vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 januari 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

'De meeste bomen zijn bedrog' liet een Vlaams parlementslid optekenen naar aanleiding van de vaststelling dat in de nieuwe digitale boswijzer er 8.000 ha bos was bijgekomen in Vlaanderen. Dat laatste tot verbazing van iedereen die met bos in Vlaanderen is begaan.

Ondertussen plant Natuurpunt echte bomen, in echte bossen, ... dat zullen we in 2014 meer doen dan tevoor. Recent kon je lezen dat Natuurpunt binnen onze afdeling meer dan 9ha aankocht. Een belangrijk deel daarvan zal bos worden, echt bos!

Uiteraard wensen we je een fantatisch 2014!

link: digitale boswijzer Vlaanderen

  Een plankenpad te Oudenhove

Te Sint-Maria-Oudenhove, tussen de Zwalmbeekweg en het Heyveld legde de gemeente Brakel een plankenpad aan op eigendom van Natuurpunt als alternatief voor een gemeentelijk pad dat grote delen van het jaar onbegaanbaar is door het aanwezige water. Met dank aan de gemeente Brakel!

Dit pad maakt nu deel uit van onze blauwe lus die we daar veel eerder uitstippelden ... probeer het nieuwe pad uit!
Ga naar de blauwe lus.


Voor foto's: facebook.com
en: facebook.com

  Donatieknop Delhaize

De leeggoedautomaat van AD Delhaize Zottegem beschikt over een donatieknop voor statiegeld. De supermarkt biedt, als eerste in Belgie, haar klanten de mogelijkheid om bij de teruggave van lege flessen een goed doel te steunen. De mogelijkheid om het statiegeld zelf te recupereren blijft uiteraard bestaan.

Op deze manier biedt AD Delhaize haar klanten de mogelijkheid om kleine bedragen aan een goed doel te storten. AD Delhaize zal regelmatig de goede doelen veranderen. Zo kan de klant regelmatig een nieuw goed doel steunen.

Nu kan de klant kiezen uit drie goede doelen waaronder Natuurpunt Zwalmvallei. Het geld zal Natuurpunt Zwalmvallei gebruiken voor de restauratie van de Boembekemolen.

Bekijk de VTM-reportage: www.youtube.com

  Psychiatrisch ziekenhuis te Velzeke

Sinds deze zomer steken patienten van het psychiatrisch ziekenhuis van Velzeke de handen uit de mouwen in de buurt van het Jan de Lichte pad. Zij bestreden Reuzebalsemien, herstelden de rasters en groeven een greppel voor onze poel.

We zijn heel tevreden en dankbaar met de hulp die we krijgen en hopen deze samenwerking verder uit te bouwen!

contact: Diederik Volckaert

  Geboortebos 2013

Op 16 november werd te Brakel op gronden van Natuurpunt een geboortebos aangeplant met els. Dit was een initiatief van de gemeente Brakel en Natuurpunt Zwalmvallei. Ruim 55 ouders, met kind, gingen in op het aanbod.

Weet dat je steeds welkom bent om je boom op te zoeken!

  Help de tuinvogels de winter door

In de winter geraken vogels moeilijk aan voedsel. Terwijl ze dan juist extra veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten zijn verdwenen en bessen vaak al op. Regen en sneeuw maken het de zaadeters moeilijk om bij hun voedsel te komen. Het bijvoederen van vogels in de winter is bij veel mensen dan ook een populaire bezigheid.

Niet alleen help je de vogels om barre tijden door te komen, je krijgt er een schitterend schouwspel voor terug! Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken. Heb je nog geen voederplank? Geen nood, Natuurpunt Zwalmvallei beschikt over stevige voederplanken aan de prijs van 15EUR. te bestellen via Jan Francois of 09/361.03.00.

meer tips: www.natuurpunt.be

  Kalender 2014

Onze kalender voor 2014 is, op enkele details na, rond. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2014 weeral een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

De feestmomenten zijn intussen vertrouwde namen: de nieuwjaarsreceptiewandeling, de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.

Heel bijzonder dit jaar wordt de opening van de Boembekemolen op 10 mei! Tegen die tijd zal de huidige fase hopelijk achter de rug zijn en zullen we, met fierheid(!), de molen aan jullie allen voorstellen!

Ook geheel nieuw wordt de openstelling van de Boembekemolen op zondag van half mei tot begin oktober. We zullen je graag zien komen voor een babbel , koffie, Luiwerk, rondgang in de molen en uiteraard ook de voorstelling van het omliggend natuurgebied.

Weet dat er ook een mobiele webversie van de kalender bestaat. Handig wanneer je onderweg nog twijfelt aan de afspraakplaats van een activiteit. Het url van de mobiele website is net als die van grote broer: www.natuurpuntzwalmvallei.be. De website kiest voor jou de mobiele versie op basis van je schermbreedte.

Speur er onze kalender op na!

  Verkiezingen 2014

Natuur is zoveel meer dan planten en dieren. Economie, tewerkstelling, gezondheid, water, erfgoed en toerisme winnen allemaal bij meer natuur. Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, zorgt voor een omgeving waar het goed wonen is, zwengelt de economie en werkgelegenheid aan en is de goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast. Elke euro die we investeren in natuur verdient zichzelf vele malen terug.

Natuurpunt beschrijft in haar memorandum voor de Vlaamse verkiezingen concrete maatregelen voor meer natuur met haalbare en meetbare doelen die win-winsituaties opleveren over de sectoren en beleidsdomeinen heen.

lees meer: www.natuurpunt.be/.../verkiezingen-2014_3233.aspx

  Voedselteam Zottegem

Lokale voedselteams en duurzame producenten vormen samen een netwerk. Via dit netwerk organiseren ze de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding. Zij willen bijdragen aan regionale voedselsystemen en zijn pioniers in de korte keten.

Op dinsdag 14 januari om 19u30, Rijkbos 46 te Zottegem (Elene), start ook in Zottegem een voedselteam. Weet je graag waar je voedsel vandaan komt? Kies je voor duurzame landbouw en milieubewuste boeren? Wil je geen extra kilometers tussen je bord en je voedsel? Dan is dit iets voor jou!

info: anja@voedselteams.be
lees meer: www.voedselteams.be

  10.000.000 meldingen op waarnemingen.be

Waarnemingen.be is een online meldpunt voor waarnemingen van dieren en planten in de vrije natuur. Natuurliefhebbers voeren er soorten, aantallen en vindplaatsen in. De website is sinds 2008 actief en kende in die 5 jaar een sterke groei. Dagelijks bezoeken gemiddeld 5000 mensen de website en sinds de start waren er al 1,5 miljoen unieke bezoekers.

Waarnemingen.be bevat dan ook een schat aan actuele informatie over de natuur. Er is momenteel informatie over 15.830 soorten over heel Belgie en de databank bevat 1,3 miljoen bewijsfoto's. Op die manier is waarnemingen.be een belangrijke bron van informatie geworden voor natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers.

Al ben je geen specialist, je maakt wellicht zonder fout het onderscheid tussen veel voorkomende soorten. Uiteraard is het belangrijk dat de waarnemingen juist zijn. Wat je ook ziet, het is waard om het door te geven via waarnemingen.be!

lees meer: www.waarnemingen.be
waarnemingen.be in onze afdeling: www.natuurpuntzwalmvallei.be/...waarnemingen.php

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

contact: , 09/361.03.00

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen via facebook? Like Boembekemolen met de onderstaande link:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen hier ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organiserende vereniging wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)

Zaterdag 18 januari 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 19 januari 2014
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 10u00 aan de Kloosterhoeve, Rozebekeplein 11 te Rozebeke. Wandeling in het natuurgebied Bruul en de omgeving rond de Boembekemolen met de inhuldiging van de vlonder aan de nieuwe poel en aansluitend nieuwjaarsreceptie in de Kloosterhoeve. Einde rond 13u00. Voorzie je van aangepast schoeisel.
Woensdag 22 januari 2014
herkennen en beloeren van vogels
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 19u00 in cafe 't Verval, Gentse Steenweg 135 te Zottegem. Herkennen en beloeren van vogels met info over het maken van een voederplank en het bouwen van nestkastjes . Graag verwittigen bij deelname. Einde 22u00.
Woensdag 29 januari 2014
De Nieuwe Wildernis: natuur van bij ons zoals je ze nooit eerder zag
De voorstelling start om 20u00 in CC De Woeker te Oudenaarde. Kaarten aan 5 euro per persoon en zijn te bekomen bij Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus, werkgroep Bos T'Ename en JNM VLARD; kaarten Zwalmvallei: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Natuurpunt leden en JNM leden betalen 4 euro. De opbrengst van de avond gaat naar natuurontwikkeling in de Vlaamse Ardennen.
Vrijdag 7 februari 2014
Algemene vergadering
Info: Jan François, 09/361.03.00. Afspraak om 20u00 in Johan's Lodge, Boekelbaan 73, Sint-Blasius-Boekel. Evaluatie afgelopen jaar en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje.
Zaterdag 15 februari 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Chris Nuyens tel. 0495/67.96.15. Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 16 februari 2014
Vogeltocht voor beginners, met aandacht voor de watervogels
Gids: Jacques Vanheuverswyn, tel 09/324.09.42. Samenkomst om 8u30 aan de Scheldebrug te Zingem. Einde om 11u30. We tellen Spettekraai, Weiput en Grooten Bulck. Meebrengen: verrekijker, laarzen noodzakelijk, vogelgids.
Zondag 23 februari 2014
Familiewandeling: verkennen domein Breivelde en omgeving
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 14u00 aan domein Breivelde, Parkstraat te Zottegem. Voorzie je van aangepast schoeisel. Einde rond 16u00.

                              
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN