vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 januari 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Mag 2013 dan al een minder gelukkig cijfer in zich dragen, Natuurpunt Zwalmvallei verheugt zich alvast op wat dit jaar zal brengen. Met de restauratie van de Boembekemolen wordt dit jaar, zonder overdrijving, een kantelmoment in haar werking. Met de molen als trekpleister voor velen die houden van natuur, historisch erfgoed of gewoon het klaterende water, zal de molen een sterke impuls geven aan het omliggend natuurgebied en de werking van onze vereniging.

... hou er rekening mee, nog voor eind 2013 komt er een receptie bij de beëindiging van de werken aan de molen, 1ste fase! Je hoort er nog van!

Wil je de restauratie steunen, wat zeer nodig is, klik hier!

Uiteraard onze beste wensen voor jullie allen, geen vele dure dingen, neen gewoon heel veel geluk in 2013!


  Cursus natuur-in-je-tuin

Natuur ontdekken begint in je eigen tuin! De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken.

Met een beetje kennis, een aantal eenvoudige technieken en een deugddoende inspanning, kan je de biodiversiteit in jouw tuin doen toenemen. Jouw tuin als een mininatuurgebiedje!

De cursus loopt van half januari tot begin juni. De cursus is ingedeeld in vijf modules van één les en één activiteit en uit een uitstap. De lessen worden verzorgd door professionele lesgevers van Natuurpunt-Educatie.

Tijdens de eerste les starten we een Natuur-in-je-tuin-blog op zodat je info kan uitwisselen, vragen stellen en foto's van je eigen tuinactiviteiten kan delen met de andere cursisten. Op het eind van de cursus ontvang je een leerbewijs.

Voor meer info, zie onze kalender
contact: Vincent Decroock, 0498/10.95.39

  Nieuwjaarsreceptiewandeling

Onze nieuwjaarsreceptiewandeling is al ruim een traditie. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaarsreceptiewandeling gesmaakt!

Dit jaar zoeken we Velzeke op. We spreken er af op zondag 27 januari om 10u aan de Penitentenlaan (kruispunt met Romeinsplein). Na een wandeling in het natuurgebied langs de Molenbeek en Paddestraat is er onze receptie.

contact: Leen De Temmerman, 0499/59 36 24

  Lentemaaltijd 2013

Onze Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei, komt weer in zicht. Op zondag 24 februari verwachten we jullie allen vanaf 11u30 in de zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Warme beenhesp,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Veggieschotel

De prijs bedraagt voor volwassenen 14 EUR voor kinderen 9 EUR. Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!

Info: , 09/361 03 00
Lees meer: Lentemaaltijd 2013
Link: facebook.com/events; nodig je vrienden uit!

  Kalender 2013

Onze kalender voor 2013 is, op enkele details na, rond. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2013 weeral een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

De feestmomenten zijn intussen vertrouwde namen: de nieuwjaarsreceptiewandeling, de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.

De Vlaamse Ardennendag, dé trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen, gaat dit jaar door in ons werkingsgebied, in de Kaaihoeve te Zwalm.

Evident zullen er dit jaar enkele momenten zijn waarop we de werken aan de Boembekemolen zullen bezoeken: de Boembekefeesten, Open Monumentendag. Wanneer de eerste fase van de werken achter de rug zullen zijn zal u ongetwijfeld ook nog van ons horen! Dat laten we gegarandeerd niet ongemerkt voorbij gaan.

Weet dat er ook een mobiele webversie van de kalender bestaat. Handig wanneer je onderweg nog twijfelt aan de afspraakplaats van een activiteit. Het url van de mobiele website is net als die van grote broer: www.natuurpuntzwalmvallei.be. De website kiest voor jou de mobiele versie op basis van je schermbreedte.

Speur er onze kalender op na!

  Food, Inc.

Wat weten we eigenlijk over het eten dat we in onze plaatselijke supermarkt kopen? In deze documentaire laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedselindustrie zien. Hij legt de uiterst gemechaniseerde processen bloot die lang voor de consument verborgen zijn gehouden. De film onthult de verrassende en vaak schokkende waarheid over wat we eten en hoe dat geproduceerd wordt. Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? En hoe ontwikkelt de wereldwijde voedselindustrie zich?

De documentaire poogt de kijker, aan de hand van beelden en verhalen bewuster te maken van wat hij eet. De film werd in de VS genomineerd voor een Oscar, voor de Academy Award en hij kreeg zes andere nominaties. Daarnaast won de film vier verschillende awards als Beste Documentaire. Food, inc. is een eye-opener voor iedereen die meer wil weten over voedsel en voedselproductie. Een film van hetzelfde productiehuis als ‘An Inconvenient Truth’ met Al Gore.

Wanneer: woensdag 30 januari om 20:00 met korte inleiding door Milieufront Omer Wattez (MOW).
Waar: De Woeker, adres: Woeker 3, 9700 Oudenaarde
Inkom: 4 euro, MOW-leden 3 euro.
Kaarten op het MOW-secretariaat tijdens de kantooruren (Kattestraat 23, Oudenaarde) of de avond zelf. Inschrijven krijgt de voorkeur.
Wie: een organisatie van MOW vzw, met ondersteuning van Milieuraad Oudenaarde.

Info: Liesbeth Van den Bossche of tel. 055 30 96 66
Link: facebook.com/events
Link: milieufrontomerwattez.be

  Tel mee met Tom Van Dyck

Kop koffie op het aanrecht, alle ogen gericht op de voederplank en het notitieboekje in de aanslag. De winter is weer daar. Tijd om de hongerige tuinvogels te helpen met extra voedsel. Doe mee aan het Grote Vogelweekend van Natuurpunt! Tel op 2 en 3 februari met Tom Van Dyck de meesjes, musjes en lijsters in je tuin en geef je resultaten door.

Omcirkel 2 & 3 februari 2013 alvast in je agenda (voor scholen: vrijdag 1 februari) en surf voor meer info naar vogelweekend.be. Je maakt er kennis met de meest voorkomende tuinvogels en hun gezang en ontdekt er hoe je hen kan verwennen met een aangepast menu. Neem deel aan de Grote Vogelwedstrijd. Misschien win jij de prijs voor de mooiste voederplank van Vlaanderen!

  Straffe uitspraak!

Willy De Roovere, tot eind 2012 directeur van de nucleaire waakhond FANC: 'Weet niet of risico kernenergie nog aanvaardbaar is'.
Het verstand komt duidelijk met de jaren!

lees meer: www.deredactie.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Woensdag 16 januari 2013
Unieke cursus 'natuur in je tuin'
Met een beetje kennis, een aantal eenvoudige technieken en een deugddoende inspanning, kan je de biodiversiteit in jouw tuin doen toenemen. Jouw tuin als een mininatuurgebiedje!

De cursus is ingedeeld in 5 modules en 10 activiteiten: 5 lessen (de kennis) en 5 'handen-uit-de-mouwen-momenten' (de technieken), verspreid over 5 maanden. Lessen en activiteiten worden verzorgd door professionele natuureducatieve medewerkers van Natuurpunt.

Tijdens de eerste les starten we een Natuur-in-je-tuin-blog op zodat je info kan uitwisselen, vragen stellen en foto's van je eigen tuinactiviteiten kan delen met de andere cursisten. Op het eind van de cursus ontvang je een leerbewijs.

Prijs: 40 euro voor leden, 50 euro voor niet-leden. Inschrijven: via Vincent Decroock en overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'cursus Natuur in je tuin'. Wens je slechts één of twee modules te volgen is de prijs per module 12 euro, behalve voor 'Vogels voeren en beloeren': 6 euro. Inschrijven via dezelfde weg met vermelding van de module die je wenst te volgen.
contact: Vincent Decroock, 0498/10.95.39

Data:
Woensdag 16 januari, 20u00. Module 1: De ecologische siertuin, cursustraject en opening van de cursusblog. Lesgever Joeri Cortens. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Woensdag 30 januari, 20u00. Module 2: Vogels voeren en beloeren. Lesgever: Vincent Decroock. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zaterdag en zondag 2 en 3 februari. Module 2: Het Grote Vogelweekend. Vogels tellen in eigen tuin. We houden contact met elkaar via de Natuur-in-je-tuin-blog.
Zaterdag 16 februari, 13u30. Module 1: De ecotuin, creatief met snoeihout: wilgentenen vlechten, egelschuilplaats bouwen ... Lesgever: Joeri Cortens. In 't Molenaarshuis, Molenberg 9, Zwalm (Sint-Denijs-Boekel)
Woensdag 13 maart, 20u00. Module 3: Oog in oog met wilde bijen. Lesgever Joeri Cortens. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zondag 7 april, 14u00. Module 3: Bijenexcursie en bijenhotelletje bouwen. Lesgever Joeri Cortens. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke).
Woensdag 17 april, 20u00. Module 4: Vogelzang in de tuin. Lesgever Koen Leysen. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zaterdag 20 april, 18u00. Module 4: Herkennen van de vogelzang in Bevegem en het Domein van Breivelde. Lesgever Koen Leysen. Inkom zwembad, Zwembadstraat 1, Zottegem (Bevegem).
Woensdag 8 mei, 20u00. Module 5: Tuin vol vlinders en vlinderspel. Lesgever Wim Veraghtert. In 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge).
Zondag 26 mei, 14u00. Module 5: Vlinder mee en vlinderexcursie. Lesgever Wim Veraghtert. Aan het inkomhek van PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm.
Zondag 9 juni. Bezoek aan een bijzondere tuin. Plaats en uur van samenkomst door de cursisten onderling af te spreken.
Woensdag 16 januari 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 1: de ecologische siertuin
Lesgever Joeri Cortens., Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Cursustraject en opening van de cursusblog.
Zondag 27 januari 2013
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Info: Leen De Temmerman, 0499/59 36 24. Samenkomst om 10u00 aan Penitentenlaan (kruispunt met Romeinsplein) te Zottegem (Velzeke). Wandeling in het natuurgebied Jan de Lichte. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in 'café St-Cecilia'. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel.
Woensdag 30 januari 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 2: Vogels voeren en beloeren
Lesgever: Vincent Decroock. Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Meer detail zie 16/01/2012.
Vrijdag 1 februari 2013
Algemene vergadering
Info: Jan François, 09/361.03.00. Afspraak om 20u00 in de B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, te Zwalm (Nederzwalm). Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
Zaterdag en 2 en zondag 3 februari 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 2: het Grote Vogelweekend
Vogels tellen in eigen tuin. We houden contact met elkaar via de Natuur-in-je-tuin-blog. Meer detail zie 16/01/2012.
Zaterdag 16 februari 2013
cursus 'natuur in je tuin' - Module 1: De ecotuin, creatief met snoeihout
Lesgever: Joeri Cortens. Om 13u30 in 't Molenaarshuis, Molenberg 9, Zwalm (Sint-Denijs-Boekel). Wilgentenen vlechten, egelschuilplaats bouwen. Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 24 februari 2013
Lentemaaltijd
Info: Jan François, 09/361.03.00. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 14EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
lees meer: Lentemaaltijd 2013

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN