vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2013
Beste ###FIRSTNAME###,

De Boembekemolen mag dan steeds weer flink in beeld komen, in stilte wordt er stevig gewerkt aan wat de essentie is van onze opdracht: zorg voor de natuur. In een volgende flits zal je wellicht meer lezen over onze aankopen voor 2013 die tegen die tijd wellicht de 10ha zullen benaderen. Aan het beheer van de pakweg 150ha natuurgebied door Natuurpunt Zwalmvallei wordt iedere dag opnieuw gewerkt. Een detail daarin is de aanleg van een poel met plankenpad en vlonder nabij, weeral, de Boembekemolen, onze recreatieve en educatieve poot in ontwikkeling.

  Bezoek de werken aan de Boembekemolen

Openmonumentendag 2013 - openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen.

Bezoek op zondag 8 september, onder begeleiding van een gids de Boembekemolen, nu de restauratiewerken nog volop aan de gang zijn. Gidsbeurten van 10u00 tot 17u00, om het half uur. Onze bar zal doorlopend geopend zijn; het Luiwerk zetten we alvast koud!

Wil je Boembekemolen volgen via facebook? Like Boembekemolen met de onderstaande link.
facebook

contact: info@boembeke.be
lees meer: www.boembeke.be
lees meer: www.openmonumenten.be

  Nieuws uit onze natuurgebieden

Een plankenpad nabij het Mijnwerkerspad.

Niet ver van de Boembekemolen zal Natuurpunt heel binnenkort een poel uitgraven met een lengte van zowat 80m. Over die lengte zal de oude loop van de Zwalm worden opengemaakt. Inderdaad werd de Zwalm bij de aanleg van de Boembekemolen, eeuwen geleden, hoger tegen de valleiwand afgeleid om ter plaatse van de molen een voldoende niveauverschil te realiseren.

Met het plankenpad, dat alvast werd geplaatst, zal de bezoeker tot bij de poel kunnen zonder zijn/haar laarzen kwijt te geraken in de drassige omgeving. Met een vlonder, dit is een houten platform die over het water uitsteekt, zal dit een ideale locatie worden waar de bezoekers beestjes kunnen vissen, water scheppen, ... een ideale locatie voor educatieve doeleinden.

  De Nieuwe Wildernis

De Nieuwe Wildernis is een adembenemend natuurspektakel, een film voor het hele gezin zoals die nog nooit eerder gemaakt is over de natuur van bij ons. Extraverte konikpaarden, oogverblindende ijsvogels en een jong vossengezin worden een jaar lang gevolgd op hun levenspad door de seizoenen heen.

Aarzel niet en ga hem vanaf 25 september bekijken in de Vlaamse bioscoop.

lees meer: www.denieuwewildernis.be
bekijk de trailer: www.youtube.com
reserveer je ticket: www.kinepolis.be

  Elektrisch rijden op groene stroom

Natuurpunt zet zich dagelijks in voor de natuur in Vlaanderen. Maar helaas zijn de effecten van de klimaatverandering meer en meer zichtbaar in onze natuur. Daarom voegde Natuurpunt de thema's 'klimaat en reductie van CO2-uitstoot' aan haar prioriteiten toe. CO2-vrij rijden kan hierop een antwoord bieden. Natuurpunt verleent dan ook graag haar steun aan EV-Point, dat een dicht netwerk van publieke oplaadpunten voor elektrische wagens uitbouwt, zodat morgen iedereen elektrisch kan tanken.

Werken onze gemeenten ook mee aan de natuur van morgen?
Een dicht netwerk uitbouwen van oplaadpunten zodat iedereen morgen elektrisch kan tanken en de totale CO2-uitstoot in Vlaanderen daalt. Daar vaart iedereen wel bij: de kwaliteit van de leefomgeving van uw gemeente stijgt, de lucht in uw gemeente wordt stofvrij, en de natuur krijgt minder CO2-emissie te verwerken. EV-Point steekt, met de steun van Natuurpunt, de handen uit de mouwen om elektrische mobiliteit te promoten. EVPoint koppelt bovendien alle oplaadpunten aan groene stroom en maakt zo transport echt CO2-vrij.

contact: petra.beeckx@natuurpunt.be
lees meer: www.natuurpunt.be/.../ev-point_2963.aspx

  Een fietslaadpunt aan de Boembekemolen

Natuurpunt Zwalmvallei wil het goeie voorbeeld geven met de installatie van een fietslaadpunt aan de Boembekemolen. Het fietslaadpunt zal beschikbaar zijn in de loop van volgend jaar.

  Een speelplein voor je dorp

Deze zomer lanceert bebat een nieuwe uitdaging waarop onder meer Zottegem en Brakel ingaan. Nog tot 15 september dienen de inwoners van de beide gemeenten zoveel mogelijk gebruikte batterijen en zaklampen in te zamelen. Die Oost-Vlaamse gemeente die het meeste aantal kilo's/inwoner weet in te zamelen, wint een speelplein op maat, uitsluitend gemaakt met recycleerbare materialen.

De stad Zottegem organiseert met de Jeugddienst een reuze huis-aan-huis-ophaling op donderdag 12 september, eventueel vrijdag 13 september. Ga dus op zoek naar al je lege batterijen, gebruikte zaklampen en accupacks en zet ze aan de deur op donderdag 12 september in een bebat-zakje. De bebat-zakjes zullen bij de start van september bezorgd worden in elke brievenbus.
Je mag ze ook droppen tot en met 15 september in een inzamelbox bij een stadsdienst (jeugd/milieu/bib/zwembad/bevolking/ZIBO/Hemelrijk ) of naar een bebat-inzamelpunt in Zottegem brengen.

Brakelaars brengen hun lege batterijen tot 15 september binnen in een bebat-inzamelpunt of het containerpark. De inzamelpunten zijn aangegeven met een affiche.

lees meer: bebat.be
lees meer: milieudienstzottegem.blogspot.be
lees meer: affiche Brakel

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zondag 8 september 2013
Openmonumentendag 2013 - openstelling van (de restauratiewerken aan) de Boembekemolen.
Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids nu de restauratiewerken nog volop aan de gang zijn. Gidsbeurten van 10u00 tot 17u00, om het half uur. Onze bar zal doorlopend geopend zijn.
Donderdag 12 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 1: Vegetarisch hier, koken met inheemse kruiden
>>> volzet <<<
Donderdag 19 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 2: Vegetarisch elders: koken met specerijen
>>> volzet <<<
Zaterdag 21 september 2013
Werkdag Middenloop Zwalm
contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15 . Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Donderdag 26 september 2013
Vegetarische kookcursus, deel 3: Veggie voor elke dag: eenvoudige en snelle gerechten
>>> volzet <<<
Zaterdag 28 September 2013
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
Initiatief VUB; met JNM. Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u00 aan de picknicktafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u. Meebrengen: laarzen + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.
Zaterdag 28 september 2013
34ste Groenfeest MOW
Organisatie MOW (Milieufront Omer Wattez). MOW voorziet een heerlijke biomaaltijd (veggie of exotische kip) en gezellige live muziek door het ensemble Spelenderwijs. Deuren: vanaf 19u; prijzen: 15 EUR (volw.) en 9 EUR (tot 12 j.); voor iedereen is een gratis aperitief voorzien. Inschrijven verplicht en kan tot 19 september via email of 055/30 96 66. Locatie: De Mastbloem: Waregemsesteenweg 22, Kruishoutem.
Zaterdag 12 oktober 2013
Appelpluk
Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
Zaterdag 12 oktober 2013
Mobiele fruitpers
Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan twee jaar bewaard worden. www.mobielefruitpers.com
Zaterdag 19 oktober 2013
Werkdag Middenloop Zwalm
contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 20 oktober 2013
Dag van de trage weg; flirten met de Grens van Sint-Maria-Lierde
Info Karel De Wagter, 0485/99.55.86.
>>> de activiteit gaat niet door <<<
Zondag 20 oktober 2013
Een gedicht voor het Mijnwerkerspad
Organisatie Trage Wegen vzw en andere; afspraak zaal Averbo, Riedeplein, Michelbeke (naast het oude station)
Vanaf 10u00 doorlopend tot 17u00: toonmoment Sporen in de Tijd; wandellus langs het Mijnwerkerspad en langs het gedicht
Om 10u00: vertrek fietstocht langs het Mijnwerkerspad; inschrijven verplicht; terug om 14u30; neem zeker een lunchpakket mee!
Om 11u00: voorstelling van het gedicht van Johan de Boose, Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen
contactpersoon: Lien Urmel, 0486/21.16.97; lees meer: www.sporenindetijd.be

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN