vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

01 juli 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

Pas thuis van de Boembekefeesten, moe en voldaan ... en toch maken we ons weer op voor dat volgende moment, de Big Jump. Wij houden van proper water, jij ook?


  Big Jump

Al gehoord van de Big Jump?

Wat is de Big Jump?
Dit jaar vindt de Big Jump ook plaats bij jou in de buurt, en wel op zondag 14 juli 2013 aan de Boembekemolen. Om exact 15u00 duiken in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om aandacht te vragen voor proper en zuiver water. Big Jump is een initiatief van European Rivers Network.

Wanneer, waar, programma?
Om 14u00 verzamelen we aan de Boembekemolen (Boembeke te Michelbeke, Brakel). Daar worden jullie welkom gegeten en worden de richtlijnen nog eens herhaald (spring met schoeisel, hou je hoofd boven water, wees voorzichtig bij het te water gaan en kinderen onder 12 jaar springen enkel onder begeleiding. Om 15u00 springen we in de Zwalm. Nadien kan je nog mee feesten tot 17u. Het wordt in elk geval een spetterend evenement!

Jouw aanwezigheid zou fantastisch zijn ... spring mee voor proper water!

lees meer: www.bigjump.be
deel ons evenement op facebook: facebook

sponsert dit evenement:


  Vegetarische kookcursus

Wat voor kookcursus?
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. We leren koken met inheemse kruiden en meer exotische specerijen, en in de laatste les leren we enkele lekkere veggie gerechten klaarmaken, die snel klaar zijn: ideaal voor elke dag.

Wat doen we?
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Hoe inschrijven?
Dat kan door een mail te sturen naar Leen De Temmerman en 65 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarisch kookcursus', ten laatste op maandag 02/09/2013 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij Leen De Temmerman, 0499/59.36.24.

Op welke data?:
Donderdag 12/09/2013: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Donderdag 19/09/2013: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Donderdag 26/09/2013: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers.

  Klusjesdag te Steenbergen

Op zaterdag 6 juli, om 10u00 hebben we afspaak aan het kapelletje aan de Vlamme. Ook in een natuurgebied moeten allerlei karweitjes opgeknapt worden. Wat zwerfvuil opruimen, een draad herstellen, een paadje maaien, wegwijzers vervangen,... Als we klaar zijn kunnen we nog een tochtje maken in het gebied.
Einde na 13u. Meebrengen: werkhandschoenen. Wij zorgen voor drank. Info: Chris Nuyens, 0495/67 96 15.

contact: Chris Nuyens
lees meer: Steenbergse Bossen

  De Boembekemolen terug onder dak!

De werken aan de molen zitten nu pakweg halfweg en dat begin je echt wel te merken. Het dak is, op de dakkapel na, dicht en de dakpannen liggen klaar om gelegd te worden. Zo krijgt de molen echt wel zijn vorm en uitzicht en dat zien we graag !

Wil je de werken aan de molen volgen? Op onze facebook-pagina krijg je zowat wekelijks een update. Om de facebook-pagina te zien hoef je niet zelf een facebook-account te hebben, hou je dus niet in om ons te bezoeken.
Ook op de website van de vzw Boembeke kan je de foto's bekijken.

facebook
volg de restauratiewerkzaamheden.


  LEADER Vlaamse Ardennen

LEADER is een Europees subsidieringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren in de verschillende Europese plattelandsgebieden projecten kunnen indienen. Zo is de Vlaamse Ardennen voor de periode van 2008 tot 2013 erkend als LEADER-gebied. Daarbinnen kunnen in die periode plattelandsprojecten worden uitgevoerd die tot maximaal 65% cofinanciering kunnen ontvangen van het Provinciebestuur, het Vlaams Gewest en de Europese Unie.

De vzw Boembeke diende recent en in samenwerking met vzw Natuurpunt Beheer een project in. Dat project werd op 26 juni goedgekeurd.

Het LEADER-project richt zich op het voormalig molenaarshuisje bij de Boembekemolen, de buiteninrichting en het opzetten van een educatief en toeristisch-recreatief aanbod.

Door de inrichting van het huisje zullen verenigingen en buurtbewoners gebruik kunnen maken van de locatie. Anderzijds zullen diverse publiekactiviteiten, de ontwikkeling van een ruim educatief aanbod voor verenigingen en scholen en een uniek toeristisch-recreatief aanbod, een eerste stap zijn naar een onthaalcentrum voor de vallei van de Zwalm, zowel voor recreanten uit eigen streek als voor bezoekers van buiten de streek. Duurzaamheid staat bovendien in dit project centraal.

www.leadervlaamseardennen.be
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
logo's

  Zo krijg je vlinders in je tuin

Vlinders houden van bloemen, maar lang niet van alle soorten die in tuinen worden gekweekt. Als je veel vlinders in de tuin wilt hebben, kun je daarvoor zorgen door juist die bloemen te plaatsen waar ze in grote aantallen op af komen.

Ontdek hier welke bloemen en planten je nodig hebt om de vlinders blij te maken: www.natuurpunt.be.

Of doe de tuintest en ontvang onze tips op maat van jouw tuin: www.vlindermee.be.

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

Het zou bvb leuk zijn om iemand te vinden als:
- muzikant om onze feestjes op te fleuren

contact: , 09/361.03.00

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 6 juli 2013
Klusjesdag te Steenbergen
Afspraak om 10u aan het kapelletje langs de Vlamme. Ook in een natuurgebied moeten allerlei karweitjes opgeknapt worden. Wat zwerfvuil opruimen, een draad herstellen, een paadje maaien, wegwijzers vervangen,... Als we klaar zijn kunnen we nog een tochtje maken in het gebied. Einde na 13u. Meebrengen: werkhandschoenen. Wij zorgen voor drank. Info: Chris Nuyens, 0495/67 96 15
Zondag 14 juli 2013
Big Jump
Info: Diederik Volckaert, tel. 0475 61 41 93. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke (Brakel). Om 15u stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water, en dat ze daar iets willen aan doen. Gelieve te voet/per fiets of dmv carpooling naar de bestemming te komen.
Zaterdag 24 augustus 2013
Natuurbeheerswerken gevolgd door BBQ
Info Koen Gintelenberg, 0475/42.42.86. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Beheerswerken in het omliggend natuurgebied tot rond 17u en tegen 18u BBQ, einduur niet bekend.
Zondag 8 september 2013
Openmonumentendag 2013 - openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen.
Afspraak: van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen nu de restauratiewerken nog aan de gang zijn.
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. We leren koken met inheemse kruiden en meer exotische specerijen, en in de laatste les leren we enkele lekkere veggie gerechten klaarmaken, die snel klaar zijn: ideaal voor elke dag. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar en 65 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarisch kookcursus', ten laatste op maandag 02/09/2013 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij 0499/59.36.24.

Data:
Donderdag 12/09/2013: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Donderdag 19/09/2013: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Donderdag 26/09/2013: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers.
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 1: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Voor de details zie hierboven.
Donderdag 19 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 2: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Voor de details zie op 12/09/2013.
Zaterdag 21 september 2013
Werkdag Middenloop Zwalm
contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15 . Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Donderdag 26 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 3: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten
Voor de details zie op 12/09/2013.
Zaterdag 28 September 2013
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
Initiatief VUB; met JNM. Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u00 aan de picknicktafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u. Meebrengen: laarzen + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN