vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 april 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Er is de lente die maar niet komen wil. Maar we geven niet op: met de onderstaande evenementen blijven we de lente uitdagen. Jij ook!?

  Natuurwandeling rond de Boembekemolen

Op zondag 21 april neemt de Brakelse bib even de tijd om haar talrijke natuurgidsen in de kijker te zetten en de daad bij het woord te voegen.

Onder leiding van een gids van Natuurpunt Zwalmvallei verkennen we een stukje gaaf natuurlandschap in de Zwalmvallei rond de Boembekemolen die dit jaar gerestaureerd wordt. In een eerste fase zal het molengebouw worden aangepakt en wordt het waterwiel geplaatst dat voor groene stroom zal zorgen. In een volgende fase wordt de molen maalvaardig gemaakt en in de laatste fase wordt een bezoekersruimte opgericht.

Natuurpunt Zwalmvallei en de vzw Boembeke produceren een bier, Boembeke Luiwerk, dat bij bepaalde activiteiten van de bib tijdens dit feestjaar (25 jaar Brakelse bib) wordt aangeboden.

Afspraak op zondag 21 april om 14u30 aan de Boembekemolen.
Meebrengen: stevige schoenen of laarzen. Initiatief: Bibliotheek Brakel.
Reserveer aub vooraf via brakel@bibliotheek.be of 055/42 12 45.

  Eerstesteenlegging Boembekemolen

Aansluitend bij de bovenstaande wandeling zal door meerdere prominenten (burgemeester, ...) een symbolische eerste steen worden gelegd aan de Boembekemolen.

We verwachten jullie allen aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke) op zondag 21 april om 16u30. Uiteraard mag je rekenen op een drank aangeboden door Natuurpunt Zwalmvallei en vzw Boembeke.

  Let's do it Zwalm! Zwerfvuilactie!

Nieuwe Datum: 13.04.2013!

Door de sneeuw midden maart kon de geplande zwerfvuilactie niet doorgaan op zaterdag 16 maart 2013. De zwerfvuilactie wordt verplaatst naar zaterdagnamiddag 13 april 2013 eveneens tussen 14u. en 17u. De gemeente stelt het nodige materiaal (fluohesjes, handschoenen, grijptangen, vuilzakken) ter beschikking om het opruimen vlot te laten verlopen.

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de zwerfvuilactie, bevestig dan je deelname voor 05 april 2013 aan de milieudienst (055 480 561 of milieu@zwalm.be). We sluiten de actie af samen met alle vrijwilligers met een welverdiend drankje. Voor meer info kan u eveneens terecht bij de milieudienst!

contact: milieu@zwalm.be, 055/48 05 61
lees meer: www.letsdoitbelgium.be

  Milieuboot voor Zwalm

Wil je ook weten of het water van de waterlopen in Vlaanderen nu wel of niet proper is? Ben je benieuwd hoe het zit met de fauna en flora langs de waterloop? Wat betekent water voor ons en voor de natuur?

De Milieuboot neemt je mee voor een boeiende en leerzame verkenningstocht op de Vlaamse rivieren en kanalen. Tijdens deze ontdekkingstocht kan je observeren, je kennis bijschaven, actief meedenken en meewerken.

Op zaterdag 20 april kan ook jij meevaren met de milieuboot. De Zwalmse milieuraad reserveerde in samenwerking met de gemeente de ‘Milieuboot’, voor een drie uur durende rondvaart op de Schelde. De milieuboot ligt in Oudenaarde en vertrekt om 10.00 uur. We komen samen om 9.45 uur in Oudenaarde, Eindrieskaai. Het einde van de tocht is voorzien om 13.00 uur. Wie zich wil inschrijven, stuurt een mailtje naar milieu@zwalm.be of telefoneert naar de milieudienst: 055/48.05.61. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

contact: milieu@zwalm.be of telefoneer de milieudienst op 055/48.05.61

  Workshop maaien met zeis

Door de intrede van machinale toestellen wordt handgereedschap vaak niet meer gewaardeerd. Een zeis is daar een voorbeeld van. Wanneer je geleerd hebt hoe makkelijk en goed een zeis het gras maait, ontdek je hoe efficiënt en plezierig dit is. Je spaart bovendien het milieu en de zenuwen van je buren.

Schrijf je snel in voor deze eendaagse cursus in St.-Maria-Oudenhove (zondag 28 april of zaterdag 4 mei, telkens van 9u tot 16u). Lesgever: Filip Verhaeghe.

meer info: liesbeth@milieufrontomerwattez.be, tel 055/30 96 66
lees meer: www.terratools.be

  Verbijsterende bijen

Bijen zijn verbijsterende wezens, ze vliegen van bloem tot bloem om nectar op te halen. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee waardoor ze bloemen gaan bestuiven. Deze bloemen groeien uit tot volwaardige vruchten en zaden van onze gewassen. Dit maakt van bijen heel belangrijke wezens voor onze landbouw en botanische biodiversiteit.

De laatste tijd hebben bijen het omwille van heel wat redenen moeilijker. Een belangrijk knelpunt voor zowel honingbijen als solitaire bijen is het tekort aan nectar en stuifmeel, vnl. in het najaar. Een extra aanbod aan planten met een goed stuifmeel- en nectargehalte is zeer welkom.

Wil jij ook verbijsterd worden?

Dit kan door een zadenmengsel van de Provincie Oost-Vlaanderen bij jou in de tuin in te zaaien tussen begin april en eind mei. Dit mengsel kan je verkrijgen:
te Zottegem werkdagen van 2 tot 15 april, tussen 9u00 en 12u00 op de Milieudienst, Trapstraat 43 te Zottegem en
te Zwalm, werkdagen van 2 tot 12 april, tussen 9u00 en 11u30 op de Milieudienst, Zuidlaan 36 te Zwalm.

lees meer: www.oost-vlaanderen.be

  New B

“De grootbanken hebben gefaald, ze helpen de economie en de wereld om zeep. De financiële en andere crises verplichten ons te zoeken hoe het beter kan. Als we een samenleving willen waar het goed is om leven, op basis van een duurzame economie, dan moet de samenleving de greep op het geld herwinnen. Alleen zo kunnen we zelf werk maken van die sociale, ecologische en democratische economie. Daarom hebben we onze eigen coöperatieve bank hard nodig.”     Dirk Barrez, Global Society / PALA.be

Meer dan 70 organisaties (NGOs, vakbonden, verenigingen, coöperaties) hebben hun krachten gebundeld in de coöperatieve New B. Met als objectief om een nieuwe coöperatieve bank op te richten die participatief, transparant, sober en eenvoudig is. Een nieuwe bank die investeert in de reële, lokale en duurzame economie. Via de Bond Beter Leefmilieu is ook Natuurpunt vertegenwoordigd in New B.

New B komt naar Zottegem met zijn New B tours, op dinsdag 21 mei, om 20u0 in het Ontmoetingscentrum te Velzeke.

lees meer: www.newb.coop
facebook: New B op facebook

  Matige vleesconsumptie verlengt je leven

"Het risico op hart- en vaatziekten kan worden verkleind door een gematigde vleesconsumptie die beperkt blijft tot 20 gram per dag. ... Vleeswaren als worst, salami en ham met een hoog vet- en cholesterolgehalte zijn de grootste boosdoeners."

Dat schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). Het VILT heeft als opdracht een betere kennis van en begrip voor de Vlaamse land- en tuinbouw te bevorderen en wordt gevormd, naast een aantal provincies, door de landbouworganisaties en andere aan landbouw gelinkte actoren. Opmerkelijk toch dat dergelijke organisatie deze uitspraak doet!

lees meer: www.vilt.be

  Het voedselbos

Het voedselbos is erg actief betrokken bij permacultuurprojecten in het Gentse. Zo zijn er de stadsmoestuinen in het Rabot, de begeleiding van schoolmoestuinen, vele voordrachten en cursussen en zijn we ook betrokken bij de bio-dynamische beweging en transition towns.

En ze bouwen verder... In 2012 was er een heerlijk geslaagde permacultuurontwerpcursus in Het Voedselbos. Ook in april 2013 starten ze met een nieuwe permacultuurontwerpopleiding in zes modules. Interesse?

contact: voedselbos@gmail.com, 09/280 00 01
lees meer: www.voedselbos.be
wat is permacultuur: nl.wikipedia.org

  Paasatelier: lente in zicht!

Voel jij ook stilaan de lentekriebels? Het wordt warmer, planten duiken op, dieren worden weer actief en de natuur toont al enkele frisse kleuren.

Op 9 april ben je samen met je vrienden van harte welkom in De Helix. Wil je graag het zonnetje tevoorschijn toveren en zelf weerman spelen? Het wordt hier zeker een graadje warmer. Ga net als de kleurige bosbloempjes de wedstrijd aan om licht en zon op te vangen in het bos. Als je snel bent, lukt het wel. Steek de vogels een handje toe, ze hebben zoveel werk in ‘t voorjaar. Wie weet ben jij wel een knappe nestenbouwer. Neem deel aan de race zoals de bijtjes dat doen! En natuurlijk, geen paasfeest zonder eieren! Behalve het eieratelier, gaan alle activiteiten buiten door!

Ouders en grootouders kunnen rekenen op een warm onthaal. Voor wie graag in de buurt blijft: de tentoonstellingen zijn vrij te bezoeken en we stellen een aantal interessante wandelingen voor.

Gaat door op 9 april 2013 van 13u30 tot 16u30 in De Helix, Hoogvorst 2 te Geraardsbergen (Grimminge). Gratis activiteit maar verplicht inschrijven tot ten laatste 8 april om 12u00.

inschrijven: katrien.reygaerts@lne.vlaanderen.be, 054/317973

  Everzwijnen en flora

Op 25-26 mei is er een weekend voor en door natuurliefhebbers in de streek van de Viroin.

Op het programma staat het observeren van Everzwijnen en het bewonderen van de voorjaarsflora op de kalkhoudende heuvels, genaamd Tiennes. De organisatie gebeurt door vrijwilligers die reeds instonden voor menig gesmaakte hertenburl, moeflon & beverweekends.

Recept: Ontspannen en in goed gezelschap met al je zintuigen zwerven doorheen de wildernis.

Ben je lid van Natuurpunt en tussen de 7 en 77 jaar, welkom ! Kostprijs: deelname in de gite 39 €/pers.

contact: ferfers@skynet.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 7 april 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 3: Bijenexcursie en bijenhotelletje bouwen
Lesgever Joeri Cortens. Om 14u00 Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Meer detail zie 16/01/2012.
Zaterdag 14 april 2013
Wilde bijen inventariseren
Afspraak om 14u aan het kapelletje aan de Vlamme. We gaan op zoek naar welke wilde (solitaire) bijen er zoal voorkomen in de Steenbergse bossen. Er komen enkele specialisten langs om te zoeken en wij mogen mee. Dit is geen gewone wandeling, maar iedereen met interesse (ook jongeren) in solitaire bijen en die hen wil leren herkennen is welkom. Einde rond 17u. Meebrengen: aangepaste kledij, een vlindernetje en bijenboek als je dat hebt. Contact: Diederik Volckaert, 0475 61 41 93
Woensdag 17 april 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 4: Vogelzang in de tuin
Lesgever Koen Leysen. Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Meer detail zie 16/01/2012.
Zaterdag 20 april 2013
cursus 'natuur in je tuin' - Module 4: Herkennen van vogelzang in Bevegem en Domein Breivelde
Lesgever Koen Leysen. Om 18u00 inkom zwembad, Zwembadstraat 1, Zottegem (Bevegem). Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 21 april 2013
natuurwandeling rond de boembekemolen
Initiatief: Bibliotheek Brakel. Gidsen: Natuurpunt Zwalmvallei. Afspraak: 14u30 aan de Boembekemolen. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen.
Zondag 21 april 2013
Planteninventarisatie in de Steenbergse bossen, Zottegem (deelgemeente Erwetegem)
Initiatief: PWG. Gids: Heidi Demolder, 0476/40.34.52. Afspraak: 10u00 ter hoogte van de Kapel, De Vlamme, Erwetegem. Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
Zondag 28 april 2013
Familiewandeling te Steenbergen
Afspraak om 14u aan het kapelletje langs de Vlamme. Dit is een wandeling voor iedereen die graag buiten is, alleen of met heel de familie. We gaan doorheen het gebied en de gidsen zullen vertellen over wat er allemaal gebeurt en wat er leeft in het natuurgebied. Iedereen is welkom! Einde rond 17u. Meebrengen: aangepaste kledij en schoenen. Contact: Chris Nuyens, 0495 67 96 15 of Diederik Volckaert, 0475 61 41 93.
Woensdag 8 mei 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 5: Tuin vol vlinders en vlinderspel
Lesgever Wim Veraghtert. Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 19 mei 2013
Maaidag
Afspraak om 9u of later. Zoals vorig jaar gaan we dit jaar weer ons hooiland maaien, en wel met de zeis. Vorig jaar maaiden we met een zestal zeisers ±1800m² hooiland. Dat kan nog beter! Wij zorgen voor al het materiaal. Heb je zelf een zeis liggen die werkt, breng ze gerust mee. Wil je al lang eens zien of en hoe het werkt, kom dan zeker af. Als alles goed gaat, komt Filip Verhaeghe meehelpen. Hij is de zeisspecialist van België. Meebrengen: eventueel een zeis of hooivork. Wij zorgen voor drank en een middagmaal. Graag een seintje als je komt zodat we voldoende eten kunnen voorzien. Info: Chris Nuyens, 0495/67 96 15.
Zondag 26 mei 2013
Vlaamse Ardennendag
Afspraak aan PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm. Samenwerking van VA+, RLVA, ANB en De Kaaihoeve. De Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden we je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be
Zondag 26 mei 2013
cursus 'natuur in je tuin' - Module 5: Vlinder mee en vlinderexcursie
Lesgever Wim Veraghtert. Om 14u00 aan het inkomhek van PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm. Meer detail zie 16/01/2012.
Woensdag 29 mei 2013
Planteninventarisatie Middenloop Zwalm
Initiatief: PWG. Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 19u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (grens Zottegem, Brakel en Zwalm). Einde omstreeks 22u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN