vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 maart 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

Nog geen kaarten voor onze Lentemaaltijd!?
Niet getreurd! Klik op deze link en je kaarten liggen klaar aan de inkom ... tot dan!

  Lentemaaltijd 2014

Op zondag 9 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Kleurrijk veggiebord,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Warme beenhesp

De prijs bedraagt voor volwassenen 14 EUR voor kinderen 9 EUR.
Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers,
via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!Info: , 09/361 03 00
Lees meer: Lentemaaltijd 2014
facebook.com/events; deel dit en nodig je vrienden uit!

  Perlinkvallei erkend

Op 30 januari 2014 werd de Perlinkvallei officieel erkend als 'natuurreservaat'. Het laatste natuurproject binnen Zwalmvallei dat zijn erkenning krijgt. Met een erkende oppervlakte van 4ha90a20ca is de Perlinkvallei tevens het kleinste natuurgebied.

De Perlinkvallei is een natuurgebiedje aan de dorpskern van Sint-Blasius-Boekel. Het ligt in het glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen ingebed en bestaat uit brongebieden, valleibosjes, kleine moerassen en grasland.

In 2011 werd de Vrije Basisschool van Blasius-Boekel, Baobab, peter van het gebiedje. Om de erkenning te vieren organiseert het vrijwilligersteam op zaterdag 8 maart een beheerwerkdag. Allen hartelijk welkom!

De beheerwerkdag van zaterdag 8 maart 2014, vanaf 9uur heeft op het programma:
Hoog- en Laagjuk. Beekkant: takken verzagen en wilgentenen opruimen.
Poel: maaien van de randen.
Boerenlos en afsluiting met weide: afzetten overhangende takken.
Baantje naast buur: maaien.
Maalbroekbos: aanleg salamanderpoeltjes, onderhoud wandelpad.

Dagverloop:
9u00 samenkomst perceel Marlboroughstraat
10u30 drankpauze
12u00 soep met boterhammen en kaas
14u00 koffiepauze
16u00 afsluiten van de werken

Voorzie je eventueel van kettingzaag, zeis, bosmaaier, riek, schop, spade, handschoenen, veilig schoeisel en/of hamer.

contact: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498 10 95 39
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Werkdag Middenloop Zwalm

Op zaterdag 22 maart is er een werkdag in het Vossenhol. Het Vossenhol is ons oudste stukje reservaat en inzake natuurwaarden een topper. De werkgroep voorziet het omzagen van boompjes, verwijderen van bramen en strooisellaag. Afspraak om 10u00 aan de ingang van het natuurgebied, Vossenholstraat te Zottegem (dat is op 200m van het kruispunt met de Kloosterbosstraat).

Jij vervoegt de bende? Wij zorgen voor de dranken! Voorzie je liefst van stevig schoeisel en werkhandschoenen en wellicht ook van boterhammetjes voor onder de middag.

contact: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86

  creatief met snoeihout

Op zaterdag 22 maart 2014 is er onze cursus 'creatief met snoeihout voor ma, pa en kinderen'. Afspraak om 14u00 aan de weide naast de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Einde rond 17u00. Voorzie je van: stevige schoeisel, werkhandschoenen en snoeischaar.

contact: vincent.decroock@fulladsl.be, 0498 10 95 39

  Let's do it Zwalm 2014! Zwerfvuilactie.

Op zaterdag 29 maart 2014 doet Zwalm mee met de nationale opruimactie "Let's do it, Belgium!". De milieuraad en het gemeentebestuur nodigen je van harte uit om de handen uit de mouwen te steken ... en mee te helpen bij het opruimen van zwerfvuil in de gemeente.

De actie gaat door op zaterdagnamiddag tussen 14u en 17u. De gemeente stelt materiaal (fluohesjes, handschoenen, grijptangen, vuilzakken) ter beschikking om het opruimen vlot te laten verlopen. Ben je geinteresseerd om deel te nemen aan de zwerfvuilactie, bevestig dan je deelname voor 14 maart 2014 aan de milieudienst (055 480 561 of milieu@zwalm.be). Laat zeker weten met hoeveel personen je wil deelnemen en eventueel welk traject je wil opruimen. De actie sluit af met een welverdiend drankje voor alle vrijwilligers.

contact: milieu@zwalm.be
lees meer: www.zwalm.be

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

contact: , 09/361.03.00

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zondag 9 maart 2014
Lentemaaltijd
Info: Jan Francois, 09/361.03.00. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 14EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
Lees meer: Lentemaaltijd 2014
Donderdag 20 maart 2014
Vegetarische kookcursus
Herborist, hobbykok en natuurliefhebber Wouter De Tandt geeft samen met een gastlesgever/geefster 3 vegetarische kooklessen, telkens rond een ander thema. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen en biologische producten. Na uitleg van Wouter gaat iedereen zelf aan de slag, om in groepjes een (h)eerlijk vegetarisch driegangmenu klaar te maken, die we daarna samen degusteren. Na de maaltijd helpen we ook samen opruimen en afwassen.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar en 70 EUR over te schrijven op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van NP Zwalmvallei, Ommegangstraat te Brakel met vermelding 'vegetarische kookcursus', ten laatste op maandag 10/03/2014 (inschrijving is pas bevestigd na betaling). Je kunt enkel deelnemen voor de drie lessen samen. Meer info bij 0499/59.36.24.

Data:
Donderdag 20/03/2013: vegetarisch puur: we leren verschillende vegetarische producten kennen en passen ze toe voor elke dag.
Donderdag 27/03/2013: vegetarisch elders: we gaan internationaal en reizen naar verschillende continenten, hun smaken en specerijen
Donderdag 03/04/2013: vegetarisch culinair: het mag al eens iets meer zijn, aan de slag met seizoensgroenten en kruiden van het moment, culinair en verrassend

Door een waterlek is de keuken onbruikbaar en zien we ons genoodzaakt de cursus te verschuiven naar donderdag 8, 15 en 22 mei. Excuses daarvoor! De cursisten worden gecontacteerd.

Telkens van 19u tot 22u.
Lesgever: Wouter De Tandt
Meebrengen: snijplank, mesje, handdoek, schort
Locatie: BuSO St. Franciscusschool - Velzeke, Penitentenlaan 1 te Zottegem (Velzeke)
Maximaal 15 deelnemers.
Zaterdag 22 maart 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Chris Nuyens, 0495/67.96.15 . Afspraak om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zaterdag 22 maart 2014
Cursus creatief met snoeihout voor mama, papa en kinderen
Info: Vincent Decroock,0498 10 95 39. Afspraak om 14u00 aan de weide achter Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Einde rond 17u00. Meebrengen: stevige schoeisel, werkhandschoenen en snoeischaar.
Zaterdag 19 april 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Afspraak om 10u00; einde rond 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 27 april 2014
Vlaamse Ardennendag
Afspraak aan in De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge. De Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden we je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be

                      
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN