vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juni 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

Met de Boembekefeesten hebben we gedurende jaren gepoogd een klein deeltje van de restauratie van de Boembekemolen rond te krijgen. Bovendien zijn de werken nog niet rond. Dit jaar nog volgt het waterrad en later volgen nog een bezoekersruimte en het maalvaardig maken van de molen. We zullen dus nog wel even moeten feesten ... feest jij mee?

  Boembekefeesten 2014

Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 29 juni de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start de bijenwandeling en maken we naderhand met de kinderen een vernieuwd bijenhotel.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.

contact en inschrijven voor de BBQ: email An De Schrijver of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be

  Word Natuur.vrijwilliger

Dat de Boembekemolen voor goed de deuren opende kon je hierboven lezen ... heb jij zin om daarbij te helpen? Enkele keren per jaar een zondagnamiddag de molen mee openhouden, een babbel met de mensen, een koffie schenken, een Luiwerk presenteren, ... iets voor jou!?

contact: , 09/361 03 00


  Boembeke appelsap beschikbaar

Nu duidelijk wordt dat de appeloogst dit jaar zal meevallen, kunnen we onze strategische voorraad aan appelsap, opzij gehouden voor de aanmaak van ons bier, Boembeke Luiwerk, vrijgeven ... dus is er opnieuw apelsap beschikbaar voor de verkoop. 10 euro/5 liter onversneden appelsap, recht uit de pers en met appelen uit onze boomgaard aan de Langendries; een boomgaard die in geen jaren nog een gifspuit heeft gezien.

Het appelsap is enkel verkrijgbaar in bag in box van 5L.

lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Ecologisch bijen houden

Voordracht over ecologisch imkeren

Bijen, bijen, bijen: je kan er tegenwoordig niet naast kijken. De media staan er vol van. Wat ons bereikt is zelden goed nieuws ... is er nog hoop?

Vooral op die vraag proberen we een antwoord te brengen. Maar ook : Wat leren bijen ons over de natuur en onze omgeving? Waarom zou de eco-bijenkast meer eco zijn dan een gewone bijenkast? Zijn bijen meer democratisch dan de mens? Lode Devos, gedreven natuurimker, brengt zijn gepassioneerd verhaal. Iedereen die (van) bijen houdt (of er bang van is), van harte welkom.

De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge, 12 juni 2014 van 19.30u tot 22u.

Bekijk het volledige programma: de Helix

  Houtig erfgoed in Zwalm

Door hun jarenlange aanwezigheid in het landschap zijn houtige elementen erg belangrijk voor de natuur. Knotbomen, hagen, houtkanten, alleenstaande bomen, bomenrijen vormen natuureilandjes in ons cultuurlandschap. Daarnaast vertellen oude bomen en struiken ons vaak veel over de geschiedenis van een bepaalde plaats. Het zijn illustraties van oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken. In Vlaanderen is deze aandacht voor bomen en struiken met een erfgoedwaarde relatief nieuw.

Annelies Schepens en Geert Van Der Linden werken bij onroerend erfgoed. Ze komen vertellen over wat erfgoed nu precies is, wanneer en hoe erfgoed beschermd is of kan worden. Geert Van Der Linden, wonend in Zwalm, licht de nieuwe ‘databank houtig erfgoed’ toe die online toegankelijk is en waarvoor hij reeds het houtig erfgoed in onze gemeente heeft geïnventariseerd.

Wanneer: maandag 16 juni, 20.00 uur (volgend op de infoavond rond houtig erfgoed is er de vergadering van de milieuraad)
Waar: gemeenteraadszaal, Zuidlaan 36
Gratis toegang

contact: vm@zwalm.be
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Sporen in de Tijd

Op woensdag 18 juni om 13u00 verhuist 'Sporen in de Tijd' van Boembeke naar Opbrakel. Doe mee en kom met je fiets, fietskar of bakfiets naar de Boembekemolen. Zo kan de verhuis op een duurzame manier gebeuren.

Gemakkelijk transporteerbare componenten zoals fotokaders, schilderijen en zo meer worden door de deelnemers verhuisd. Het traject loopt zoveel mogelijk langs het Mijnwerkerspad en dit kan te voet, per fietskar, bakfiets of... misschien heb je een huifkar, ezeltje met kar, ... zo kunnen ook grotere stukken mee.

Om er een heuse feestelijke gebeurtenis van te maken wordt er uitgekeken naar een plaatselijke muziekband of fanfare.

contact: lien@elder.be
lees meer: www.sporenindetijd.be

  Stel je straat kandidaat

Heeft je buurt nood aan een bloemrijk zithoekje, een meterslange sneukelhaag, nest- en schuilplekjes voor vogels en dieren of een natuureducatief plekje om de hoek,…? Stel dan snel je straat kandidaat!

De aanwezigheid van groen maakt mensen gezonder, zorgt voor een beter lokaal klimaat, bevordert de sociale contacten, … Hierbij steunt het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen creatieve en vernieuwende ideeën om je buurt in een groen jasje te steken en lanceert daarom de oproep 'Stel je straat kandidaat'.

Heb je een enthousiaste buurt, sla dan de handen in elkaar en overtuig ons met leuke voorstellen! Vier projecten zullen door een deskundige jury worden bekroond met een geldprijs van 750 euro te besteden aan bomen en streekeigen plantgoed, nestkasten en schuilhokjes, bloemenweidemengsels,… Dien in overleg met de buurt je groenproject in vóór 30 juni 2014 en wie weet zijn jullie bij de gelukkigen...

Meer info en het volledige wedstrijdreglement vind je terug op www.rlva.be/mijnstraatkandidaat

  Recycle!

Recycle! is de naam van de nieuwe mobiele applicatie die Fost Plus, Bebat en Recupel samen ontwikkelden. De app bundelt praktische informatie van de drie organisaties en meer dan 25 intercommunales.

Zo biedt de ophaalkalender naast een week of maandoverzicht van de inzamelingen in uw gemeente of stad ook de mogelijkheid om herinneringen voor de inzamelingen in te stellen. Onder de sorteerwijzer vindt u een overzichtelijke lijst met de sorteerregels voor de meest uiteenlopende types afval: van huishoudelijke verpakkingen tot elektronische toestellen. U kunt ook alle inzamelpunten in uw buurt raadplegen, inclusief de openingstijden van de containerparken. Vanuit de kaartweergave krijgt u de snelste weg ernaartoe meteen op uw scherm.

Download de app op www.ophaalkalender.be of via de Apple App Store (iOS) en de Google Play Store (Android). De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

lees meer: www.ophaalkalender.be

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zondag 1 juni 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Zondag 8 juni 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Vrijdag 13 juni 2014
Familiewandeling: verkennen van het natuurgebied Vossenhol en omgeving
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 19u30 aan ingang Kloosterbos, Kloosterbosstraat te Zottegem. Voorzie je van aangepast schoeisel. Einde rond 21u30.
-----
Zondag 15 juni 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Zaterdag 21 juni 2014
Werkdag Middenloop Zwalm: Vossenhol
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86, . Afspraak om 10u aan de Vossenholstraat te Sint-Maria-Oudenhove. Einde rond 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 22 juni 2014
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Zondag 29 juni 2014
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Voor details zie boven of op www.boembeke.be.
-----
Vrijdag 11 juli 2014
Familiewandeling: verkenning van de steile hellingen rond St.-Goriks-Oudenhove
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 19u30 aan centrum St.-Goriks-Oudenhove. Voorzie je van aangepast schoeisel. Einde rond 21u30

                    
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN