vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 april 20114
Beste ###FIRSTNAME###,

Met een beetje vertraging op de verzending wordt deze flits niet uitgestuurd op 1 apri: zo weet je helemaal zeker dat de Boembekemolen echt wel bijna opent.

  Boembekemolen

De Boembekemolen staat nog heel even in een stelling. Met het einde van de verfwerken aan de buitenzijde zal die heel snel plaats maken voor de molen zoals die er echt zal gaan uitzien ...

Binnenkort starten dan nog de buitenaanlegwerken met voornamelijk de aanleg van kleiklinkers. We willen jullie behoorlijk kunnen ontvangen vanaf 11 mei! Het rad en de energieopwekking hebben vertraging opgelopen en worden pas later dit jaar geplaatst.

11 mei noteer je alvast in je agenda: die dag verwachten we jullie allen bij de feestelijke opening van de molen!

Het programma op 11 mei:
13u30 ontvangst aan de Boembekemolen
14u00 opening van de Boembekemolen
14u30 opening van de tentoonstelling Sporen in de Tijd, gevolgd door een receptie
15u00 Verhaal-vertel-wandeling
16u00 Muziek met Wim De Wulf
17u00 Einde

Met de opening op 11 mei start het zomerseizoen voor de Boembekemolen. Vanaf 18 mei tot eind september zal de molen elke zondag open zijn van 14 tot 18u00.

zie ook: foto's van de molen

  Word Natuur.vrijwilliger

Dat de Boembekemolen binnenkort voor goed de deuren opent kon je hierboven lezen ... heb jij zin om daarbij te helpen? Enkele keren per jaar een zondagnamiddag de molen mee openhouden, een babbel met de mensen, een koffie schenken, een Luiwerk presenteren, ... iets voor jou!?

contact: , 09/361 03 00

  Lentemaaltijd 2014

De Lentemaaltijd werd opnieuw een succes! Aan onze eters hadden we ons werk, maar we hebben dat met plezier gedaan. Volgend jaar zien we jullie graag terug!

Er werden flink wat tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 7,123 kg. De mand gaat naar Roos Janssens uit Zottegem met een exacte schatting.

Winnen een bak Luiwerk:
Armand Michiels met 7,123 kg en Verhaeghe-Oste met 7,122 kg.

Winnen een nestkastje:
Paula Hutse, Verhaeghe-Oste, Jozefien Loman, Janne Volckaert, Hilde Magerman, Meuleman-Karas, Bart Boydens.

Aan de winnaars: proficiat en hartelijk dank voor jullie steun aan onze vereniging. De winnaars werden persoonlijk verwittigd.

De Lentemaaltijd kreeg een extra steuntje van
Liparos, Meileveld 39 te Zottegem, 09/360 12 54, www.liparos.been
de Bloembinderij, Parkstraat 29 te Zottegem, 09/360 04 23

  Opleiding poelmeester

De voorbije 17 jaar kwamen er in de Vlaamse Ardennen zowat 210 poelen bij. Veel van die nieuwe of geruimde poelen barsten ondertussen van het leven. Maar wie weet welke soorten er allemaal een plaats in vinden? Ook veel van de eigenaars zijn niet vertrouwd met die veelheid aan leven.

Om de impact van al deze poelen op onze amfibieen, insectenlarven en vooral op de biodiversiteit na te gaan organiseren RLVA en de Bosgroep een infoavond. De infoavond wordt verzorgd door Robert Jooris van de HYLA-werkgroep van Natuurpunt en Paul Haustraete van het RLVA en staat helemaal in het teken van de soortenrijkdom in een poel: het onderscheid tussen de verschillende amfibieen, herkennen van de verschillende insecten(larven), hoe zelf een fuik te maken, hoe de poel te onderzoeken en de gratis te gebruiken poelenkoffers als hulpmiddel. Later trekken we te velde om een aantal poelen te onderzoeken.

Voor wie: alle eigenaars van een poel, maar ook voor al wie interesse heeft
Theorie: donderdagavond 17 april 2014 van 19u30 tot 22u
Praktijk: zaterdagvoormiddag 19 april van 10.00 tot 12.00u
Waar: theorie te Brakel, vergaderzaal sportzaal, Jagersstraat 64a; praktijk, nog af te spreken
De deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk (uiterlijk op 14 april) via info@rlva.be of 055/20 72 65

  Bouwteam te Zwalm

Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost- Vlaanderen organiseert in samenwerking met de gemeente Zwalm een BOUWTEAM cursus. Tijdens 2 zaterdagen krijg je technische en praktische bagage rond energiezuinig en comfortabel bouwen. Voorkennis is niet vereist.

In het BouwTeam ontdek je de geheimen van een doorgedreven isolatie, een aangepaste ventilatie en een efficiente verwarmingsinstallatie. Hiermee schroef je de energierekening in je nieuwe thuis flink terug. Tot maar liefst 50 %. En je creeert meteen een gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Dankzij een BouwTeam weet je ook zeker hoe je woning kan voldoen aan de wettelijke verplichtingen van het Vlaamse Gewest. Zowel op het vlak van thermische isolatie, energieprestatie als binnenklimaat. Zo kan je op beide oren slapen in je nieuwe of vernieuwde woning.

Inschrijven?
De BouwTeams zijn snel volzet! Snel inschrijven kan via www.bouwteams.be, of telefonisch bij Dialoog op het nummer 016 23 26 49. De cursus gaat door op 19 en 26 april 2014 telkens van 9u. tot 17u en kost 40 euro inclusief cursuspakket en broodjes tijdens de middag.

lees meer: www.zwalm.be

  Vlaamse Ardennendag 2014

Op zondag 27 april 2014 strijkt de Vlaamse Ardennendag neer in De Helix in Geraardsbergen. Het wordt een dag vol boeiende activiteiten en wandelingen in en om De Helix en het nabijgelegen Raspaillebos. Tal van partners staan garant voor een dag grenzeloos genieten van het bos, de stilte in de natuur en diverse activiteiten voor jong en oud.

Programma
De Vlaamse Ardennendag heeft een brede waaier van activiteiten voor jou in petto. Neem deel aan boeiende geleide wandelingen over vogels, stiltebeleving in de natuur, kruiden en ook een speciale wandeling op maat van de kinderen. Volg op eigen houtje een parcours doorheen het Raspaillebos en ontdek hoe het bos klinkt, ruikt en proeft. PASAR biedt twee langere wandelingen aan die jou op eigen tempo van het betoverende landschap rond De Helix en het bos laten genieten. Ook wie liever dichtbij De Helix blijft, wordt verwend. In het centrum en in de tuin errond maak je kennis met kruiden, erfgoed en tal van infostands. Kinderen en jongeren kunnen bijenhotels in elkaar knutselen, deelnemen aan survivalworkshops, kokkerellen met kruiden, rondzwermen op bezemstelen en nog veel meer.

lees meer: vlaamseardennendag.be

  Laat de natuur niet barsten

Met de slagzin 'Laat de natuur niet barsten' roept Natuurpunt alle burgers op om opdrachten te formuleren voor het natuurbeleid van de toekomstige Vlaamse regering. Natuurpunt verzamelt de opdrachten op de website www.barsten.be. Bijkomend voert Natuurpunt een affichecampagne waarbij iedereen de kans krijgt om via de website een eigen verkiezingsaffiche te maken en te verspreiden. Bij de start van de toekomstige Vlaamse regering zullen alle opdrachten overhandigd worden. 'Die mogen de ministers beschouwen als een to-do list voor de nieuwe legislatuur', zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt.

Iedereen krijgt de kans om een persoonlijke affiche te maken met een eigen boodschap of slogan. 'Aan inspiratie voor die slogans zal het de Vlaming wellicht niet ontbreken', zo zegt Chris Steenwegen. 'Heel wat mensen beseffen dat de toekomstige regering voor een rits uitdagingen staat: de wateroverlast ten gevolge van de klimaatverandering, de slechte toestand van veel bedreigde dier- en plantensoorten, de uitdijende verstening van ons landschap. Het zijn allemaal thema's die een directe invloed hebben op de burger. Daarnaast merken we dat veel Vlamingen snakken naar een stuk gezonde natuur op wandelafstand. In onze drukke steden is er nood aan plaatsen waar je kan ontspannen en tot rust kan komen.'

lees meer: www.barsten.be

  Gratis wilgenpoten beschikbaar

Het RLVA heeft gratis wilgenpoten ter beschikking. Wie deze gratis pootstokken een plaats kan geven in zijn tuin of weide kan contact opnemen met het RLVA (055/20.72.65). Je kunt ze dan na afspraak komen afhalen op het secretariaat in Ronse. Aanbod geldig zolang de voorraad strekt.

Knotwilgen zijn kleine natuurreservaatjes op zich: van korstmossen tot varens, van kevertje tot steenuiltje, tientallen soorten planten en dieren vinden voedsel of leefruimte in een knotwilg. De moeite waard om er plaats voor te maken in je tuin of op je weide.

Een knotwilg planten is heel eenvoudig: het kan met 'wilgenpoten'. Dit zijn lange wilgentakken die vrijkomen bij het knotten van bestaande wilgen. Je steekt de stokken stevig in de grond en mits een beetje onderhoud en opsnoeien heb je in vijf jaar een knotwilgje waar mezen en enkele jaren later steenuilen blij mee zijn.

lees: www.rlva.be

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 19 april 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86, . Afspraak om 10u00, einde rond 17u00; afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 27 april 2014
Vlaamse Ardennendag
Afspraak aan in De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge. De Vlaamse Ardennendag is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden we je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten. Zie voor meer info: www.vlaamseardennendag.be
Donderdag 8 mei 2014
Vegetarische kookcursus, deel 1: vegetarisch puur: we leren verschillende vegetarische producten kennen en passen ze toe voor elke dag.
Volzet.
Zondag 11 mei 2014
Feestelijke opening Boembekemolen & opening tentoonstelling 'Sporen in de Tijd'
Info: Jan Francois, 09/361 03 00. Feestelijke opening van de molen op zondag 11 mei om 14u00. Aansluitend de opening van de tentoonstelling in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Einde rond 18u00.
Donderdag 15 mei 2014
Vegetarische kookcursus, deel 2: vegetarisch elders: we gaan internationaal en reizen naar verschillende continenten, hun smaken en specerijen.
Volzet.
Zaterdag 17 mei 2014
Tentoonstelling 'Sporen in de Tijd' + bezoek Boembekemolen
Info: Lien Urmel, 0486 21 16 97. Tentoonstelling en molen doorlopend open van 14u00 tot 18u00 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke.
Zondag 18 mei 2014
Familiewandeling: Vogelzang
Gids: Chris Nuyens, 0495 67 96 15. Afspraak: 6u00 aan Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Na de wandeling rond 9u00 kunnen alle deelnemers aanschuiven voor een ontbijt. Ontbijt: 5euro/pers., inschrijven niet verplicht. Meebrengen: Aangepaste kledij en schoenen, eventueel vogelgids en verrekijker.
Zondag 18 mei 2014
Tentoonstelling 'Sporen in de Tijd' + bezoek Boembekemolen.
Info: Lien Urmel, 0486 21 16 97. Tentoonstelling en molen doorlopend open van 14u00 tot 18u00 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke.
Woensdag 21 mei 2014
Planteninventarisatie Middenloop Zwalm
Gids: Heidi Demolder, 0476/40 34 52. Afspraak om 19u00 aan Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde omstreeks 22u00. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
Donderdag 22 mei
Vegetarische kookcursus, deel 3: vegetarisch culinair: het mag al eens iets meer zijn, aan de slag met seizoensgroenten en kruiden van het moment, culinair en verrassend.
Volzet.
Zondag 25 mei 2014
Vlaamse molendag + sluiting tentoonstelling 'Sporen in de Tijd'
Info: Lien Urmel, 0486 21 16 97 en Jan François, 09/361 03 00. Tentoonstelling en molen doorlopend open van 10u00 tot 18u00 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke.
Zondag 1 juni 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.

                      
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN