen kunnen ook vooraf telefonisch of schriftelijk doorgegeven worden aan Andre Van den Bergh, Vitsgaard 9, 1745 Opwijk, tel. 052/35.05.18.
Zaterdag 13 oktober 2012
Appelpluk
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
Zaterdag 13 oktober 2012
Mobiele fruitpers
Info: An De Schrijver, 0484/77.72.44. Van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. www.mobielefruitpers.com
Zaterdag 20 oktober 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie volgt na inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Volzet
Zondag 21 oktober 2012
Wandelen langs trage wegen in Elst en omgeving
Gids: Karel De Wagter, tel. 0485/99 55 86. Start om 14u00 aan de kerk te Elst (Brakel). Wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg en Week van het Bos. Einde rond 17u00. Voorzie je van stevige schoenen, eventueel kaarten, gps, verrekijker. Elst heeft een mozaieklandschap van vochtige weiden, kleine bosjes en kouters. Langs trage wegen kunnen we daar ten volle van genieten. We geven bijzondere aandacht aan het bos niet alleen van dichtbij maar ook als onderdeel van het landschap.
Woensdag 24 oktober 2012
Infoavond kringlooptuinieren
Organisatie IVLA. Start om 19u30 in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen, Meersbloem-Melden 46 A te Oudenaarde. Uw tuin, uw paradijs! Maar hebt u nog wel tijd over om ervan te genieten? Of gaat uw tijd vooral op aan karweitjes en tuinklusjes die steeds meer tuinafval opleveren? Het kan ook anders ... Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten en minder werk! Tijdens deze avond ontdekt u hoe u tuinafval kunt voorkomen en hoe u allerlei tuinresten nuttig en ook fraai en creatief in de tuin kunt gebruiken. Graag vooraf in te schrijven op het nummer 055/45 73 20.
Zondag 28 oktober 2012
Herfstwandeling in Brakelbos
Organisatie NP Boven-Dender. Wandeling van een 10-tal km door het boscomplex van Brakelbos-Louvierenbos-Pottelbergbos op het moment dat de herfstkleuren op hun mooist zijn. Afspraak om 14u aan kapel in D'Hoppe, nabij D'Hoppe (tussen de nrs. 7 en 9) te Vloesberg. Einde rond 17u. Info: Koen Steenhoudt, tel. 054/58.67.58, Koen Steenhoudt. Gratis voor Natuurpunt-leden, niet-Natuurpunt-leden: 1EUR pp. of 2EUR per gezin.
Zaterdag 10 november 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie volgt na inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Volzet
Zaterdag 17 november 2012
Dag van de Natuur
Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen. Afspraak 9u30 aan de Boembekemolen (Brakel, Boembeke 18); later aankomen is geen probleem; loopt door tot na de middag; er is soep voorzien. Zijn onder meer voorzien: het aanplanten van een paar houtkanten, het scheren van een haag, ... tekst en uitleg over het natuurgebied en zijn beheer.
Zaterdag 24 november 2012
Eco-culinaire wandeling ism 11.11.11
Steeds meer hamert 11.11.11 op de gevolgen van de klimaatverandering op het Zuiden. Omdat we daar op dezelfde lijn zitten willen we 11.11.11 graag ondersteunen. Sedert enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake wat kennis heeft, begeleid. Natuurpunt Zwalmvallei organiseert een korte themawandeling rond klimaatsverandering en biodiversiteit die mensen na de wandeling laat aansluiten bij een tafel met hetzelde thema. Afspraak om 15u30 te Zottegem, Tweekerkenstraat 89. Er wordt vooraf ingeschreven via tel 0498/10 95 39 van Vincent Decroock. De prijs bedraagt 25 EUR.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN