vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 december 2012
Beste ###FIRSTNAME###,

We hebben geen stoomboot of een witte baard, maar toch worden de kinderen deze maand extra verwend!

Hun eigenhandig samengetimmerde voederplank zal hen een winter lang met enthousiasme laten kijken terwijl de vogeltjes genieten van de zaden.
Andere kinderen zullen er bij zijn als hun geboorteboom wordt geplant.

Met de top in Doha kunnen we in deze flits uiteraard niet heen om het klimaat.


  Restauratie Boembekemolen start

Eindelijk, na meer dan 10 jaar zwoegen in dit dossier ...
op 7 januari 2013 starten de restauratiewerken aan de Boembekemolen. De aannemer is P. Nijs nv uit Deinze, de architect is Architectenbureau Sabine Okkerse bvba. De duur van de werken is voorzien op 180 werkdagen.

Dit project vergt, niettegenstaande een aanzienlijke bijdrage door de overheid, nog steeds een grote restfinanciering. Om daaraan tegemoet te komen rekent onze vereniging ook op uw steun!

steun dit project: www.ikwilhelpen.be
lees meer: het dossier omtrent de Boembekemolen

  Maken van een voederplank

Op zondag 2 december maken we een winterwandeling, op zoek naar overwinterende vogels en, aansluitend, maken de aanwezige kinderen een voederplank.

Samenkomst om 14u00 aan de ingang van het domein Breivelde, Grotenbergestraat te Zottegem (rechtop de kerk te Grotenberge). Tijdens het maken van de voederplankjes trakteert NP Zwalmvallei op een warme kop koffie. Einde omstreeks 17u00. Prijs van de voederplankjes: aan kostprijs.

  Geboortebos te Brakel

Op 22 december 2012 zal er te Brakel op gronden van Natuurpunt een geboortebos worden aangeplant met abeel en els. Dit is een initiatief van de gemeente Brakel en Natuurpunt Zwalmvallei. Bijna 400 ouders van kinderen die de laatste 3 jaar werden geboren werden daarbij uitgenodigd.

  Cursus natuur-in-je-tuin

In 2013 start Natuurpunt Zwalmvallei met de unieke cursus 'natuur in je tuin'. Met een beetje kennis,een aantal eenvoudige technieken en een deugddoende inspanning, kan je de biodiversiteit in jouw tuin doen toenemen. Jouw tuin als een mininatuurgebiedje: het kan!

De cursus is ingedeeld in vijf modules en tien activiteiten: vijf lessen (de kennis) en vijf 'handen-uit-de-mouwen-momenten' (de technieken), verspreid over 5 maanden: van half januari tot eind mei. Lessen en activiteiten worden verzorgd door professionele natuureducatieve medewerkers van Natuurpunt.

Tijdens de eerste les starten we een Natuur-in-je-tuin-blog op zodat je info kan uitwisselen, vragen stellen en foto's van je eigen tuinactiviteiten kan delen met de andere cursisten. Op het eind van de cursus ontvang je een leerbewijs.

Data:
Woensdag 16 januari, 20u00. De ecologische siertuin, cursustraject en opening van de cursusblog. Lesgever Joeri Cortens. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Woensdag 30 januari, 20u00. Vogels voeren en beloeren. Lesgever: Vincent Decroock. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zaterdag en zondag 2 en 3 februari. Het Grote Vogelweekend. Vogels tellen in eigen tuin. We houden contact met elkaar via de Natuur-in-je-tuin-blog.
Zaterdag 16 februari, 13u30. De ecotuin, creatief met snoeihout: wilgentenen vlechten, egelschuilplaats bouwen ... Lesgever: Joeri Cortens. In 't Molenaarshuis, Molenberg 9, Zwalm (Sint-Denijs-Boekel)
Woensdag 13 maart, 20u00. Oog in oog met wilde bijen. Lesgever Joeri Cortens. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zondag 7 april, 14u00. Bijenexcursie en bijenhotelletje bouwen. Lesgever Joeri Cortens. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke).
Woensdag 17 april, 20u00. Vogelzang in de tuin. Lesgever Koen Leysen. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zaterdag 20 april, 18u00. Herkennen van de vogelzang in Bevegem en het Domein van Breivelde. Lesgever Koen Leysen. Inkom zwembad, Zwembadstraat 1, Zottegem (Bevegem).
Woensdag 8 mei, 20u00. Tuin vol vlinders en vlinderspel. Lesgever Wim Veraghtert. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zondag 26 mei, 14u00. Vlinder mee en vlinderexcursie. Lesgever Wim Veraghtert. Inkom zwembad, Zwembadstraat 1, Zottegem (Bevegem).
Zondag 9 juni. Bezoek aan een bijzondere tuin. Plaats en uur van samenkomst door de cursisten onderling af te spreken.

Prijs: 40 euro voor leden, 50 euro voor niet-leden.
Inschrijven: via mail naar Vincent Decroock en overschrijving van het cursusbedrag op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'Natuur in je tuin'.
Kan je er de hele cursus niet bij zijn, maar wens je toch een of twee modules te volgen,dan kan dat ook. De prijs per module bedraagt 12 euro, behalve voor 'Vogels voeren en beloeren': 6 euro. Inschrijven via dezelfde weg met vermelding van de module die je wenst te volgen: vogels voeren - ecotuin - wilde bijen - vogelzang - vlinders.

contact: Vincent Decroock, 0498/10.95.39

  Brandhout te koop

Het beheer van onze natuurgebieden levert met regelmaat brandhout. Dat brandhout wordt dan te koop aangeboden. Heb je interesse in brandhout?
Of heb je interesse in een deel zaagwerken waarbij je het hout gratis meeneemt?

neem dan contct met: Chris Nuyens

  Spaar voor meer natuur met Lampirus

Het klikt tussen Natuurpunt en de groene energieleverancier Lampiris. Lampiris zal, voor elke klant die daarvoor kiest, jaarlijks 2,5% van het energiegedeelte van de energiefactuur doorstorten aan Natuurpunt zonder dat het aan de klant 1 cent meer kost. Met die overeenkomst investeren Natuurpunt en Lampiris samen in meer natuur in Vlaanderen. Gemiddeld zal de steun per klant 27 euro per jaar bedragen.

Nog tot en met 15 december schenkt de groene energieleverancier per nieuwe klant sowieso 6 euro aan Natuurpunt.

lees meer: spaar mee

  Een ambitieus klimaatbeleid

Je beheert 17.000 miljard Euro en je bent geen groene jongen ... wat doe je dan? Wel, dat lees je hieronder.

Naar aanleiding van de herverkiezing van de Amerikaanse President en de Chinese leiderswissel en dat net voor de klimaattop in Doha, pleit een groep van de grootste investeerders ter wereld, waaronder de European Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), om een ambitieus klimaatbeleid.

In een open brief aan de regeringen van de grootste economieen ter wereld vragen zij een nieuwe dialoog om de ergste scenario's te vermijden en de economie te vrijwaren voor de gevolgen van een sterke klimaatverandering.

De investeerdersgroepen die meewerkten aan de brief kondigen ook aan dat ze zich verenigen in een nieuwe Global Investor Coalition on Climate Change (GIC), die de stem van de internationale investeerdersgemeenschap moet laten horen op het vlak van klimaatthema's.

lees meer: globalinvestorcoalition.org

  Wereldbank: +4C maakt wereld onleefbaar

'Ik hoop dat dit rapport u zo erg schokt, dat u in actie schiet' schrijft de Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim in het voorwoord van 'Turn down the heat. Why a 4C warmer world must be avoided'.

De Wereldbank vroeg het Potsdam Institute for Climate Impact Research om in kaart te brengen hoe het de aarde en de mens vergaat bij een opwarming van 4 graden Celsius. De auteurs komen tot de conclusie dat de gevolgen van een dergelijke klimaatopwarming zo desastreus zijn, dat adaptatie eraan of de gevolgen ervan opvangen waarschijnlijk onmogelijk is. De wereldgemeenschap moet het simpelweg vermijden. Nochtans gaan we er met de huidige emissies binnen de eeuw naar 4 graden opwarming.

lees meer: www.worldbank.org
lees meer: het rapport

  Enfin, waar wacht je nog op!?

Als de grote jongens onder de investeerders en de Wereldbank, geen van de beiden bepaald bekend als naieve groene jongens, de klimaatopwarming zo belangrijk vinden ... is er dan niet echt iets gaande!? Moeten we er met z'n allen niet iets aan doen? Jawel, maar kunnen we dat?

Met de klassiekers als bvb energiesparen kan dat, maar dat kan ook met het eten van minder vlees: geen enkele menselijke activiteit heeft een grotere impact op het klimaat dan de vleesproductie!

Vegetariers redden dus de wereld en hebben betere seks. Een onderzoek aan Berkeley, de universiteit van Californie, heeft aangetoond dat de consumptie van soja de seksuele activiteit verhoogt.
Elf maanden lang hielden de onderzoekers bij wat de apen in het Kibale National Park in Oeganda aten ... als dat geen argument is! Lees meer: www.nieuwsblad.be

  Chefs van de toekomst

De leerlingen van Ter Duinen uit Koksijde winnen de eerste veggie kookwedstrijd voor hotelscholen in Belgie en mogen zich dus de Chefs van de toekomst noemen. Tijdens een grote finale op de Horeca Expo in Gent namen ze het op tegen Colomaplus uit Mechelen en het Sint-Theresia Instituut uit Deinze, die als beste uit de voorronde gekomen waren.

Deze wedstrijd was een primeur voor Belgie en werd georganiseerd door EVA vzw in samenwerking met Planete Vie.

bekijk: laat je smaakpapillen prikkelen

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 2 december 2012
Winterwandeling, op zoek naar overwinterende vogels en aansluitend het maken van een voederplank
Gids: Bart Magherman, tel: 09/360.09.99. Samenkomst om 14u00 aan de ingang van het domein Breivelde, Grotenbergestraat te Zottegem (rechtop de kerk te Grotenberge). We maken een winterwandeling in het domein en knutselen daarna met de kinderen voederplankjes in elkaar bij een warme kop koffie. Einde omstreeks 17u.
zondag 16 december 2012
Op zoek naar overwinterende watervogels in de Scheldevallei
ZV+VWG: Gids: Bart Magherman, tel: 09/360.09.99. Afspraak om 9u00 aan de Scheldebrug van Zingem-Nederzwalm, einde rond 12u00
Zondag 27 januari 2013
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Info: Leen De Temmerman, 0499/59 36 24. Samenkomst om 10u00 aan Penitentenlaan (kruispunt met Romeinsplein) te Zottegem (Velzeke). Wandeling in het natuurgebied Jan de Lichte. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in 'cafe St-Cecilia'. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN