vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 juni 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Zou het dan toch beter weer gaan worden? Als we onze weermannen mogen geloven, ja! Tijd om ons eindelijk voluit naar buiten te wagen en echt te genieten ... als een flierfluiter? Tijdens de Boembekefeesten op 30 juni maken we van jou, als je dat wil, een volleerde flierefluiter! Nieuwsgierig? Dan zien we je op 30 juni tijdens de Boembekefeesten!

  Boembekefeesten 2013

Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 30 juni de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Doorlopend is er mogelijkheid tot uitleg bij de restauratiewerken.
Om 14u00 start de flierefluiterwandeling en maken we naderhand met de kinderen flierefluitjes.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het flierefluiteraperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.

contact en inschrijven voor de BBQ: of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be
op facebook: Boembekefeesten

  Flierefluiterwandeling

Weet jij wat een flierefluiter is?
Iemand voor wie God de dag schept en moeder de soep, een vrolijke hals die niets nuttigs uitsteekt.

Op de Boembekefeesten maken we van alle aanwezige kinderen en grote mensen met kinderhart, echte flierefluiters! Ignace, een flierefluiter 1ste klas, komt samen met hen een echte vlierefluit - een fluitje gemaakt van vlierenhout - maken. En daarna is het fluiten geblazen!

We gaan op 30 juni om 14u00 van start met een wandeling langs bomen en struiken in de omgeving en we luisteren naar de klanken van elke houtsoort. Rond 15u30 start de workshop vlierefluit. Kortom, een muzikale namiddag tijdens de Boembekefeesten.

Begeleiding wandeling: Vincent Decroock. Workshop vlierefluit: Ignace Parmentier.

contact: Vincent Decroock, 0498/10.95.39

  De Boembekemolen krijgt vorm!

Stilaan herrijst de Boembekemolen uit het puin dat werd achtergelaten door de instorting van jaren terug.

In de voorgevel kunnen we terug de symmetrie ervaren die we inmiddels al lange tijd moesten missen. Een van de topgevels heeft intussen zijn volle hoogte bereikt ... en tegen de tijd dat we aan de Boembekefeesteen toe zijn mogen we er op rekenen dat het dak grotendeels gedicht zal zijn en de gerestaureerde dieselmotor terug op zijn oude vertrouwde plaats zal staan.

Tijdens de Boembekefeesten zullen we, voor zo ver de werf dat toelaat, toch al een stukje van de molen bezoeken. We zijn alvast fier je de molen te kunnen tonen.

Zoals je weet kost de restauratie van de Boembekemolen ons handen vol geld ... mochten we voor een stukje op jouw steun kunnen rekenen, dan zullen we je daar graag heel dankbaar voor zijn!

De vooruitgang kan je nu ook volgen op de webpagina's: www.natuurpuntzwalmvallei.be en www.boembeke.be of op de facebookpagina www.facebook.com

  Fietsen langs de bovenlopen van de Zwalm

Fietstocht langs de bovenlopen van de Zwalm, stroomopwaarts van Nederbrakel. Op een rustig tempo verkennen we de bovenlopen van de Zwalm te Opbrakel en Everbeek-Boven. Het wordt een boeiende tocht waarbij we ook eens zullen afstappen van ons stalen ros en de heldere beekjes van dichtbij bewonderen. Er is verder de gelegenheid voor een hapje en een drankje voorzien onderweg op een mooi plekje.

Afspraak op zondag 9 juni om 14u00 aan de kerk van Opbrakel, afstand: 20km.

info: Karel De Wagter, 0485/99.55.86

  Film 'More than honey'

Al vijftien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor: honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbol te verdwijnen. Een virus? De grote hoeveelheden pesticiden?

Niemand lijkt een antwoord te hebben. Maar een ding staat als een paal boven water: het lot van de natuur en de mens is nauw verbonden met dat van de bijen.

Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons in zijn film 'More than honey' mee op een fascinerende reis door de wereld van de bijen.

Na de film is er mogelijkheid tot het stellen van vragen aan een panel van ervaren imkers en bestuursleden van 'Ons Denderbieken'.

Gaat door op maandag 3 juni 2013 van 19u30 tot 22u in De Helix, Hoogvorst 2 te Grimminge.
Inkom gratis maar inschrijven: verplicht via kathleen.geldmeyer@lne.vlaanderen.be of tel.: 054 31 79 79

  ... naar toekomst zonder auto

Als wij ons klimaat kunnen veranderen, waarom zouden wij dan onze mobiliteit niet kunnen veranderen? Dat willen we niet, zegt u? En als Kris Peeters u nu eens vertelde dat het moment niet veraf is dat we dat niet meer te kiezen hebben? Of, als u dat liever hoort, dat wij dat eigenlijk wel willen? Straffe kost? Wacht tot u gehoord heeft over zwarte zwanen, de laatste Duitse Keizer en het vegetariersprobleem. Of hoe (auto)mobiliteit bij nader inzien toch iets heel anders is dan gedacht.

Kris Peeters, also known as 'de andere Kris Peeters' is geboren en getogen in de Kempen. Nu en dan ook opgetogen, meestal verontwaardigd. Heuvelend parcours van politieke en sociale wetenschappen via sociale en culturele antropologie naar verkeerskunde. Eerste en tevens laatste fietsambtenaar van de stad Antwerpen. Auteur van 'Het voorruitperspectief', 'De file voorbij' en binnenkort van een derde mobiliteitsboek met een nog geheime titel. Voorts al dan niet occasionele opiniebijdragen, columns en een mobiliteitsblog. Ooit schepen voor mobiliteit, nu politiek gepensioneerd. Spreker omdat hij niet kan zwijgen. Zijn lijfspreuk is 'Zonder dwarsliggers rijden er geen treinen' en daardoor is Kris een beetje berucht.

Gaat door op donderdag 6 juni en start om 20.00 uur in de Ridderzaal van het Kasteel van Egmont. Dit is een open milieuraad. Iedereen is welkom!

  Evoto voor BOS+

BOS+ is op zoek naar stemmen, veel stemmen. Want per 5.000 stemmen krijgt BOS+ 5.000 euro voor onze bossen.

Samen met evoto.be wil BOS+ namelijk onze Vlaamse bossen een duwtje in de rug geven: bomen planten, struikranden aanleggen of poelen herstellen. Alles voor de biodiversiteit in ons bos. Maar daarvoor heeft BOS+ uw hulp nodig.

Surf daarom naar www.evoto.be en stem op BOS+. Per stem krijgt BOS+ 1 euro voor zijn project Business 4 Bos. Waarvoor heel erg bedankt!

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

Het zou bvb leuk zijn om iemand te vinden als:
- contactpersoon met de pers
- meter of peter voor een van onze uitgestippelde wandelingen

contact: , 09/361.03.00

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 1 tot 9 juni 2013
Bioweek
organisatie van BioForum Vlaanderen, lees meer bioforumvlaanderen.be
Donderdag 6 juni 2013
boekvoorstelling 'Opgelicht'
organisatie van vzw 't Uilekot in samenwerking met vzw Climaxi over een onthutsend verhaal over wurgprijzen, domme slimme meters, energiearmoede, de zonnepanelenzwendel, speculanten op de stroombeurs, machtsmisbruik, groengewassen vuile stroom ..., lees meer uilekot.org
Zondag 9 juni 2013
Cursus 'natuur in je tuin' - Bezoek aan een bijzondere tuin
Plaats en uur van samenkomst door de cursisten onderling af te spreken. Meer detail zie 16/01/2012.
Zondag 9 juni 2013
Fietstocht langs de bovenlopen van de Zwalm, stroomopwaarts van Nederbrakel
Info Karel De Wagter, 0485/99.55.86. Afspraak 14u aan de kerk van Opbrakel, afstand: 20km.
Zondag 16 juni 2013
Planten herkennen voor beginners in het Uilenbroek te Sint-Maria-Lierde
Initiatief: PWG en VUB. Gids: Dirk Fiers, tel. 0494/39.52.97. Afspraak om 10u aan de picknickplaats bij de ingang van het Uilenbroek in Waesberg te Sint-Maria-Lierde. Het Uilenbroek is een kleinschalig bocagelandschap op de flanken van de beekvalleitjes. Het relief zorgt voor een grote variatie aan natte en droge percelen. Door een jarenlang volgehouden maaibeheer is hier op een boeiende en gevarieerde plantengemeenschap ontstaan. Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen en eventueel loep en flora. Dit is een actie in het kader van 20 jaar uilenbroek.
Zondag 30 juni 2013
Flierefluiterwanderling
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Afspraak 14u00 aan de Boembekemolen te Brakel (Michelbeke). Vincent Decroock begeleidt de wandeling - met aandacht voor bomen en struiken, en nadien maken we flierefluiters (fluitjes van vlier).
Zondag 30 juni 2013
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be.
Zaterdag 6 juli 2013
Klusjesdag te Steenbergen
Afspraak om 10u aan het kapelletje langs de Vlamme. Ook in een natuurgebied moeten allerlei karweitjes opgeknapt worden. Wat zwerfvuil opruimen, een draad herstellen, een paadje maaien, wegwijzers vervangen,... Als we klaar zijn kunnen we nog een tochtje maken in het gebied. Einde na 13u. Meebrengen: werkhandschoenen. Wij zorgen voor drank. Info: Chris Nuyens, 0495/67 96 15
Zondag 14 juli 2013
Big Jump
Info Diederik Volckaert, 0475/61.41.93. Gaat door nabij de Boembekemolen. Om 15 uur stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water, en dat ze daar iets willen aan doen.
Big Jump op natuurpunt.be
Zaterdag 24 augustus 2013
Natuurbeheerswerken gevolgd door BBQ
Info Koen Gintelenberg, 0475/42.42.86. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Beheerswerken in het omliggend natuurgebied tot rond 17u en tegen 18u BBQ, einduur niet bekend.
Zondag 8 september 2013
Openmonumentendag 2013 - openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen.
Afspraak: van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen nu de restauratiewerken nog aan de gang zijn.
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. We leren koken met inheemse kruiden en meer exotische specerijen, en in de laatste les leren we enkele lekkere veggie gerechten klaarmaken, die snel klaar zijn: ideaal voor elke dag. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar en 65 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarisch kookcursus', ten laatste op maandag 02/09/2013 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij 0499/59.36.24.

Data:
Donderdag 12/09/2013: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Donderdag 19/09/2013: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Donderdag 26/09/2013: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN