vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

De natuur mag dan stilaan zijn bladeren achter zich laten, met deze volle flits blijft Natuurpunt Zwalmvalei er voluit voor gaan. Geniet er van!

  Oost-Vlaamse Molendag

Wegens het succes van de zondagnamiddagen zal de Boembekemolen ook tijdens de maand oktober open zijn ... je bent welkom!

Op zondag 5 oktober 2014 is er de Oost-Vlaamse Molendag en is de molen hoe dan ook toegankelijk van 10 tot 18u00. Gidsbeurten zijn voorzien op vraag.

  Appelpluk

Er worden appels geraapt en geplukt op onze boomgaard te Boembeke voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

Afspraak op zaterdag 11 oktober vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag.

contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44.

  Mobiele fruitpers

Op 11 oktober kan je, na afspraak, met minstens 75kg appelen naar de appelpers komen en het proces volgen tot gepasteuriseerd appelsap. Het sap wordt in 5L bag in box verpakt dat je naar huis kan meenemen. Klaar voor gebruik!

Dit gaat door van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.

Evident zullen de appelen van de Natuurpuntboomgaard aan de Langendries te Boembeke ook hier worden geperst.
Kom jij ook helpen met het verzamelen van de appels?
Het eindresultaat noemt appelsap, maar ook Boembeke Luiwerk!

contact: www.mobielefruitpers.com/contact of 0475/26 24 80.
lees meer: www.mobielefruitpers.com

  Dag van de trage weg

Op zondag 19 oktober wandelen we de rode route in met onder meer het recent herstelde brugje over het Mijnwerkerspad? Afspraak om 14u aan de kerk van Sint-Goriks-Oudenhove voor een wandeling langs trage wegen rond Sint-Goriks-Oudenhove in samenwerking met de werkgroep Trage Wegen. Einde rond 17u.

Onderweg wordt even halt gehouden aan het brugje over het Mijnwerkerspad dat recent door de stad Zottegem werd hersteld. Het brugje is het sluitstuk van de rode lus die vertrekt aan de Boembekemolen. Het brugje, de trap er naartoe en de prachtige omgeving vormen een toplocatie op de rode lus. De rode lus is voorzien van de nodige pijltjes. Toch schrik om verloren te lopen? In de Boembekemolen liggen plannetjes op je te wachten!

contact: Peter De Vos, 09/360 98 22

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen.

Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan?

Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk.
Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

contact: , 09/361.03.00

  Win een overnachting in B&B De Notelaar

Wil je genieten van het ritme van de herfst, tussen eeuwenoude hakhoutstoven en ingeslapen dorpjes? Wil je wegdromen waar de idyllische Munkbosbeek de Zwalm ontmoet? Boek dan een verblijf in Bed & Breakfast De Notelaar in Nederzwalm.

De Notelaar is een honderdjarige hoeve die omgeven is door akkers, natuurgebied en een netwerk van oude buurtwegen. Tijdens je vakantie kan je een picknickrugzak vol biologische streekproducten ontlenen, een duik wagen in de ecologische zwemvijver, een hoogteparcours afleggen in de tuin of de lokale kruiden leren kennen tijdens een speciale kruidenwandeling.

Win een overnachting in De Notelaar
Meer info en reservaties: Biestmolenstraat 14, 9630 Nederzwalm, 055 33 05 22, info@de-notelaar.be,
de-notelaar.be

  Cursus Klimaat & Gidsen

Gidsen voor het klimaat
Klimaatverandering blijft een heet hangijzer. Hoe het klimaat verandert, zien we nu al. Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd en ook in de natuur zien we verschuivingen. Niet alleen fauna en flora, maar ook mensen ondervinden last van klimaatverandering. Daarnaast zet de mens ook stappen om de klimaatverandering terug te dringen of zich door verschillende maatregelen aan te passen aan het veranderende klimaat. We zetten je als gids op weg om het thema klimaatverandering te brengen voor een breed publiek.

Telkens op donderdagnamiddag van 13u00 tot 16u00:
6 november 2014: Hoe en wat van Klimaat (Koen Leysen • Natuurpunt Educatie)
13 november 2014: Gevolgen voor fauna, flora en de mens (Wim Veraghtert • Natuurpunt Educatie)
20 november 2014: Adaptatie en Mitigatie (Hans Vermeulen • Natuurpunt Educatie)
27 november 2014: Hoe breng je het verhaal van klimaatverandering (Steven Vromman • Low Impactman)
4 december 2014: Proeven van klimaat (Joke Flour • Natuurpunt Educatie)
Locatie: Provinciaal Technisch Instituut, Polyvalente zaal, Sabina van Beierenlaan 35, 9620 Zottegem
Prijs: 6 euro / lesdeel
Meer info: Natuurpunt Educatie, 014/47 29 50, joke.flour@natuurpunt.be of lees de flyer.
Inschrijvingen: educatie@natuurpunt.be of 014/47 29 50
Storten op rekeningnummer: IBAN: BE86 2930 0099 8650 van Natuurpunt Educatie met vermelding van ‘Klimaat & Gidsen Zottegem 2014

  Nieuws uit onze natuurgebieden

Eikelmuizen zijn opportunistische alleseters: ze eten wat ze vinden. Ze eten bij voorkeur dierlijk voedsel (insecten, slakken, jonge vogels, reptielen, ...), aangevuld met plantaardig voedsel (vnl. fruit,waarbij ze wel wat schade kunnen aanrichten, maar ook noten, granen, zaden en menselijke etensresten). Door hun liefde voor fruit hebben zij menig fruitkweker tot vijand gemaakt.

De eikelmuis, een schattig diertje met zorro-masker en pluimstaart, was een halve eeuw terug vrij algemeen, maar op heden komt zij nog zelden voor. Recent werd de soort nog gemerkt in de Steenbergse Bossen.

Bestrijding door de mens en een algemene achterauitgang van de ecologische infrstructuur in het buitengebied heeft het diertje rake klapen gegeven. Evenmin mag de rol van de huiskat hier niet worden onderschat. Natuurpunt zet zich in voor het behoud van de soort.

  Natuurpuntvlees

Veeakker cv is gespecialiseerd in de rechtstreekse verkoop van ecologische landbouwproducten van de producent naar de consument. Dat doet het via verschillende Bioshops en leveringsrondes.

Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt zoveel mogelijk samen met plaatselijke landbouwers. Waar dat niet mogelijk is, zoals in het Burreken, schakelt Natuurpunt eigen runderen in, onder meer galloways. Om de natuurlijke aangroei van de kudde in te perken verkoopt Natuurpunt elk jaar een deel van de dieren. Veeakker verkoopt dat natuurlijke vlees.

Wanneer de dieren van Natuurpunt op de klassieke markt zouden worden verkocht, zouden die heel wat minder opbrengen. Veeakker is immers bereid om meer te betalen om Natuurpunt te steunen. Leden van Natuurpunt kunnen bovendien gemengde pakketten van 3 kg aankopen, of à la carte bestellen, van dit zeer lekkere en natuurlijke vlees. De verkoop draagt rechtstreeks bij tot de financiering van de natuurprojecten in je buurt.

registreer je als klant en bestel op www.veeakker.be (vink aan dat je lid bent van Natuurpunt)
Een eerste levering zal gebeuren op zaterdag 29/11;
één van de afhaalpunten: parking Kasteel van Egmont, Heldenlaan 90 te Zottegem, 9u00 - 9u15.

  Jacht en jachtplannen

Het jachtseizoen is nu voor de meeste bejaagbare soorten geopend. In het buitengebied kan je dus terug jagers in actie zien; soms ook wel op een eigendom waar ze niet horen te lopen. Met regelmaat krijgt onze vereniging vragen over de jacht ... daarom onderstaande info.

Elk jachtrechthouder moet een jachtplan indienen bij de arrondissementscommissaris. Daaruit moet blijken dat die over ten minste 40 hectare aaneengesloten bejaagbare oppervlakte beschikt. Om daaraan te voldoen durven sommige jagers al eens ceatief in te kleuren. Elke eigenaar kan uit een jachtplan, en voor zover zijn eigendom ten onrechte werd opgenomen, zijn eigendom laten uitkleuren. Tot voor 1 juli 2014 moest dat minstens 1 ha bedragen; nu kan dat ongeacht de grootte van dat eigendom. Dit houdt evident in dat er niet meer mag op gejaagd worden.

contact: arrondissementscommissaris Didier De Tollenaere, Kalandeberg 1 te 9000 Gent,
tel 09 267 88 10, acjacht@oost-vlaanderen.be

  Verbijsterende bijen

Haal je gratis zakje krokusbollen!
De actie verbijsterende bijen gooit het dit jaar over een andere boeg. De Provincie Oost-Vlaanderen vraagt nog steeds de inzet van haar inwoners om het bijenbestand te helpen. Nu niet meer met het inzaaien van een specifiek bloemenmengsel in het voorjaar, maar wel door krokusbollen te planten in het najaar (oktober tot december).

Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen hiermee de eerste voedselbron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijenvolken en solitaire bijen, die de winter doorkwamen. Krokusbollen moeten maar één keer aangeplant worden. De jaren nadien komen ze vanzelf terug. Jaar na jaar komen er ook meer bloemen bij.

Heb je een tuin of gewoon een plantenbak?
Dan kan ook jij de bijen en andere nectarminnende insecten in het vroege voorjaar extra nectar aanbieden door krokusbollen te planten.

Brakel, Zottegem en Zwalm doen mee! Zakjes met 5 bollen af te halen bij je gemeentelijke dienst vanaf 3 oktober tijdens de kantooruren.
Speciaal voor jullie opgevraagd: de leverancier van de bloembollen garandeert dat de bollen onbehandeld zijn. Veel planten in tuincentra zijn behandeld met diverse giften en vormen zo gifbommen voor onze bijen.

lees meer: www.oost-vlaanderen.be/.../bijen

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 4 oktober 2014
IceRide Brussels
Organisatie Greenpeace. Klaar om in actie te komen voor de bescherming van de Noordpool? Doe dan mee met #IceRide, een feestelijk gebeuren voor het hele gezin, dat op 4 oktober plaatsheeft over de hele wereld. In Brussel is er een fietstocht (+/-14 km) die om 14.00 uur vertrekt aan het Jubelpark** en eindigt op dezelfde plaats, rond 15.30 uur. Bij die gelegenheid zullen we de internationale politieke leiders de duidelijke boodschap gevendat zij een beschermd natuurgebied moeten instellen rond de Noordpool en de nodige maatregelen moeten nemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Lees meer ...
-----
Zaterdag 4 oktober 2014
Paddenstoelenwerkgroep
Afspraak 13u45 op het Riedeplein te Michelbeke (Brakel), contact Eddy Saveyn, , tel 09/380.03.00. We bezoeken de natte bosjes langs het Mijnwerkerspad. Let wel : dit is geen gewone wandeling voor families e.d. maar een determinatietocht.
-----
Zondag 5 oktober 2014
Oost-Vlaamse Molendag
Openstelling Boembekemolen tussen 10u00 en 18u00. Gidsbeurten op vraag.
-----
Zaterdag 11 oktober 2014
Appelpluk
Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten en dat we daarbuiten het sap te koop kunnen aanbieden. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
-----
Zaterdag 11 oktober 2014
Mobiele fruitpers
Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com
-----
Zondag 12/010/2014
BRONKS - Wandeling (6+)
Organisatie CC Zoetegem. Elk bos heeft zijn geschiedenis en geheimen. Saskia, jouw persoonlijke Ware Wandelgids van de Grote Landelijke Gilde der Ware Wandelgidsen, neemt je op sleeptouw in haar bos. Niets ontgaat haar! U kan waanzinnig veel van haar leren. Dat Saskia daarbij soms het Noorden verliest neemt u er gaarne bij. Speelbos, Zottegem, Bevegemse Vijvers; om 13u30 en 16u00
lees meer: zottegem.be
-----
Zaterdag 18 oktober 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Neem contact op voor opname in de mailinglist: . Aanvang om 10u, einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 19 oktober 2014
Dag van de trage weg.
Contactpersoon: Peter De Vos, 09 360 98 22. Afspraak om 14u aan de kerk van Sint-Goriks Oudenhove voor een wandeling langs trage wegen rond Sint-Goriks Oudenhove in samenwerking met de werkgroep Trage Wegen. Einde rond 17u.
-----
Zondag 19 oktober 2014
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het dijkperceel aan de Boekelbaan net voorbij nr. 165 richting Horebeke, Sint-Blasius-Boekel. Uitpassen voor de beplanting aan de dijk en maaisel afvoeren op hogergelegen perceel. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkkledij en werkschoenen.
-----
Zaterdag 15 november 2014
Geboortebos Brakel
Verantwoordelijke: Koen Gintelenberg, tel: 0475 42 42 86. Aanplant geboortebos voor de pasgeborenen te Brakel. Samenkomst aan Heyveld vanaf 14u. Start aanplant om 15u. Meebrengen: laarzen en spade.
-----
Zaterdag 15 november 2014
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het dijkperceel aan de Boekelbaan net voorbij nr. 165 richting Horebeke, Sint-Blasius-Boekel. Aanplant van het perceel langs de dijk. Einde omstreeks 17u. Soep, boterhammen en kaas worden voorzien. Meebrengen: werkkledij en werkschoenen.
-----
Zaterdag 22 november 2014
Werkdag Middenloop Zwalm + Plantactie ism ABN AMRO
contactpersoon: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86. afspraakplaats : Aan de parking aan het Mijnwerkerspad, Slijpstraat, Zottegem. Aanplant van struweel en bomen. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen en eventueel een spade.
-----
Zaterdag 22 november 2014
Tafel van 11: culinaire activiteit met 11.11.11 rond het thema Palestina
Aspraak om 19u00 in Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Inschrijven verplicht. Contactpersoon: Evelyne Cloet, 09 335 38 99, . Prijs voor de maaltijd: 25 euro; meer info.

                    
Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN