vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 november 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

Een week later dan voorzien een uitnodiging tot de onderstaande activiteiten. Werken, wandelen en eten: daar moet iets bij zijn dat je zint.

  Dag van de Natuur

Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van jong tot oud.

Afspraak op 17 november om 9u30 aan de Boembekemolen (Brakel, Boembeke 18); later aankomen is geen probleem; loopt door tot na de middag; er zijn boterhammen met beleg en soep voorzien. Zijn onder meer gepland: het aanplanten van een houtkant, het scheren van een haag, ... tekst en uitleg over het natuurgebied en zijn beheer.

contact: Chris Nuyens, 0495/67 96 15

  Eco-culinaire wandeling

Steeds meer hamert 11.11.11 op de gevolgen van de klimaatverandering in het Zuiden. Omdat we daar op dezelfde lijn zitten willen we 11.11.11 daarin graag ondersteunen.

Sedert enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake wat kennis heeft, begeleid. Dit jaar heeft ook Natuurpunt Zwalmvallei zijn tafel en met thema klimaatsverandering en biodiversiteit.

Vooraf is er een korte themawandeling die ons na de wandeling laat aansluiten bij de tafel. Afspraak op 24 november om 15u30 te Zottegem, Tweekerkenstraat 89. Er wordt vooraf ingeschreven via het onderstaand contact. De prijs bedraagt 25 EUR.

contact: Vincent Decroock, 0498/10 95 39

  Maken van een voederplank

Op zondag 2 december maken we, begeleid door Bart Magherman, een winterwandeling, op zoek naar overwinterende vogels en, aansluitend, maken de aanwezige kinderen een voederplank.

Samenkomst om 14u00 aan de ingang van het domein Breivelde, Grotenbergestraat te Zottegem (rechtop de kerk te Grotenberge). Tijdens het maken van de voederplankjes tracteert NP Zwalmvallei op een warme kop koffie. Einde omstreeks 17u00. Prijs van de voederplnkjes: aan kostprijs.

  Zwalmvallei gaat helemaal mobiel

Het is duidelijk dat mobiel internet steeds meer zijn weg vind naar de gebruiker. Daar worden ook steeds meer toestellen voor beschikbaar gesteld. En gezien die gebruiker ook interesse kan hebben in Natuurpunt Zwalmvallei ... zorgt Natuurpunt Zwalmvallei er voor dat een aangepaste website ter beschikking wordt gesteld.

Bij beperkte schermbreedte wordt de opmaak van de webpagina zo gewijzigd dat er onder meer slechts 1 kolom in beeld komt in plaats van 2 bij de reguliere website. De inhoud van de 2de kolom komt dan helemaal onderaan de pagina te staan. Zo blijft de website steeds goed leesbaar.
De vorige mobiele versie (september 2011) van onze website wordt binnenkort van het web gehaald.

contact: webmaster
onze website: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Investering in groene energie keldert

Het aantal investeringen in hernieuwbare energie keldert. Naast zonnepanelen komen er ook spectaculair minder windmolens en biomassacentrales bij.

Twee windmolens, drie biogascentrales en 25.000 zonnepanelen. Meer groene installaties kwamen er dit jaar niet bij in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Ter vergelijking: in 2011 werden twintig windmolens, vier biogas- en vijf biomassacentrales, een waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen opgestart. Samen goed voor 874 megawatt energie. Die capaciteit kan 525.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dit jaar zitten we maar aan 157 megawatt, ongeveer een zesde.

En dat terwijl we klimaat- en energiedoelstellingen moeten halen en hernieuwbare energie een van de motoren van economische heropleving moet zijn.

teken de petitie van Ecopower: www.ecopower.be

  Cursus Natuurgids 2013

Vind je het leuk om jouw enthousiasme voor de natuur met anderen te delen? Schrijf je dan in voor een cursus natuurgids.

Deze cursus leert de deelnemers de natuur herkennen en begrijpen en deze inzichten doorgeven aan anderen. Bovendien krijgen de deelnemers tijdens een aantal excursies tips om duurzame ontwikkeling in te passen in activiteiten.

De cursus wordt georganiseerd CVN in samenwerking met De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu te Geraardsbergen en loopt van 17/01/2013 tot 10/10/2013. Er zijn zowel theoretische lessen als praktijkexcursies. Wie deelneemt en een praktische opdracht volbrengt, kan het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft men voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.

contact: CVN, Pieter Blonde, 055/33.54.49
lees meer: www.c-v-n.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 10 november 2012
Cursus kettingzagen module 2
Cursus over de techniek van het vellen van bomen. Van 9u00 tot 16u00, locatie volgt na inschrijving. Cursus bedoelt voor zij die als vrijwilliger en binnen onze natuurgebieden actief zijn met de kettingzaag. Info en inschrijven: Jan François
Zaterdag 17 november 2012
Dag van de Natuur
Tijdens de Dag van de Natuur zet Natuurpunt het natuurbeheerwerk in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen, van de allerjongsten tot de wat ouderen. Afspraak 9u30 aan de Boembekemolen (Brakel, Boembeke 18); later aankomen is geen probleem; loopt door tot na de middag; er zijn boterhammen met beleg en soep voorzien. Zijn onder meer gepland: het aanplanten van een houtkant, het scheren van een haag, ... tekst en uitleg over het natuurgebied en zijn beheer.
Zaterdag 24 november 2012
Eco-culinaire wandeling ism 11.11.11
Steeds meer hamert 11.11.11 op de gevolgen van de klimaatverandering op het Zuiden. Omdat we daar op dezelfde lijn zitten willen we 11.11.11 graag ondersteunen. Sedert enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake wat kennis heeft, begeleid. Natuurpunt Zwalmvallei organiseert een korte themawandeling rond klimaatsverandering en biodiversiteit die mensen na de wandeling laat aansluiten bij een tafel met hetzelde thema. Afspraak om 15u30 te Zottegem, Tweekerkenstraat 89. Er wordt vooraf ingeschreven via tel 0498/10 95 39 van Vincent Decroock. De prijs bedraagt 25 EUR.
Zondag 2 december 2012
Winterwandeling, op zoek naar overwinterende vogels en aansluitend het maken van een voederplank
Gids: Bart Magherman, tel: 09/360.09.99. Samenkomst om 14u00 aan de ingang van het domein Breivelde, Grotenbergestraat te Zottegem (rechtop de kerk te Grotenberge). We maken een winterwandeling in het domein en knutselen daarna met de kinderen voederplankjes in elkaar bij een warme kop koffie. Einde omstreeks 17u.
zondag 16 december 2012
Op zoek naar overwinterende watervogels in de Scheldevallei
ZV+VWG: Gids: Bart Magherman, tel: 09/360.09.99. Afspraak om 9u00 aan de Scheldebrug van Zingem-Nederzwalm, einde rond 12u00

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN