vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 augustus 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

De mens heeft nooit voor een grotere uitdaging gestaan dan het beheersen van het klimaatprobleem. Dit zal ons niet enkel raken in wat 'groene jongens' belangrijk vinden. Het klimaatprobleem dreigt ons in alles te raken: ook in onze economie en maatschappij.

Geen sector heeft een grotere invloed op de klimaatverandering dan de veeteelt: wereldwijd worden 18% van alle broeikasgassen geproduceerd binnen die sector (zie MIRA). Er is dus geen kortere weg naar iets te doen aan het klimaatprobleem dan door vlees te mijden.

Los van de klimaatverandering pleit er wel meer voor vegetarische voeding. Onze eigen gezondheid, het dierenwelzijn en een eerlijke verdeling van de voedselbronnen tussen noord en zuid kunnen er wel bij varen.

  Vegetarische kookcursus

Wat voor kookcursus?
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. We leren koken met inheemse kruiden en meer exotische specerijen, en in de laatste les leren we enkele lekkere veggie gerechten klaarmaken, die snel klaar zijn: ideaal voor elke dag.

Wat doen we?
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Hoe inschrijven?
Dat kan door een mail te sturen naar Leen De Temmerman en 65 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarisch kookcursus', ten laatste op maandag 02/09/2013 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij Leen De Temmerman, 0499/59.36.24.

Op welke data?:
Donderdag 12/09/2013: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Donderdag 19/09/2013: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Donderdag 26/09/2013: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers (reeds bijna volzet).

  Natuurbeheerswerken gevolgd door BBQ

Op zaterdag 24 augustus 2013, om 10u00 zien we mekaar aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Van daar trekken we het omliggend natuurgebied in tot rond 17u om er beheerswerken uit te voeren. Tegen 18u00 is er BBQ, het einduur is niet bekend. Wedden dat natuurbeheer leuk kan zijn!

's Middags voorzien we boterhammen met beleg en drank.

Inschrijven voor de BBQ kan tot de dag zelf om 10u00: Koen Gintelenberg, 0475/42.42.86, email Koen Gintelenberg; prijs voor bbq bedraagt 8EUR, drank inbegrepen; vermeld je keuze: veggie of vlees; betalen doe je ter plaatse.

  Terugblik op de Big Jump

Schitterende locatie, schitterend weer, 300 aanwezigen, ruim 100 zwemmers ... naderhand doorspoelen met Luiwerk en passende muziek.
fotoverslag op facebook

sponsorden dit evenement:
en

Met dank voor de muzikale omkadering aan
Amuse-Gueule, 0497/82 81 45 of 0497/61 59 98, email Amuse-Gueule
en de gemeente Brakel voor het leveren van de brandweer.

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen via facebook? Like Boembekemolen met de onderstaande link.

facebook

Noteer alvast zondag 8 september, Openmonumentendag 2013 met de openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen; zie voor meer info onze kalender hieronder.

  www.waarnemingen.be

Willen we onderbouwde keuzes maken inzake natuurbeheer dan is het van belang het betrokken gebied goed te kennen. Dit houdt in dat we weten hoe het bvb. zit met de bodem en de waterhuishouding, maar houdt ook in dat we weten wat voor planten en dieren er voorkomen. Met het verzamelen van die gegevens kan zowat iedereen helpen ... ook jij! Natuurpunt zal er graag gebruik van maken bij het beheer zijn natuurgebieden.

Sedert enige jaren is er de website www.waarnemingen.be waarop je waarnemingen kwijt kan. Al ben je geen specialist, je maakt wellicht zonder fout het onderscheid tussen mollen, hazen en huiszwaluwen. Uiteraard is het belangrijk dat de waarnemingen juist zijn.

Wat je ook ziet, het is waard om het door te geven via waarnemingen.be!

Specifiek voor onze afdeling werden een aantal gebieden opgenomen die onze natuurgebieden omschrijven:
waarnemingen en ligging van Bovenlopen van de Zwalm
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Boterhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Bruggenhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Bruul
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Jan de Lichte
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Jansveld
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Moriaan
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Rozenhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Steenbergse bossen
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Vossenhol
waarnemingen en ligging van Munkbosbeekvallei
waarnemingen en ligging van Parkbos-Uilenbroek
waarnemingen en ligging van Perlinck

  Ken je Natuur- en Landschapszorg vzw?

Met Natuurpunt kunnen we voor het beheer van onze natuurgebieden rekenen op veel vrijwilligers. Daar zijn we best blij mee maar toch blijft er nog een pak werk te doen. Daarom werd eind de jaren '90 de vzw Natuur- en Landschapszorg opgericht. Zij leveren professionele ploegen die heel wat werk verzetten binnen onze natuurgebieden, ook in onze afdeling Naturpunt Zwalmvallei.

In onze kenniseconomie vallen veel mensen uit de boot, bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste diploma's op zak hebben of omdat ze moeite hebben met het ritme dat de maatschappij hen oplegt. Bij Natuur- en Landschapszorg kunnen zij opnieuw de draad oppikken en werkervaring opdoen. Daardoor vormt het werk dat ze leveren voor veel natuurarbeiders een springplank naar een gewone job.

lees meer: www.natuurpunt.be

  Zonneboiler staat onterecht in de schaduw

Het warm water heruitvinden, dat is nergens voor nodig. Er te veel voor betalen ook niet. Wist je dat je met een zonneboiler tot 60% op je warmwaterfactuur bespaart?

Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van je warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte. Een zonnecollector vangt de zonnestralen op en geeft die warmte door aan een boiler. Laat de zon het een tijdje afweten, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij. Zo hoef je nooit te vrezen voor een koude douche.

Op gemiddeld 9 jaar heeft de zonneboiler zich terugverdiend, dit dankzij een krachtig premiebeleid van de Vlaamse overheid. Grijp dus nu je kans, voordat ook deze premiebron opgedroogd is.

lees meer: www.zomervandezonneboiler.be

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 24 augustus 2013
Natuurbeheerswerken gevolgd door BBQ
Info Koen Gintelenberg, 0475/42.42.86. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Beheerswerken in het omliggend natuurgebied tot rond 17u en tegen 18u BBQ, einduur niet bekend.
Zondag 8 september 2013
Openmonumentendag 2013 - openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen.
Bezoek onder begeleiding van een gids nu de restauratiewerken nog volop aan de gang zijn. Gidsbeurten van 10u00 tot 17u00, om het half uur. Onze bar zal doorlopend geopend zijn
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. We leren koken met inheemse kruiden en meer exotische specerijen, en in de laatste les leren we enkele lekkere veggie gerechten klaarmaken, die snel klaar zijn: ideaal voor elke dag. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar en 65 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarisch kookcursus', ten laatste op maandag 02/09/2013 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij 0499/59.36.24.

Data:
Donderdag 12/09/2013: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Donderdag 19/09/2013: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Donderdag 26/09/2013: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers.
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 1: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
Voor de details zie hierboven.
Donderdag 19 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 2: Vegetarisch elders: koken met specerijen
Voor de details zie op 12/09/2013.
Zaterdag 21 september 2013
Werkdag Middenloop Zwalm
contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15 . Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Donderdag 26 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 3: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten
Voor de details zie op 12/09/2013.
Zaterdag 28 September 2013
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
Initiatief VUB; met JNM. Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u00 aan de picknicktafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u. Meebrengen: laarzen + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN