vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juli 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

De Big Jump, Alexander Decroo en Stefaan Devleeschouwer hebben alvast toegezegd ... jij komt toch ook!?. Er zijn mooie prijzen te winnen voor de meest ludiek verklede badgasten! Jij als badeend, of erger?

  Big Jump te Brakel

Onze waterlopen worden nog elke dag vervuild. Door de industrie, de landbouwsector én de huishoudens – door ons allemaal. Wij springen, samen met duizenden mensen in heel Europa, om de Europese kaderrichtlijn Water meer bekendheid geven. Die moet er tegen 2015 voor zorgen dat alle Europese waterlopen gezond zijn.

Spring mee met Natuurpunt Zwalmvallei voor proper water, schone rivieren en heldere vijvers. Kanovaarders, duikers, vissers en vissen, natuurliefhebbers, booteigenaars, zwemmers en andere waterdieren – ze moeten allemaal kunnen genieten van water dat bruist van het leven. Big Jump is een organisatie van Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu op 27 locaties in Vlaanderen.

Afspraak op zondag 13 juli vanaf 14u00, Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel; we springen om 15u00!

contact: email Diederik Volckaert
lees meer: www.bigjump.natuurpunt.be

  Wie heeft de dikste?

In onze natuurgebieden staan pareltjes van bomen: dikke knoestige eiken, een oude beukendreef, mammoetbomen, eeuwenoude hakhoutstoven, oude hagen, kortom: ons levend erfgoed… We zijn op zoek naar de dikste, de hoogste bomen, de oudste knotbomen, de oudste haag, om ons levend erfgoed op de kaart te kunnen zetten.

Wat hebben we nodig?
De omtrek in centimeters van de boom, gemeten op 1,3 meter hoogte boven het maaiveld, de gps-coördinaten van de boom of aangeduid op een kaart en een (rechtenvrije) foto waarbij de boom het best tot zijn recht komt.

Als we minstens 10 bijzondere bomen kunnen vinden, verspreid over Vlaanderen, die vanaf het wandelpad te zien zijn, kunnen we ze opnemen in de rubriek 10x actief in Natuur.blad. In die rubriek werken we altijd rond één thema waarbij mensen zaken kunnen ontdekken of doen in onze natuurgebieden.

contact: Henk de Jong, consulent bosbeheer bij Natuurpunt, 0497 55 91 88

  Project, zoek je zomerkolonie

Momenteel is maar een fractie van de vleermuizenkolonies gekend. Onbekend maakt immers onbeschermd ... een eerste stap in de soortenbescherming is het in kaart brengen van de populaties.

Onze provincie telt veel mogelijke locaties, dus alle hulp is daarbij welkom. Aangezien het niet bijster goed gaat met onze vleermuizen is elke kolonie er immers eentje om te koesteren. Vleermuizen zijn trouwens goede indicatoren voor de kwaliteit van het leefmilieu.

Een methode die vaak gebruikt wordt is het tellen van uitvliegende dieren bij valavond. Een andere manier is het zoeken naar ochtendzwermers. We hebben hiervoor een vademecum samengesteld zodat ook mensen zonder voorkennis hiermee aan de slag kunnen.

Ontving je graag het vademecum, mail dan naar: vleermuizenwg.ovl@gmail.com

  Natuurpunt als wetenschappelijke instelling

Ons land is een twintigtal nieuwe wetenschappelijke instellingen rijker, waaronder Natuurpunt. Natuurpunt krijgt daardoor financiële ruimte voor nieuw en bijkomend onderzoek. Door de erkenning als wetenschappelijke onderzoeksinstelling wordt Natuurpunt voor 80 procent vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing van onderzoekers, wat meer financiële ademruimte geeft.

Het onderzoek dat we met onze studiedienst, vaak in samenwerking met universiteiten of andere onderzoeksinstellingen, verrichten, kadert voornamelijk in de "Conservation Biology". Die wetenschappelijke discipline brengt in kaart welke dier- en plantensoorten bedreigd zijn, probeert oorzaken te identificeren en gaat op zoek naar oplossingen om de meest bedreigde soorten te redden via gerichte maatregelen en natuurbeheer.

  Wereldbank en klimaatverandering

Ruim een week terug lazen we in de pers: "Dat de wereld het financieel gezien niet aankan om actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, is fout. Integendeel, zo zegt de Wereldbank, met de juiste maatregelen kan de globale economie jaarlijks met 1,9 biljoen euro extra groeien."

Als een instituut als de Wereldbank, niet bepaald een stelletje groene jongens, dat stelt, dan kan niets ondernemen alleen maar uit pure domheid en onverbeterlijk conservatisme.

lees meer: www.demorgen.be
lees meer: www.worldbank.org

  De Helix

Zomeratelier in augustus
Ontdek de omgeving van De Helix en ga samen met ons op pad. Waar halen de bijen nectar en stuifmeel in de omgeving? Hoe ver vliegen ze en hoeveel kunnen ze dragen? Met verschillende doe-opdrachten ontdek je meer over het hoe en waarom van de bij. Schrijf je snel in en be(e) there!
Voor kinderen van 6 tot 11 jaar.
Op 26 augustus 2014 van 13.30 u. tot 16.30 u.
In De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge.
Gratis inschrijven tot 18 augustus 2014 via dehelix@lne.vlaanderen.be of 054 31 79 52

Gezinswandeling: 'Langs lijnen in het landschap'
Heb je zin om te wandelen, te genieten en deel te nemen aan een onderzoek van deze streek? Deze wandeling doet je kijken naar de omgeving vanuit een origineel perspectief en daagt je uit ‘out of the box’ te denken.
Voor volwassenen of het ganse gezin.
Doorlopend vanaf 1 juli 2014.
Het boekje is af te halen in De Helix of te vinden aan de blauwe spiraal bij de parking van De Helix.
Gratis

Dierenkoffers: 'Vos, reiger en honingbij'
Dierenkoffers: reiger, vos en honingbijDe vos, de reiger en de honingbij zijn opvallend aanwezig in de buurt van De Helix. Hoe leven ze, wat eten ze, waar zitten ze? Deze koffers bieden je informatie over het dier en zitten vol leuke spelletjes voor onderweg.
Voor het ganse gezin.
De drie dierenkoffers zijn af te halen in De Helix.
In het eetcafé ‘El Faro’ op de top van de Bosberg, kan je de koffer van de vos uitlenen.
De koffer van de reiger vind je aan het onthaal van de camping van het Provinciaal Recreatiedomein ‘De Gavers’.
Gratis

lees meer: de helix

  Kunnen we 't mooier zeggen?

Niet mooier dan dit!

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zomerzondagenondagen
Zomerseizoen voor de Boembekemolen
Elke zondag, van juni tot september, is de Boembekemolen, geopend van 14u00 tot 18u00.
-----
Vrijdag 11 juli 2014
Familiewandeling: verkenning van de steile hellingen rond St.-Goriks-Oudenhove
Info: Vincent Decroock, 0498 10 95 39. Samenkomst om 19u30 aan centrum St.-Goriks-Oudenhove. Voorzie je van aangepast schoeisel. Einde rond 21u30
-----
Zondag 13 juli 2014
Big Jump
Info: Diederik Volckaert, tel. 0475 61 41 93. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke (Brakel). Om 15u stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water, én dat ze daar iets willen aan doen. Gelieve te voet/per fiets of dmv carpooling naar de bestemming te komen.
-----
Zondag 3 augustus 2014
Fietstocht door Everbeek en Bois de Lefèvre
Info: Karel De Wagter, kareldewagter@yahoo.com. Samenkomst om 9u30 aan de kerk van Opbrakel. Einde rond 12u30
-----
Vrijdag 8 augustus 2014
Familiewandeling langs het Jan De Lichtepad
Info: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Samenkomst om 19u30 aan de Driesmolen, Beugelstraat te Velzeke. Voorzie je van aangepast schoeisel. Einde rond 21u30
-----
Zondag 31 augustus 2014
Educatieve plantenwandeling Brakelbos
De heide in bloei Afspraak om 14 uur aan de kapel van DHoppe /La Houppe (= gehucht en straatnaam), Einde omstreeks 17 uur Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora. Gids: Ronny De Clercq (055 45 63 42 / ronnydeclercq@telenet.be).
-----
Zondag 14 september 2014
Planteninventarisatie
Afspraak: 10u te Opbrakel, oud station op het einde van Tenbergen / begin Thijsweg Einde omstreeks 13u Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora. Gids: Heidi Demolder (0476 403 452).
-----
Zondag 14 september 2014
Open Monumentendag
Gidsbeurten doorlopend van 10u tot 17u; meer info volgt
-----
Zaterdag 20 september 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Neem contact op voor opname in de mailinglist. Aanvang om 10u, einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 27 september 2014
Werkdag Parkbos-Uilenbroek
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel.: 0499 80 89 20. Samenkomst om 9u aan de picknicktafel aan de Waesberg te Lierde. Einde om 17u. Meebrengen: laarzen + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.

                    
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN