vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 mei 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Natuurpunt Zwalmvallei lijkt bij wijlen een feestcomite. Nieuwjaarsreceptiewandeling, Lentemaaltijd, Boembekefeesten, Big Jump en tussendoor altijd wel wat: eerstesteenlegging, Vlaamse Ardennendag, ... en dat steeds met een eigen bier, het Boembeke Luiwerk.

Toch is dat allemaal niet zomaar. We willen jullie verwennen, dat is waar. Soms willen we ook eens een centje verdienen: natuur beschermen vraagt middelen, soms veel middelen. Maar bovenal willen we jullie in contact brengen met wat de natuur te bieden heeft, en dat is heel veel. De Vlaamse Ardennendag kan je dat bevestigen!

  Vlaamse Ardennendag

Zondag 26 mei 2013 is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden wij je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten.

Centrale plaats voor deze Vlaamse Ardennendag is het PNEC De Kaaihoeve, te Zwalm (Meilegem). Het is de uitvalsbasis voor vrije en gegidste wandelingen, tal van avontuurlijke (kinder)activiteiten en je kan er kennis maken met de organisaties die zich inzetten voor natuur en landschap in onze streek.

De Vlaamse Ardennendag is een initiatief van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus, RLVA en ANB; dit jaar aangevuld met PNEC De Kaaihoeve.

De bar van de Vlaamse Ardennendag schenkt Boembeke Luiwerk: vraag er naar!

contact: info@vlaamseardennendag.be
lees meer: www.vlaamseardennendag.be

  SPOREN in de TIJD

SLEUTELFIGUREN GEZOCHT!

Het Mijnwerkerspad: een bijzonder spoor door de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. Een verdwenen spoorweg die verder leeft als fiets- en wandelpad. Vijftig jaar na de laatste trein van Zottegem naar Ronse trekt Trage Wegen vzw een nieuw project op gang: Sporen in de Tijd.

Ben je of ken je iemand met een bijzonder verhaal over het Mijnwerkerspad? Over een boer en het koebrugje? Over de stationschef of zijn vrouw? Over een mijnwerker die elke dag naar de Borinage ging? Heb je deze trein nog weten rijden? Heb je foto's, video's, knipsels of speciale voorwerpen?

geef een seintje aan Lien Urmel - 0486 / 21 16 97 of lien@elder.be
lees meer: www.sporenindetijd.be (eerstdaags online)

  Inventarisatie op het Mijnwerkerspad

Neem je graag foto's van natuur en landschap? Zou je willen meewerken om de fauna en flora op en rond het Mijnwerkerspad in kaart te brengen? We doen in het kader van het project Sporen in de Tijd een speciale oproep om inventarisatiegegevens van dit langgerekt stukje natuur in te voeren in waarnemingen.be.

Alle gegevens zullen verwerkt worden in de reizende tentoonstelling van Sporen in de Tijd die in 2014 van Zottegem tot Ronse zal reizen.

Natuurpunt Zwalmvallei is partner van het project Sporen in de Tijd van Trage Wegen vzw.

Foto's mogen bezorgd worden aan: Lien Urmel - 0486 / 21 16 97 of lien@elder.be
Waarnemingen kan je invoeren op waarnemingen.be, gebied 'Mijnwerkerspad'
lees meer: www.sporenindetijd.be (eerstdaags online)

  Eerstesteenlegging Boembekemolen

Schitterend moment! Volop zon en velen onder jullie en de vip's waren er. Tijdens de speeches vernamen we wie stroomopwaarts van de molen leerde zwemmen en na de speeches konden we leren dat vip's doorgaans niet zo goed zijn in metselen.

Maar belangrijkst is dat jullie met velen aanwezig waren. Inderdaad restaureert Natuurpunt de Boembekemolen om hem met jullie allen te kunnen delen. En jawel, jullie hadden het er blijkbaar naar jullie zin: spijts het in extremis aanbrengen van extra drank wisten jullie de toog droog te leggen.

Voor zij die er niet konden bij zijn, niet getreurd, tegen eind dit jaar of begin volgend jaar, wordt de eerste fase afgesloten en volgt er wellicht nog een receptie!

lees meer: www.boembeke.be
steun de restauratie: doe online een gift

  Fiets je kerngezond in 2013

Met Belgerinkel naar de Winkel zorgt elk jaar weer opnieuw voor gezellige momenten in de gemeente, aandacht voor handelaars in de buurt en geeft fietsers een duwtje in de rug.

De editie van 2013 vindt plaats van zaterdag 4 mei tot zaterdag 8 juni 2013.

Fietsen is gezond, zowel voor jou, als voor je gemeente. Door de dagelijkse dosis beweging, zet je niet alleen je eigen longen open, maar ook die van je gemeente. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat kennen we al. Met Belgerinkel naar de Winkel gaat nog een stapje verder: een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde gemeente. De baseline voor de editie 2013 vat het dan ook even mooi als simpel samen: Fiets je kerngezond!

Winkels in onze streek, zie: www.belgerinkel.be; ze vindt ze in zowel Brakel als Zottegem.

  ROBIN

ROBIN (Rood Beest In Nood) bestaat uit een groepje studenten en jonge mensen die zich niet kunnen vinden in de recente versoepeling van de vossenjacht in Vlaanderen. Die druist immers in tegen alle wetenschappelijke bevindingen omtrent vossenecologie. Het is niet alleen volkomen zinloos om de vos te bejagen, ze vragen zich als jonge generatie ook af of het nog zin heeft om wetenschap te gaan studeren of te beoefenen, als de resultaten van dat onderzoek toch niet gebruikt zullen worden waar ze voor dienen, nl. het opstellen van een gepast beleid. ROBIN zal zijn stem laten horen.

Voor haar affichecampagne hebben bekende 'vossen' (Ingrid De Vos, Sabine De Vos,... maar ook roodharigen zoals Erika Van Tielen en Liliane Saint-Pierre) geposeerd met de slogan 'fier dat ik een vos ben'. Die affiches zullen de komende maanden verspreid worden over heel Vlaanderen.

Ook wil ROBIN via zijn website zoveel mogelijk mensen overtuigen van zijn zaak en zo voorkomen dat bepaalde lobbygroepen te hard gaan doorwegen bij de besprekingen van het jachtopeningsbesluit.

contact: info.robinood@gmail.com
lees meer: www.fierdatikeenvosben.be

  Rozenkrans

Op maandag 27 mei 2013, 19u30 stellen we onze kapel te Boembeke graag ter beschikking voor een rozenkrans. De rozenkrans zal worden geleid door Julien De Keukelaere, pastoor te St-Goriks-Oudenhove.

De kapel te Boembeke vind je aan de Langendries te Zottegem (St-Goriks-Oudenhove), naast het huisnummer 66.

contact: pastoor Julien De Keukelaere, 09/360 09 17
lees meer: Wikipedia, rozenkrans
lees meer: www.zwalmvallei.be, kapel te Boembeke

  Wilde bijen in je tuin

Wil je graag meer weten over deze gevleugelde bezoekers in je tuin?

Vind je het interessant wilde bijen, honingbijen, wespen, hommels, hoornaars en zweefvliegen van elkaar te onderscheiden? Of meer nog: wens je je tuin bij-vriendelijk in te richten? Wilde bijen bestuiven immers als geen ander bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen.
Dan mag je deze avond zeker niet missen. Een tuinwandeling met aandacht voor de nestplekken van wilde bijen wordt gecombineerd met een boeiende voordracht.

Spreker: Jens D'Haeseleer van Natuurpunt vzw
Wanneer: 15 mei 2013 van 19.30 u tot 22.00 u.
Locatie: De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge
Prijs: Gratis
Inschrijven: verplicht via kathleen.geldmeyer@lne.vlaanderen.be of tel.: 054 31 79 79

  Voorjaarsbloeiers

Nu de mooie cijfers op onze thermometer het nog maar korte tijd terug haalden op de kou van de winter, zijn onze voorjaarsbloeier een drietal weken later dan naar gewoonte. Dat maakt dat je nu volop kan genieten van de fragile bloemenpracht van onze bossen.

Ken je onze voorjaarsbloeiers: www.natuurpuntzwalmvallei.be/xtra_voorjaarsflora.php

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Woensdag 8 mei 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Module 5: Tuin vol vlinders en vlinderspel
Lesgever Wim Veraghtert. Om 20u00 in 't Verval, Gentse Steenweg 137, Zottegem (Grotenberge). Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 19 mei 2013
Maaidag
Afspraak om 9u of later. Zoals vorig jaar gaan we dit jaar weer ons hooiland maaien, en wel met de zeis. Vorig jaar maaiden we met een zestal zeisers +1800m2 hooiland. Dat kan nog beter! Wij zorgen voor al het materiaal. Heb je zelf een zeis liggen die werkt, breng ze gerust mee. Wil je al lang eens zien of en hoe het werkt, kom dan zeker af. Als alles goed gaat, komt Filip Verhaeghe meehelpen. Hij is de zeisspecialist van BelgiŽ. Meebrengen: eventueel een zeis of hooivork. Wij zorgen voor drank en een middagmaal. Graag een seintje als je komt zodat we voldoende eten kunnen voorzien. Info: Chris Nuyens, 0495/67 96 15.
Zondag 26 mei 2013
Vlaamse Ardennendag
Afspraak aan PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm. Samenwerking van VA+, RLVA, ANB en De Kaaihoeve. De Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden we je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be
Zondag 26 mei 2013
cursus 'natuur in je tuin' - Module 5: Vlinder mee en vlinderexcursie
Lesgever Wim Veraghtert. Om 14u00 aan het inkomhek van PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm. Meer detail zie 16/01/2012.
Woensdag 29 mei 2013
Planteninventarisatie Middenloop Zwalm
Initiatief: PWG. Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 19u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (grens Zottegem, Brakel en Zwalm). Einde omstreeks 22u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
Zondag 9 juni 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Bezoek aan een bijzondere tuin
Plaats en uur van samenkomst door de cursisten onderling af te spreken. Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 9 juni 2013
Fietstocht langs de bovenlopen van de Zwalm, stroomopwaarts van Nederbrakel
Info Karel De Wagter, 0485/99.55.86. Afspraak 14u aan de kerk van Opbrakel, afstand: 20km.
Zondag 16 juni 2013
Planten herkennen voor beginners in het Uilenbroek te Sint-Maria-Lierde
Initiatief: PWG en VUB. Gids: Dirk Fiers, tel. 0494/39.52.97. Afspraak om 10u aan de picknickplaats bij de ingang van het Uilenbroek in Waesberg te Sint-Maria-Lierde. Het Uilenbroek is een kleinschalig bocagelandschap op de flanken van de beekvalleitjes. Het reliŽf zorgt voor een grote variatie aan natte en droge percelen. Door een jarenlang volgehouden maaibeheer is hier op een boeiende en gevarieerde plantengemeenschap ontstaan. Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen en eventueel loep en flora. Dit is een actie in het kader van 20 jaar uilenbroek.
Zondag 30 juni 2013
Flierefluiterwanderling
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Afspraak 14u00 aan de Boembekemolen te Brakel (Michelbeke). Vincent Decroock begeleidt de wandeling - met aandacht voor bodem en struiken, en nadien maken we flierefluiters (fluitjes van vlier).
Zondag 30 juni 2013
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN