vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 februari 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Wedden dat het lente wordt
dat de knoppen gaan springen
de vogels weer gaan zingen
en de tijd tot de lentemaaltijd kort?

Het wordt weer genieten
van het lekkers van de dis
een luiwerk heel erg fris
de tijd begint op te schieten!


... bestel dus nu al maar je kaarten voor de Lentemaaltijd!


  Lentemaaltijd 2013

Onze Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei, komt weer in zicht. Op zondag 24 februari verwachten we jullie allen vanaf 11u30 in de zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Warme beenhesp,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Veggieschotel

De prijs bedraagt voor volwassenen 14 EUR voor kinderen 9 EUR. Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!Info: , 09/361 03 00
Lees meer: Lentemaaltijd 2013
facebook.com/events; nodig je vrienden uit!

  Kom je graag helpen?

Ieder jaar zijn er handen te kort op onze Lentemaaltijd ... zin om in te springen? Je bent welkom! Laat dit weten via het onderstaande contact.

Help je liever met andere dingen: ook dat kan; er is zoveel te doen binnen onze vereniging! Laat ook dat weten via onderstaand contact.

contact: , 09/361 03 00

  Boembekemolen in restauratie

Na meer dan 10 jaar duwen aan de kar heeft het iets onwezenlijks: de werken aan de Boembekemolen zijn op 7 januari effectief gestart. Met de voorziene 180 werkdagen moet fase 1 van de restauratiewerken ergens in het najaar zijn afgerond.

In de eerste fase zal het molengebouw worden gerestaureerd, zal het huisje aan de straatkant worden vervangen door een bio-ecologisch verantwoord gebouwtje en zal het waterwiel worden geplaatst. Het waterwiel zal worden voorzien van een kleine waterkrachtcentrale die groene groene stroom zal leveren.

In een volgende fase zal de molen maalvaardig worden gemaakt. De laatste fase voorziet in de oprichting van een bezoekersruimte.

Laat de Boembekemolen weer draaien!
Om het hele project te realiseren is Natuurpunt op zoek naar extra financiële middelen. Alle giften zijn welkom op rekeningnummer met IBAN BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt met vermelding "Project 3671, Boembekemolen". Vanaf een gift van 40 euro ontvang je een fiscaal attest.
                              

  Cursus natuur-in-je-tuin

Natuur ontdekken begint in je eigen tuin! De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken.

Met een beetje kennis, een aantal eenvoudige technieken en een deugddoende inspanning, kan je de biodiversiteit in jouw tuin doen toenemen. Jouw tuin als een mininatuurgebiedje!

De cursus loopt van half januari tot begin juni. De cursus is ingedeeld in vijf modules van één les en één activiteit en uit een uitstap. De lessen worden verzorgd door professionele lesgevers van Natuurpunt-Educatie.

>> Voor de komende modules kan je nog steeds inschrijven! <<

Voor meer info, zie onze kalender
contact: Vincent Decroock, 0498/10.95.39

  Steenbergen.flits

Wist je dat onze vrienden van het natuurgebied Steenbergse Bossen een eigen flits hebben? Wil je specifieke informatie krijgen over dat natuurgebied schrijf je dan in via de onderstaande link.

schrijf IN
of lees steenbergen.flits

  Wat vangt de kat?

In 2008 telde ons land 1.974.000 katten. Eén op de vier gezinnen bezit minstens één kat. Katten zijn geduchte muizenvangers en daarom voor de Zoogdierenwerkgroep een uitgelezen hulp bij het onderzoek naar muizen.

Opzet
Huiskatten brengen regelmatig een gevangen muis aan. Allemaal samen vangen ze naar schatting jaarlijks meer dan tien miljoen muizen. Tien miljoen dieren die ons meer kunnen vertellen over waar welke muizensoorten voorkomen. Mogelijk heb jij ook één of zelfs meerdere katten. Dan kan je meewerken aan dit project door iedere vangst van je kat te melden via de website waarnemingen.be. Voeg dan wel één of meerdere foto’s bij ter controle.

Werk je mee?
Ga naar deze link, lees er hoe je te werk gaat en geef je resultaten door via de volgende link.

Bekijk ook www.deredactie.be.

  Diggie's kookboekje

Op Diggie is er steeds aandacht geweest om bewust en op een milieuvriendelijke te werken, waaronder het bewust(er) omgaan met voeding.

Hét project van het kalenderjaar 2012 op Diggie was gezonde, (bio)logische en lokale voeding op kamp! Eén van de mooie resultaten van dit jaarproject was het kookboekje ...

Het kookboekje gemaakt is door eigen vrijwilligers en met foto's van de eigen kampen! Het kookboekje kun je hieronder downloaden. Vanaf nu wordt er op de kampen en weekends nog lekkerder, verantwoorder, gezonder, (bio)logischer, smakelijker,... gegeten dan ooit tevoren!

contact: info@diggie.be
lees meer: www.diggie.be
lees meer: kookboekje.pdf

  Vrijwilligers gezocht!

Als amfibieën in het voorjaar ontwaken uit hun winterslaap trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Door ons dichte wegennet moeten heel wat amfibieën tijdens hun tocht een straat oversteken. Dat doen ze voornamelijk tijdens de schemering of de vroege nacht. Jammer genoeg vallen er jaarlijks heel wat verkeersslachtoffers onder de amfibieën.

De gemeente Zwalm plaatst sinds enkele jaren schermen in de Gaverbosdreef. Die schermen leiden de padden naar emmers die door vrijwilligers regelmatig geleegd moeten worden. Het is uiteraard moeilijk te voorspellen wanneer de dieren precies op pad gaan. Bij aanhoudende vorst blijven de amfibieën langer in hun winterslaap. Zachte winters zorgen voor een vroege trek. Zo doken er dit jaar reeds begin januari door het zachte weer hier en daar in het land al enkele dieren op, maar de daarop volgende vrieskou zal de grote massa nog wat tegen houden.

Kan je je vrijmaken om ’s avonds (tussen 19.30 en 22.30 uur) en/of ’s morgens de emmertjes in de Gaverbosdreef te controleren en de gevonden diertjes over te zetten? Wil je graag meehelpen, alleen of met enkele vrienden, stuur dan een mailtje naar de milieudienst.

contact: milieu@zwalm.be of bel 055/48 05 61
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Dagen zonder vlees

Daag jezelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Draag zo bij aan de collectieve ecologische besparing!

DZV is een actie voor en door vleeseters. Om collectief stil te staan bij de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Omdat we samen te veel en te gemakkelijk vlees en vis consumeren. En gezien de stijgende wereldbevolking dit niet langer houdbaar is.

Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen.

Per vegetarische dag bespaar je
- 11m2 op je ecologische voetafdruk
- 1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Doe online mee en volg je scores op de voet.
Of doe mee als groep. Vergelijk je scores en bespaar samen.
Elke dag telt. Want de grote DZV-teller rekent elke bijdrage mee.

shrijf je hier in
www.dagenzondervlees.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Vrijdag 1 februari 2013
Algemene vergadering
Info: Jan François, 09/361.03.00. Afspraak om 20u00 in de B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, te Zwalm (Nederzwalm). Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
Zaterdag en 2 en zondag 3 februari 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 2: het Grote Vogelweekend
Vogels tellen in eigen tuin. We houden contact met elkaar via de Natuur-in-je-tuin-blog. Meer detail zie 16/01/2012.
Zaterdag 16 februari 2013
cursus 'natuur in je tuin' - Module 1: De ecotuin, creatief met snoeihout
Lesgever: Joeri Cortens. Om 13u30 in 't Molenaarshuis, Molenberg 9, Zwalm (Sint-Denijs-Boekel). Wilgentenen vlechten, egelschuilplaats bouwen. Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 24 februari 2013
Lentemaaltijd
Info: Jan François, 09/361.03.00. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 14EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
lees meer: Lentemaaltijd 2013
Woensdag 13 maart 213
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 3: Oog in oog met wilde bijen
Lesgever Joeri Cortens., Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 17 maart 2013
Wandelen langs trage wegen te Elene en Leeuwergem
Info Karel De Wagter, 0485/99.55.86. In samenwerking met Pasar en MOW. Afspraak om 14u00 aan de kerk te Elene, Baron Ides de la Failleplein te Zottegem (Elene).
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN